Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lehet a BU hibás. De dióda vizsgálatkor 480-at írt a múszer mintkét ág mérésekor
A kollektor-emitter között szakadást találsz?
Kiforrasztom vissza a tranzisztort és mérek...
565 Bázis emitter
515 Bázis kollektor szakadás kollektor emitter Mértem a panelon feszt, csak a kollektor lábra megy a 172-155V... A bázison nincs semmi. Se váltófesz, semmise, szkóppal néztem bázis emiter kollektoron 10-es leosztású mérőheggyel ugyanolyan sinus jelenik meg ... ugyanaz a jelalak.
Szinusz biztosan nincs ott, hanem az a zagyvaság, ami a rajzon is látszódik. Cseréld ki a tranzisztort, és indíts újra. Minden jól van bedugva az alaplapra?
Minden jól van bedugva... Csináltam egy vidit. Nézzétek meg. A tranzisztor lenne a hibás?
videó.. jútúb
Szigetelő alátét (csillám, szigetelő gyűrű)volt a tranzisztor alatt? A mérőfej földelő vezetékét (test, GND) kapcsold a tévé testpontjára (tuner fémház), mert akkor valóban csak a hálózati szinuszos 50Hz-et látod az ernyőn.
A kondenzátort ha esetleg ki van száradva azt miként tudnám beazonosítani hogy megadta magát?
Többen mondták hogy szakadásba mérjem meg mert akkor sípolnia kell egy picit aztán elkezd töltődni. megnéztem 1-2 kondit többek között a táp kondit is nem sípolt hanem egy értéket mutatott ( Pl.370). A többinél megint valamennyit sípolás nélkül. Szóval akkor elméletileg le kell cserélnem minden kondit? Ha igen akkor mi a garancia arra hogy utána jó lesz? Köszike a válaszokat.
Nézd med, hogy hogyan kell mérőfejjel (probe) helyesen mérni: Bővebben: Link 0:34-nél láthatod.
Cseréld ki az összeset, de garancia nincs arra, hogy jó legyen. Kondenzátort kapacitásmérővel és ESR-mérővel lehet kimérni.
Oké, későeste megnézem földelő vezetékkel,
bár avval a szkóp vezetékkel már néztem aminek két banándugó van a végén, a feketét földre kapcsoltam (tuner fémház) a piros dugót pedig rákapcsoltam a bázisra , semmi jelalak nem jelent meg... Megnézem a földelő vezetékkel is... A BU alatt volt hővezető pasztaszerűség, de nem biztos hogy az volt, de kicsit koszos, fekete színe volt, már lepucoltam a tranzisztor hátáról a cuccot (égésnyomszerűség volt, de nem 100% hogy az) csillám nem volt, és a tranyót fémlemez rögzíti nem csavar...
Ha ezt a fém hűtőfülű tranzisztort csak úgy felerősíted a hűtőbordájára, akkor tökzárlatot csinálsz.
Ha melegíted forrasztó pákával akkor a rossz kondi életre kel egy kicsit. Helyre jön egy rövid időre. Az esetek 90 % -ába bejön.
Meg kellene nézni sötétben hogy tulajdonképpen mi szikrázik. Az hogy a képcső felől az nem elég! Az eltérítő tekercs cseréjét csak akkor ajánlanám, -persze ha rossz -
ha nagy gyakorlatod van a konvergencia beállításban.
Igazad volt. Mint írtam semmi nyomát nem találtam égési nyomnak , vagy áthúzásnak. A biztonság kedvéért a magasfeszkó közelében levő kábelt messzebbre rögzítettem. A készülék így nem kapcsol ki , nincs zárlat.
Segítségedet köszönöm!
helló
van egy panasonic tv-m , eltört benne a d504-es, mit lehet itt tenni?
Ki kell cserélni egy töretlenül ép példányra.
Szevasz, még ha volna műszered és le tudnád mérni a kondikat hogy jó e vagy sem akkor sem volna 100 százalékos a mérésed, mert van olyan jelenség is hogy a kondenzátor nagyobb feszültség alatt húz át, a műszerek alacsony feszültségek működnek és ezért is mutatják a helyes értéket. Keress a Tv panelon egy relét, nézd meg hogy nincsen e az áramköri oldalon a rele lábainál a forrasztás elválva, vagy a relében lévő érintkezők nem csinálnak jó kontóaktot, és ezért is fel léphet az a jelenség ami a te tévéden lépet fel. Akkor a relé körül az összes kondenzátort ki cserélném a helyedbe, az ellenállásokat pedig le mérném. A relét pedig egy NPN- típusú tranyó szokta vezérelni általában, a helyedbe azt is le mérném. Vagy találkoztam olyan tévével is ahol az oktokupla miatt alt fent ez a hiba, miután ki cseréltem ment a tévé tökéletesen. Az okto kupla úgy néz ki hogy van négy kis lába az egyik lábánál be van jelölve egy kis ponttal vagy körrel, és kis tégla alap alakú, ha ki cserélnéd egy másikra akkor tudjad majd hogy hol volt a körrel vagy ponttal jelölt láb be forrasztva eredetileg, nehogy fel cseréld mert azonnal el szál valami és nagyobb lesz a károd mint most ami van. Remélem tudtam segíteni.
Valóban. Leforrasztva a sokszorozót azonnal abbamaradt a táp erőlködése.
És hol lehet ilyen d504-t szerezni?
Írd le a Panasonic tv-d típusát. A D504 egy pozíciószám, az alkatrész típusát ebből nem lehet megállapítani. Rajz kell hozzá. Valószínűleg más is tönkrement még a készülékben, ha ez széttört.
Szégyenlem a tudásom hiányosságát, de mostmár tudjuk hogyan néz ki az oktokupla, de mire való, mi van benne?
Valószínűsítem az optocouplert, vagyis az optocsatolót.
De én is először találkoztam ilymódon leírva az elnevezéssel....
Hátha optokupla lenne talán érteném, de a neve mindössze a kivezetései számára utalhat, ami ugye 2 db
esetére igaz vagy az eszközben rejlő "titokból" van 4 db.
Szevasztok, itt Romániában mi így nevezzük az optocouplert ahogyan ti nevezitek, de az is lehet hogy én írtam le rosszul a nevét ami több mint valószínű na de nem baj az a lényeg hogy a működjön a tv-je Dani45-nek. Az optocouplerben aminek 4 kivezetése van egy Leddióda egy foto tranzisztorral szokot lenni egy kapszulába. Persze vannak más fajta optocouplerek is amiknek több kivezetése van de azokkal még nem volt dolgom. Az optocoupler egy optikai leválasztó, optikai berendezés.
Köszi! Nálunk optó csatoló néven fut. Nem iróniával kérdeztem csak tényleg nem hallottam még, és ebben a szakmában minden előfordulhat!
A tv típusa Panasonic TX- 21JT1P.
Köszi az infót, nem földeltem a mérőhegyet... Most földelem és úgy intézek egy mérést. Mérés során bent legyen a tranzisztor vagy sem?
A keresett dióda helyett egy 1N4148-as típusú jó lesz. Mitől tört el ez a dióda? Lehet tudni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |