Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   343 / 1274
(#) kadarist válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Legyen bent, de szigeteld el a tranzisztort a hűtőbordájától!
(#) bladzser2 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Nem raktam be a tranzisztort, most úgy mértem. Tranzisztor mögött volt szigetelő lapka,csak rá volt tapadva a "hűtőborda" felületére.

Úgy mértem szkóppal, ahogy kell, több ponton is.

A bázisra menő jelalak sehogy sem volt jó

A bázisra az 12-es képen látható jelalak ment ki.

Aztán haladtam visszafelé. Volt ott egy transzformátor szerűség, tekercs, 4 pólus. (A primer diódára csatlakozó lábánál "prim" képen látható jelalak jelent meg.) A primer részén a tekercsnek haladtam tovább a TDA4504 felé. A primer ezen oldalán (másik láb) ugyanaz a jelalak volt mint a BU bázison csak kb. dupla akkora feszültséggel (rajzon 11-es mérőpont). Elértem a BD139 emiteréhez. Egy vezetősávon van a BD és a tekercs, szóval emiteren szintén 11 -es jelalak jelent meg. Néztem a BD bázisát. Itt egy négyszögjel volt, nem egészen tiszta négyszög... de legalább ez egyezik a rajzzal. visszafelé haladtam. Elértem egy ellenálláshoz itt csak feszültség esett szóval nőtt a négyszögjelalak. Jött egy kondenzátor, ez váltakozó feszültség szempontjából semmi változást nem jelent, (itt csak egyenáramot szűrné?!). Szóval egynégyszög jelalak jött ki a külön bepakkolható panelről, amin egy TDA4504 ic és a hangszóró végfokja van. A TDA4504 kicsit langyi volt a méregetés után, szerintem csak a méregetés miatt volt meleg, mert amúgy semennyire sem melegszik.
A BD139 után lesz valami gubanc Vagy a "prim" képen látható jelalakkal... A 11-es 12-es jelalak nem stimmel...

A BU-t nem raktam be úgy csináltam a mérést. A vezérlő jelnek a BU-tól függetlenül rendben kellene lenni szerintem

Valami ötlet?

Csak jól működő állapotban fognak stimmelni a jelalakok. Az mindenesetre biztató, hogy a sorvezérlő lel meg van.
(#) bladzser2 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

A jól működő állapotot mire érted pontosabban? Arra hogy bejön a kép a tv + van hang is?
Azért nézd meg a jelalakokat...

Meg módosítottam a hozzászóláson is...

Ha a sortranyó bázisába nem folyik áram, és a trafó nem fejti ki a hatását, akkor csak ilyen natúr impulzusokat fogsz látni. Az első két oszcillogram értékelhetetlen, rosszul van beállítva a szkóp.
(#) kovacspista válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Ha meg van az amlitúdója is akkor ezekkel működnie kellene. Foglaljuk össze. A táp minden ága jó, nem terhelt. Vissza van állítva a régi állapot, nem zárlatos a sorvég tranyó a hűtéshez sem. Van meghajtás. A sorkimenőről elmenő tápok nem zárlatosak és nem terheltek. Sok minden nem maradt.
(#) Saparmurat hozzászólása Szept 22, 2010 /

Kösz.
Amúgy fogalmam sincs.
(#) jenci2007 válasza misabacsi hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Őrűlők hogy segithettem
(#) moltam hozzászólása Szept 23, 2010 /

Helosztok.
Elment a Spectra Color SC7730 képe. Csak fény van. G2 re nem realgál. Maximális fényerőn és kontaszton valamennyire látható a kép. Mielőtt elromlott, túl sötét volt. Szinte maximumra kellett tekerni a G2 potit, hogy rendesen látható legyen a kép.
(#) BarnaPili válasza moltam hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Most mennyi a katódok és a segédrács / screen vagy Ug2 / feszültsége?
(#) moltam válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Piros katód: 67V G2: 373V folyamatosan csökken...
(#) bladzser2 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Beraktam a tranzsiztort vissza, néztem a jelalakot a szkóppal. A bázison akkor jelenik meg jelalak, ha 1-es gombbal be akarom kapcsolni a TV-t, de akkor is csak zagyvaság, értékelhetetlen alak jelenik meg.
A tápágnál van egy rakat tranzisztor. Arra is gondoltam hogy nem e az egyikkel van baj. Hirtelen nagy áram tönkretette a tranzisztort?!
Vagy a TDA4601 a bűnös a tápágban
Van egy tsl9436 itt nincs szigetelő lap alapból, kicsit meleg volt. A tápágban is van egy BU508, evvel az a helyzet bordán van, szigetelve, hogy a tv-t csak be próbáltam kapcsolni és langyira melegítette a bordát... *-)

A tv bekapcsolt szószerint folyamatos sípoló hangot adott ki amikor a BUnélkül bekapcsoltam, szépen tudtam mérni jelalakokat. Beraktam a BU-t, kapcsolom be csak kattogás hallatszik, a jellegzetes sípoló hang nincs, és a jelalak csak villog a szkóp kijelzőjén... Szerintem tápágban lesz probléma, lehet a nagy áramot a biztosíték kibírta de valamelyik tranzisztor pedig nem *-) ?!

ui. meg mégegy dolog a TSL9436 tranzisztor amit elhúztam a bordától és langyi volt na annak a környékéről ilyen sercegő hang hallatszik, nem feltétlenül a tranzisztrból, de a felől...
(#) kovacspista válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Ha jól emlékszem a tápot már leellenőriztük. Ha annak a tranzisztora hibás lenne akkor kiverné a biztit és kész.
De ha izzóval működik, működik TV-vel is. Nehezen szokta az ember kimondani de még mindig a sorkimenő trafóra tippelek!
(#) bladzser2 válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Nézd meg a rajzot, két BU van! Egy a tápágban, egy pedig a sorkimenőnél
(#) BarnaPili válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Ha a tápágban lévő lenne rossz,akkor nem tudnál semmi feszültséget mérni a szekunder oldalon.Ugyanez igaz a TDA4601-re is.Lassan csak a sorkimenőre terelődik a gyanú.Ezek a TV-k jó kis gépek voltak,primer oldali elkókon kívül szinte csak sorkimenő cserére emlékszem.Persze voltak más meghibásodások is.

Tisztában vagyok vele rajz nélkül is. De ha a táp izzóval működik, ha a - mondjuk - a sortranyó nincs benne , akkor a táp jó. Persze egy 230/60W-os izzóról beszélek.l
(#) kadarist válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Hagyd már azt a tápot. Annak nincs semmi baja. Nyugalom!
Milyen pozíciószámú ez a TSL tranzisztor, mert ilyet a rajzon nem látok. Következő lépés: kösd le a vízszintes eltérítés tekercsét, és a helyébe köss egy 100W-os 230v-os izzót. Kovácspistával megoldjuk a problémád!

A G2-nek nincs egy hidegítő kondenzátora?Ha megy lefele,lehet hogy az vezet át.Emeld fel a testre menő lábát,és mérj rajta feszültséget.Elvileg,ha nem vezet át,akkor itt nagyon kicsi feszt szabad csak mérni.Pár volt már soknak számít.Egyébként ekkora katódfeszültséggel pirosan kellene virítania az ernyőnek.Fűtése rendes a csőnek/halvány meggypirosan izzik a katód?

Van hidegítője. 100n 1kV. Fűtés rendben. Mértem egy kicsit hosszabb ideig, és igazából ingadozik az Ug2. Hol 320V hol meg 295. Gyanakodtam én is a kondira, de sajnos nem találtam ilyen nagyot egyik bontott TV maradványom közt sem. Csak 20 nanosakat találtam. Kipróbáltam egy 20n kondival is, a hiba maradt. A kép teljesen fehér, azaz hasonló lehet a másik két kadód feszültsége is. Nem lehet, hogy túl alacsony katódfeszültség miatt van a hiba.

Ha nagyon fehér,akkor alacsonyak a katódokon a feszültségek.Olyan 10-120 V körül kellene lenniök.Tudsz egy fotót küldeni a képcső ák.lapról?
(#) kovacspista válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Így van! Próbáld meg az eltérítést, és szerintem közvetlenül utána cserélj trafót.
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

100-120 Voltot akartam írni.Elnézést
(#) kovacspista válasza moltam hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Split trafó van benne. Lennie kell egy testelésének, egy forrasztott testelésnek, a 2 poti alatt. azzal mi a helyzet?

Ez a lehető legjobb minőség...

Kép 004.jpg

(#) kovacspista válasza moltam hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Mi a chassi száma ?
(#) bladzser2 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

nincs 100W-osom csak 60-as

Vízszinte eltérítő tekercse az a rajzon az L hor. jelölést kapta? És ott a 3-as 5-ös lábra kössem az izzót?

Igen. Jó a 60-as
(#) moltam válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

F VI/110
(#) bladzser2 válasza kovacspista hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Néztem az alaplapon a jelölést, IC500 van odaírva. Akkor ez a TSL valami IC lenne?!
Holnap nézem az égős dologot...
(#) kadarist válasza bladzser2 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Az IC500 az egy 12V-os feszültségstabilizátor IC (7812).
Következő: »»   343 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem