Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyenirányítás
Sziasztok!
Egy kapcsolási rajzon láttam, hogy egy tranzisztor egyenirányítónak volt bekötve egy tápegységbe. A tranzisztor mely paramétereit kell figyelembe venni ha diódaként használom? Mintha két kivezetése is rövidre lett volna zárva? Hogy is van ez akkor? Pisti
Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy miért van az hogy 20K puffer melett az egyen fesz kevesebb mint a váltó? 25A-es diódahíd és 3A-es terhelés mellet. Ez miért lehet?
Hali!
elvileg a tranyó bázisa és kollektora van összezárva és akor nyit ki a tranyó és viselkedik 'dióda'-ként A maximális feszültséget és a maximális áramot kell figyelembe venni
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni. Tápegységet szeretnék tervezni transzformátoral és egy graezt híddal ami egy megfelelően méretezett pufferkondenzátorral lesz szűrve (Ub(p-p)~5%) és majd stabilizálva. Hogyan tudom kiszámolni, hogy mekkora a híd által a bemenetén felvett (váltakozó) áram, vagyis hogy mekkora teljesítményre kell méreteznem a transzformátort? Gondolkodtam azon, hogy a bemeneten és a kimeneten is kb. azonos hatásos teljesítménynek kell lennie. Mivel a bemenő áram nem szinuszos, ezért feltehetően ez a kapcsolás meddő teljesítményt is termel. Ez figyelembe kell vennem a transzformátor teljesítményének meghatározásakor, vagy pedig elhanyagolható? Ha igen hogyan lehet kiszámolni? Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!
sziasztok!
Segítsetek létszi abban, hogy miért van az, hogy egyenirányítás után mind a 6V, 8V és a 14V-on minden esetben 18V-19V között vagyok? Az áramkörből kiszedett kondin is ezt mérem. A trafón minden meg van, de a graetz után túlontúl nagy a fesz. Elvileg a véletlenül rövidrezárt feltöltött kondi nem okozhatja? köszi a válaszokat! üdv!
Szia!
Jó lenne gy rajz, vagy kép a kapcsolásról.
A transzformátoron természetes hogy kisebb feszültséget mérsz, mert ott a váltakozó feszültség effektív értékét mérheted. Egyenirányítás után a pulzáló egyenfeszültség effektív értéke megközelítőleg ugyanannyi, de terhelés nélkül a pufferkondenzátor a csúcsfeszültségre töltődik fel, ami Ucs:~1,4142×Ueff Ebből még a dióda, vagy diódahíd nyitófeszültségét kell kivonni.
Puffer nélküli kapcsolás esetén, vagy - nagy kapacitású pufferrel - névleges terhelésen mérheted a várt egyenfeszültséget. Ha pedig ezt a monumentális kondit te nem sütöd ki, a gaetzen keresztül nem fog lecsökkenni a 14 V, hiába kapcsolsz rá kisebb váltófeszültséget. Terheld meg!!!
Heló!
Semmi extra nincs bent amint láthatod. Szal nem is értem, ha gyök2-vel szorzod a váltót....dúrva 22000mikroF-os a kondi
De 6V bemenő feszültség mellett is 18V van a kimeneten, meg 14V mellett is 18V? Mert ezt írtad.
igen...ezért nem értem. A graetz elött néztem és utánna is végig mértem. A multit kipróbáltam a tápomon és egy elemen is, ugynéz ki, hogy jól mér.
Rakj a pufferkondira valamilyen fogyasztót. Egy 24V-os kis izzót, vagy ellenállást, és úgy mérj. Lehet, hogy a pufferkondin a nagyobb bemenőfeszültséghez tartozó pufferelt feszültség marad, amikor a kisebb bemenőfeszültségre kapcsolsz, és ez csap be, ahogy Stewe is írta.
adtam neki egy izzót: 12V 21W
az eredmény a kimeneten: 6,4V én mondjuk azthittem, hogy annyinak kell lenni amivel beszorzunk... ja akkor már értem, h miért csaphatott be. Azért kezdtem lesegetni a multit, mert mikor kisütöttem a kondit tök véletlenül, akkor már mindjárt kevesebb volt a feszkó köszi szépen
Üdv! Én egy olyan adapter szerűt szeretnék építeni ami 230V ac-ből 12V/24V dc-t csinál. Lehetséges ez? Ha igen valaki eltudná magyarázni hogy s mint kell egy ilyet építeni? Kapcsolási rajz is bőven megteszi! Előre is köszönöm!
Igen igen pont ilyesmire gondoltam. Igazából villanyvasúthoz használt adapterem ment tönkre, ennek szeretnék építeni valamit a helyébe. A tönkre ment adapter hálóból csinált 12V-ot, 450mA-t (5,4VA). Jobban örülnék ha 24V-ot csinálna, de természetesen ezen nem múlik.
Tudom tudom az menni fog. Köszönöm Szépen!!
Lene egy transformatorom (amire reklamkent ledeket szeretnek mukodtetni ) 13V es 1800 mA ad le de valtoaramkent es szeretnem hogy hogyan lehetne egyenaramba iletve milyen diodak kelenenek oda , es szerintetek kibirna a kb. 12 ora mukodest egyhuzamba vagy kelene ventilator hoza ?
Nem kell annyira kapkodni azzal a gépeléssel, és akkor kevesebb hiba lenne az írásodban, na meg előfordulnának benne talán még az ékezetes betűk is. Ez nem chat, tessék normálisan írni.
Nekem a következő lenne a kérdésem. TDA IC-s erősítőt akarok építeni egy kis 2x21 W-at, de nincs hozzá külön trafóm. Volt itthon egy régi 360W-os akkutöltő aminek a trafóját bedugtam a szekunder része füstölt. Mérhető volt a 12V de füstölt és a zománc égett le a réztekercsről.
Ezt lebontottam róla és tekertem rá szigetelt 1.72mm átmérőjű kábelt. Igaz kicsit búg ha bedugom de mérhető rajta a 10-10.1 V ami már elég is lenne. Csak nem tudom, hogy erre milyen vagyis hány amperes dióda-hidat tegyek? Mert 360W-os volt a trafó baromi nehéz (5 kiló) és a régi egyenirányítása 4 db autó generátorokban is használatos diódák voltak. Szóval most, hogy így át lett alakítva ugyancsak nagy amperes dióda-hidat vegyek hozzá? Előre is köszönöm. Trafó
Nem kell. A felvett teljesítményt a meghajtott végfok határozza meg. Ha jól számolom, akkor 12V-ról menne 2*21W. Az oldalanként minimum 2 amper. Ha tutira mész, akkor veszel egy 25 amperes graetz kockát. Ez bőven sok, de tuti biztos. Amúgy a trafóra szerintem felesleges ez a keresztmetszet.
Köszi a választ, hát csak ilyen kábelem volt itthon mint látod ezt is meg kellett toldani.
Lomha olvadóbetéteket tegyél a trafóra! Ha lehet akkor a trafó névleges áramainál alacsonyabbat. ( A szekunder kimenő teljesítményéhez ajánlott méretezni a prímer biztosíték értékét.) A szekunder zárlata vagy túlterhelése esetén, 100%-os a katasztrófa esélye. A lágy, műanyag szigetelésű huzalok nem bírják a túlterhelésből keletkező hőt tartósan elviselni! A szigetelőanyag megolvad és az első menetzárlat után már nincs mit tenni.
Legjobb esetben csak újra kell tekerni a szekundert (esetleg a prímert is). A legrosszabb esetet meg nem részletezném.
Sziasztok! Az az egyenirányító híd hibáját jelenti, ha a hídba 28 V megy be, és csak 300 mV jön ki egyenirányítva? Előre is köszi
Üdv!
Lehetséges, de általában a diódák úgy mennek tönkre hogy zárlatosak lesznek és utána elégnek vagy szétdurrannak. Diódateszter állásban ki kellene mérni őket hogy jók-e, amelyik jó az pár száz mV (<800mV) alatt kinyit (de csak az egyik irányban).>
Idézet: „Lehetséges, de általában a diódák úgy mennek tönkre hogy zárlatosak lesznek és utána elégnek vagy szétdurrannak.” Nem feltétlen , van úgy, hogy a PN átmenet csak egyszerüen megszakad.
Ki kell mérni őket ahogy fidelcastro is irta.
Köszi a gyors választ! mindjárt meg is mérem!
Én se feltétlen írtam!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |