Fórum témák
» Több friss téma |
Mondjuk hogy van, csak hogy nyugodt legyen a lelked. Tudsz segíteni?
Ez olyan feladat, amit ha már így rákérdezel, biztos nem tudsz megcsinálni.
Ha bemutatod az engedélyt, segítek.
Nagyon kicsi az esely, hogy realisan ervenyes engedelyed legyen. A kerdesbol valoban latszik, hogy nincs...
Szakmai valaszkent javaslom, hogy olvasd vegig ezt a forumot es az utolso 50 hozaszolasban reszletesen segitettem epiteni adot kisebb teljesitmenyre, akadt ott nehany wattos ado is a leirasok kozott. Meroeszozokre van szukseg, jelforrasra es muterhelesre. Ez uttobbi feltetlenul szukseges ugyanis megvalosulas eseten kepes a par wattot hove alakitani, ugyanis kisugarozni tuti nem szabad...
Ebben a kategóriában a rajz a legkevesebb...
Ne vedd szivre! Igazabol a hatosagokkal valo bekesseg erdekeben probaltunk lebeszelni egy olyan ado elkesziteserol, ami sok fejfajast okozhat elkeszitese utan.
Ettol fuggetlenul lehetseges nagyteljesitmenyu vegfokot epiteni, de ekkora teljesitmenyhez kivalo minosegu alkatreszek, pontos tervezes, behangolasi terv, es szerencse is kell. Kezdjuk az elejen, 100 Watthoz 12 Voltrol kell kb 20 A a hatasfokot nezve, de 28 voltrol is legalabb 8 A stabilizalva. Ha az altalad felvazolt vegfoknak 20 Mhz atfogast kellene tudnia, de ezen a savon kb 300 khz az a savszelesseg amit a tranyos fokozatok ujrahangolas nelkul elviselnek meggyulladas nelkul. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy egy bizonyos frekvenciara epitesz vegfokot, es a ha jobban belegondolsz a nagy adok (URHnem RH) nem hangolgatnak naponta tehat ez az eset fenntall. Letezhet ettol fuggetlenul hangolhato cucc, de nem realis otthoni osszeallitasnal nevlegesen egynel tobb adasi frekvencianal es annak szuk kornyezeten kivul gondolkodni egy ilyen vegfok eseten. Masik kerdes a kisugarzo antenna esete, ilyen atfogsara erdekes konstrukcio lenne, ez is elegge hullamhossz fuggo, az elozo savszelesseg elgondolas ide is el. Az eszkoz amirol beszelunk legalabb 60e Ft. Tranyok keramia kondik, csatlakozok, koax, tap, hutoborda...es muszerezettseg nelkul szinte azonnal tonkre mennek a tranyok. Legalabb kell: egy tap, frekimero, szignal vagy jelforras, elofok, muterheles, nem art szkop.. ha mast nem a tapot nezni. GDO a hangolashoz, csovoltmero es vagy SWR mero. Javaslom, egy kb 3wattos egysavos vegfok megepiteset. Jol lehet gyakorolni a hangolast, tobb fokozat kell neki... mivel 3-5w ezen a frekin mar nagy powernek szamit. Ettol fuggetlenul, szemely szerint csak hobbibol javaslom a megepiteset a korabban jelzett okok miatt.
Azért mielőtt belekezdenél komolyabb fejlesztésbe, szerezd meg az URH FM (analóg) rádió műsorszóró adókre vonatkozó MSZ ETS 300 384/A1 jelű szabványt, (nekem sajnos nincs meg), ebben vannak leírva a műszeki követelmények, és mérési módszereik.
Erősen javallott alapos tanulmányozása.
Sziasztok!
Elkezdtem összerakni egy ilyen adót, a leírásban amit kaptam hozzá, az volt a tekercsek készítésénél, hogy: L1, L4 - 2 tekerésnyi L2, L3 - 6 tekerésnyi. Nincs is a nyákon L4 tekercs, a panelon és beültetési rajz szerint viszont az L1 tekercs 3, tekerésnyi, az L2 2 tekerésnyi és az L3 6 tekerésnyi. Szerintetek akkor most melyik tekercs hány tekerésnyi?
Nem tudom, milyen leírást kaptál hozzá, de ott van a rajz mellett az eredeti szöveg: L1 - 4 menet, L2 - 2 menet, L3 - 6 menet. Amit előtte emleget, a 4.5mm, az gondolom a tekercs belső átmérője, azaz pl. fogsz egy ilyen fúrószárat, és azon, mint sablonon tekered meg a tekercseket.
Köszi, próbáltam google fordítóval lefordítani a szöveget, de ezt nem vettem ki belőle .
Amúgy a csatolt képen látható módon van leírva, úgy tűnik kissé félre lett fordítva.
Az L1 oszcillátor tekercs,7menet 4mm.átmérőre, pl.fúrószár.
L2-L3,=6-7menet, 0,65mm. attól függően, hogy a sáv elejére, vagy a végére hangolod a panelt. Ne feledkezz meg, az antenna illesztő tekercsről sem, ez 8-10T. 4es átmérőn, 0,65mm.Cu-Z-ból. Antennának jó lehet,szilikonbevonatú 1,5mm.sodrott kadmiumozott réz drót, ez nem törik le soha. Hossza 24-32cm. kell legyen illesztéstől, frekvenciától függően. Térerőmérős vevővel, tunerral, pontosan meghatározható. A tekercseket rögzítsd le,öntsd ki pl.eporapiddal, különben hangolódni fog. Stabil 5V,elegendő, a tranzisztorok már 1,5V-ról rendesen nyitnak, és így nem fog gerjedni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy szerintetek EZ a kapcsolás működik e és hogy hány mhz-n sugároz és még annyi hogyan kellene átalakítani hogy mikrofon helyett pl.: mp3 lejátszót vagy pc-t kötni? Ja és még annyi hogy ezt sima fm rádióval lehet fogni?
Olyan kadmiumozott réz drótot amit leírtál honnan lehet a legkönnyebben szerezni?
Kadmiumozott drótnak semmi értelme, a kadmiumnál még a réz is jobb vezető. A skin hatás miatt ezüstözött réz vezetőt szokás használni, nagyfrekvenciás áramkörökben. Ráadásul, a kadmiumot elég nehéz forrasztani, a vezetékeket galvánónozni szokták.
Ja, inkább ezüstözött vezetéket használj, régi TV-kben találhatsz. De működni fog egyszerű, "vastag" rézhuzallal is.
Közben a végére értem, működik a cucc.
Először egy számítógép tápból kiszerelt kábelkötegből raktam egyet antennának, azzal elég gyenge volt, szóval marad a réz amit a múltkor használtam, azzal elég jól működött a másik adóm.
Hy! Megépítettem ezt a kapcsolást, a saját nyákrajzom alapján ( csatolom ). Nem vagyok mindennel tisztába sajnos így segítségre szorulok. A tekercsek ugyan ilyen Cuz-k a rezgőkörnél 4 tekerés 10 mm átmérőre, az antennánál 3 ill 2 tekerés 10 mm átmérőre. Ez a ferritmag sem világos, és a boltban sem tudtak ilyet adni! Egyébként itt is fent van a kapcsolási rajz. Akinek van tapasztalata e téren kérem segítsen! Másik kérdés, hogy egyáltalán működő kapcsolás-e ez?
Hello, ha RF fojtót nem kapsz, anélkül is működni fog, legfeljebb 10-100nF-dal szűrjed majd a tápot. A kapcsolás működik, de inkább a fogyasztása lesz 2W, nem pedig a leadott
RF fojtótekercs Ha már itt vagyunk, van olyan fojtó is, hogy egy ellenállásra tekerik rá, hogy milyenre és mennyit, majd az öregek megmondják, ha szépen megkérjük őket
Pedig nem működik, és nem is tudom bemérni se! A nyákrajz az jó? És van benne szűrés !
Üdv!
Van ez az USB-s FM transmitter. Nincs meg véletlen valakinek a kapcsolási rajza? Az imént láttam neten, hogy ha bedugod usb aljzatba a kész kütyüt, akkor USB-s hangkártyaként működik, csak egy ügyes trükkel Nem hangszóró kivezetése van, hanem a transmitter rész felé irányítja a jelet, és így sugárzódik ki. Tud valaki ebben segíteni?? Örök hálám lenne érte!
Hát tuti 2 ic köré építeném a dolgot egy Ba1014 es gyári kapcsolása lenne az adó része, illetve Texas instrumentstől pcm szériából valamelyik pl 2702 ezt összekapcsolva.
A villanyszerelési elektroboltban vettem, a vezetéket 150ft/m.
Mellesleg galvánréz, most néztem, kitűnően forrasztható, nem törik le. Panelra szoktam forrasztani,az illesztőtekercs végére. Ezűstözöttet nem kapsz sehol.
Szép estét mindenkinek!
Az lenne a kérdésem,hogy ennél a kapcsolásnál a µF-os kondik milyenek legyenek?Bipoláris vagy elektrolyt?Ha elektrolyt,akkor hogyan kössem be?(Polaritás). Köszönettel:Máté. Idézet: Már ez a szöveg is viccesen hangzik. Egy viszonylag széles frekvenciasávbabn hangolható adónál miért kell 8,3 cm hosszú antenna. Egyébként az első tekercs határozza meg a frekvenciát, a második nem. A kérdésre a válasz: az első tranzisztor kollektora felé nézzen az elektrolitkondenzátor + kivezetése (második kondi). A bemeneti kondi + a bázis felé nézzen.„Az adó frekvencia tartománya 86,3 - 104,2 MHz, hatótávolsága kb 300 m. Az antenna mérete 8,3 cm legyen. A frekvenciát a két tekerccsel lehet hangolni.” De miért nem választasz egy, már mások által megépített, bevált megoldást. Nézz át a poloskás topikba. A BSS-ről nincs sok jó véleményem.
Köszönöm a választ!
Őszintén megmondom,ez lenne az első ilyen terű munkám,ezért nem is nagyon tudom hogy keresgéljek,milyen kritériumok szerint.Nem akarok nagy teljesítményt,mert csak érdekességként építeném.Esetleg tudna egy bevált adót ajánlani? Köszönettel:Máté.
A poloskásban éppen most készül egy bevált. Nézz át.
Szép estét!
(Már megint itt vagyok...) Meg szeretném építeni a Skory által közzé tett URH mikrofont,viszont a NyÁK-nál elakadtam.Van ugye az,amit ő készített,de nem nagyon tudom visszafejteni melyik melyik.Ezért fordulok hozzátok,hátha tudnátok segíteni!(Azért ide tettem,nem pedig a NyÁK-osba,mert talán itt van olyan aki már megépítette)NyÁK-ot tervezni,meg nem nagyon tudok ezért ragaszkodnék ehhez. Remélem tudtok segíteni:Máté. U.I.:A kapcsolás és alata a NyÁK:Bővebben: Link
Szia! Tegyel fel egy SprintLayout 5 ot es mar kezdhetsz is nyakot rajzolni. Van nyakterv ebben a forumban masik fele adohoz, mukodott is az ado, ha esetleg erdekel.
Sprintben a rajz moge lehet tenni az eredeti kezzel rajzolt nyak kepeket (Skoritol) es arra lehet rajzolni a profi nyakot. Bővebben: Link
Hali!
Köszönöm a válaszod! Esetleg a másik adóhoz linket kaphatnék? Máté.
Közben találtam egy másik kapcsolást.Ez működhet(tetszik,mert van hozzá NyÁK terv is!)?Bővebben: Link
Máté. |
Bejelentkezés
Hirdetés |