Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   43 / 200
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Oké köszönöm majd holnap kisérletezgetek vele.
(#) ptesza válasza szucsip hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Közbe megszállt az ihlet.

Az átalakítás fő törekvése az lenne ,hogy emelt terhelhető szimmetrikus feszültség álljon elő. 35-40 volt között sokan örülnének neki.

A 494 szabályzásával könnyedén megemelhető az AC feszültség 8.5V -ról AC 12V -ra. Ezt egyenirányítva DC 17V érhető el , úgy hogy még terhelhető marad. Ezt az AC 12V -ot egy kaszkád típusú feszültség kétszerezővel ,vagy négyszerezővel egyenirányítva 48V is könnyedén elérhető.A kérdés csak az lenne ,hogy működik-e ez így ? Illetve megoldható -e a szimmetrikusan?
(#) mugab válasza ptesza hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Sem a terhelhetőség sem a hatásfok miatt nem életképes ötlet. (Szerintem...)
(#) Antal Miklós válasza ptesza hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

Szia, szerintem egyszerübb, ha a 12V-os szekunder tekercshez hozzátekersz még két menetet, és a 494 tápfesz figyelő köréből mindent ami az eredeti +5V és a +12V hoz kapcsolodik kiépited.
Az eredeti +5V egyenirányitó megfelel, de az egész szürőkörben lévő kondikat kicseréled legalább 50V ra. A negativ ágban új dióda, szürökondik kellenek.
A kimenö fesz figyelését a plussz oldalról visszacsatolod.
Sok sikert.
(#) szucsip válasza ptesza hozzászólására (») Szept 16, 2010 /

A DC és AC okfejtésed teljesen hibás.
Egyrészt mert a tápnál az AC feszültség több, mint a DC, másrészt a 12V-->17V is csak szinuszos csúcsegyenirányításnál lenne.
(#) ptesza válasza szucsip hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Ezt nem tudtam , hogy itt nem így működik.

DC=ACx1.41-0.7 . Ezzel szoktam számolni.
(#) szilva válasza szucsip hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Igaz, hogy más miatt, de a 17V nagyjából helytálló. A PC tápok 12V-os ágát nagyjából 18-19V körülre lehet úgy megemelni, hogy terhelés mellett is képes legyen stabilizálni azt. Tehát a 17V egy jó érték lehet, eddig szinte biztos, hogy bármelyik tápot meg lehet emelni úgy, hogy az a feszültség a maximális terhelés mellett is kijön és még stabil is.
(#) peter1995 hozzászólása Szept 17, 2010 /

Hello.VAn egy ismerősöm akinek van egy 400W-os erősítője.Azt vette a fejéba hogy van 2 egyforma pc tápja és hogy azt áttekeri úgy hogy az neki 70!!!voltot adjon.Szerintetek megoldható vagy hülyeség.Úgy gondolja hogy az egyik táp a + GND 70 volton a másik táp a - GND 70 volton.Megoldható?PErsze úgy hogy a 12V-on 18A ad le.MOSt.
(#) mhatalyak hozzászólása Szept 17, 2010 /

Üdv van egy laptopom, leégett a tápja, 17V 7.1A. Találtam itthon egy 300W os számítógép tápot, 5V ra tettem egy izzót meg rádugtam egy winchastert egy másik ágra. Rákötöttem 12V ra laptopot tökéletesen ment, majd 5-10 perc után durranás a tápban és nemjön ki belőle semmi fesz. Amint a zöld vezetéket letestelem leis tilt a táp. Mi lehetett a probléma? 12V-on 17A-t tud a táp.
(#) lac08 válasza szucsip hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Megpróbáltam a képet feltenni.
Úgy látom, sikerült.
Az egész dobozt matt feketére fújtam, a ventilátor rácsa egy kisebbfajta PC rács, a csatlakozó aljzat autós szivargyújtóé, a hálózati bekapcsoló pedig egy nagy méretű billenőkapcsoló.
Sajnos a képen a sok feketeség miatt nem minden látszódik a részletekből, de hát ez van.

P9176346.JPG

(#) mugab válasza mhatalyak hozzászólására (») Szept 17, 2010 /

Lehet hogy a laptop teszi tönkre a tápot? Vagy a két dolog nem függ össze csak véletlen...
(#) szucsip válasza lac08 hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Ez nagyon teccik

Főleg, hogy a jól megszokott gagyi szürke helyett fekete. Gratulálok, szép munka!
(#) Antal Miklós válasza ptesza hozzászólására (») Szept 18, 2010 / 1

Szia. Az egyenlet szinuszus feszültség esetén igaz. Itt négyszög fesz (inkább trapéz, tullengésekkel) ha szkópon nézed.
A 12V-os tekercshez 7 menet tartozik (általában).
Nekem 24V is kellett. Nosza még hét menetet rátekertem. majdnem 45V-t mértem.
Vigyázat mert a digitál multiméterrel mért váltó fesz csak szinusz fesz esetén igaz!
Saját tapasztalat, hogy 2,5 menetet hozzátekertem, majd egyenirányítva 27V kaptam. Ami terhelhető is.
(#) buburobi válasza mhatalyak hozzászólására (») Szept 18, 2010 /

Üdv!
Én már csináltam laptophoz tápot pc tápból. Ez: Link alapján átalakítva (persze csak ami szükséges volt) majdnem 1 éve kifogástalanul működik...
(#) PetAd hozzászólása Szept 19, 2010 /

Üdv
Lehetséges az, hogy egy 200Wattos régi ATX táp induláskor akkora áramot vesz fel hogy a sorba kötött 40W-os izzó elkezd világítani és úgy marad? Tehát nincs sehol se zárlat csak a 40W-os izzótól nem tud rendesen elindulni a táp. Összeraktam egy tápot amiben régebben elszállt a graetz és most is világít de ha kiveszem az összes trafót akkor felvillan majd 1mp-en belül elhalványodik az izzó. most vagy a trafók zárlatosak vagy az van amit fentebb írtam.
(#) kadarist válasza PetAd hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Szia!
Próbáld ki egy 100-as izzóval. Azzal már biztosan indulnia kell.
(#) Sendi válasza PetAd hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Helló. Nemrég volt hasonló esetem. (a 40W-s égőről mindegyik beindult nekem eddig). Vedd ki a nagy fesz kondit. (a graetz utánit)
Nekem az volt zárlatos, de kis feszültségen nem volt mérhető. (kivéve a LCM mérőt, amelyik 99 veszteséget mutatott.)
(#) PetAd válasza kadarist hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

Beraktam egy 60W-ost az is világított beraktam helyette egy 1A-es biztit, majd kicsi csatt és villanás a segédtáp környékéről, odanéztem és láttam, hogy ezelőtt fordítva ültettem be a segédtáp primer tranyóját :/ Most nagyon remélem, hogy a segédtáp trafója nem égett le. Biztosítékot nem is fogok használni soha többet élesztéskor.
Ez van rajta:
H
945
2D P
Talán egy C945-ös tranyó lenne? Az szokott lenni az ilyen tápokban.
Sendi : A kondik szerintem jók, ezelőtt mértem őket, azóta meg talán nem lett semmi bajuk, de ha tranyó csere után se indul akkor átnézek mindent.

Adatlap: H945

Kösz, C945-ös adatlapjával összevetve ugyanaz a 2 tranyó és abból szerencsére van pár db., már rakom is bele.
(#) karpi válasza PetAd hozzászólására (») Szept 19, 2010 /

A halozatrol egy par nagyfrekvencias szuro alkatresz utan a Graetz -re kerul a feszultseg ami utan ott vannak ''puffer'' kondenzator .Ezek inditaskor ''0'' ohmosak.Feltoltodesuk okozza a felvillanast .Ezen a kondenzatoron (vagy ket kisebb uzemfeszultsegu kondenzator sorbakapcsolva)kb 326V egyenaram lessz!. Ezt a feszultseget/aramot szaggatja a 400/500V -os MOSFET egy transzformator " primer'' oldalan .

Namost ez a tranyó biztosan a kapcsolóüzemű segédtáp kapcsolótranzisztora volt? Ez a típus nagyon sovány hálózati üzemre!

Jó hogy mondtad, elnéztem kicsit a dolgokat, a segédtáp tranyója a bordán van a 2 kapcsoló tranyó mellett, ez nem tudom milyen célt szolgált, de záraltos lett miatta a segédtáp tranyó Egyébként kb hány ohmokat kell méregetni a trafókon? Mert a segédtáp szekunder oldalán 0 ohmot mérek egy jobb multival, 200ohmos állásban és furcsa lenne ha az leégett volna. A primer viszont füstös meg alatta a nyák is, szóval annak annyi.
(#) storm hozzászólása Szept 21, 2010 /

Hali!
Hozzá jutottam egy kb 150W-os pc táphoz , és szeretnék belőle kb +/-13-14V-ot kiszedni. Olvasgattam ezt a topikot és láttam azt a megoldást, hogy a műv erősítő 1-es lába az 5V-ra van kötve ezt átkötöm a 12V-os ágra a negatív oldalon kicserélem a diódákat. Meg is találtam azt az ellenállást, ami az 1-es lábtól az 5V-ra megy (kb. 2.7K) és átkötöttem a 12V-os ágba de szó szerint semmi se történt Mit csináljak vele, hogy működjön?
előre is köszi
(#) szilva válasza PetAd hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

A primer nem szakadt meg? Mert akkor talán van még remény, hogy életre keltsd, csak mérj meg minden alkatrészt és cseréld a hibásakat. Indításkor tegyél be sorba egy lámpát a hálózati tápfeszbe.
(#) PetAd válasza szilva hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Nem szakadt meg, most keresek bele egy ugyanilyen trafót, ha nincs akkor újratekerem. Az ugye nem gond hogy eltörtem a vasat? Elvileg SE meghajtása van a segédtápnak és a légrés a működését nem befolyásolja ugye?

Van egy másik tápom is az is érdekes dolgokat művel, KA3511 van benn, egy külön panelen volt rajta és egy beforrasztott tüskesorral volt a fő panelre kötve, kiszedtem és raktam bele csatlakozót majd abba a kis panelt, de azóta nem akar elindulni.
Bekapcsolom egy fél pillanatra megjelenik egy kis fesz a kimeneteken, nem annyi amennyi kellene, vagy túl lassú a multi, és kicsi kattanás után letilt, majd ha elveszem a földet a PS-on-ról és vissza akkor megint. Már mindent átnéztem nincs sehol se zárlat, kimértem a csatlakozót, minden lába érintkezik, a kimenetek nincsenek földön. Mitől tud letiltani ez a táp a túl meg alulfeszen kívül? Kötöttem terhelés ist a kimenetre, kicseréltem egy kicsit púpos kondi, de semmi, egyszerűen nem tudom, hogy mit csináljak már vele.

Le nem éghetett, mert előtte működött és most egyből ezt csinálja, soros égőt mindig használom. Azon gondolkodtam hogy az érzékelő bemeneteit átverem és fix feszre kötöm őket, de ha zárlat van akkor meg leégne az egész ha jól gondolom.
(#) Sendi válasza storm hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Helló.
Szerintem az nem lesz jó, mert akkor az 1. láb feszültsége megemelkedik (hiba erősítő bemenete) és a túlfeszültség védelmet lekapcsolja a PWM-t (494-t) ki kell iktatni a másik hibaerősítőt. (pl. 15-16 láb rövidre zárásával)
(#) Pixi hozzászólása Okt 1, 2010 /

Hali!

Van egy ATX tápom aminél meg van a lila szálon az 5v, de nem indul el! DR0183-as IC van benne!
Hol keressem a hibát?
(#) Pixi válasza Pixi hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Ja meg van egy másik táp aminél meg 12 helyett 24v van és nincs 5 volt! Ennek mi lehet a gondja?
(#) peter1995 hozzászólása Okt 2, 2010 /

Hello.PC tápból lehet 6V-os akksitöltőt csinálni?
Következő: »»   43 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem