Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   76 / 254
(#) zolee1209 válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 26, 2010 /
 
A betyárját! Nagyon tetszik a mozgásérzékelős megvalósítás, pláne a dobozolás! :yes: Gratulálok! :kalap:
(#) Hp41C válasza MolnarG hozzászólására (») Szept 26, 2010 /
 
Szia!

Mindegy neki, mi az ártiveti közeg (RS232 kábellel, USB uart, Bluetooth uart, IRDA uart). Ezeket a megoldásokat arra tervezték, hogy a meglévő, RS232 kapcsolattal rendelkező eszközöket a programjaik változtatása nélkül lehessen a modernebb számítógépekhez illeszteni...
Apró beállítás módosításokkal (timeout, baud rate,..) a pic és még a pc-n futó kezelő program is lehet azonos az összes, itt felsorolt megoldásokhoz. Patexati régóta alkalmaz egy (boltban kapható) USB-RS232 átalakítót.
Azok az FTDI áramkörök elég drágák..
(#) MrBrown hozzászólása Szept 27, 2010 /
 
Sziasztok,
Öt napja fut a minitronos óra (igaz az utóbbi napokban nem ment sokat a kijelzője) és az akksi még mindíg 3,8V felett van terhelten. A héten elvileg várhatóak a pontosságával kapcsolatos mutatók is :yes:
Arra kell még választ találnom (gondolom létezik lithiumos topik), hogy meddig mehetek le vele anélkül hogy azt az akksi bánná.
(#) Gery78 hozzászólása Szept 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Teszteltem a DS32kHz-et a családunk nixie órájában, és hát nem vagyok maximálisan elégedett vele. Naponta kb. 1 másodperccel többet mutat az óra. Most 8 napja megy folyamatosan, és kb. 8 másodpercet siet. A katalóguslapja szerinti évi 1 perces differenciát nem hozza, hanem sokkal többet. Mondjuk ez nem az ipari változat, hanem a kommersz. Véleményetek szerint, ha egy sima órakvarcot használnék az pontosabb volna?
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Szervusz!
Hogy kötötted be a Vbat és a Vcc lábakat?
Ha a Vbat-on keresztül kap folyamatosan tápot és az nem 3, hanem 5V, akkor nagyjából meg is van a napi 1 másodperced...
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Szia,
az általam felrakott neonixie-s kapcsoláson tudod ellenőrizni a bekötését. Nálam egy hét alatt nem volt szemmel észrevehető eltérés a dcf-hez képest (videóval dolgozom 1/25-öd másodpercet álmomból felébresztve is észreveszek :yes: )
(#) Gery78 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 27, 2010 /
 
Szia!

A katalóguslapja alapján kötöttem be a DS32kHz-et, a Vbat lábat leföldeltem ahogy ott írja, mivel az óránkban nincs elemes táplálás. Megrajzoltam a teljes órajel generátort amit megépítettem. Egy ellenállás osztóval állítsak elő az 5V-ból 3,6V-ot, és kössem be a Vbat lábra? Vagy esetleg a DS32-t nagyon megterheli a CD4060? Erre is van egy rajz a katalógus lapon, hogy 1MOhmon és egy kondin keresztül kell kötni az RTC modulra, de az én esetemben az RTC modul helyett CD4060-as van. Okozhatja ez az 1mp-es sietséget?
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Nem hinném, esetleg egy másik példány próbálj ki...
Gondolom mintaként kaptad, nem biztos hogy mind tűrésen belül van.
(#) Gery78 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Hát látod erre nem is gondoltam, persze mintaként rendeltem, akkor valószínű, hogy mintának a selejtesebb darabokat küldik ki, amely kívül van a tűrésmezőn, és úgysem tudnák eladni. Akkor menne a reklamáció, hogy "Gyerekek mi van ezzel, miért nem jó?" Megpróbálok egy másikat, hátha az jobb lesz.

Azt szerettem volna még Tőled kérdezni, tudod a DCF vevő amit építettél, és néhány napja volt róla szó itt a fórumon, hogy azon mindig van DCF vétel? Ha bekapcsolod, akkor állandóan veszi a jelet tehát mindig tudna szinkronozni, bármilyen körülmények között? Tud folyamatos lenni a vétel? Arra gondolok, hogy a conrados modul, és Sooty gyári órái nem mindig tudnak szinkronozni. Esetleg fel tudnád tenni még egyszer a rádiótechnika oldalakat, mert nem jól olvasható a cikk.
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia Barna!
Neked honnan van a DS32? Mintába rendelted Te is, vagy vetted valahol?
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia,
már korábban írtam, hogy egy KIT-et vettem meg ami tartalmazott egy nagytudású 40 lábú pic-et 6 darab kerámiás ruszki 74141-et a DS32-t és az 1F-os "szünetmentest". Ja és ezt háromszor csináltam
IN-18-nak, ZM1000-nek és a minitronoknak.
Egy pack került szállítással együtt (Amcsiból) egy tizesbe ha jól emlékszem, ebből lehet visszakövetkeztetni a DS árára.
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Ez marhaság. Nem küldenek direkt selejtet.
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Hát nem tudom... Tegnap este beraktam egy másik DS32-t, és már azzal is siet több mint 1 mp-et az óra. Nem értem, ha ilyen jó ez a DS32, akkor miért van kívül a meghatározott évi +/- 1 perc tolerancián? (Ez állandó hőmérséklet mellett igaz, az órában pedig nagyjából állandó a hőfok, és kb 4,78V a tápfesz.) kb.7-8 perc difi jön ki. Valamit én nem csináltam jól?
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szia, csak arra tudok következtetni, hogy azért ilyen pontosak az óráid, mert szerintem bemért DS32-t kaptál a KIT-tel, és a PIC programjában van egy beépített állítható korrekció, attól függően, hogy a KIT-ben szereplő DS32 merre téved a frekiben. A korrekciót pedig már beállította Neked a kit készítője, mielőtt beégette volna a programot.
(#) MrBrown válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Van a pic menüjében "trimm", de az 0-án van, magamnak kell állítgatni ha szükséges. Hamarosan készül a minitronos óra ezzel a kit-el. Ha az is ezt produkálja kölcsönadom tesztelésre a DS32-t. Amúgy nem kötötték az orromra hogy én valami extra válogatott verziót kaptam volna belőlük ezért nem is hiszem hogy azok volnának.
Megnéztem 8,99 dolcsit kér a DS32-ért, ebből lehet következtetni valamire, szerintem átlagos ár...
(#) Gery78 válasza MrBrown hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Nem biztos, hogy a pasas válogatta ki a DS32-ket, inkább a gyári tesztelés során derül ki, hogy melyik a jó, és csak azt adják el, ami benne van a katalógus szerint előírt tűrésben. Ami meg kihullott a tesztelésen, de működőképes, elküldik mintában. A gyártó fejével gondolkodva ezt nagyon is lehetségesnek tartom.

Nagyon megköszönném, ha kölcsönkaphatnám a DS32-t. Akkor kiderülne, hogy a hiba az én kapcsolásomban van-e, vagy tényleg a "nem túl jó" kategóriát küldik mintába. Itt Magyarországon nem tudtok egy céget akinél meg lehetne venni ezt a DS32-t, vagy a Maxim honlapjáról kell rendelni?
(#) hapro válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Már rendeltem sok helyről sok mintát, és kivétel nélkül a tapasztalatom ezekkel pont az ellenkezője mint a véleményed! Szerintem meg igeni a legjavát teszik a mintának, azokat amik minimum teljesítik a követelményeket a katalógusból, még soha egyetlen minta sem szerepelt le mindegyik kivétel nélkül tudta azt ami ő valójában!
Gondolj csak bele arról az oldalról, hogy ha valaki nem hobbiból rendelget, hanem egy gyár, és az kap cart, akkor biztos ugrott az alkatrészgyár üzlete, de ha tisztességgel azt adja ami az az alkatrész akkor ott egy potenciális lehetőség, és gyakorlatilag erre találták ki ezt a sample programot valahol.
Sőt volt olyan alkatrész ami még túl is teljesített magasan a specifikációján. Azt hiszem például ha már egy tranyó hőleadó felületén olvadás nyomok, és a rajta lévő zöld nyák sötét barna fél nap alatt, akkor az tudhatja a ráírt hőmérsékleti értékeket.
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
A CD4060 táplábain van szűrőkondi?
Ha feltételezzük, hogy pontos a DS32, akkor esetleg a számláló néha egy-egy zavaimpulzust is beleszámol...
Mint írod két IC-nél is egyformán siet naponta egy másodpercet, ez két három másodpercenként egy periódussal többet jelent, mint kellene a pontos időalaphoz.
Amit vagy tényleg zavarból szed össze, vagy nincs mese a DS32 siet egy kicsit. (Azért, sejthetik a mintaküldők, hogy ki milyen komoly potenciális/vagy már meglévő Ügyfél, főleg, hogy kis hazánkból boldog boldogtalan kér termékmintát, aminek egy része hobbi egy része ügyeskedés, és igen kis százaléka tényleges fejlesztési célú)
(#) Gery78 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Nincs szűrőkondi minden IC-n, csak a DS32-höz közel tettem egyet, a fő tápágba, tehát az összeset szűri "elvileg". De gyakorlatilag nem biztos, hogy kiszűri, elképzelhető, hogy bekerülhet néhány zavaró imp. Teszek 100nF-ot a CD4060-asokra is.
(#) vicsys válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Te most ezt komolyan gondolod, hogy válogatják egy Maximnál, hogy ez Pistikéé ez egy kicsit rosszabb ez Józsié ez kicsit jobb ez meg egy kft-é ez már tuti jó, stb... Na ne már! Egyébként meg az a tapasztalatom, hogyha valami nem jó, akkor nem a gyártóval van a gond...
(#) vicsys válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Talán még a jó öreg TTL technikából ismerős a minden IC táplábain 100nF. Illik betartani.
(#) p_istvan válasza vicsys hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Inkább maradjunk abban hogy egyikőnk sem képviselője egyik nagy gyártónak sem, nem ismerjük a belső viszonaikat, marketingstartégiájukat.
A legtöbb IC-t nem tudjuk ellenőrizni mennyire pontosan felelnek meg a specifikációknak, ha valamelyik paraméter 10%-ot eltér abszolút értékben az a legtöbb esetben semmiféle zavart nem fog okozni.
Ellentétben a mostani esettel, ahol a max 2 ppm helyet kb. 10 ppm az eltérés ami még önmagában még elég jó érték lenne egy normál kvarchoz képest, de a specifikációból kilógni látszik.

Ha minden egyebet kizártunk akkor igenis lehet gyanakodni a termére is, és a gyanúm megfogalmazása melett -ha megnézed- mindig feltételeztem az árramkör kivitelezésnek a hibáját is!
(#) sooty válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Tegyünk bele ilyet, ez legalább pontos "A rubidium clock has an accuracy of about ą1 x 10-12 so the error after a day would be 84.6ns (84e-9 seconds 84 billionths of a second!) so the error after a month would be 2.6us. Again using ppm is also inconvenient for writing : 0.000001ppm" :yes: (50-100$ szállítással)
(#) vicsys válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Bocsánat. Nem akartalak "betámadni", csak csupán számomra lehetetlennek tűnik, hogy szelektálnak. Dolgoztam hasonló cégnél. Kényesen ügyeltek arra, hogy még a kis hibás termék is meg legyen semmisítve (a gyártási műszak végén) és még véletlenül se kerülhessen ki. Azt tanácskoztuk, hogy pl.: iciripiciri nyomdahibával még simán értékesíthető lenne a termék. Azt válaszolta a vezetőség, hogy egy ilyen jó nevű cég nem engedheti meg magának az iciri-piciri hibát sem. Egyszer kiment egy 3000db.-os nyomdahibás széria (hajszálnyi csík volt a nyomatban, mert megsérült a sablon). Az egész szállítmányt visszaküldték Német országból és kirúgták a termelési vezetőt...
(#) Gery78 válasza vicsys hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Szűréshez milyet illik tenni inkább kerámiát, vagy jó lesz a sima fóliakondi? (Piros wima kondiból van itthon 100nF-osom, kerámia csak 47nF-os van.)
(#) Gery78 hozzászólása Szept 28, 2010 /
 
Hű Srácok, nem akartam ebből ekkora vitát kavarni, én azért gondoltam ezt, hogy a rosszabbakat küldik nekünk, mert sok helyről hallottam azt, hogy mi magyarok ügyeskedünk, meg csak a hobbinkhoz rendelünk mintát, meg nem akarunk fizetni az alkatrészekért, stb-stb. Sok gyártó sajnos így gondolja, és nem egy alkatrész van, amit már nem küldenek Magyarországra (de máshova küldenek mintát), és nem is lehet mintába rendelni pont emiatt. Egyébként tényleg nem tudjuk ellenőrizni egyik IC-t sem amit küldenek nekünk, ahogy István is megfogalmazta, és tényleg nem ismerjük a belső stratégiájukat, mit hogy csinálnak. Valószínű az is, hogy a paramétereket nagyjából tudja mindegyik IC, amit mintába küldenek, de ez a legtöbb esetben tényleg nem jelent problémát. Az is igaz amit Vic ír, hogy egy magára valamit adó jó nevű cég ilyet nem engedhet meg magának, hogy valami kis pici hibával kiküldi az alkatrészt, de az konkrét megrendelés esetére igaz, nem egy mintába küldött alkatrészre. Egyébként lehet hogy tényleg én rontottam el a kapcsolást, mert nem tettem szűrőkondikat minden IC-re, csak a fő tápágba, és összeszedte a zavaró jeleket. Egyébként az óra többi TTL IC-jén sincs szűrőkondi, onnan is kaphatott az óragenerátor néhány impulzust. Most úgy áll a dolog, hogy az óragenerátort teleraktam kondikkal, tettem a CD4060-asokra 220nF-os fóliakondikat, a fő tápágba egy 1000µF-os és egy 100nF-os kondit plusz szűrésnek, és a DS32-n is van egy 100nF-os. Az órát beállítottam, meglátjuk, hogy lesz-e sietség, vagy nem.
(#) p_istvan válasza vicsys hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Hát igen, változnak az idők...
Mindig van egyenlőbb Ügyfél a sok egyenlő között. Lehet, hogy Ők -kevésbé, de- jónak minősítették a terméket, végül is éves szinten adtak meg 1 percet, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy ez alatt az idő alatt egyenletes az eltérés nagysága.
Azért még így is jobb mint egy sima kvarc, nem beszélve arról, hogy még hő-kompenzálva is van. Ha az órában lehet állítani egy kis korrekciót akkor még hobbi szinte kiválóan használható is lehet, már ha tényleg az DS32 a ludas.
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Kerámiát tegyél!
Ha van a 47 nF-ból elég és nincs más, akkor kettőt-kettőt, de még egy is jobb mint a fólia.
(#) Gery78 válasza p_istvan hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Akkor elszaladok a boltba, mert nincs annyi helyem a panelkán a párhuzamosításhoz, meg csak 2db 47nF-ost találtam. Veszek 100nF-os kerámiát, és kicserélem. Köszi az infót.
(#) p_istvan válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 28, 2010 /
 
Említetted a rádiótechnikás bemeneti fokozatot,de sajnos már nincs jobb minőségű képem róla, de meg kell keresni az 1988.08. havi számot a neten. Az eredeti vevő kapcsolás pedig 1987.02. számban volt. Illetve itt a fórumon ebben a topikban is volt róla szó: DCF77 vevő

A vételt azóta ellenőriztem, mivel túl szépnek tűnt!
A mellékelt spektrum analízisen látszik, hogy ha a TV üzemel a soreltérítő frekvencia ötödik felharmonikusa nagyon közel van a 77,5 kHz-hez amit tévesen lehet értelmezni az oszcilloszkópon. Egy másik felvételen nem üzemel a TV és nincs is téves jel. Ettől függetlenül ha kisebb jelszinttel is de nálam szinte folyamatos a vétel. A ház tégla falazású, csak a födémek vannak vasbetonból. Panelben már valószínűleg csak véletlenszerű a vétel.
Következő: »»   76 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem