Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 97
(#) szendi001 válasza pivi1 hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Ez eleg durva! Ezert 3 scannert lehet venni, de belefer egy kommunkiacios vevo is.
Kozben talaltam meg 4 db tv vevo kf modult es sikerult szereznem tobbfele TBA 120at is. Kesz az uj nyak. Par dologra rajottem: NE612 8 Volt folott meghalhat... Katalogus adat. A masik hogy az elozo tekercseim picik voltak. 15 mm hosszan 8 menettel probalkozom kb 10 pf kapacitassal. Holnap megprobalok venni vele par helyi adot.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

[OFF]Csak azt nem tudom miért kell az embereket 1/2 H -nak nézni
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 1, 2010 /

Ilyen az egyik. Kiveszem belole az 5,5 os tekercseket, es kicserelem a kondikat a 6.5 nel hogy 10,7 Megan muzsikaljon az egesz. Mondjuk elotte kiprobalom igy is.

hx912b.jpg

(#) Animus1724 hozzászólása Okt 9, 2010 /

Hali

A tv kártyás számítógépes vétellel mi a helyzet? Nyilván kell neki egy előerősítő, de szerintem működhet.
Az én kártyám 137 Mhz-en "akar valamit" de nem boldogul. Persze egy szélessávú uhf erősítő van előtte, nyilván ezen a frekin csak annyi a jel amit a koax összeszed, ez műsor vételhez épp elég.
(#) pucuka válasza Animus1724 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Evvel csak az a baj, hogy nem tudsz elérni vele akkora érzékenységet, hogy a műholdat vegye. Hiába teszel elé erősítőt (ráadásul igen szélessávút) csak a zaj fog növekedni, és a jel/zaj viszony romlik. Az érzékenység függ a sávszélességtől is, nem véletlenül kell a vevőnek 50 kHz a sávszélességet biztosítani. Ha kissebb, demodulált jel csökkenése miatt, ha nagyobb, a megnövekedett zaj miatt romlik a jel/zaj viszony. Ha a sávszélesség jelentősen nagyobb, esetedben kb. 5 MHz, az azt jelenti, hogy nem tudsz kellően érzékeny vevőt csinálni a TV kártyából, kb. 100 szor lesz érzéketlenebb, mint amire szükség lenne. (a 100 * nem pontos érték, csak nagyjából)
(#) kadarist válasza Animus1724 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

A tévéadáshoz nem sok köze van az APT-adásnak., így a tévékártyáddal nem mész semmire.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Elvileg, valamelyik S csatornán bejöhetne, csakhát mint írtam, más akadálya van.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Bejön valami, de az semmire nem lesz jó. Hogyan csinál abból képet a tévékártya?
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Ez a második jó kérdés. Ha éppen nem intercarrier rendszerű (nem tudom), akkor félrehangolva a hangkimeneten kijöhet valami, amit bedughat a hangkártyába.
Hogy jó nem lessz az biztos
(#) Animus1724 hozzászólása Okt 9, 2010 /

Szakik!

"Tv Kártya" hát persze hogy tv kártya! De van ám rajta egy egész jó kis fm vevő! Ráadásul hang tekintetében teljesen analóg, a drága, a hangot teljes egészében a hangkártyára bízza. Amikor rádiót hallgatok rajta akkor a digitalizálás és a tv funkciók be sem indulnak - a proci kapacitáson jól látszik mikor megy a tv.

Megfelelő programmal - ami nekem most nincs - folyamatosan lehet hangolni kb 18 Mhz-töl kb 1Ghz -ig.
A saját programja - amit most használok - nem ennyire rugalmas, de kb 100Khz pontossággal hangolható aztán afc -vel fogja meg a jelet..

Szóval a noaa fax képét hagyományosan a hang jelből az általatok is használt programokkal kell detektálni!

A jelenleg teljesen az uhf tv vételre van kihegyezve a rendszerem, vhf szempontból nincs is anttena a kártyán, csak a koax "parazita" antennajelével hallgatom a műsorszóró rádiókat. Így most az lenne a huszadik csoda ha bármi értelmeset produkálna ezen a frekin, viszont mikor megvettem próbaképp szeléssávú antennával tudtam fogni a közeli amatőröket 144 megán! Aztán elköltöztem és itt a kutya sem rádiózik...

És valóban elég érzéketlen a kicsike teljesen igaz, hogy kéne elé egy 137.5 Mhz -re hangolt kb 1Mhz sávszélesésékű előerősítő. Vagy még ennél is feszesebb?
Valahol van is egy régi vhf csatorna erősítőm, nyilván nem lehet egyből beállítani 137 megára és a sávszélessége is túl nagy de kiinduló pontnak megteszi... Persze még rendes antenna is kellene hozzá...

Egyébként nem egy nagy durranás a kicsike. A DScaler szerint egy Pinnacle PCTV Rave, Philips tunerrel

Azért látom ti is gondolkodtatok az ötleten..
(#) Ferkógyerek válasza Animus1724 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Üdv!
A szakik a KF sávszélesség miatt aggódtak, amit csak a tuneren lévő egyik alkatrész cseréjével tudnál befolyásolni. Mivel van külön rádió is a kártyán aminek kb 200kHz körüli sávszélességű szűrője van, jobb a helyzet. Az előerősítő sávszélességét igen nehéz 1MHz-re vagy az alá csökkenteni, de erre szerencsére nincs is szükség.
Neked már csak egy antennát kellene építeni amihez linkeket találsz a topicban. Valamint egy kis zajú előerősítőt is lehetne közvetlenül az antennához tenni, javítva ezzel az érzékenységet, ilyen erősítőre szintén vannak rajzok és linkek a topicban.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Okt 16, 2010 /

Sziasztok!
A NOAA 15 és 17 frekvenciát cserélt!

Idézet:
„As of 12th October 2010 at 15.00 UTC the following APT frequencies will
apply :-
NOAA 17 137.500 MHz.
NOAA 15 137.620 MHz.

(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Szia ! Koszi. Irhatom at a PLL programban a bejegyzeseket.. Nem tudod miert csereltek meg? Volt valami kulonleges oka?
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Okt 17, 2010 /

Szerintem a már említett üzemképtelen, de még mindíg ezen a frekvencián sugárzó műholdak zavarták a NOAA15-öt. A NOAA17 pedig máskor jár ugyanazon a helyen mint a zavaró műholdak.
(#) hirsch hozzászólása Nov 10, 2010 /

Hali!
Nincs valakinek ilyen elejétől a végéig leírása, mert csak részleteket kapok el.
(#) szendi001 válasza hirsch hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia Hirsch! A vetel modja, vagy radio epitese erdekel esetleg mindketto? A 2009 RT EK ban van egy cikk amely korul irja a temat.
(#) kadarist válasza hirsch hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia!
Olvasd el a topikot az elejétől, és akkor nem csak részleges ismereteid lesznek az APT-vételről.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Csak 92x15 hozzaszollas :smoke:
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Akkor csak az én hozzászólásaimat olvassa el :smoke:
(#) gtk válasza hirsch hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

>>ITT<< le van irva amit az APTrol tudni kell.
(#) hirsch válasza gtk hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Köszönöm szépen.
(#) lagoon44 válasza gtk hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Sziasztok!

Ha valaki esetleg hegesztene ilyen vevőből valami jóságosat, én vásárolnék is akár belőle.

(#) gtk hozzászólása Nov 12, 2010 /

Sziasztok ! A hagyomanyos 1206(?) meretu SMD induktivitasok josagi tenyezoje mennyi lehet?
A KF savszurot gondoltam SMD induktivitasokbol epitenem, s a kapacitasokat hangolnam,..
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Annyit tudok hozzáfűzni, hogy esetleg rá tudnék mérni. Igaz csak ráfütyülni, de lehetne nézni a választ egy hagyományos rezgőkör mellett GDO-val.

Miért jó az SMD a bemeneti körön?
(#) szendi001 válasza lagoon44 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Esküszöm adnék ajándékba, csak bírnám már összegyártani a fokozatokat. Külön külön mennek, de ha vársz még egy évet Egyébként cikket lehetne csinálni az elkészült vevőkből.
(#) lagoon44 válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

én szorítok erősen!
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Sajnos nekem most nincs lehetosegem merni.
Senki sem probalta?
Bemeneti koron....? KF modul keszulne, 50 KHz savszell. A hely miatt kellene az SMD induktivitas.
(#) gtk válasza gtk hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Megtalaltam. Benne van az adatlapban. >>ITT<<
(#) gtk hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok !

HRPT-re hasznalhatnam az APT vevot, modositott KF-el (~1.5..2 MHz) ? A HRPT viszonylag nagy modulacioja miatt a PLL nem okozna faziszajt (local osc) ? (Mindezt termeszetesen 137 MHz-re lekevert jellel, es a megfelelo digitalis dekoderrel egyutt kepzeltem el.)
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!
Itt a műholdkövető antennarendszer a legnagyobb kihívás. Bővebben: Link
HRPT kezdőknek
Következő: »»   46 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem