Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Na itt a képek!
Egy hejen toldani kellet de attól jó lesz. Trafó lakkal le van keve.
hali!
Eltudnátok nekem küldeni egy alkatrész katalógust??? Kösszi.
Jól néz ki, de a toldás akár az egész munkádat tönkre is teheti, és csinálhatsz új szekundert miatta.
Mi az a trafólakk?
Itt van egy:
Bővebben: Link
tesla tekercshez való alkatrész katalógus ?
mit kell beszerezni az építéséhez. köszi
A tetejétől kb 150menetre van a toldás
A trafó lakk olyan amibe a trafókat mártják mint pl a MOT-ot is.
Melyik típushoz? Melyik meghajtáshoz?
Skory féle nagy tesla
Akkor a trafólakk tehát gyanta.. a toldást le kell szedni, nem maradhat rajta.
Igazán csinos szekunder. A teslaépítés részmunkái közül talán a leghálásabb... A végén a látvány maga már tiszteletet parancsol
Az első teslakezdeményemen én is toldottam, bár én a primeren. Sima vas drótot tekertem fel vertikálisan egy pvc csőre. Elég gyér volt és állandóan füstölt, meg beleolvadt a pvc-be. Ez nyilván a vas nagy ellenállása miatt is volt, de a toldás mindenképp bolondított a dolgon. A szekunder pedig mégfinomabb tekercs, amiben jóvan nagyobb feszülség mászkál, szóval egy ilyen toldás sosem tesz neki jót. Eltudom képzelni hogy bármikor végzetes lehet. Szóval azon a ponton átégeti a gyantát és elkezd végigégni valamelyik irányba a rézhuzal. Szerintem a toldásnál valahogy műtsd le. Attól szerintem azt a 150 menet hiányát, kitudod még hangolni. Így nem kell újracsinálni egy szekundert. Próbáld meg óvatosan levágni valamivel egy kicsivel a toldás fölött pár menettel és bontsd vissza a toldásig. Nemtudom összesen hány menetes tekercsről van szó, de nemhiszem hogy gond lenne belőle.
Összesen 1000-1500 menet között van.
Olyan 3-400menet van a tetejétől a toldásig. Itt egy kép róla. Látszik,hogy más a szín is. Majd meg számolom pontosan,hány menet is.
Azért 50% hibánál egy csöppet pontosabban meg lehet határozni a menetszámot még egy vonalzóval is.
Na meg számoltam vagyis mértem.
1mm=2menet tehát 20menet/cm vagyis 200 menetet kel pontosan le szedni az 1250 menetből ami =1050menet.
Sokkal pontosabb eredményt kapsz, ha 1 centin számolod meg, hogy hány menet van, és azzal számolsz.
1000 menet az jó.
Akkor el kezdem letekerni. Pát perc és írok,hogy sikerült.
Na letekertem.
Sajnos kisebb tőle És pontosan 1050 menet!
milyen méretű lett így a tekercs? Leírnád a teslád egyéb paramétereit is?
Na kicsit kisebb lett mint a képen is látszik.
A pontos paramétereit a Skry weblapján a nagy teslás leírásánál találod. Annyiban különbözik,hogy most le tekertem belőle 200menetett és 1050 lett. Nos a képek: A DSC00430.JPG az csak a macska vs hal miatt lett A 426.os képen rajta van a "tető kapacitás" is csak ha kinagyítják akkor látszik Technikai adatok: Szekunder tekercs csévetest: 70cm hosszú, 120mm átmérőjű PVC csö, kb. 60cm hosszon megtekercselve huzal: 0.45mm-es CuZ (zománcszigetelésű rézhuzal), szigeteléssel együtt 0.5mm vastag menetszám: kb. 1100...1200 menet tetőkapacitás: 26cm átmerőjű alumínium tárcsa, + 8-as rozsdamentes szikracsúcs rezonancia frekvencia: 230....280kHz félépítéstől függően Primer tekercs csévetest: 160mm átmerőjű pvc cső huzal: 1mm-es CuZ menetszám: összesen 40 menet, 10 menetenként kivezetve (megcsapolások)
Kíváncsi leszek a meghajtására és a végeredményre, mert Skori oldalán a képek számomra nem voltak túl meggyőzőek.... Láttam már "egyszerűbb felépítésű" félvezetős teslát és az nagyobb szikrákat vetett. Nem tudom, hogy ez a frekvenciakövetés mennyire számít..... Amúgy a meghajtás részével hogy állsz?
A múlt héten én is készen lettem a szekunderrel, csak még nem raktam teljesen össze. Mielőtt megtekertem volna legyantáztam, a tekercselés után meg még 5 réteget raktam rá. Szerencsére sikerült szereznem 160as pvc-t is a primerhez. Már csak az ellenállások kellenek (lágyindító, stb), meg a vezeték a primerhez. A visszacsatoló tekercs hol helyezkedjen el? Neten valahol a szekunder alatt van (azonos átmérővel, mint a primer), valahol a primer felett (nem rajta!), valahol meg kisebb átmérőjű, mint a primer. Nem igazán tudom, hogy mi alapján van most kiválasztva a helye.... Üdv, Pisti
Szia!
A meghajtás nem a Skory féle lesz! Sima MOT-al lesz a hagyományos MOT+kondi+9stikraköz. A vissza csatolást nem tetem rá. De szerintem úgy a primer tetején jó helyen van. Én még annyit fogok változtatni,hogy teszek rá egy primer védő gyűrűt is. Még annyit a meghatásról,hogy ha MOT-al hajtom akkor akár 1-1,5m is lehet a szikra. De elképzelhető a csöves is de az sok pínz.
Értem, azt hittem, hogy azért említed meg Skori oldalát, mert olyat akarsz csinálni. Ha hagyományos (forgó)szikraközös lesz a tekercsed, akkor meg nem is kell visszacsatolás. Szikraközöset nem csináltam még, de gondolom nem azt a primert fogod használni a motokhoz..... (szerintem nem jó motokhoz, főleg ekkora teljesítményű tekercshez) De Collector jobban ért ehhez, majd megmondja ő a tutit....
Kicsit megzavarsz ám a képekkel, lefotózod a szekundered, úgy, hogy melléraksz egy gu81m típusú elektroncsövet. Aztán kérdeznek a meghajtásról meg a tekercs adatairól és erre mondod, hogy Skori oldalán ott van. Aztán most kiderült, hogy szikraközös lesz.... Nem kritizálni akarlak, csak egy észrevétel....
AZ 5S045T a csak a méretek miatt van.
Úgy volt,hogy a soky féle lesz de ahhoz sok cucc kellene. collektoralt majd meg beszélem az éjszaka privátban.
Nem kötözködésképpen mondom, de azért van a fórum, hogy kérdezzünk és ami nem privát azt itt beszéljük meg.... Többek között engem is érdekel az, hogy hogyan kell megcsinálni egy sgtc-t. Most gondolj bele, ha mindenki, aki csinálni akarna egyet, privátban kérdezgetné Collectort.... A fórum azért van, hogy kitárgyaljunk valamit, az üzlet persze más tészta, az mehet privátban....
Tudom csak fent van msn-en és ott szoktam vele beszélgetni.
De,hogy ne legyen teljesen privát azt kérdeztem tőle,hogy milyen meghatást ajánl. ere ő azt válaszolta,hogy a sima szikra közöst vagyis forgó szikraközöst a nagy szikrához ami 1m-is lehet. UI.: Nem csak az elektronikáról beszélgetek vele sz**...
Azzal lehet a frekit változtatni. Vagyis a sorkimenőnél így van
Google 3. találat
2 mikrosütőtrafóval 1,7 méteres szikra:
Szerinted az a meghajtás jó az enyémhez?
Ez már a huzalszigeteléstől függ. Ha kétszeresen zománcozott a huzalod, és epoxyval kented le a felületét, akkor kijöhet belőle ekkora is, ha igényesen van összerakva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |