Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)

Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   45 / 132
(#) marci91 hozzászólása Szept 27, 2010 /

Üdv! Mit jelent az, hogy egy hangváltó 8 Ohmos pl? Ez a rá csatlakozó hangszórók ellenállását jelöli, vagy magát a hangváltóét? 8 ohmos hangváltót lehet csatlakoztatni olyan hangszórókra, amik 4 Ohmosak? Köszi
(#) shalafi.66 válasza marci91 hozzászólására (») Szept 27, 2010 /

Mindent lehet, csak nem érdemes. A 8 ohm a névleges lezáró impedanciát jelöli, amivel jól működne a váltó.

Persze itt kezdődik a probléma a készen kapható univerzális váltókkal, mivel nem valódi hangszórókhoz készültek, ezért igazán semmihez sem jók.
(#) marci91 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Ezt hogy érted, hogy nem valódi?? Nekem egy 400W-os 3 utas nagy hangfalpárban égett szét teljesen mindkét hangváltó, viszont 400W-ost nagyon keveset találni, és ennek a mélynyomója még ráadásul 4 Ohmos is volt ,ami még ritkább...
(#) shalafi.66 válasza marci91 hozzászólására (») Szept 29, 2010 /

Úgy, hogy ha egy hangváltó univerzális, akkor valószínűleg egy létező hangszóróhoz sem jó igazán, mivel nem ahhoz tervezték, általában nem is valódi hangszóróhoz, csak 4 vagy 8 R rezisztív lezáráshoz készülnek.
Magyarul nem veszik figyelembe a te hangszóróid, dobozod, rendszered tulajdonságait-igényeit-sajátosságait, így a készen vásárolt váltó nem is működhet megfelelően.

400W@4ohm, hát ez maximum annyit jelent, hogy a kondenzátorok bírjanak ki legalább 100Vpp feszültséget, szóval ez önmagában nem nagy követelmény, illetve azt, hogy mélytartományban legyen minél alacsonyabb a szűrő DC ellenállása.

Konkrétan azt kellene tudni, hogy milyen hangszórókhoz+dobozhoz akar váltót, vagy ha az előző megfelelt, akkor azok is javíthatók/újraépíthetők. Persze ha már szétég, akkor valószínűleg nem stimmeltek az impedanciaviszonyok, esetleg bőven torzításba volt vezérelve az erősítő.
(#) marci91 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

http://www.bespeco.it/detail.php?mac=6&cat=111&sub=0&det=2296&lingua=en na ilyen tipusú a hangfalpár. Ami a furcsa nekem, hogy a tipusszám megegyezik, viszont az enyémben 4 Ohmos mély van mindkettőben. Az eredeti crossover szerintem javíthatatlan, meg én azzal már nem is akarok foglalkozni, mert nem gyengén égett szét. Ehhez ugye akkor csak 4 ohmos hangváltó lenne jó? Esetleg nem tud olyat, aki ilyen hangváltót tud nekem gyártani nem 6000Ft/db-os áron, mint a boltokban?
(#) shalafi.66 válasza marci91 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Bárki tud gyártani, aki képes forrasztani, viszont ehhez a hangsugárzóhoz egy boltban kapható váltó sem jó, mert a magashsz piezó, annak az impedanciája pedig hasznos tartományban nagyon messze van a 4 ohmtól.

Kéne egy kicsit több infó a hangszórókról, és legalább néhány kép, ami alapján tudom saccolni a átvitelüket, és valami alap váltóötletet ki tudok találni hozzá.
Alkatrészek viszonylag olcsón kaphatók a H2000-nél.

Ui: ha az értékek leolvashatók, és csak a nyák égett széjjel, javítható az.
(#) marci91 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 2, 2010 /

Az a gond, hogy a nyákon valamiért a MID-hez volt bekötve a magas, és a HI-hoz a közép eredetileg. És foglalmam sincs hogy miért. Ráadásul nagyon csúnyán szétégett rajta a középső ellenállás és a mellette lévő dolgok. A hangszórókon nincsen semmilyen adat feltüntetve, a mélyen van egyedül annyi, hogy 4 ohm. A magas piezo, meg szerintem a közép is. Tehát sajnos annyi infóm van csak a dolgokról, mint ami a honlapon van... és az a baj, hogy ezt a hangfalpárost nem hallottam akkor, amikor még nem égett le a crossover, ezért meg se tudom mondani, hogy a HI és MID felcserélésével jól müködött-e... Ha egy kis segítséget tudok kapni hozzá, én szivesen nekifogok, csak félek, hogy így nem lesz olyan "jó hangfal", hogyha nem stimmel valami paraméter. Zenekari végkimenetként pedig szólnia kell jól.
(#) shalafi.66 válasza marci91 hozzászólására (») Okt 3, 2010 /

Namost tökéleteset nem tud senki mérések nélkül kitalálni hozzá, de ahogy korábban említettem, néhány kép már segít nekem, hogy legalább elfogadható legyen a végeredmény.

A középhszt mérd meg egy digit multiméterrel, hogy mekkora (egyáltalán mérhető-e) az egyenáramú ellenállása. Abból kiderül, h. piezo, vagy sem.
(#) efem hozzászólása Okt 6, 2010 /

sziasztok!
2 utas hangváltót szeretnék építeni, tölcséres hangfalhoz, ebben kérném segítségetek. A hangszórók már adottak, eminence kappa pro 12" és 18sound hd 1050 1" driver, tölcsérrel. a magashoz 1400hzet javasolnak keresztezésre, mert onnan indul, de sehol nem találni igazán jó rajzot, jó lenne valami magas védelmet is építeni esetleg bele. Elöre is köszi a segítséget!
(#) shalafi.66 válasza efem hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

Az 1400Hz még veszélyes, de 2000 fölött már talán használható, ha igazak a mérések. Persze a tölcsértől is függ, hogy az hol emel rá az átvitelre.

A mélyhangszóró miféle dobozban van?
(#) efem válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

tölcséres az egész rendszer, igazából van külön sub mélyláda hozzá 18"os hangszórókkal amit aktívban váltok 160hznél. ebben a közép magas ládában két hangszóró van, tőlcséres 12" (sima, nem hajtogatott tölcsér) és elötte, gyakorlatilag a 12"tölcsérében az 1". hasonlít a régebbi dynacord f17es hangfalakhoz. igazából azért a 1400hz mert nem biztos hogy fel szól rendesen addig a 12", de persze lehet 2000hz is, annyi már nem nagy különbség, csak találnék valami értelmes rajzot, vagy hogy hogy építsem meg.

Hát ez csak a tölcsértől függ, ami a 300mm-es hangszóró előtt van. De az 1400Hz nem lesz jó, sem torzítás sem terhelhetőség szempontjából.
(#) efem hozzászólása Okt 7, 2010 /

lemérem a tölcsért, mire vagy kíváncsi vele kapcsolatban?
nekem jó a 2khz, ha olyan rajzod van, úgyis ki kell mérni, tudom h fázisban se lesz hifi mivel előtte van a magas tölcsér, nem akarok szőrszálat hasogatni, csak kihozni belőle a legtöbbet amit lehet és érdemes. Ha profin és drágán akarnám megoldani, vennék rá meg egy végfokot és aktív 3 útban hajtanám egy digit procival, amin mindent be lehet állítani, kimérni. Nekem az lenne a megoldás ha egy jó passzív váltót szerelnék bele, mert az kb 10-15ezer, végfok meg processzor használtan is 200ezer. ezért kértem a segítséget, illetve hogy hátha tud valaki rajzot. de lehet lemásolok egy electro voice kontroll hangfal váltóját.

Olyan váltót rajzolok neked, amilyet akarsz, de hogy jól is működjön vele a hangsugárzó, ahhoz ismerni kell a jelenlegi helyzetet. De ha az is elég, akkor legyen alul és felüláteresztő szűrő 2000Hz-en. Mélynél valószínűleg elég az elsőrendű, a magasnál meg az alacsony keresztezés miatt harmadrendű. Persze ez, a nyakamat tenném rá, hogy nem jó.

Impedancia 8 ohm?
(#) efem válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 7, 2010 /

http://www.4-acoustic.com/product_info.php?info=p300034_FCS-1217--p...m.html

ez a láda, konkrétan, csak a hangszórókat cseréltem ki mert szarul szól. 8ohmos minden igen.
(#) shalafi.66 válasza efem hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Szép. Megnéztem, valószínűleg 5-800Hz-től emel rá a tölcsér a mélyközép átvitelére, hozzászámolva ahhoz, amit az adatlapon mutatnak hangszóróról, elég érdekes lesz a végeredmény, kérdés, hogy kompenzálni akarod-e a doboz+hangszóró középtartomány kiemelését a váltóban, persze ez ugyanúgy érzékenység csökkenéssel jár passzív váltásnál is, mint aktív esetében.
(#) gery89 hozzászólása Okt 8, 2010 /

Helló mindenkinek! Lehet, hogy rossz helyen teszem fel a kérdésemet, előre is bocsi!
Szóval most készül 1 pár monitor hangfal itthonra, amiben lesz egy Tesla ARN5604-es mélyközép és egy Sal DTF 15-ös magas. Kérdésem az lenne, hogy nagy probléma, az hogy a magas 8Ohm-os? Hangváltót tudnátok ajánlani hozzá?
Előre is köszi a segítséget!
(#) shalafi.66 válasza gery89 hozzászólására (») Okt 9, 2010 / 1

Egyáltalán nem probléma, de hogy ebből stúdió monitor nem lesz, az már majdnem biztos.

Csak nagyjából lehet hangváltót ajánlani, mert a mélyközépnek rezonáns kiemelései vannak középtartományban, és azokat csak mérések után lehetne úgy-ahogy csökkenteni, megszüntetni.

Azért legelőször tudni kellene azt is, hogy milyen dobozba (nettó belső térfogat, zárt-e vagy b-reflex) került az ARN mélyközép, mert nem lényegtelen váltó szempontjából ez sem.
(#) gery89 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

jó hát nem studio monitor, csak itthonra monitor... én szeretem a tesla hangját, és sztem elég szép és tiszta még a mai világban is. A sal helyett meg szivesen tennék bele rendes videotont, vagy monacort, csak az egyik elérhetetlen, a másik meg baromi drága:S na mind1!
Zárt dobozban lennének és 16 literes a hangfal, legalábbis az eddigi mérések szerint, de még tudom variálni, mivel nem szabattam le! szerinted zárt vagy reflex kéne neki?
itt van némi adat a tesláról:
P [W] - 15
SPL [dB] - 88
Fs [Hz] - 35
Qts [-] - 0,44
Vas [i] - 37
Cms [mm/N] - 1,5
Rms [N/s] - 0,76
Bl [Tm] - 4,37
Sd [cm2] - 140
Ymax [mm] - 3,5

köszi

persze szívesen fogadok tőled is hangfal tervet! ez egy hangfalterv alapján lett rajzolva és méretezve, aztán lehet, hogy a teslanak más igényei vannak.
(#) efem válasza shalafi.66 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

szarul is szól eredeti hangszórókkal az eredeti hangváltója meg két panelos, rengeteg minden van rajt, szerintem feleslegesen. Az igazi az lenne ha viszonylag lineáris lenne a frekimenete, persze csak amennyire érdemes. kb hány db az érzékenységen a veszteség?
(#) shalafi.66 válasza gery89 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Nekem valahogy nem a tisztaság jut eszembe a TVM-Tesla mélyközepekről, főleg a ma elérhető hangszórókhoz képest. De akár a 30 évvel ezelőtti felhozatalt nézve sem állt ilyen szempontból jó helyen.

A zárt doboz nagyjából jó választás, a 16 liter kb. a maximum, ebből még valamennyit elvesz a hangszóró meg a csillapítóanyag, váltó, kb. jó lesz. Az idézett paraméterek szerintem nem stimmelnek, én másfélét mértem ilyen hangszórókon. Hogy az oldalarányok jók-e annak utána kellene számolni, ha érdekel, holnap ránézek.

Videoton nincs, de van pl. H2000, az elérhető, és van a monacoroktól jobb Vifa magashangszóró is 5500,-/db áron, a fehérváriaknál, de az már bőven túlzás a tesla meg a terv szintjéhez.
Ha még nem vetted meg a magasat, akkor válassz inkább mást, lehetőleg kör alapú zárófedéllel, ami besüllyeszthető. Sokat tud javítani a helyzeten.
(#) shalafi.66 válasza efem hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Nehéz kihámozni, de a hangszóró mögött zárt doboz van? A 75Hz-es alsó határ erre enged következtetni.

mindenki más, nekem ennek a hangja tetszik, nem kell ezen vitát nyitni és Szerinted, hol lenne érdemes vágni a mélyet meg a magasat? első vagy másodrendű váltót érdemes hozzá készíteni? valami ötlet, esetleg nyákrajz?

Addig nem tudok semmi konkrétumot, míg nincs meg a magashangszóró. Vagy nézzük ezzel a kínai VT kinézetűvel?

Vitát nyitni nem kell tényleg, azok a hibák ott vannak a középtartományban, de ha neked így tetszik, akkor jó, legalább nem kell eltüntetni a váltóval.

szerintem marad ez a dtf 15-ös. elég olcsón hozzájutok, és hallottam is már, sztem nem olyan vészes.
(#) shalafi.66 válasza gery89 hozzászólására (») Okt 9, 2010 / 1

Aham. Végülis hasonló szinten vannak a mélyközéppel, csak a magas ráadásul változékonyabb, nagyobb a gyártási szórás, így nehéz kitalálni, hogy melyik példány épp milyen, és milyen szűrővel lehetne jobb.
Mélyközép: 680uH × (10u + 4,7R)
Magas: 3,3R + 3,0u × 220uH
Így első közelítésnek.

köszi szépen... már csak megkell rajzolja valaki sajnos nemvagyok egy nagy nyákterverő:S amúgy azért kérdeztem, hogy melyiknek hol lenne a vágása, mert akkor winISD-ben megcsináltam volna

Ehhez nem kell nyák sztem, és a hangváltóknál nem konkrét vágási frekvenciákról, vagy töréspontokról van szó tankönyvi képletekkel, azokkal semmire sem mennél. Itt az átvitelt formázzuk a szűrők karakterével (legalábbis ez volna az alapvető cél).

aha értem, hát akkor már csak ismerőst megkérem, hogy tervezze meg az alkatrészek elrendezéseit, mert abból amit leírtál (adatok) sokat nem értek, de ő vágja majd. köszönöm kitartó türelmedet és a segítségedet ha elkészül mindenféleképp rakok fel pár képet!
Következő: »»   45 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem