Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 97
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 5, 2010 /

Nem lesz olyan minőségű, mint a gyári. De lehet, hogy tizedannyiból kijönne.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Úgy is el lehet érni nagyobb teljesítményt,ha többet összeragasztunk egymás mellé,csakhát így megnő a szórási tényező.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

Úgy érted hogy több egyforma sorkimenőt párhuzamosan kötni?
Úgy hogy a gyári primereket, majd a szekundereket párhuzamosan kötni?
Végül is, nem hülyeség.
(#) kadarist válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 6, 2010 /

A vasakat kell párhuzamosan rakni. A nagyfeszültségű tekercseket nem érdemes párhuzamosan kötni, mert a fáziseltérések miatt lerontják egymást.
(#) Hodinka hozzászólása Okt 7, 2010 /

Nem is tudtam,hogy terveznek nagyfrekis gyújtótrafókat is. Bővebben: Link
Az illető vagy sorvégtrafó hiányban szenved,vagy túl kiváncsi.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Nem nagy ördöngösség ha jól olvastam, akkor az illető egy ferrit magot, arra tekert egyszer 5+5 primert és egyszer 20 menet a szekundert.
0.680µF kondi helyett egy 10µF fóliakondit tett(pl. villanymotor indító kondi).
Tudtommal nem ajánlott gyújtótrafót nagy ferkin járatni.

De ha volt ferritmagja, hova lett a tekercs róla?
(#) B.I hozzászólása Okt 8, 2010 /

Sziasztok. Szereztem egy sorkimenőt amiről nem sokat tudok. A vasmagjára az van irva, hogy M2TN-A. Erről újra csak azt szeretném megtudni, hogy ennek a vasnak mennyi a legnagyobb frekvenciája, amin még jól müködik, illetva mennyi a maximum teljesítménye?
(#) gaben62 válasza B.I hozzászólására (») Okt 8, 2010 /

Csinálsz 555Ic-vel monostabil áramkört, négyszögjellel 2db.tranzisztorral meghajtod a tekercset, amit rátekersz a magra 20-35menet/0,72mm.huzalból. és megtudod.
A frekit tudod változtatni 555Ic.6+2lábán lévő kondival és 22k potival.
Rajzot bárhol találsz google-ban, vagy a fórumon.
Üdv.
(#) B.I válasza gaben62 hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Ezt értem is de honnan fogom megtudni, hogy tovább nem bírja? Csökkeni fog az ív mérete, vagy a vas fog melegedni?
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Astabilt csinálj, ne monostabilt, és az ív mérete, melegedés is fontos infó a vas frekitűrésével kapcsolatban.
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Azt elárulod, hogy miért jobb az astabil mint a monostabil? Még egy kérdés visszacsatolós kapcsolással meg lehet tudni ezeket az információkat?

Az astabil az önrezgő. Szerintem elírás volt gaben62-nél a monostabil.
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Köszönöm.

A visszacsatolósnál nehezebb a frekvenciát állítani, ezért az 555-ös megoldás jobb.
(#) gaben62 válasza B.I hozzászólására (») Okt 9, 2010 /

Miért a vasmag melegedne?
Inkább a kapcsoló tranzisztor, azután meg a primer tekercs.
Áramfelvételt is mérni kell ám, nem csak azt nézni milyen szépen húz át.
Én tapasztalatból tudom, egy sorkimenőre tekert nf.trafó, kapcsoló tranzisztora pl.BUT12A,0,8-1,3A,kollektor áram mellett bírja huzamosan, 12-15V-ról, járatva, 5x6cm.hűtővel, ahol a bordák2,5cm. mélyek.
Az 555ic.tápját célszerű stabilizálni, egy 9,1V/1,3W, zenerrel, igy a négyszögjel frekvenciája, és amplitúdója állandó marad.
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Idézet:
„Tudtommal nem ajánlott gyújtótrafót nagy ferkin járatni.

Én inkább úgy mondanám,hogy értelmetlen.Mert így akkorák a veszteségek,hogy egyáltalán nem éri meg vele foglalkozni.
(#) gaben62 válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

5-6KV-nál többet nem lehet kihozni sorkimenő vasmagos tekercsel, semmilyen meghajtással.
Én már sokféle tekercset készítettem, a 3600menetes, alig tudott többet leadni mint a 2000menetes szekunderű, hiába tekertem 0,16os huzal helyett,0,22mm. dupla Cu-z-ből.
Akinek 20-30KV~ ra van szüksége az készítsen Tesla tekercset, ahhoz vasmag sem kell, és a nf.tekercsrész menetszáma is csak 700-800T.
További előny még a nagyobb cséve átmérő, tehát könnyebb megtekerni, elkészíteni.
Skori honlapján van róla leírás, a vezérlés 555 Ic-vel működik, ha jól emlékszem.
Részletesen leír mindent, és működik is.
400KHz-en, kapcsoló fetekkel,meg 2db. Ic-vel.
(#) kadarist válasza gaben62 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

A tévékben mégis sikerül 28-30 kV-ot előállítani. Ha nagyobb feszültségről megy a meghajtás, akkor a nagyfeszültség is nagyobb lesz.
(#) Hodinka válasza gaben62 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Idézet:
„5-6KV-nál többet nem lehet kihozni sorkimenő vasmagos tekercsel, semmilyen meghajtással.”

Miért ne lehetne.Itt még akkor is egy tranzformátorról van szó,ha növeled a szekunder menetszámot akkor értelemszerűen nő a leadott feszültsége is vasmagtól függetlenül.Viszont ha a vasmaggerjesztés intenzitását növeled,de még a megengedett fluxus-sűrűségen belül,kissebb menetszámú tekercsből is előidézhetsz nagyobb feszűltséget,csak így könnyű telitésbe vinni a magot.
Anno én is próbálkoztam sorkimenő szekunder tekercseléssel.A megfelelő vasmaggerjesztés mellett általában mindig el tudtam érni a kívánt feszültséget,csak annyi volt a baj,hogy előbb-utóbb mindig átütött nekem bármilyen szigetelőanyaggal is próbálkoztam.Így aztán hamar elegem is lett belőle,de nagyon.
(#) alfa007 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Igaz, a split-et eredetileg 180-200V-al szokták jártatni.
(#) kadarist válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Nem csak a split-et. Gondolj a csöves tévékben használt megoldásokra. Ráadásul ott a sorvégcső anódjára van kötve a szekunder tekercs (malomkerék) kezdete, így 1-2 kV-ról indul a feltranszformálás, és nem 0V-ról.

Oh.., igen a csöves tv-k is ide tartozik.
Több tíz kV eléréséhez két lehetőség van.
Az egyik a fesz növelése, vagy a másik a sokszorozó(UNI).
Csak sajnos ezek nem alkalmasak olyan dolgokra mint pl.:

Különböző fúziós kísérletek (laboratóriumi)
Toka-mag
Z-gép
Mega-J lézer
Hidrogén proton gyorsító, ANTI anyag előállításához
Hadronütköztető
Plazmakísérletek (stellarator)
és még néhány "finomság" (csak nem jut több az eszembe)
A fent említett dolgokhoz óriási energia és feszültség szükséges.

De szerencsére kisebb dolgokhoz alkalmas Pl.:
Marx-generátor
Plazma gömb (lombikból)
TEA lézer
CO2 lézer
Házi készítésű fólia kondi tesztelés
Mini képcső építése
vagy csak gyönyörködni az ívben
és még egy-két dolog
Ezekhez a dolgokhoz néhány kV-tól néhány tíz kV-ig működnek.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Idézet:
„Csak sajnos ezek nem alkalmasak olyan dolgokra mint pl.:

Különböző fúziós kísérletek (laboratóriumi)”

Márpedig lehet Nem a legjobb, de megoldható.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

ÁÁÁ.. tudom, hogy mini "házi"fúziós reaktort építesz. De ahhoz is sok kW és 1-2 száz kV kell amit sorkimenővel szinte lehetetlen kivitelezni. Jó azért nem kell bebizonyítanod.

Amúgy találtam egy kis infót a Z-gépről.Bővebben: Link
Hátha érdekel.

Amúgy ha valóban beszeretnéd indítani a reaktorod, nem elég néhány száz kV-al "csiklandozni" a nehéz hidrogént.
Mert ez csak egyszerű plazma lesz,ami 10-20 ezer fokos, ezt egy kicsit még mikróznik kell (10ezer mikrohullámú sütő teljesítményével), el lehet érni a 1-2 millió fokot, na ezt még meg kel szórni egy +neutronokkal, és így már 10 millió fokot.
Na szerencsétlen hidrogén meglett csiklandozva, megmikrózva, és kapott egy kiadós neutronzuhanyt, és mindezektől úgy fell le "bosszantva", hogy már fuzionál.

De nem akarok beleszólni, csak véleményt mondok

Ja, légy szíves, lehetőlen ne szívd le a Paksi erőmet.
(psszt.. ne vedd komolyan, csak hülyülök)

Idézet:
„Mert ez csak egyszerű plazma lesz,ami 10-20 ezer fokos, ezt egy kicsit még mikróznik kell (10ezer mikrohullámú sütő teljesítményével), el lehet érni a 1-2 millió fokot, na ezt még meg kel szórni egy +neutronokkal, és így már 10 millió fokot.
Na szerencsétlen hidrogén meglett csiklandozva, megmikrózva, és kapott egy kiadós neutronzuhanyt, és mindezektől úgy fell le "bosszantva", hogy már fuzionál.”

Remélem ez is csak hülyülés.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Pedig valami ilyesmit láttam a a TV-ben.
Jah, hoppá Te nem Toka-magot építesz, bocsi.
(#) kadarist válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 10, 2010 /

Jó, tokamak. Igen, de így is több száz kV kell plazma legyen, és a sorkimenő ide sajnos kevés.
Esetleg , ha a reaktor kb. focilabda méretű lenne, akkor esetleg ZVS és néhány kaszkáddal talán beindulna.

6kV-al is működik a fúzió, 20 centis gömbben
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /

A végén már itt a Vinnyicát és Albertirsát összekötő 750kV-os távvezeték maximális teljesítménye sem lesz elég hozzá,a maga szerény 4260MVA-jával.
Következő: »»   41 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem