Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   14 / 45
(#) szilva válasza didyman hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Azért ennyire nem szokott durva lenni a helyzet. Amiben én 7805-tel találkoztam, ott emlékeim szerint tizenpár volt állt elő a segédtáp egyik szekunderén, amit a 7805 kapott meg, és huszonpár volt a másik szekunderen, ahonnan a vezérlés kapta a tápfeszültséget. Igaz, hogy ez sem túl egészséges, mert az 1A-es 7805-ön 8-10W hőt elfűtenek, de azért annyira talán nem vészes. Egy hőfokszabályozó elektronikát illene elvinnie egy ilyennek is. Persze érdemes lenne a konkrét tápegységben megmérni a 7805 bemenetén lévő feszültséget, mielőtt belevág az ember, és jó lenne tisztázni a hőfokszabályozó áramigényét is.
(#) szilva válasza didyman hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Ha a rajzot jobban megnézzük, akkor kiderül, hogy annyira vészesen nincs elbillenve az arány. Az 5V-os ág (5-2.5)/5.6=0.446 [mA], a 12V-os ág (12-2.5)/27=0.352 [mA] árammal szerepel a visszacsatolásban. Ez a 27%-os eltérés, ennyivel agresszívebben hat az 5V-ra a visszacsatolás, mint a 12V-ra. A pontos feszültségeltérés-értékeket ki kellene számolni, amiket ez a visszacsatoló lánc eredményez, de én azt gondolom, hogy alapvetően nem rossz az a hálózat.
(#) didyman válasza Pixi hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

ATX szabvány szerint 1A, de nincs ráírva semmi arra a dobozra?
(#) didyman válasza Medve hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

7805 esetén nem azért fél A, mert 7805, az elbír másfelet is. A harmadik trafó sem biztos, ha a vezérlés primer oldali, akkor ott nincs trafó a bordák között..
(#) didyman válasza szilva hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Melyik rajzot? Én általánosságban beszéltem mai tápokról és jellemző terhelési viszonyokról.
(#) Pixi válasza didyman hozzászólására (») Szept 7, 2010 /

Hali!

Ezt kell neki elbírni, plusz 3-4 relét!
Az lenne a jó ha működne, mert akkor nem kéne a tápnak nemkéne nonsztop mennni, csak ha kell!
(#) Mzolee válasza KTobi hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Üdv!
Kicsit elhúzódott a dolog, szétkaptam a cuccot.
Előzmény: Bővebben: Link

Az készenléti 5V helyén lévő szerény 0.45V detektálása után szétkaptam a szerkezetet és rámértem a bemeneti pufferekre és az egyiken mért 156V-ot látva megörültem hogy ez is hibás lehet cserélni. De jobban megnézve az oldalukon 250V-os tűréshatár mutatkozik szóval gondoltam akkor sorba lehetnek, ami a kapcsolási rajzon szépen mutatkozik is. Jelenleg itt tartok a mérésekben.

Egy két támpontot ha kaphatnék, hogy merre tovább?
Köszönettel
(#) didyman válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 11, 2010 / 6

Akkor sorjában.
A készenlét szekunder oldalán, kiviteltől függően a kondik tövében, vagy a potméter előtt van egy zener dióda. Mérj csak rá a készenlétre ellenállásmérővel, zárlatban lesz. Ennek oka a primer oldalon egy 22-47µF-os kondi, a primer készenléti kapcsolóeszköz körül-Ez a segédtáp puffere, ahonnét a primer kör kvázi referenciája is származik, ha a puffer szárad, a ref csökken, a primer kör megszalad kissé. Ez is cserés. Ettől az aktív PFC paneljén szintén elmelegszik egy zener, és vele egy soros ellenállás (az UCC3810 tápja is a segédtáp egy 7812-n keresztül). Szekunder oldali pufikat is cseréled, meg a főkörben, a 12V-os ág puffere rendre el fog térni a többitől, minőségben is, azt is érdemes cserélni.
Ennyi. Ritkán eldurrog a PFC, vagy a 7812, ha ez a helyzet, szedd ki, nem érdemes javítani. Még ritkábban a primer kapcsoló repül, ha van 0,45V, akkor az akar még működni. De ne járasd így.
(#) Mzolee válasza didyman hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Nagyon köszönöm!
Holnap nekilátok.

szerk: Szóval a képeken pirossal jelölt alkatrészek cseréje esedékes? És a kék okozta a zener halálát?
(#) didyman válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Igen, pontosan. Az SG6105 előtti két kisebb elkó (C43, 44) az maradhat.
(#) Sendi válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Helló.
Kicsit OFF, de nézzétek el. Mivel rajzolod azokat a szép nyilakat, és feliratokat a képre?
(#) Mzolee válasza Sendi hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Az egyszerű megoldások híve vagyok és az ingyenes magyarosított PhotoFiltre alkalmazást használom. Ha kell egy pár soros gyorstalpaló a mikéntről akkor privátban tovább.
(#) Mzolee válasza didyman hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

A pfc-nél a 7812-es bemeneti pontján kb. 7V-ot mérek, de nagyobb gond az ott lévő zener beszerzése. Ez jó lesz oda: 1N5361 (27V/5W) ?

A csere alkatrészek keresgélése és a panel nézegetése közben még ráakadtam az R25-ös ellenállásra aminek a lába megpirította a mellette lévő trafó sárga szalagjának a szélét egy kis csíkban (gondolom melegszik eléggé)

Ez még lehet probléma, vagy normális jelenség hogy egy 2W-os ellenállás így melegszik?

R25.jpg

(#) didyman válasza Sendi hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Paint, újabban Irfanview, mert lett rajz eszköztára és duplakattra úgyis benne nyílik meg, és tud nyilat rajzolni is.

Ha még 7V van, az kevés, üzemel a készenlét, de valaki még beteg. A zenerből nem kell 5W-os! Ennek itt nem állandó stabilizálás wa szerepe, hanem a 7812 védelme (35V max bemenet), ezt vágja meg, ha akármi miatt megfut a tápfesz, akkor zárlatba vonul, a soros ellenállás elég és a kör nem üzemel tovább. Tehát elég akkora, amekkora ott volt.
R25 egy snubber tagja, azon meg folyik rendesen áram, értéket azért mérd meg, hogy rendben van-e, meg a kondi esetleg nincs átütve.

Igen igen most már látom, hogy nem kell "ágyúval-verébre"
Találtam egy ZPD27-est ha az jó akkor az kerül be a 7812-es elé, viszont a 6,2-es helyett csak 5,6-osom vagy 6,8-asom lenne itthon. Melyik lenne jobb?
(#) Sendi válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Helló.
Köszönöm. Kipróbálom, ha lesz kérdés írok.
Köszönettel.

Siker! Elindult a táp
A 6,2 helyett 6,8V-ot tettem be, de úgynézki ez nemzavarja

Egy apró szépséghiba hogy a -12V-os ágon csak -11,25V van üresjáratban. Már csak ezt kellene orvosolni.

Tisztelt moderátor! Mindenképpen szeretném ha kapna pontot a részletes segítségért didyman kolléga.

Gratula! Végülis ki volt az utolsó láncszem? A 6,8V egy picit magas, de elmegy, az extrém dolgokat megfogja azért, aztán ha jó kondit választottál csere gyanánt, többet nem lesz gond itt.
A -11,25V rendben van, a -12V a nagyáramú körök közös tekercséről van véve, így csak akkor tud normál értékre beállni, ha a nagyáramú körökön terhelés van, de az értéke régen nem kritikus amúgy sem az alaplapokon.
(#) Mzolee válasza didyman hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Hát az ominózus 22µF-os kondi csak 14µF volt a többi említett cserés alkatrészt meg méregetés nélkül cseréltem. üdv
(#) didyman válasza Mzolee hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Az, az. És az ESR-je meg az egekben, Sokan gyártóként sem raknak alacsony ESR kondit, pedig itt is elég magas üzemi frekvencia van, nem is csoda, hogy elhullik rajta. Sima Yageo SEK, meg Luxon GR szokott előfordulni nagyobb márkák tápjaiban is.
(#) Mzolee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Ez engem is érdekel, mert nemsokára hozok mégegy pácienst.
(#) didyman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

A SEK az standard 105 fokos, a GR meg standard 85-ös. Yageoból van SX, SC is, az való ide, Luxonnál azt hiszem, LZ a neve, Nichicon-nál meg HD, HM. Jamiconból azt nem is tudom, valami duplavés' lesz , azt hiszem, kék csíkkal jelölik az alacsony impedanciásaikat.
(#) Mzolee válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 13, 2010 /

Lomexnél van SC és a didyman által nem is említett még exkluzívabb SY a Yageo-tól
(#) zsoltee0001 hozzászólása Okt 18, 2010 /

Sziasztok

ATX táp pár órás áramtalanítás után nem indul (eddig jó volt) csak a venti ill. proci venti tesz pár kört utána leáll.
Ha a zöld kábelt letestelem akkor indul, utána minden ok.
Hol keressem a hibát?
Egyáltalán táp hiba ez?
köszi, üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Nos megoldódott, a készenléti 5V (lila kábel) kondija volt rossz, kb 2,5 V ot adott. Ha valaki ilyen hibába futna, akkor ez az orvosság, bár szerintem ebbe a topicba ez már elhangzott.
))
(#) Mzolee válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 18, 2010 /

Azért mindenképpen köszi az infót.
(#) peter1995 hozzászólása Okt 19, 2010 /

Hello.Van egy 700w-os ATX tápom.Az a hibája hogy nem indítja a gépet.A feszültségek meg vannak de nincs benne áram.A 12V-os részre rákötöttem egy 20W-os izzót és alig pislákolt.A fesz meg visszaesett 5-6V-ra.Mi lehet a hibája?
(#) mugab válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /

Szekunder dióda, primer dióda, primer tranzisztorok.
Kb. ebben a sorrendben találgatnék...
(#) peter1995 válasza mugab hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

De mindne feszültségen ezt csinálja nem csak 12V-on.Akkor inkább primer?
Következő: »»   14 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem