Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Lapozás: OK   16 / 45
(#) szilva válasza Sword hozzászólására (») Okt 22, 2010 / 1

Azok valóban trafók, de nem hálózati, 50Hz-es üzemre, hanem 60-100kHz-es kapcsolóüzemre vannak méretezve. Magyarul csak ilyen jellegű tápegységekben lehet őket felhasználni.
(#) Sword válasza szilva hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Értem, köszi.
Tehát ha esetleg egyszer építenék kapcsi tápot, akkor jól jöhet.
(#) peter1995 válasza szilva hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Itt egy kép hátha így világosabb lesz hogy mi mivel van összekötve.

Meg megpróbálom kideríteni a primer oldalon az IC típusát.
CM680G
H610641
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Akkor azon a részen ahol púpos volt.Okés mepróbálom hátha jobb lesz.MAjd leírom hogy javult-e vagy sem.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Hát írom.Kicserélte a púpos és a mellette levő kondit.Most már el se indul.Próbáltam hogy visszarakon de arra se reagál.

Nincs még egy ilyen szerencsétlen ember a világon mint én :no: :no:

Feszt kap aprimer mert kihúzás után mikor rávágtam egyet jól meg ba*ott
(#) szilva válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Ebből azt vélem látni, hogy a három FET párhuzamosan van kötve a szélén. Viszont nem látom a fóliarajzot világosan, hogy a nagy trafó hova is kapcsolódik, a kis trafó szerepe sem világos így. A készenléti feszültség hol áll elő? Merthogy a kis trafó egyértelműen a hálózati oldalon látszik a primer és a szekunder oldalával is.

A nagy trafó a 2 FET-hez csatlakozik.A készenléti szerintem amásik trafón áll elő ami a nagy mellet van.

Próbálgattam cserélni a kondikat nem valami sok sikerrel.Kicseréltem mindet de most már nem ad feszt.Elindul a táp hallani hogy kattog a trafó de nem ad feszt :no:

ÉS mitől lehetett most hirtelen zárlatos a diódák a szekunder oldalon?zárlatot mérek mind a kettőnél.Eddig nem volt.
(#) szilva válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

A beépített kondikat megmérted? Azok nem zárlatosak? Nincs valamelyik kondi fordított polaritással betéve?

A kondik jók és nincs fordítva berakva.Viszont a készenléti 5V az biztos hogy kitűnően működik.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Csinálsz egy képet a mostani állapotról?
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Lehethogy nem kell.Ha a 5V-os Stabil(lila vezeték)kondijához még berakok egy 20W-os izzót akkor a 12V ágban a 65W-os izzó 3mp alatt jukat éget a szőnyegbe.Lehet hogy valami összekötés kiment.Merthát az izzó az öszeköti.

Csináltam egy rajzot hogy miről beszélek.viszont amikor így izzóval összekötöm a kondit akkor a táp érdekes hangot ad.Fel akar robbanni vagy csak a terhelésből adódóan ilyen az amperek hangja?
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 22, 2010 /

Lehet, hogy a terheletlen állapot miatt nem indult eddig. Egy 1-2kiloohmos ellenállást építs be az izzó helyére, és úgy nézd meg a feszültségek alakulását.
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

De az a +5VSB ágnak a kondijánál van.De akkor berakok egy ellenállást és meglátjuk.Abból van egy jópár ami bontott.(ilyenkor jó abontott cucc)

Hali.Az ellenállásokkal nem sikerült.Viszont a kondihoz kötöttem egy 12V/4w-os izzót.A 85w terhelést már 20-25 perce bírja és a feszt 11,75V-on tartja.Bővebben: Link

A hőérzékelője nem melegszik.A bordához meg nem nyúltam
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

A többi ágon is jó a feszültség?

Igen azokon is szépen megvan.

Ja.Kihúztam és az összes borda csont hideg volt.

Akkor kész is van. Kondenzátorcserékkel megoldódott a probléma.

Csak 2 kondit cseréltem.Különben az izzós terhelés a megoldás kulcsa.Anélkül csak ingadozik össze vissza.

Mind1.Lényeg hogy így jó.Mehet vissza a dobozába és hajthatja csumára a fényorgonákat

Kössz a segítséget.

A púpos cseréje után már jó lett, csak tényleg meg kell terhelni egy kicsit. Szép munka volt!

Kössz.De a púpos kondit te vetted észre.

Egyébként hatalmas erő van benne.100W.os fényorgona + 65W izzó a 65W izzó ugyan olyan fénnyel világít nincs orgona nélkül.

Már csak az átalakított tápnak kéne beindulnia és tökéletes lenne a nap.
(#) perfect73 hozzászólása Okt 23, 2010 /

Sziasztok!
Szereztem egy Chieftec 400W-os tápegységet és a következő a gondom vele. Alapban a +5VSB (lila) feszültsége mérve 4.2 V, amire az alaplap nem kapcsol be. Ha a PS_ON#-nal bekapcsolom (zöld) a tápot, akkor minden más feszültség rendben van. Ha alapban terhelem a +5VSB-t, akkor a feszültsége eléggé le is esik (470ohm-ra már csak 4V). A hűtőbordára szerelt 3 lábú stabilizátorok (?) feszültségei is rendben lévőnek tűnnek (-12, 3.3, 5.1 stb). Mi lehet a gond a +5VSB körül? Amikor hozzám került a 12cm-es ventilátorja be volt sülve, azt cseréltem, de láthatóan mégsem működik. A panel ép, egy púpos kondit látok, de az se vészesen púpos... bár nem tudom mi számít annak.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) peter1995 válasza perfect73 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Hali.A púpos kondit mindenképp csréld.Még akkor is ha nem nagyon púpos.Kb milyen idős a táp?Mert ha nincs megfelelő puffer az okozhatja hogy kevesebb a feszültség(vagy az áram)
Próbáld azt is meg hogy terhelésre is megvannak-e a feszültségek?12V ágra(citrom-fekete)köss egy 20W-os izzót.Közben mérd a feszülséget abban az ágban.
(#) perfect73 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Szia, a táp kb. 5 éves. Most néztem át az IC-ket benne. Van benne 2 külön panel is. A kisebbiken egy ún. Power Factor Preregulator IC (UCC3818N) van. Sajnos csak 4.8W-tal tudtam terhelni... így 12.19V-ról 12.03-ra csökkent a feszültség. Ez jó hír?
(#) peter1995 válasza perfect73 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Esetleg nincs egy autós izzód?Pl egy 21W-os?Valamennyit vissza kell essen a fesz de a 4,8w az kevés.Autó izzókésuletébe biztos van tartalék izzó ként.Azzal kéne mepróbálni.Ha 5éves akkor fennáll hogy a kondik már porzanak belülről.Persze ez nem szent írás.Nekem a gépembe egy ratyi Mercury táp van ami már 6 éves és bírja.Csoda.
(#) perfect73 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Hát ilyen nincs... rámértem a púpos kondira és ott is a gyanús 4.2V volt. Azonnal kicseréltem és lásd működik!
Ez egy 1500µF/16V-os kondi volt és csak 1000µF-ra tudtam hirtelen cserélni, mert az volt csak itthon. Ezzel maradhat így, nem? Vagy azért cseréjek később?
Erre most bebuzdulva szétszedtem a mégrégebbi Azona tápomat, ami működik és láss csodát: 3 kondi is púpos, de azoknak a tetején már virágzik a barna trutyi... gondolom célszerű lesz azokat is cserélni, nem?
Köszönöm a segítségedet, nem gondoltam, hogy esetemben "csak" ennyi a probléma... 15Ft-os alkatrészcsere és nem kell új táp 10ezerért... azért nem mindegy!
(#) kadarist válasza perfect73 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Mi ebből a tanulság? Ha a kondi púpos, akkor az nem azt jelenti, hogy a sok kapacitás akar kitüremkedni rajta.
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Jaja.
(#) peter1995 válasza perfect73 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Örülök hogy jó lett.
Persze.Amin látszik hogy biztos hogy rossz azt cserélni kell.
(#) roland9 hozzászólása Okt 25, 2010 /

Sziasztok!

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a gépembe meghalt a videókártya ventie és eldurantotta a tápomat is :S A tápot szétszedtem minden alkatrészt egyesével kiszedtem megmértem a roszakat cseréltem, de a táp még mindíg nem megy. A hiba hogy a segédtáp nem működik ha lenne vkinek esetleg egy kapcsrajza vagy vmi ötlete az nagyon jó lenne.
A táp típusa: Codegen 300xx (400W)

üdv.: Roland
Következő: »»   16 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem