Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 97
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Idézet:
„11.* Nyomásmérő”

El is felejtettem, hogy a *-al jelölt alkotóelemek nem biztos hogy felhasználásra kerülnek.
(#) alfa007 hozzászólása Okt 20, 2010 /

Itt vannak ZVS meghajtásomról készült videók.
A ratyi verzió:Bővebben: Link
A tuningolt verzió:Bővebben: Link
Ezzel már 3-3.5cm ívet lehet húzni 4-6 kV-al.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

A tuningolt verziód a normális verzió. De feljebb ne is told a feszültséget, mert ez a régi trafó nem nagyon bírja az iramot. Viszont ha egy split trafót beszerzel, 20-30V-ot is lehet adni neki.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

A második verziót egy PC táppal hajtottam. 12V 16A éa kb 190W mint láthattad új induktivitás, és 3× nagyobb hűtőbordák.
De amikor hidegen indítom akár 4.5 cm-s ívet is lehet húzni vele.
Csak amikor felmelegszik az MKP kondi, az ív lemegy 3 cm körüli méretre.
Valószínű hogy zárlatos.
Még nem volt alkalmam primer fesz mérni.
Azért végzek pár mérést is.

Zárlatos kondival el sem indulna a rezgés.

Akkor nem tudom miért melegszik a kondi.

Mondjuk a meddő teljesítmény miatt?

Hát akkor ennek kondi csere a lesz a vég. De most a mini képcsővel vagyok elfoglalva.(hiányzó alkatrészek beszerzése)

A meddő teljesítményt nem fogja befolyásolni, hacsak más kapacitásút nem teszel bele. Jó minőségű fólia kell bele, bár az MKS is az kéne legyen.
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /

Próbáld ki nagyobb fesztűrésű kondival,1kV-ossal kb.Így is csökkentesz a melegedésen.
De áruld már el.Mégis mit akarsz azzal a képcsővel elérni?
(#) B.I válasza gaben62 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Szia. Ezt a videót most újra megtaláltam és gondoltam, hogy megmutatom neked. Ezt nem kötekedésképp akartam mondani.
(#) BULL1988 válasza B.I hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Sziasztok!

Valaki megépítette már ezt a változatot? Szeretnék olyan koronát elérni, mint ami a videón van, de a zvs meghajtóm sajnos erre nem képes.. (2 db 12 voltos zselésakksiról megy, egy monitorból származó sorkimenőt hajt meg)

Amúgy megépítettem újra a zvst, mert az előző valami miatt mindig elszállt. A mostanit két nagydarab hűtőbordára szereltem és nem használtam nyákot. Sokkal jobb lett így, lehet, hogy nem néz ki annyira szépen, de egyáltalán nem melegszik. Mindenkinek ajánlom ezt a módszert a megépítésnél!

Az irfp250n helyett irfp260n-t használtam.

Üdv, Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

A ZVS 40V-ig bírja, 12V-ról még csak éppen, hogy elindul
Ez a super flyback meg ad kb 50kV-ot, de egy ilyen mutatvány után nem valószínű, hogy többször megcsinálja ezt valaki, mert átüt. Esetleg egy házi készítésű nagyfesztekercs lenne lehetséges
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Nálam 24 voltról olyan 6-7 centi ívet ad (most hirtelen ekkorára emlékszem). Lehet beszerzek még egy 12 voltos akksit és akkor már 36 volt áll a rendelkezésemre... Illetve láttam olyan megoldást még, hogy plusz kétszer 3 menettel és 2 ellenállással, nagyobb teljesítményt hozott ki az egészből (+35 % rémlik) Ebben a videóban lehet is látni, hogy miről beszélek. Itt van még egy hivatkozás, ahol megemlítik a teljesítménynövekedést. Este kipróbálom majd, hogy valóban növeli-e az ívet...

De ha már ennyire az ívhosszt akarjuk növelni, akkor még érdemes megnézni ezt a videót. Megéri ilyenekkel próbálkozni?

Ugyan van 3 motom, de félek őket ilyenre használni (no meg nem akarom, hogy tönkremenjenek, mert akkor nem lesz mit használnom a háromnegyedig kész vttc-mhez..)
(#) alfa007 válasza B.I hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Azt hiszem hogy mért lehet ekkora az ív, mivel a videó leírásában ott van a kacsolási rajz.Bővebben: Link
Három lehetséges megoldás látok a kapcsolásban.
Ami összevetve hoz létre ekkora feszültséget.
1. az IC vezérlését irányító potik(főkén a "power limit set" az-az a teljesítmény szint választó poti). Ezzel lehetett állítani a FET-re menő feszültséget, a másikkal pedig a frekit.
2. a nagy teljesítményű FET (a videón három van)
3. az MKP kondi,a gyors diódák, valamint az induktivitás. Így a 30-35V-ból közel 200V-ot lehet elő állítani.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

A rezonáns kondit csak régi sorkimenőnél lehet használni, az meg eleve leég nagyon gyorsan.
Nekem 27V-ról 10 centis ívet csinált a zvs, mindenféle módosítgatás nélkül.
A mikrosütőtrafókkal húzhatsz ívet, de olaj nélkül csak néhányszor. Olaj alatt viszont rezonáns módban még hegeszteni is lehet velük apró dolgokat
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Úgy látom, hogy neked szinte semmi újat nem lehet mondani nagyfeszültség témában.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 23, 2010 /

Majd az iskolában fognak, legalábbis remélem.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Idézet:
„Valaki megépítette már ezt a változatot?”

Nincs túl sok értelme sorkimenőt ennyire túlgerjeszteni,ugyanis így tutira átüt,csak idő kérdése,hogy mikor.A sorkimenők általában már 30kV-tól is komolyan megizzadnak.Nagyobb feszhez pedig inkább már teslával érdemes kísérletezgetni.Ott ilyen nagyságú koronakisülések előidézése nem jelentenek gondot.
Egyébként a zvs-edet nem muszáj módosítgatnod.Elég,ha meghajtod 40VDC-vel (nyugi,a 260-asok fogják bírni ) így is megdöbbentő lesz a változás.
Üdv!
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Idézet:
„az MKP kondi,a gyors diódák, valamint az induktivitás. Így a 30-35V-ból közel 200V-ot lehet elő állítani.

Nem egészen.A leírás szerint a 200V az csak a „drain”-en kialakuló tüskék csúcsértéke,a tápfesz pedig 32V.
(#) alfa007 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Így már értem.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 24, 2010 /

Időközben megcsináltam a plusz 2x3 menetet +2 ellenállást és tényleg jobb lett. Valamivel hosszabb az ív, talán van két centi is. Mérni nem szoktam őket. Szerintem megéri megcsinálni hozzá, mert nem nagy munka és legalább nem kell a feszt növelni (amit most úgysem tudok).

Gondolkozok a 40 voltos hajtáson, lehet, hogy beszerzek még egy 12 voltos akksit, sajnos olyan trafóm nincs, ami 40 volt mellett ~10 ampert adna - igaz lenne egy motom, amit áttekercselhetnék.....

Attól, hogy átüt nem nagyon félek, mert van 10 darab sorkimenőm, ebből kb 7 darab ugyanolyan típusú.... Nem igazán tudok mit kezdeni ennyivel...

Ti mit csináltatok a motból kiszedett szekunderrel? Tudom, hogy darabokra lesz szaggatva a végére van szó, de csak simán kidobtátok? Mégiscsak réz...
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Idézet:
„igaz lenne egy motom, amit áttekercselhetnék.....”

A MOT-ot inkább ne,jól jön az még.A szívem hasad meg amikor ilyen célokra szerteszét trancsírozzák a szekunderét.
Idézet:
„Attól, hogy átüt nem nagyon félek, mert van 10 darab sorkimenőm, ebből kb 7 darab ugyanolyan típusú.... Nem igazán tudok mit kezdeni ennyivel...”

Nana! Anno én is ezt mondtam,mára meg már ott tartok,hogy van vagy fél ládányi rossz belőle.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Őszintén szólva én sem szeretném ilyenre felhasználni (bár lehet, hogy az egyik szekundere átütött), nem túl szimpatikus nekem a "szétszedése", no meg kell a vttc-hez.... A rossz sorkimenővel meg nem sok mindent lehet kezdeni...

Amúgy van valami mód a szekundernél lévő nagyfesz dióda kiütésére? (mintha írtad volna, hogy neked véletlenül sikerült....)
(#) alfa007 válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Idézet:
„A rossz sorkimenővel meg nem sok mindent lehet kezdeni...”

Azt azért nem mondanám, mert ha a ferritmag ép, tartaléknak még jó lehet. De más célokra is fel lehet használni.(pl.:papírnehezék)
(#) BULL1988 válasza alfa007 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /

Igaz, el is felejtettem leírni, hogy azon kívül semmit sem ér egy átütött sorkimenő...
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Idézet:
„bár lehet, hogy az egyik szekundere átütött”

Ha van épp egy átütve,akkor talán megpróbálkozhatsz vele,veszteni valód nincs.De a MOT őszintén szólva nem a legjobb választás tápforrás gyanánt,kezdve a nagy áramfelvételtől a túlzott szórási tényezőkig.Éppen ezért sokmindent át kellene rajta variálni.Elsősorban a primert kellene újra tekercselni nagyobb menetszámmal,de az eddigi tekercselrendezéstől eltérően.El kellene távolítani a söntöket és a jelenlegi egymással vertikálisan elhelyezkedő tekercseket oszlopos (primer-szekunder egymásra helyezett) kialakításban készíteni el,ezzel is csökkentve a szórást és biztosítva a szorosabb csatolást is egyben.És még ami fontos,hogy mindezt úgy kell megvalósítani,hogy nem szeded szét a vasmagot.Szóval elég macerás dolog ez.
Idézet:
„Amúgy van valami mód a szekundernél lévő nagyfesz dióda kiütésére?(mintha írtad volna, hogy neked véletlenül sikerült....)”

Igen valóban csak véletlen volt,miközben a fázisjavító kondiaimmal szórakozgattam kicsit(alma robbangatás stb...),valahogyan sikerült olyan ellenimpulzust előidéznem,hogy a kondi tárolt energiájának egy jókora része a sorvégtrafó beépített diódáin keresztül sült ki,a szekunder tekercs viszont épp maradt.Ezt követően igaz AC-t kaptam,szórta is a lilás koronanyalábokat a levegőbe,de az egész sorkimenő úgy világított a sötétben mint egy UV lámpa.Egyszóval a kűlső szigetelőrétegen keresztül erőteljesen húzott átfelé a vasmagra.Egy ideig még bírta,végül aztán meg adta magát.Ezért is nem ajánlom ezt a módszert.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Akkor a mot kiesik.... Legalábbis erre a célra nem fogom felhasználni.

Idézet:
„[...] Egy ideig még bírta,végül aztán meg adta magát.Ezért is nem ajánlom ezt a módszert.”

Pedig már úgy szeretnék olyan koronát látni a sorkimenőmmel, mint amilyeneket egy-két youtubeos videóban lehet látni, mint például ebben. Jó a zvs is, csak valami olyan megoldást keresek, aminél változtathatom a frekit. (tudom, hogy nem éppen normális dolog, de azt szeretném elérni, hogy olyan hangot adjon ki, mint amikor mottal húzunk ívet.... szerintem sokkal jobb a hangja, mint amikor a sorkimenő elkezd a zvssel visítani... ) A neten viszont nem nagyon találok ilyen teljesítményben (a zvssel összehasonlítva) megfelelő változatot.
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 26, 2010 / 1

Sorkimenőnél az üzemi frekit nem váltogathatja az ember csak úgy kénye-kedve szerint.Az nem túl egészséges a trafóra nézve,sem az egész áramkörre.Ha ilyen hangeffektusra vágysz,akkor ezt inkább modulációval kellene elérni.Akár a zvs-be is be lehet építeni egy szaggatót,amit olyan frekire hangolhatsz majd,amilyenre csak épp kedved szottyan.De akár a hálózat frekijét is fel lehet használni szaggató gyanánt,így olyan igazi hálózati ív szerű hangzást kelthetsz (és ezutóbbi egyben sokkal egyszerűbb is).
(#) alfa007 válasza BULL1988 hozzászólására (») Okt 26, 2010 /

Ahogy elnézem az-az illető szinte a sorkimenő tűrés határát feszegeti. Ja, és csodálom hogy nem kapott ózon mérgezést. LOL.
Következő: »»   43 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem