Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Idézet: „11.* Nyomásmérő” El is felejtettem, hogy a *-al jelölt alkotóelemek nem biztos hogy felhasználásra kerülnek.
Itt vannak ZVS meghajtásomról készült videók.
A ratyi verzió:Bővebben: Link A tuningolt verzió:Bővebben: Link Ezzel már 3-3.5cm ívet lehet húzni 4-6 kV-al.
A tuningolt verziód a normális verzió. De feljebb ne is told a feszültséget, mert ez a régi trafó nem nagyon bírja az iramot. Viszont ha egy split trafót beszerzel, 20-30V-ot is lehet adni neki.
A második verziót egy PC táppal hajtottam. 12V 16A éa kb 190W mint láthattad új induktivitás, és 3× nagyobb hűtőbordák.
De amikor hidegen indítom akár 4.5 cm-s ívet is lehet húzni vele. Csak amikor felmelegszik az MKP kondi, az ív lemegy 3 cm körüli méretre. Valószínű hogy zárlatos. Még nem volt alkalmam primer fesz mérni. Azért végzek pár mérést is.
Zárlatos kondival el sem indulna a rezgés.
Akkor nem tudom miért melegszik a kondi.
Hát akkor ennek kondi csere a lesz a vég. De most a mini képcsővel vagyok elfoglalva.(hiányzó alkatrészek beszerzése)
A meddő teljesítményt nem fogja befolyásolni, hacsak más kapacitásút nem teszel bele. Jó minőségű fólia kell bele, bár az MKS is az kéne legyen.
Próbáld ki nagyobb fesztűrésű kondival,1kV-ossal kb.Így is csökkentesz a melegedésen.
De áruld már el.Mégis mit akarsz azzal a képcsővel elérni?
Szia. Ezt a videót most újra megtaláltam és gondoltam, hogy megmutatom neked. Ezt nem kötekedésképp akartam mondani.
Sziasztok!
Valaki megépítette már ezt a változatot? Szeretnék olyan koronát elérni, mint ami a videón van, de a zvs meghajtóm sajnos erre nem képes.. (2 db 12 voltos zselésakksiról megy, egy monitorból származó sorkimenőt hajt meg) Amúgy megépítettem újra a zvst, mert az előző valami miatt mindig elszállt. A mostanit két nagydarab hűtőbordára szereltem és nem használtam nyákot. Sokkal jobb lett így, lehet, hogy nem néz ki annyira szépen, de egyáltalán nem melegszik. Mindenkinek ajánlom ezt a módszert a megépítésnél! Az irfp250n helyett irfp260n-t használtam. Üdv, Pisti
A ZVS 40V-ig bírja, 12V-ról még csak éppen, hogy elindul
Ez a super flyback meg ad kb 50kV-ot, de egy ilyen mutatvány után nem valószínű, hogy többször megcsinálja ezt valaki, mert átüt. Esetleg egy házi készítésű nagyfesztekercs lenne lehetséges
Nálam 24 voltról olyan 6-7 centi ívet ad (most hirtelen ekkorára emlékszem). Lehet beszerzek még egy 12 voltos akksit és akkor már 36 volt áll a rendelkezésemre... Illetve láttam olyan megoldást még, hogy plusz kétszer 3 menettel és 2 ellenállással, nagyobb teljesítményt hozott ki az egészből (+35 % rémlik) Ebben a videóban lehet is látni, hogy miről beszélek. Itt van még egy hivatkozás, ahol megemlítik a teljesítménynövekedést. Este kipróbálom majd, hogy valóban növeli-e az ívet...
De ha már ennyire az ívhosszt akarjuk növelni, akkor még érdemes megnézni ezt a videót. Megéri ilyenekkel próbálkozni? Ugyan van 3 motom, de félek őket ilyenre használni (no meg nem akarom, hogy tönkremenjenek, mert akkor nem lesz mit használnom a háromnegyedig kész vttc-mhez..)
Azt hiszem hogy mért lehet ekkora az ív, mivel a videó leírásában ott van a kacsolási rajz.Bővebben: Link
Három lehetséges megoldás látok a kapcsolásban. Ami összevetve hoz létre ekkora feszültséget. 1. az IC vezérlését irányító potik(főkén a "power limit set" az-az a teljesítmény szint választó poti). Ezzel lehetett állítani a FET-re menő feszültséget, a másikkal pedig a frekit. 2. a nagy teljesítményű FET (a videón három van) 3. az MKP kondi,a gyors diódák, valamint az induktivitás. Így a 30-35V-ból közel 200V-ot lehet elő állítani.
A rezonáns kondit csak régi sorkimenőnél lehet használni, az meg eleve leég nagyon gyorsan.
Nekem 27V-ról 10 centis ívet csinált a zvs, mindenféle módosítgatás nélkül. A mikrosütőtrafókkal húzhatsz ívet, de olaj nélkül csak néhányszor. Olaj alatt viszont rezonáns módban még hegeszteni is lehet velük apró dolgokat
Úgy látom, hogy neked szinte semmi újat nem lehet mondani nagyfeszültség témában.
Majd az iskolában fognak, legalábbis remélem.
Idézet: „Valaki megépítette már ezt a változatot?” Nincs túl sok értelme sorkimenőt ennyire túlgerjeszteni,ugyanis így tutira átüt,csak idő kérdése,hogy mikor.A sorkimenők általában már 30kV-tól is komolyan megizzadnak.Nagyobb feszhez pedig inkább már teslával érdemes kísérletezgetni.Ott ilyen nagyságú koronakisülések előidézése nem jelentenek gondot. Egyébként a zvs-edet nem muszáj módosítgatnod.Elég,ha meghajtod 40VDC-vel (nyugi,a 260-asok fogják bírni ) így is megdöbbentő lesz a változás. Üdv! Idézet: „az MKP kondi,a gyors diódák, valamint az induktivitás. Így a 30-35V-ból közel 200V-ot lehet elő állítani. ” Nem egészen.A leírás szerint a 200V az csak a „drain”-en kialakuló tüskék csúcsértéke,a tápfesz pedig 32V.
Időközben megcsináltam a plusz 2x3 menetet +2 ellenállást és tényleg jobb lett. Valamivel hosszabb az ív, talán van két centi is. Mérni nem szoktam őket. Szerintem megéri megcsinálni hozzá, mert nem nagy munka és legalább nem kell a feszt növelni (amit most úgysem tudok).
Gondolkozok a 40 voltos hajtáson, lehet, hogy beszerzek még egy 12 voltos akksit, sajnos olyan trafóm nincs, ami 40 volt mellett ~10 ampert adna - igaz lenne egy motom, amit áttekercselhetnék..... Attól, hogy átüt nem nagyon félek, mert van 10 darab sorkimenőm, ebből kb 7 darab ugyanolyan típusú.... Nem igazán tudok mit kezdeni ennyivel... Ti mit csináltatok a motból kiszedett szekunderrel? Tudom, hogy darabokra lesz szaggatva a végére van szó, de csak simán kidobtátok? Mégiscsak réz... Idézet: „igaz lenne egy motom, amit áttekercselhetnék.....” A MOT-ot inkább ne,jól jön az még.A szívem hasad meg amikor ilyen célokra szerteszét trancsírozzák a szekunderét. Idézet: „Attól, hogy átüt nem nagyon félek, mert van 10 darab sorkimenőm, ebből kb 7 darab ugyanolyan típusú.... Nem igazán tudok mit kezdeni ennyivel...” Nana! Anno én is ezt mondtam,mára meg már ott tartok,hogy van vagy fél ládányi rossz belőle.
Őszintén szólva én sem szeretném ilyenre felhasználni (bár lehet, hogy az egyik szekundere átütött), nem túl szimpatikus nekem a "szétszedése", no meg kell a vttc-hez.... A rossz sorkimenővel meg nem sok mindent lehet kezdeni...
Amúgy van valami mód a szekundernél lévő nagyfesz dióda kiütésére? (mintha írtad volna, hogy neked véletlenül sikerült....) Idézet: „A rossz sorkimenővel meg nem sok mindent lehet kezdeni...” Azt azért nem mondanám, mert ha a ferritmag ép, tartaléknak még jó lehet. De más célokra is fel lehet használni.(pl.:papírnehezék)
Igaz, el is felejtettem leírni, hogy azon kívül semmit sem ér egy átütött sorkimenő...
Idézet: „bár lehet, hogy az egyik szekundere átütött” Ha van épp egy átütve,akkor talán megpróbálkozhatsz vele,veszteni valód nincs.De a MOT őszintén szólva nem a legjobb választás tápforrás gyanánt,kezdve a nagy áramfelvételtől a túlzott szórási tényezőkig.Éppen ezért sokmindent át kellene rajta variálni.Elsősorban a primert kellene újra tekercselni nagyobb menetszámmal,de az eddigi tekercselrendezéstől eltérően.El kellene távolítani a söntöket és a jelenlegi egymással vertikálisan elhelyezkedő tekercseket oszlopos (primer-szekunder egymásra helyezett) kialakításban készíteni el,ezzel is csökkentve a szórást és biztosítva a szorosabb csatolást is egyben.És még ami fontos,hogy mindezt úgy kell megvalósítani,hogy nem szeded szét a vasmagot.Szóval elég macerás dolog ez. Idézet: „Amúgy van valami mód a szekundernél lévő nagyfesz dióda kiütésére?(mintha írtad volna, hogy neked véletlenül sikerült....)” Igen valóban csak véletlen volt,miközben a fázisjavító kondiaimmal szórakozgattam kicsit(alma robbangatás stb...),valahogyan sikerült olyan ellenimpulzust előidéznem,hogy a kondi tárolt energiájának egy jókora része a sorvégtrafó beépített diódáin keresztül sült ki,a szekunder tekercs viszont épp maradt.Ezt követően igaz AC-t kaptam,szórta is a lilás koronanyalábokat a levegőbe,de az egész sorkimenő úgy világított a sötétben mint egy UV lámpa.Egyszóval a kűlső szigetelőrétegen keresztül erőteljesen húzott átfelé a vasmagra.Egy ideig még bírta,végül aztán meg adta magát.Ezért is nem ajánlom ezt a módszert.
Akkor a mot kiesik.... Legalábbis erre a célra nem fogom felhasználni.
Idézet: „[...] Egy ideig még bírta,végül aztán meg adta magát.Ezért is nem ajánlom ezt a módszert.” Pedig már úgy szeretnék olyan koronát látni a sorkimenőmmel, mint amilyeneket egy-két youtubeos videóban lehet látni, mint például ebben. Jó a zvs is, csak valami olyan megoldást keresek, aminél változtathatom a frekit. (tudom, hogy nem éppen normális dolog, de azt szeretném elérni, hogy olyan hangot adjon ki, mint amikor mottal húzunk ívet.... szerintem sokkal jobb a hangja, mint amikor a sorkimenő elkezd a zvssel visítani... ) A neten viszont nem nagyon találok ilyen teljesítményben (a zvssel összehasonlítva) megfelelő változatot.
Sorkimenőnél az üzemi frekit nem váltogathatja az ember csak úgy kénye-kedve szerint.Az nem túl egészséges a trafóra nézve,sem az egész áramkörre.Ha ilyen hangeffektusra vágysz,akkor ezt inkább modulációval kellene elérni.Akár a zvs-be is be lehet építeni egy szaggatót,amit olyan frekire hangolhatsz majd,amilyenre csak épp kedved szottyan.De akár a hálózat frekijét is fel lehet használni szaggató gyanánt,így olyan igazi hálózati ív szerű hangzást kelthetsz (és ezutóbbi egyben sokkal egyszerűbb is).
Ahogy elnézem az-az illető szinte a sorkimenő tűrés határát feszegeti. Ja, és csodálom hogy nem kapott ózon mérgezést. LOL.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |