Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
SziA ! Egy kicsi félre értésed van az ügyben , a csillag pontos földelés nem azt jelenti amit te is alkalmaztál !
A képről egyértelműen azt lehet látni hogy te minden cső foglalatnál a csavar alá helyezted a kapcsolásban a ott szereplő GND pontot ! A csillagpontos földelés az egyetlenegy pontot jelent ![]() Ezt az egészet neked át kell drótozni addig nem is lesz jó , sajnos az alapvető szerelési dolgokat azokat be kell tartani mert ha nem akkor kellemetlen meglepetések adódnak mint most ez is.
Ha az eredetit egy az egyben koppáltad , azt rosszul tetted, mert a gyári durva szakmai hibákkal agyig van.
Tanmese formájában magyar szakismereti könyvekben szereplelnek rossz példának Volt idő, mikor abból éltem, hogy Marshalokat tuningoltam. Ez abból állt, hogy ezeket a szarvashibákat megszüntettem. Maradt egy párméter drót az asztalon, miközben a kapcsolás maradt, de a feloldó képeség, muzikalitás sokkal jobb lett. A csúcsot a hozzánemértésből, egy 9000$-os (feláras darab volt a VdH kábelezés miatt) duál monó Climo 100Wattos OTL vitte el nálam. nemcsak a gázcsőbilincses elko rögzitéseivel. Annyira csipte a szemem, hogy egy rakás képet csináltam róla. Be kellenne digitalizálni, és felrakni. Off A francba. van egy pofátlan egerem, aki szivat. Piszok idegesitő, hogy mindig kicselez, és katat matat körülöttem
Szia!
Persze , tudom mi a csillagpont, gondoltam is hogy a visszáramokkal lesz itt gondom. ![]() Szóval csináljam ténylegesen egy csillagpontra? Mondjuk ez gyorsan megoldható dolog... Egyébként nem a lokális GND-okat tettem melléjük, hanem csak úgy ad hoc ![]() Igazából a brumm miatt nem és mérgelődtem túl sokat, ami igazából aggaszt az a gerjedések és a recsegés
A GND pontot megoldod akkor a gerjedés meg a recsegés az már fog menni . Van tippem erre is de valóban ehhez már mérni kell , a nyugalmi áramok , a feszültség szintek ha rendben vannak akkor már nem sok lehetőség marad . Szkóppal könnyű lekövetni a jel útját , ha gerjedés van azt is kitudod szűrni .
Szerintem a fémsasszi csak úgy nem jó, hogy ált. "csillagpont", hanem annak meg kellene találni azt a valóban létező pontját, ahol ez tényleg igaz(persze nem ez az egyetlen lehetséges megoldás).A hajdani csöves pl. rádiókban a konstruktőr ezt megkereste, és oda lett minden testelve.A potik testelését sem szerencsés ide "kötni", jobb-szerintem-a szigetelt szerelés, aztán a külön árnyékolás.
A gyári barom megoldás vitte biztos az erdőbe
Sajnos az is mert szerette volna egy az egyben kopírozni de ez nem jött be . Az én meglátásom még az is hogy van némi tapasztalat hiányosság de ez nem gond majd már a 10. -ik csöves erősítő után menni fog jobban .
Na kis update:
A brumm oka az volt, hogy a jelvezeték földje nem a hálózati földön volt, hanem a sasszin keresztül ment rá, a potik mögötti földbuszt a hálózati bemenet földjére téve teljesen megszűnt a brumm. Az előfokot kikerülve a master potira rákötöttem a számítógépet. érdekesség: ha a master potit maxra tekertem, ergo közvetlenül a forrásra tettem a fázisfordító rácsait akkor az egész megjavult annyira, hogy ütögethetem ahogy akarom, stb. semmi hatása. Ellenben ha kicsit visszaveszek a masteren kicsit megütöm már zörög az egész és begerjed. Lehet hogy szimplán a master potméter rossz?
Bár akárhányszor bekapcsolom mindig máshogy viselkedik, kiakaszt...
![]()
Na ha már előfok és hangszínszabályozás. a tervem az, hogy készítek egy csöves előfokot az épül(t)ő többi erősítőmhöz, amiben megoldom a be és kimenetek váltását is. Ebbe nézelődöm folyton kapcsolásért. Most ez akadt az egeremre: Innen a 18. ábra
Véleményt kérnék és javaslatokat.
Én sem éreztem veszélyesnek azt a 20 voltot. A fűtést pedig terhelten be tudom állítani elég pontosan.
Nem igazán értelek.
Ezen a kapcsirajzon lehet valamit elirtak, 150 és 68 Ohm sorosan és ezen fog esni 1V, az mekkora áram? mekkora a katalógusadata a cső triódafélnek?...
Lila fény...folyt.
Írtam tegnap, hogy ha a felfűtött működő erősítő (6p3s se) anódtápot kikapcsolva bekapcsolva 2x 3x -a a lila fény eltűnik, és nem is jelenik meg többé...dehogynem, cvsak ez éjszaka volt brummot hallgattam, és eszembe sem jutott meghajtani.. Megpróbáltam hogy szól , így lila nélkül...de nem lehetett, mert a jel hatására megjelenik rögvest a lila, és ott is marad... Azaz ezért nem találkoztam eddig ilyennel, hogy eltűnik a lila derengés, mert mindig jel alatt volt. Szóval ezt a lilátlan üzemet csak nyugalmi állapotban lehet elérni, ha egy kis jelet kap a cső azonnal belilul újra. Ebből ugye következik is mennyire jelmentes alapon, és brummentes is. Pedig a kimenőtrafó igen érzékeny jószág ebben, ha csak asztalon egy hangszóró (orion pd161) van rákötve a szekunderre, és lóg a két primer a levegőben és semmi sincs bekapcsolva sehol...(a konyhában ahol az asztal van) és hozzáérek kézzel az egyik primerhez, hallom a hangszóróban a "brumm" ot, mint amikor egy bekapcsolt erősítő bemenetet tapirgálom. Na kb ekkora brummja maradt a működő erősítőmnek, mint ami ilyen kézzel érintve van. Iszonyat nagyot szól, a lila fény amikor el el tűnik az a túlvezérlés határa, ill túlvezérlés még, gondolom itt az anódáram 0 ra ejtése miatt tűnik ell a bekoppanáskor. Ment 8 órát a toroid még csak nem is langyos. az egész doboz összes elkó csak langyos belül, a csövek alatti sasszi forró és hát a csövek, azaz a szellőzés is jó, lehet dobozolni, és mehet a polcra. Visszatérek a 6p14p project továbbfejlesztésére...kezdek egy pentódás bekötéssel, mert így triódának az 1,6W igen sovány a 6,8W 6p3s után, bár nagyon jól szól és ha elsőre szól elég is lehet egy normális szobahangerőhöz...(normális szobahangerő: Ha már a zenét nem szerető szobában tartozkodó személy szerint hangos. Nekem való hangerő: Ha már az alattunk lakó a rendőröket emlegeti, felváltva az őseimmel...Ez kb 5W nálunk, szuperérzékeny a füle, amin nem csodálkozom, mert minden ÉF nek valami érzéke jobb ![]()
A csöves témában elég kezdő vagyok.
Sturbi!
Nagyon igaz az egykori megállapításod, a katódkondit nagyon kihallani. Szerintem is. Valószínű ez hozta vissza a rendes hangot mert hiába a fissen vásárolt jó ESR ű elkó szar hangja volt, az 1978 as (lehet már ki is száradt ![]() De az öreg szénréteg ellenállásokat nem szabad szidni, hiába a spirálköszörülés, eddig azok produkálták a legjobb hangot. Sokkal szárazabb neutrálisabb mint ezek a modern alkatrészek. (vagy ezt már csak beképzelem...) Müszi! Nagyon jó a torroidod, illetve a volt toroidod. Kellene az ember elérhetősége és az ára, ha lehet dobj egy pw-t.
Én is
![]() A datasheet alapján mégis megy neki trióda oldalon az 5mA, sőt ott van az egyik alapbeállításban, ez a pcl85 ilyen bivaly...hm.. nem tudtam. A pcl84 amikből bezzeg van nekem dögivel az meg gyehenna. Ezekszerint jó is lehet az a rajz. De ezekből a duplacsövekből (e-p_cl82 84 85 86) Nekem csak a 86 os szimpatikus, a 84 es semmire sem jó "nekünk" a 82 85 határeset de alacsony anódfeszek mellett mennek ezek az áramok... 86 talán. De akkor már miért nem EL84 6p14p vagy a tetroda a 6p1p? és akármivel meghajtod...ecc83 ecc85 (bár ezek sem az igaziak állítólag, nekem mindkettővel sikerült el84 et meghajtani jó hangon)
PCL84-ből nekem is van bőven. A PCL85 és a PCL86 egy kicsit nagyobb méretű. Mivel tv kimenőm van itthon, ezért döntöttem a PCL85 mellett. Tervezem még egy PL500 PP építését is. Egyenlőre csak ahálózati trafót és a kimenőt kéne beszereznem/elkészítenem hozzá.
TV kimenő...akkor hang kimenőid is vannak azok a picik? érdemes megpróbálni, mélye tuti nem fúj ki a fotelből, de lehet értelmes hangja.
A 84 essel megpróbálok sötét szobában tüzijátékot fotózni lassú záridő és sorozattal is...vajon mi adja a leglátványosabb effektet? Fordított anódtáp esetleg rácsra csak feszkó? Fel is robbanhat a cső vagy csak belül? azaz be is gyújthatom a szobát vajon? ![]()
Találtam egy OTL-es de nem az OTL miatt érdekes végfokmegoldást (akinek így böki a szemét képzeljen oda egy trafót)érdekes...ide 6sz19p-jó lenne? Működik ez így? A rácsáram rángatja a hangszóró tápot? vagy mijaszösz ez.
Ráadásul nem is OTL mert ott van egy 1:1 áttételű trafó, mert az áttétel 1:1 (mert nincs ott) de az induktívitás a rúgásokat odateszi.
Ez tényleg nagyon érdekes. Jól látom, hogy a végfoktrióda rácsból hajtja a hangszórót? Kb. egy fél évé foglalkozom komolyabban elektroncsövekkel, úgyhogy nem tudhatok róluk sokat. Viszont azon nagyon elcsodálkoznék, ha ilyen formában működne ez a kapcsolás.
A hangszóró az tuti füst...7V DC
![]() Ha hang ki is jönne elég érdekesen szólna a halála előtt a sugárzónak teljesen kinyomott, vagy behúzott membránnal ![]() Lehet egy áprilisi rajz. Vagy csak lehagytak egy kicsatolókondit, mint joepapa a védőföldet.
Ha jobban megnézed, a végfokcső pozitív rácsfeszültséggel üzemel, így rácsáram lép fel, amely ha megegyezik a tekercsen átfolyó árammal, a hangszóróra nem jut DC.
Bár szerintem nem sokáig bírná a 5687 rácsa a 70 mA-es áramot. (700mA/10) Láttam már rajzokat extra alacsony anódfeszültséggel (6..12V), de ez a kapcsolás túlmutat minden határon, ha megnézed, -213V az anódfesz.
Én is pofára estem, vagy 20éve a katód elkóval
Quad 2 gyári. A vevő szóvá tette miért nem egyforma a két küttyübe. Jó szándékkal kerestem hiperszuper sic safco darabokat. Ledegradáltam tranzisztorosra a hangját általa. Jó sok időbe került _csövek csere beréje, stb mire rájöttem , hogy mitől lóg bilibe a fejem, illetve a fülem Az elko új volt, semmilyen vizsgálati módszerral nem tudtam kideriteni, miért van szar hangja. Természetesen torzitását is mértem (160dB-ig alkalmas gyári lomom van e célra. ( Passiv R,L,C mérésére ) Egyébb meglepiket is okozott az 50-es években épült lom. Ki voltam akadva a tapasztaltakon Egy pestkörnyéki hanglemezgyüjtő csengetett érte -alku nélkül nem kevesett. Jó ballonos KT 66? Mullard kiscső, némi tuning -, mivel porig alázta az ottlévő Dynacot
Bocs, most olvasom csak a hozzászólást.
Mi nem jött le?
Igen van 3 db kimenőm. Az egyiket már használatba vettem egy fogelmem sincs milyen csővel. Annyit tudok a csőről, hogy P-s trióda. Méretre nagyobb mint a PCL85. Nagyon brutál se "kapcsolásban" (1 cső, 1 15k-s ellenállás és egy kimenő, 15v fűtés, 200v anód.) és láss csodát szépen szól.
![]()
Hát igen ez is a NAD912 tranyós alatt szerepelt a "jó" kondival...Még jó, hogy mindig takonypanelen kezdek (és végzek) mert így könnyű volt cserélni.
A nyák on eddig annyi minden változott volna, hogy inkább a 3ik nyák ot maratnám. Így pedig szépen elfér a 2-2 ronda nagy kondi ott ahol van. Most megpróbálok motor segédfázis kondikat is, van 20-40db om MP-s remix. Csak a pakk akkora lenne mint az erősítő, de ha jól szól a következő keret nagyobb lesz.
Azért én először a 86 -osokat használnám el, és csak utánna fanyalodnék a 85 -ösökre, (nem véletlen a jó erős negatív visszacsatolás), és csak azután a 84 esekre. Kissebb teljesítményű ugyan, de jó a linearitása, PP ben egész jó lehet
A JCM800
|
Bejelentkezés
Hirdetés |