Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1101 / 2208
(#) CIROKL válasza FiGe hozzászólására (») Okt 26, 2010
SziA ! Egy kicsi félre értésed van az ügyben , a csillag pontos földelés nem azt jelenti amit te is alkalmaztál !
A képről egyértelműen azt lehet látni hogy te minden cső foglalatnál a csavar alá helyezted a kapcsolásban a ott szereplő GND pontot !
A csillagpontos földelés az egyetlenegy pontot jelent
Ezt az egészet neked át kell drótozni addig nem is lesz jó , sajnos az alapvető szerelési dolgokat azokat be kell tartani mert ha nem akkor kellemetlen meglepetések adódnak mint most ez is.
(#) hangszoros válasza FiGe hozzászólására (») Okt 26, 2010
Ha az eredetit egy az egyben koppáltad , azt rosszul tetted, mert a gyári durva szakmai hibákkal agyig van.
Tanmese formájában magyar szakismereti könyvekben szereplelnek rossz példának
Volt idő, mikor abból éltem, hogy Marshalokat tuningoltam. Ez abból állt, hogy ezeket a szarvashibákat megszüntettem. Maradt egy párméter drót az asztalon, miközben a kapcsolás maradt, de a feloldó képeség, muzikalitás sokkal jobb lett.
A csúcsot a hozzánemértésből, egy 9000$-os (feláras darab volt a VdH kábelezés miatt) duál monó Climo 100Wattos OTL vitte el nálam. nemcsak a gázcsőbilincses elko rögzitéseivel. Annyira csipte a szemem, hogy egy rakás képet csináltam róla. Be kellenne digitalizálni, és felrakni.
Off
A francba. van egy pofátlan egerem, aki szivat. Piszok idegesitő, hogy mindig kicselez, és katat matat körülöttem
(#) FiGe válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 26, 2010
Szia!
Persze , tudom mi a csillagpont, gondoltam is hogy a visszáramokkal lesz itt gondom.
Szóval csináljam ténylegesen egy csillagpontra?
Mondjuk ez gyorsan megoldható dolog...
Egyébként nem a lokális GND-okat tettem melléjük, hanem csak úgy ad hoc Reménykedtem hogy egy jó vastag vaslemeznek elég kicsi legyen az ellenállásnak, hogy teljesen egy pontnak lehessen kezelni, de valóban nem ez lett a helyzet.
Igazából a brumm miatt nem és mérgelődtem túl sokat, ami igazából aggaszt az a gerjedések és a recsegés
(#) CIROKL válasza FiGe hozzászólására (») Okt 26, 2010
A GND pontot megoldod akkor a gerjedés meg a recsegés az már fog menni . Van tippem erre is de valóban ehhez már mérni kell , a nyugalmi áramok , a feszültség szintek ha rendben vannak akkor már nem sok lehetőség marad . Szkóppal könnyű lekövetni a jel útját , ha gerjedés van azt is kitudod szűrni .
(#) gkari válasza FiGe hozzászólására (») Okt 26, 2010
Szerintem a fémsasszi csak úgy nem jó, hogy ált. "csillagpont", hanem annak meg kellene találni azt a valóban létező pontját, ahol ez tényleg igaz(persze nem ez az egyetlen lehetséges megoldás).A hajdani csöves pl. rádiókban a konstruktőr ezt megkereste, és oda lett minden testelve.A potik testelését sem szerencsés ide "kötni", jobb-szerintem-a szigetelt szerelés, aztán a külön árnyékolás.
(#) hangszoros válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 26, 2010
A gyári barom megoldás vitte biztos az erdőbe
(#) CIROKL válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 26, 2010
Sajnos az is mert szerette volna egy az egyben kopírozni de ez nem jött be . Az én meglátásom még az is hogy van némi tapasztalat hiányosság de ez nem gond majd már a 10. -ik csöves erősítő után menni fog jobban .
(#) FiGe hozzászólása Okt 26, 2010
Na kis update:
A brumm oka az volt, hogy a jelvezeték földje nem a hálózati földön volt, hanem a sasszin keresztül ment rá, a potik mögötti földbuszt a hálózati bemenet földjére téve teljesen megszűnt a brumm.
Az előfokot kikerülve a master potira rákötöttem a számítógépet. érdekesség: ha a master potit maxra tekertem, ergo közvetlenül a forrásra tettem a fázisfordító rácsait akkor az egész megjavult annyira, hogy ütögethetem ahogy akarom, stb. semmi hatása. Ellenben ha kicsit visszaveszek a masteren kicsit megütöm már zörög az egész és begerjed.
Lehet hogy szimplán a master potméter rossz?
(#) FiGe hozzászólása Okt 26, 2010
Bár akárhányszor bekapcsolom mindig máshogy viselkedik, kiakaszt...
(#) bakos13gab hozzászólása Okt 26, 2010
Na ha már előfok és hangszínszabályozás. a tervem az, hogy készítek egy csöves előfokot az épül(t)ő többi erősítőmhöz, amiben megoldom a be és kimenetek váltását is. Ebbe nézelődöm folyton kapcsolásért. Most ez akadt az egeremre: Innen a 18. ábra
Véleményt kérnék és javaslatokat.
(#) buburobi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2010
Én sem éreztem veszélyesnek azt a 20 voltot. A fűtést pedig terhelten be tudom állítani elég pontosan.
(#) buburobi válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 26, 2010
Nem igazán értelek.
(#) joepapa válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
Ezen a kapcsirajzon lehet valamit elirtak, 150 és 68 Ohm sorosan és ezen fog esni 1V, az mekkora áram? mekkora a katalógusadata a cső triódafélnek?...
(#) joepapa hozzászólása Okt 27, 2010
Lila fény...folyt.

Írtam tegnap, hogy ha a felfűtött működő erősítő (6p3s se) anódtápot kikapcsolva bekapcsolva 2x 3x -a a lila fény eltűnik, és nem is jelenik meg többé...dehogynem, cvsak ez éjszaka volt brummot hallgattam, és eszembe sem jutott meghajtani..

Megpróbáltam hogy szól , így lila nélkül...de nem lehetett, mert a jel hatására megjelenik rögvest a lila, és ott is marad...

Azaz ezért nem találkoztam eddig ilyennel, hogy eltűnik a lila derengés, mert mindig jel alatt volt.

Szóval ezt a lilátlan üzemet csak nyugalmi állapotban lehet elérni, ha egy kis jelet kap a cső azonnal belilul újra.

Ebből ugye következik is mennyire jelmentes alapon, és brummentes is.

Pedig a kimenőtrafó igen érzékeny jószág ebben, ha csak asztalon egy hangszóró (orion pd161) van rákötve a szekunderre, és lóg a két primer a levegőben és semmi sincs bekapcsolva sehol...(a konyhában ahol az asztal van) és hozzáérek kézzel az egyik primerhez, hallom a hangszóróban a "brumm" ot, mint amikor egy bekapcsolt erősítő bemenetet tapirgálom.

Na kb ekkora brummja maradt a működő erősítőmnek, mint ami ilyen kézzel érintve van.

Iszonyat nagyot szól, a lila fény amikor el el tűnik az a túlvezérlés határa, ill túlvezérlés még, gondolom itt az anódáram 0 ra ejtése miatt tűnik ell a bekoppanáskor.

Ment 8 órát a toroid még csak nem is langyos. az egész doboz összes elkó csak langyos belül, a csövek alatti sasszi forró és hát a csövek, azaz a szellőzés is jó, lehet dobozolni, és mehet a polcra.

Visszatérek a 6p14p project továbbfejlesztésére...kezdek egy pentódás bekötéssel, mert így triódának az 1,6W igen sovány a 6,8W 6p3s után, bár nagyon jól szól és ha elsőre szól elég is lehet egy normális szobahangerőhöz...(normális szobahangerő: Ha már a zenét nem szerető szobában tartozkodó személy szerint hangos. Nekem való hangerő: Ha már az alattunk lakó a rendőröket emlegeti, felváltva az őseimmel...Ez kb 5W nálunk, szuperérzékeny a füle, amin nem csodálkozom, mert minden ÉF nek valami érzéke jobb
(#) buburobi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
A csöves témában elég kezdő vagyok.

PCL85.pdf

Sturbi!
Nagyon igaz az egykori megállapításod, a katódkondit nagyon kihallani.
Szerintem is. Valószínű ez hozta vissza a rendes hangot mert hiába a fissen vásárolt jó ESR ű elkó szar hangja volt, az 1978 as (lehet már ki is száradt de nem mert azért működik) Siemens durung nagy 220 Mikro 40V és hasonló 470 mikróval pedig jól szól.

De az öreg szénréteg ellenállásokat nem szabad szidni, hiába a spirálköszörülés, eddig azok produkálták a legjobb hangot. Sokkal szárazabb neutrálisabb mint ezek a modern alkatrészek. (vagy ezt már csak beképzelem...)

Müszi! Nagyon jó a torroidod, illetve a volt toroidod.
Kellene az ember elérhetősége és az ára, ha lehet dobj egy pw-t.
Én is
A datasheet alapján mégis megy neki trióda oldalon az 5mA, sőt ott van az egyik alapbeállításban, ez a pcl85 ilyen bivaly...hm.. nem tudtam.
A pcl84 amikből bezzeg van nekem dögivel az meg gyehenna.

Ezekszerint jó is lehet az a rajz.

De ezekből a duplacsövekből (e-p_cl82 84 85 86)
Nekem csak a 86 os szimpatikus, a 84 es semmire sem jó "nekünk"
a 82 85 határeset de alacsony anódfeszek mellett mennek ezek az áramok...

86 talán.

De akkor már miért nem EL84 6p14p vagy a tetroda a 6p1p? és akármivel meghajtod...ecc83 ecc85 (bár ezek sem az igaziak állítólag, nekem mindkettővel sikerült el84 et meghajtani jó hangon)
PCL84-ből nekem is van bőven. A PCL85 és a PCL86 egy kicsit nagyobb méretű. Mivel tv kimenőm van itthon, ezért döntöttem a PCL85 mellett. Tervezem még egy PL500 PP építését is. Egyenlőre csak ahálózati trafót és a kimenőt kéne beszereznem/elkészítenem hozzá.
TV kimenő...akkor hang kimenőid is vannak azok a picik? érdemes megpróbálni, mélye tuti nem fúj ki a fotelből, de lehet értelmes hangja.

A 84 essel megpróbálok sötét szobában tüzijátékot fotózni lassú záridő és sorozattal is...vajon mi adja a leglátványosabb effektet? Fordított anódtáp esetleg rácsra csak feszkó?
Fel is robbanhat a cső vagy csak belül? azaz be is gyújthatom a szobát vajon?
Találtam egy OTL-es de nem az OTL miatt érdekes végfokmegoldást (akinek így böki a szemét képzeljen oda egy trafót)érdekes...ide 6sz19p-jó lenne? Működik ez így? A rácsáram rángatja a hangszóró tápot? vagy mijaszösz ez.

Ráadásul nem is OTL mert ott van egy 1:1 áttételű trafó, mert az áttétel 1:1 (mert nincs ott) de az induktívitás a rúgásokat odateszi.
(#) varttina válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
Ez tényleg nagyon érdekes. Jól látom, hogy a végfoktrióda rácsból hajtja a hangszórót? Kb. egy fél évé foglalkozom komolyabban elektroncsövekkel, úgyhogy nem tudhatok róluk sokat. Viszont azon nagyon elcsodálkoznék, ha ilyen formában működne ez a kapcsolás.
(#) joepapa válasza varttina hozzászólására (») Okt 27, 2010
A hangszóró az tuti füst...7V DC
Ha hang ki is jönne elég érdekesen szólna a halála előtt a sugárzónak teljesen kinyomott, vagy behúzott membránnal
Lehet egy áprilisi rajz.
Vagy csak lehagytak egy kicsatolókondit, mint joepapa a védőföldet.
(#) varttina válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
Ha jobban megnézed, a végfokcső pozitív rácsfeszültséggel üzemel, így rácsáram lép fel, amely ha megegyezik a tekercsen átfolyó árammal, a hangszóróra nem jut DC.
Bár szerintem nem sokáig bírná a 5687 rácsa a 70 mA-es áramot. (700mA/10)
Láttam már rajzokat extra alacsony anódfeszültséggel (6..12V), de ez a kapcsolás túlmutat minden határon, ha megnézed, -213V az anódfesz.
(#) hangszoros válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
Én is pofára estem, vagy 20éve a katód elkóval
Quad 2 gyári. A vevő szóvá tette miért nem egyforma a két küttyübe.
Jó szándékkal kerestem hiperszuper sic safco darabokat.
Ledegradáltam tranzisztorosra a hangját általa. Jó sok időbe került _csövek csere beréje, stb mire rájöttem , hogy mitől lóg bilibe a fejem, illetve a fülem
Az elko új volt, semmilyen vizsgálati módszerral nem tudtam kideriteni, miért van szar hangja. Természetesen torzitását is mértem (160dB-ig alkalmas gyári lomom van e célra. ( Passiv R,L,C mérésére )
Egyébb meglepiket is okozott az 50-es években épült lom.
Ki voltam akadva a tapasztaltakon
Egy pestkörnyéki hanglemezgyüjtő csengetett érte -alku nélkül nem kevesett. Jó ballonos KT 66? Mullard kiscső, némi tuning -, mivel porig alázta az ottlévő Dynacot
(#) FiGe válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 27, 2010
Bocs, most olvasom csak a hozzászólást.
Mi nem jött le?
Igen van 3 db kimenőm. Az egyiket már használatba vettem egy fogelmem sincs milyen csővel. Annyit tudok a csőről, hogy P-s trióda. Méretre nagyobb mint a PCL85. Nagyon brutál se "kapcsolásban" (1 cső, 1 15k-s ellenállás és egy kimenő, 15v fűtés, 200v anód.) és láss csodát szépen szól. Szerintem kár lenne a 84-eseket tönkretenni. Én tartogatok olyan csöveket is amiket nem tudok beazonosítani, ugyanis lekopott róluk a felirat és nincs itthon hasonló. Sőtt olyanokat is tartogatok aminek szerintem semmi hasznát nem veszem. EABC80 Még ki tudja mire lehet jó.

eabc80.pdf

(#) joepapa válasza hangszoros hozzászólására (») Okt 27, 2010
Hát igen ez is a NAD912 tranyós alatt szerepelt a "jó" kondival...Még jó, hogy mindig takonypanelen kezdek (és végzek) mert így könnyű volt cserélni.

A nyák on eddig annyi minden változott volna, hogy inkább a 3ik nyák ot maratnám.
Így pedig szépen elfér a 2-2 ronda nagy kondi ott ahol van.
Most megpróbálok motor segédfázis kondikat is, van 20-40db om MP-s remix.
Csak a pakk akkora lenne mint az erősítő, de ha jól szól a következő keret nagyobb lesz.
(#) pucuka válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
Ha jól számolom az 5 mA. Mi baj vele?
(#) pucuka válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
Azért én először a 86 -osokat használnám el, és csak utánna fanyalodnék a 85 -ösökre, (nem véletlen a jó erős negatív visszacsatolás), és csak azután a 84 esekre. Kissebb teljesítményű ugyan, de jó a linearitása, PP ben egész jó lehet
(#) hangszoros válasza FiGe hozzászólására (») Okt 27, 2010
A JCM800
Következő: »»   1101 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem