Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1102 / 2208
(#) FiGe hozzászólása Okt 27, 2010
A csatolt kapcsolást csináltam meg.
Egyébként kipróbáltam most már a mastert is kikerülve csak a végfokot, tehát a gépemet követlenül a 22n-es long tailed pairre rácsra menő csatolókondira kötöttem, és teljesen jó lett minden. Teljesen zaj-és brumm mentes a végfok, a recsegés se attól van, jól meg lehet hajtani, és így már nem is gerjedt, valamint nem halaltszódott be a zaj, ha megkocogtattam a sasszit, szóval úgy tűnik elég sokminden okozója a master poti volt.
(#) pucuka válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
Az EABC80 -ból meg csinálhatsz egy előerősítőt a hangerő-hangszínszabályzóhoz az erősítőd elé, a diódákból, meg egy EM84 ből kivetérlésjelzőt.
(#) joepapa válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010
"Én is
A datasheet alapján mégis megy neki trióda oldalon az 5mA, sőt ott van az egyik alapbeállításban, ez a pcl85 ilyen bivaly...hm.. nem tudtam."
(#) pucuka válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
Elég nagyáramú cső, az eredeti alkalmazásban szükség is van rá. De a linearitása sokadrangú szempont, az impulzusüzemű felhasználás miatt. Ezért szükséges többszörös negatív visszacsatolást alkalmazni.
(#) PetAd válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010
A negatív visszacsatolás nem tudatosan lett ilyen erős, egyszerűen csak ebben a kapcsolásban csináltam először ilyent és ez maradt benne.
buburobi: Szerintem maradj a PCL86-nál az tényleg audió cső, bár a PCL85-nek is elég jó hangja van. Ha csak úgy hobbiból építenéd meg akkor állj neki nyugodtan, nem hiszem, hogy csalódnál benne. Egyébként ahhoz a kapcsoláshoz nem képkimenő kell hanem rendes hangkimenő.
(#) pucuka válasza PetAd hozzászólására (») Okt 27, 2010
Akkor ügyes vagy, és eltaláltad
Egyébként a PL82 -es is hangvégcső
(#) djhans válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010
Én is azért próbálkozok vele PP-ben.
(#) joepapa hozzászólása Okt 27, 2010
Végre lehet hallgatni, csak kikapcsolni ne kellene.

Ezeken a képeken látszik is a 2 külön földsín, ami aztán nemes egyszerűséggel a tápkondi negatívnál védőföldel együtt a toroid tartócsavaron sasszistól egybe lett földelve.

Látszaknak a narancssárga elkók, na ezeknek lett jó hangja.
(#) joepapa hozzászólása Okt 27, 2010
Még kap egy alsó fedlapot és 4 gumilábat és kezdem a 6p14p pentódásítást, ott tápcserével kell indítani, mert a kis rádiótrafónak sok a 100mA.

Külnézei képek a kész 6p3s ről.

Sajnos a hátsó 4-4 szellőzőt nem plazma vágta és nem is CNC munkálta ki, hanem én kézzel, így nem tükrös kúpok, de úgysem nézni, hallgatni.
(#) buburobi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010
Az ötlet nem rossz, bár lehet egy kis segítség nem ártana hozzá. A kivezérlésjelző tervbe volt véve. "Varázsszem" van itthon 1 db, csak le van kopva róla a felirat.
(#) buburobi válasza PetAd hozzászólására (») Okt 27, 2010
Azt gondoltam, hogy nem a legjobb lessz, de legalább megszólalna képkimenővel. Ezek a kimenők átalakíthatók hangkimenőnek?
(#) djhans válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
Meg kell tekerni a felhasználni kívánt csőhöz. Eredeti állapotban nem jó az áttétel.
(#) buburobi válasza djhans hozzászólására (») Okt 27, 2010
Értem. És a PCL85 SE-hez mit ajánlanál?(a képkomenők felhasználásával)
Csak szóljál ha aktuális lessz, majd kitalálunk valamit. Egyébként csöves magnóból lehet ötletet venni, pl. M8, vagy ZK140.
A varázsszem milyen, lepkés, vagy csík?
(jut eszembe, ha van EABC -d, akkor EM80 lessz)
(#) klemo86 válasza joepapa hozzászólására (») Okt 27, 2010
Szép, tetszik!
(#) PetAd válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
A képkimenő impedanciaáttétele 4 ohm-os hangszórónál kb 1200 ohm, ha jól emlékszem, a hangkimenő meg 5k körülre illeszt. Ha két képkimenőd van akkor a primereket sorosan a szekundereket pedig párhuzamosan kapcsolva 8 ohmos hangszóróval jó is lenne szerintem, javítsatok ki ha hülyeséget mondok. Hangkimenőd nincs?
(#) djhans válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
Ha jól emlékszem Sturbi foglalkokozott ezzel.
Ezek vannak:

Kép051.jpg

(#) buburobi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2010
Csík. Eabc80 csak 1 van, de van 3 pabc80. Hangszinszabályzónak szerintem jó lenne ecc82 vagy 83 esetleg pcc 189?
Jut eszembe, azért döntöttem a PCL85 mellett, mert van 1db 86, 3db 85 és 8db 84...
(#) PetAd válasza buburobi hozzászólására (») Okt 27, 2010
A felső a hangkimenő, a különálló rész a fejhallgatóé a másik részre meg megy be 2x2 vezeték, ezek közül a kis ellenállású a szekunder a nagy pedig a primer. sajnos ebből csak egy mono erősítő jön ki, képkimenő+85 párossal, szerintem nem nagyon érdemes foglalkozni. Ha megvan mindened akkor nyugodtan összedobhatod a PCL85 SE-t, nincs annak rossz hangja bár a PCL86-osé valószínűleg jobb.
Ma már jött ki hang a hangkimenőből, sőtt a középső képkimenőből is. Mivel 1 hangkimenőm van lehet, hogy mégis PCL86 SE lesz... Monóban... Majd átalakítok 2 képkimenőt és csinálok 1 sztereó 85 se-t.
Igazából ECC83 a jó választás, a többit tartalékold a pp hez meghajtásnak, fázisfordításnak.
Én spec arra gondoltam, hogy az E(P)ABC 80 -al, a kacsolásod elé készítesz egy előfokot, ami meghajtja a hangszín, és hangerő szabályzó kombinációját. Nem gondolnám, hogy szükséges lenne egy külön hangszínszabályzó fokozatra ECC -vel, és akkor a kivezérlésjezőt is külön kell megépítened, így meg minden egyben van. A sok cső felhasználása látványos ugyan, de a hangminőséget nem javítja.
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Okt 28, 2010
Én TV hangkimenővel használom a PCL 85-öt szigorúan triódás kötésben, meglehetősen magas tápfesszel. Képkimenőt érdemes áttekerni, igen jó hangja lesz ( összehasonlíthatatlanul jobb, mint a TV hangkimenője, régebben próbáltam). 600-1200-600 menet sorban a primer, közötte 2*100 menet a szekunder párhuzamosan (vagy 2*50 menet sorosan).
Triódában jobb a PCL 85, mint a 86, a 85-ös pentódásan csapnivaló. PCL 86 pentódás kötéséhez nagyobb menetszámú trafót érdemes csinálni (3000 menet fölötti primerrel, pl. 800-1600-800 primer, 2*120 szekunder). A tápot nem kell sajnálni, 300 V környezete jobb, mint a 200 V környezete.
(#) buburobi hozzászólása Okt 28, 2010
Már szedem is szét a képkimenőt...
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Okt 28, 2010
6P3s 6P3s_E tapasztalatod szerint mekkora anódfesszel Ug2 vel szól jól?
(#) sturbi válasza joepapa hozzászólására (») Okt 28, 2010
400 V körül 40-50 mA-között PP-ben, se-ben 300-350 V között (segédrács ahogy kijön).
(#) joepapa válasza sturbi hozzászólására (») Okt 28, 2010
Köszi, nekem SE, egyenlőre nem akarok PP vel foglalkozni, még azt sem tudom mi is az
300V anódfeszem van ezekszerint az már hangminőségben nem hoz a konyhára ha emelnék, bár ez a trafó nem tud többet max ha rátekerek (mert toroid) két egyforma tekercset és megmérem mikor van 15V AC és ezeket sorbakötöm az anódtekercsel ami beljebb van mert ha jól látom kívül a fűtések vannak....megéri ? Végül is ráfér amíg a csavar átmegy, a dobozban elfér.

Szóval szerinted emeljek (1 napos meló szétszed kibont teker sorbaköt vissza, mindent visszaköt dobozol.

De most a 4k ra szimmetrikus vágáson van , ha nagyobb a tápfesz gondolom nagyobb impedancián érezné jól magát a kissebb anódáram miatt (Pd max alatt maradjak)

Ami jó azt nem kell megjavítani?

Ráadásul szóráskép is változna, brumminimumon is van, a mazzagok is rövidek, szóval 1 nap meló az tuti ha kell emelni.

De mintha 330V on nekem evvel a trafóval az E-s csövekkel tudtam volna Pd max on 7W ot ..és tényleg beugrott, azaz a 300V lehet pont jó.

A MARADÉK KÉRDÉSEM:
A katódba mekkora ellenállást tegyek szintén a jó hang a cél? mert ugye Ug2 vel 140Ohmra és 240Ohmra is be tudom állítani a megfelelő Ik---Ia-t a Pd max hoz.

De mekkora ellenállásnak van ott jó hangja, illetve mekkora segrácsfesszel?
Most ha jól emlékszem 270-280V körül van az Ug2-ő, alatta, vagy felette van tapasztalatod szerint jó hangja?

(a katódkondit is te említetted annó az is bejött, hogy érzékenyebb pont mint a csatoló)
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Okt 28, 2010
Idézet:
„Ha rájöttél szóljál, nekem is ilyen gondom van. Annyit már előreléptem, hogy miután beraktam a gerjedésgátló ellenállásokat (kivéve a kaszkód közepe), levett hanggal, illetve műsor nélkül hamar visszaáll a beállított katódáram, de vezérlésre túlságosan megnő most is.”

Szia sturbi!

A multkor végre készre szereltem és sikerült beállítanom /valamennyire/. Oda-vissza állítgattam a két oldal nyugalmi áramait, mire az egyik oldal elkezdett "szaladni!". Azok a csövek, amik mászkáltak áramban, 150mA-t kaptak, és ettől teljesen helyreálltak. Persze utána visszavettem őket 35mA-re. Most stabil!

CHZ-nek: 4-5V-ot esik a tápfesz!
(#) bbazs válasza djhans hozzászólására (») Okt 28, 2010
Milyen ellenállásokat kellene mérnem a trafóknál, hogy kb megfelelő legyen a 86os csövekhez?
Következő: »»   1102 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem