Fórum témák
» Több friss téma |
Tudtommal a lapát szélsebességhez tartozó saját fordulatszáma a lapát geometriájából adódik, az egy másik dolog, hogy nagyobb lapátszámhoz az ökölszabályként használt képletek más-más lapátszöget illetve csavarodást írnak elő.
Megtörténhet, hogy sokat nyavalygok, ha túlzásba viszem szóljatok rám, de ti is éreztétek már, hogy valami nem hagy nyugodni. Tegnap a hordóforgómat felemeltem 5,5 m magasra. Alakítani nem tudtam rajta semmit, mert a segítségemnek nem volt annyi ideje, hogy megvárja. Az is megtörténhet, hogy a hordóforgóm jó, csak elvárnám, hogy a 110 cm átmérőjével úgy forogjon, mint a 20-22 cm átmérőjű pillepalackforgó. Durván számolva 330 cm utat tesz meg a hordóforgó egy szélső pontja egy teljes körnél, míg a pillepalackforgó kb. 60 cm-t. Ez egy tapasztalt építőnek ez természetes, de annyira, hogy nem is említi. A bádoghordó azért nem pilléből van és egy lehelet nem mozdítja meg, akár milyen könnyen tudjon elmozdulni. Még egy azért kimaradt a kísérletezésből. A lapátok belső oldalánál hagytam 3cm merevítő csíkot, hogy erősebb legyen, valószínű nem kellett volna. Mellékelek egy ábrát, ahol megmutatom.
Szia!
A hordóforgót nem így kell csinálni. 2 félbe vágott hordóból csinálják. Akkor megfelelő a geometriája is,és egymásra dolgozik a két fél hordó. És lesz felület is És hozzáteszem hogy 50%-ot buksz a nem megfelelő kivitelezésen! Csapágyazás,kiegyensúlyozás stb... A kicsiből kihozni valamit,sokszor ezen bukik el!
Ha a lapátokat 45-60°-kal elfordítod befelé, még talán elérhetsz valamit.
A lapátok túl meredeken ki vannak hajtva. A beérkező levegőt be kellene irányítaniuk a hordó belsejébe, hogy a másik oldalon kilépve tovább hajtsák. Alját-tetejét meg kell hagyni, mert arrafelé megszökik a beterelt levegő. Ezeknél a lapátoknál az alsó-felső él szabadon van, ott már a levegő 1 része elszökik. A visszahajtott merevítő perem, mint észrevetted, a hátsó oldalon "fog". Mintha kitennél a szélbe merőlegesen 1 deszkát és várod, hogy forogjon.
20,8kWh lett az elmúlt 24 óra termelése. (Ahhoz képest hogy az előző tulajdonosnál fél év alatt termelt 60kWh-t, ez nagyon jó eredmény) Közben meggyógyult a youtube-os video is, remélem innen is működni fog. Bővebben: Link
Szerintem ez a kerék már kinőtte a generátort...
Nagyon jól sikerült, úgy tűnik többet is bírna. Lehet hogy még egy plusz gépet is meg tudna forgatni, ami csak akkor menne, ha kezd túlforogni. Jól emlékszem hogy most egy 2kW-os cucc van rajta?
Gratulálok hozzá,ez már nem megvetendő teljesitmény.
A kiegyensulyozás sikeres volt? Nincs semmi rázkódás? A felvételen ? km szél volt? Üdv
Nem tökéletes a kiegyensúlyozás, de csak egy egész kis fordulatszám tartományban érezhető, felette és alatta nem. Mivel túl nagy a rotor, kültéren kellett kiegyensúlyozni, és a legkisebb szellő is bezavar ilyenkor. A videón 28-30km/h-s folyamatos szél volt 40-es lökésekkel.
A motor kibírta a vihart de a lapátokat megint sikeresen leamortizáltam.
Én és nem a szél. Ki kell találnom valami más megoldást vihar ellen mert a farok hiába fordul ki ez a kis motor nem bírja sokáig. Lehet hogy a nagyok sem. 89,5 km/h volt a legnagyobb lökés tegnap este. Ledöntöttem az oszlopot és a bakon fekvő szélsebességmérő még mindig 40km/h mutatott sokszor.
Ne haragudj, de én mindig kételkedéssel olvasom az ilyen magas szélsebesség adatokat. Milyen műszer mutat ennyit és az ország melyik részén mérted? (Nem lehetetlen csak nagyon magas. Kiindulva abból amit nálunk érezni, ha az én műszerem mutatna ennyit, nem tudnék a lábamon megállni, nem hogy oszlopot dönteni.)
Athorn-nak igazat adok,mert idönként/helyenként,ennél nagyobb széllökéseket is tapasztaltam,személyesen.Már volt olyan hogy a szomszédom házárol simán levitte a tetöt a szél,a kertjének a végéböl kellett összeszednie ami megmaradt belöle.
Tegnap leengedtem a hordóforgóm. A merevítő éleket eltüntettem és most várom a „szelet“. Ezt a forgót így hagyom. Keszitek egy másikat két félhordóból, úgy ahogy az a Nagykönyvben meg vagyon írva és a You.... filmeken lehet látni, csapágyakkal stb. Hátha kiderül, hogy nem volt elég erős a szél, azért nem működött. Ha ezt átalakítom, soha sem fogom megtudni, hogy jó lett volna, vagy sem. Legyen szíves valamelyikőtök megírni, hogy hány wattot tud leadni egy ilyen félhordós forgó. Amennyiben 5 W-nál kevesebbet tud, úgy nem építem meg. Legalább, egy motorkerékpár akkumulátornak tegyen eleget. De ha ez sem bizonyul elég hatékonynak, következik a mellékelt ábra szerinti.
Mi az hogy nem bírja ki? Ilyet ne mondj.
Nézz meg egy porszívót,15000-et forog percenként! 15-20 évig használják,mire szénkefét kell benne cserélni És nem a fordulatszám miatt! Az amper eszi meg. Előző motorom fél évet volt fent,nem látok rajta semmi kopást...Szénkefés motor,még csak nem is bronz...
Ha úgy csinálod meg a hordó forgót ahogy a youtubon látható,hidd el hogy menni fog!
De kiegyensúlyozás és csapágyazás a minimum! Nem sok teljesítményt ad le,ezekre figyelni kell.(cserébe igénytelen) Ezt nem teszi tönkre a szél. 5W-ot biztos fog adni,de ez szél függő. Jó szélben lesz az 20-30W is.Bár én csak saccoltam.
Az északi szél onnan érkezik és a domboldalin felgyorsul pont a gépnél húz át a dombon.
Ritka jó helyed van
Én katlanban vagyok..... 3 oldalról árnyékolva. A 4. oldalon meg 20 méter magas fák.
Az szép! Mekkora a tollak átmérője???
360 cm a teljes kör ha erre gondolsz......
Az, hogy katlanban laksz, mint én, csak egyetlen hátránya van, hogy ritkán fúj a szél, de a házad tetejét békén hagyta, amikor a másikét átköltöztette a szomszédba. A szélerőmű is termeljen, a cserép is a helyén maradjon?
Szia István.
Ennyi energiával -amit már a "hordóforgóba" öltél- csinálhattál volna egy ilyet, vagy hasonlót. Gondold meg a dolgot.
~2km-re lakok tőle és igazat kell adnom neki. Nálunk is olyan a szél, mint kártyában a piros (mindent visz ).
Üdv Athor77!
Konkrétan az volt a gond, hogy a kifordult farokkal is sokat forgott a szélkerék? Valamilyen módon méretezted a farkot szélsebességre?
Tényleg szép a rotorod ! Megmutathatnád a doboz tartalmát is. Nem sokba néztem eddig sem a függőleges tengelyű forgókat, de a faluban két helyen láttam behasogatott pillepalackokat, amelyek szépen forogtak. Megépítettem ötszörös nagyításban, de nem bántam meg. Ezt is ki kellett próbálni a teljesség kedvéért.
Tegnap fújt nálunk is a szél, nem volt erős, de már szélnek és nem szellőnek nevezhető. Forgott mind a két forgó, a hordó is és a differenciál is. Terhelés egyiken sincs, ezért nem is tudhatom, melyik mire képes, bár a differenciál kapni fog új lapátokat. Egy 12 lapátosat láttam a jutubon, valamilyen toth tette fel. Nem mentettem el a linkjét, amit már bánok, mert nem találom meg újra. Megkérdezném a lapátok méretét és elfordítási szögét.
Én Békés megyében lakom, igen kevés a szél, de kb. 5 éve használom a hordóforgómat kiváló eredménnyel. Igaz, hogy csak vizet szivattyúzok vele, de abszolút szélcsendes időben is szív 50 litert, mert a legkisebb légmozgásra is körbefordul, ha meg jó szeles nap van, akkor 500-600l is meg van. Felteszek néhány képet
Szétvágtad azokat a jó hordókat?
Amúgy ügyes! Nekem gyengének tűnik a levezető tengely. Na ez tetszeni fog Istvánnak! Ennél egyszerűbb már csak a faék! De gondolom nem is kell hozzányúlni soha.
Igen valóban kicsit gyenge a 20-as tengely hajlik is eléggé, de eddig, mindíg kibirta, jobb lenne 30-as. Úgy szeptemberben le szoktam szerelni, úgysem kell tavaszig locsolni, meg a műanyag hordóknak sem jó a hideg. Viszont ez a hordó egy kiváló minőségű. A szivattyút is behozom a szívócsővel együtt. Kb. egy óra alatt szoktam leszerelni, mert baromi egyszerű.
Próbálgatom folyamatosan.
Ha kevés a súlya vagy kicsi a felület könnyen kidobálja vagy nem áll be időben. Ha nehezebb vagy nagyobb a felület könnyebben szélre áll viszont erős szélben se fordul ki olyan hamar vagy gyorsan visszaáll. És ezek kombinációi. Talán egyszer sikerül eltaláknom a megfelelő méretet és súlyt. Persze függ még a rajt lévő generátor terhelhetőségétől is. Hát nem egyszerű az biztos. Ledönteni, állítani rajt vissza és így tovább.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |