Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   825 / 1319
(#) Amarton válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Próbáld meg MPLAB alatt törölni utána programozni.
Sokszor az Mplab jobb, mint a pickit2 program.
(#) (Felhasználó 56240) válasza Amarton hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Na ez probléma, mert a MPLAB nem akarózik használni, mert 4.3V mér és panaszkodik rá
De be tetem egy új 12F629-et és ugyan az
Pedig ez eredetileg teljesen üresnek kel lennie, mert új
(#) Moderátor hozzászólása (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Okt 31, 2010

Megkérnélek hogy próbáld meg átgondoltan megfogalmazni, és helyesen leírni a mondandód, mert a hozzászólásaidból külföldinek tűnsz, pedig nem vagy az.
(#) (Felhasználó 56240) válasza (») Okt 31, 2010 /

Restelem de fogalmazásból nem jeleskedtem annyira az iskolában
De törekedni fogok, rá remélem sikerül
(#) icserny válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Idézet:
„MPLAB nem akarózik használni, mert 4.3V mér és panaszkodik rá”
Föltehetőleg az MPLAB szerzői elolvasták az adatlapot, amelyben le van írva, hogy a törlés és az írás művelet minimum 4,5 V-os tápfeszültség mellett végezhető. (lásd 12.7 táblázat D132. sora!) Adj neki nagyobb tápfeszültséget!
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Szia!

Az olyan típusoknál, amiben az OSCCAL és a BAND GAP értékeket a program memória vagy a konfigurációs szó tartalmazza, a hex állományt úgy töltsük a PICKit2 programozóba, hogy a kontroller már csatlakoztatva van a programozóhoz. A betöltés a kontrollerből olvassa ki ezt a két értéket.

- Tedd be a 12F629 -et a programozóba, Erase.
- Töltsd be a hex -et. A programozó ki szeretné olvasni a PIC-ből a Band Gap és az OSCCAL étékeket.
-Ha már nincs meg a valódi érték, a Program memória legutolsó utasításába írj be 0x3400 (retlw 0)
- Programozd be...
Mivel a hex állomány a kódvédelmet aktivizálja, a programozás utáni ellenőrzés hibás lesz...
(#) ossuskeeper hozzászólása Okt 31, 2010 /

üdv

a kérdésem a következő lenne, két pic-el próbálkozom , még előte nem csináltam hasonlót és elakadtam.

egy 16f84-es kövület és egy 16f873A I/SP -m van , 5.5 volton 9 mA -t küldök rá és nem moccan meg, feltételezem, hogy az oszciállátor lesz, de nem tudom működik-e Vdd-re megy a kraft , meg 2 db 27 pf-es kondi van az osc.-ra dobva , az mclr -re pedig megy a Vdd -ről a kraft, nem értem mér nem megy, a 16f873-masnál mind2 Vss levan földelve , megpróbáltam megmérni az osc.-kat 2 4mzh-s és egy 20-as, úgy, hogy egy kondit akartam feltölteni vele és megméri multiméterrel , hogy feltöltötte-e (áramerősség méréssel) , de nem nagy sikerrel. nem tudom ,hogy rossz osc.-ket vettem-e? , mert állítólag csak cmos/ttl szabványúak a megfelelőek :S de nem tudom azok-e , annyi van ráírva , hogy yic4.0000d0 , yic4.0000f8 , meg ez 20-al , szana szét mértem multiméterrel meg hasonlók, de nem értem mér nem tetszik neki :S a program egy példaprogram átalakítva szóval csak bekapcsol egylábat és annyi szóval .... :S

ha valakinek van 5lete .... megköszönném
(#) (Felhasználó 56240) válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Szia
Sikerült a leírtak alapján megcsinálni de a OSCCAL paraméter változtatást a progi intézte
De ha én szeretném ezt manuálisan csinálni akkor hogy tegyem ezt?
(#) cNobody válasza ossuskeeper hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Helló!
Csatold a programot, amit beleégettél, kapcsolási rajzot, fényképet.
Mivel égetted? Égetés tuti?
(#) Hp41C válasza ossuskeeper hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Szia!
Egy kérdés: Oszcillátorod van vagy Quartz-od?

- Ha oszcillátor:
Az oszcillátor kém tokja méretben megfelel egy 14 lábú IC -nek. A 14. láb a +5V, a 7. a föld, a 8. a kimenete. A 8. -os multiméterrel feszültséget mérve kb. 2.5V-ot kellene mérni. Ahhoz, hogy a 16F873A külső órajelről járjon, az oszcillátor típusát 4MHz -nél XT -re, 20MHz-nél HS -re kell állítani. Nem kellenek a kondenzátorok, az oszcillátor kimenete a OSC1 (9. láb) -ra menjen, a 10. -re nem megy semmi.

- Ha Quartz:
Kellenek a kondenzátorok, a kvarcot a 9. és a 10. lábak közé kell bekötni. Az oszcillátor típusát 4MHz -nél XT -re, 20MHz-nél HS -re kell állítani.

Ne kapcsolj a kontrollerre csak 4.00 V és 5.00V közötti tápfeszültséget
(#) Hp41C válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Szia!

Ahogy írtam az ilyen (band gap értéket a configurációs szóban, az osccal értéket a programtár végén tároló) típusok esetén a legjobb megoldás, ha a hex importálása előtt csatlakoztatjuk a kontrollert, felismertetjük a típust a család kiválasztásával. Csak eztán importáljuk a programot. Az import kiolvassa az adatokat a kontrollerből. Ha így csinálojuk, a gyári adatok megmaradnak.

Még egy megoldás: az első programozás előtt olvasd ki a pic tartalmát. Jegyezd fel a konfigurációs szó felső két bitjét, a programtár utolsó szavát. Ha bármi történik, ezeket az adatokat vissza fogod tudni állítani.
(#) (Felhasználó 56240) válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Köszönöm most is tanultam értékes információk
(#) szkkteam hozzászólása Okt 31, 2010 /

Üdvözletem mindenkinek.

Van egy robot vezérlőm PIC16F887-el, minden láb kivezetve, stb müködik. A probléma a következő: az UART-ja foglalt, mivel rajta van egy usb - ttl átalakító. Ezt nem bonthatom meg. Viszont szükségem lenne egy bluetooth-ra. Amit kinéztem, az egy ilyen bluetooth modul lenne.
http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=158
Ez UART-ra csatlakozik, viszont úgy oldanám meg a kommunikációt, mint ezen a forum thread-en írták
http://www.microchip.com/forums/m531423-print.aspx
A lényege az lenne, hogy van 1 láb amin a PIC16F887 tud generálni external interruptot, alacsony vagy magas-ra váltás esetén. És arra rákötném a BT modul Tx pinjét, és amikor jön a start bit, tulajdonképpen ahogy a forumban is volt, leprogramoznám a bitek lekérdezését, és ugyan így a küldést is.

A kérdésem az lenne, hogy ez így megoldható-e?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) watt válasza szkkteam hozzászólására (») Okt 31, 2010 / 1

Egy biztos, hogy megoldható olyan PIC-el is a bluetoot kezelése, amiben nincs soros port. Keress rá a szoftveres soros kommunikáció megoldásokra.
(#) spepe válasza szkkteam hozzászólására (») Okt 31, 2010 / 1

Esetleg ha tudsz keress olyan modult ami képes SPI vagy I2C adatátvitelre mert így szinte bármelyik kimeneten tudsz majd adatokat küldeni és fogadni.
(#) szkkteam hozzászólása Okt 31, 2010 /

Köszi szépen, meglesem még milyen lehetőségeim vannak
(#) spepe hozzászólása Nov 1, 2010 /

Hello mindenki!

Egy kis segítségre lenne szükségem USB beállítása terén egy PIC18F4550-hez!

A Microchip CDC Firmware-t szeretném használni ehhez csak annyi a probléma, hogy nem C18-on hanem SDCC-n. Találtam egy oldalt ahol le van írva, hogy hogyan lehet átkonvertálni SDCC-be a fájlokat és meg is csináltam már mindent de most elakadtam. :S

A probléma az, hogy minden lefordulna gond nélkül de a következő hiba üzeneteket kapom:

Idézet:

> "sdcc.exe" -mpic16 -p18f4550 main.c
message: using default linker script "C:\Program Files\gputils\lkr\18f4550.lkr"
error: missing definition for symbol "_ProcessIO", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_USBDriverService", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_usb_stat", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_usb_device_state", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_usb_active_cfg", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_UserInit", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_USBCheckBusStatus", required by "main.o"
error: missing definition for symbol "_CDCTxService", required by "main.o"

> Process Exit Code: 1
> Time Taken: 00:01

Körbenézelődtem de csak annyit találtam, hogy talán szükség lenne a clib.lib nevű fájlra a fordításhoz de amennyire tudom ez meg C18-hoz van. Szerintetek lehetséges, hogy mégis ezt kéne használnom?

Köszi a válaszokat előre is!
(#) Sipy válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Valamivel tovább vár, talán 500ms-nak felel meg. Megtaláltam a regfile-okat és kipróbáltam a 89c420-ast. Akkor teljesen megváltozott a várakozási ideje, még sok is lett. Sajnos nekem csak 89c430 és 89c450-esem van Még végigpróbálgatom az összes regfile-t, hátha az egyik jó lesz.
(#) L2773 hozzászólása Nov 1, 2010 /

Helló, helló!

Nem is tudom, hol kezdjem...
PIC programozással szeretnék foglalkozni.
Ami lényeges:
Ezeket a dolgokat szeretném megvalósítani:
1. Timer készítése
2. Egy 10 bites analóg-digitális konvertert. Olyat, amelyik leolvassa egy potenciométeren levő feszültséget, és annak megfelelően inicializálja egy portjának a kimeneteit. (azt tovább 7szegmenses kijelzőre küldöm, vagy másként használom fel a szükségnek megfelelően)
3. Egy PWM vezérlés, az AD konverter értéke alapján.
4. Hosszabb távon: egy napelemes rendszer vezérlése (megfelelő léptetőmotorral, a deklináció és óraszög - vagy csak óraszög (egyelőre) követéséhez)
Nincs szándékomban USB-s vagy más PC-s alkalmazásokban használni PIC-et

Kb. 2 hete tanulmányozom a PIC típusokat, programozási nyelveket, "égető"áramköröket

Tanulmányoztam a PIC-ek struktúráját, működését.
Tanulmányoztam az Assembler programozónyelvet, hogy ismerjem a felmerülő alapvetőbb kérdéseket.

A PICBasic pro nyelvet választottam programozói környezetnek, mivel programoztam Visual Basic-ben, ez ismerős számomra.

Ahol elakadtam, (szégyen-nem szégyen, bevallom) lassan a kétségbeesés környékez, anyagilag az égetőáramkör a probléma, tekintettel a JDM vagy LPT porton megvalósítható programozók egyszerűsége és ára ill. az USBs programozók ára közti különbségek miatt. Mivel a két heti tanulmányozás alatt olvastam, hogy a JDM-ek egyáltalán nem biztonságosak, és hogy "a PICKit2-t válaszd, vagy az LPT-st", különben ...

A PICKit2-t (sajna) (legalábbis egyelőre) nem tudom megengedni magamnak.
Az LPT-s égetőknél láttam az Oshon féle égetőt. Ez a többszáz oldalas tanulmányozás/fórumolvasás után ideális is volna, tekintettel, hogy viszonylag egyszerű, könnyen/olcsón el tudnám készíteni.
Azt nem tudom eldönteni, hogy ha írok PICBasic-ben egy programot (.pbp) és kompillálom hexába, azt az Oshon "Parallel port PIC programmer" programjával át tudom-e küldeni a mikrokontrollerbe?
Vagy azzal (Oshon) csak a saját IDE-s Compilerével készített példákat és szimulációkat tudom felhasználni?
A PICBasik Compilerében (a Microcode Studio-ban) beállítottam az Oshon Compilert, létre is hozza a HEX file-t, de annak a formátuma Soros porton működik csak, vagy LPT-n is használható??
A példaprogramokban mindenik elején ott áll, hogy "Ensure that a serial cable is connected to your PC and development board".
Rengeteg dolgot átolvastam, sok mindent nem értek még, s tudom, hogy még legalább annyit kell még tanuljam, hogy valamihez érdemben nekifoghassak.
De gondoltam, leírom ezt a pár sort, talán kapok némi segítséget a továbbiakhoz...
Köszönöm előre.. ( ) (???)
(#) potyo válasza spepe hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Nem lehet, hogy valami fájl nincs beincludolva? Pl. main.h nincs a main.c-be?
(#) potyo válasza L2773 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Alapvetően a hex fájl az szabványos formátum, vagyis ha egy program készít neked egy hex fájlt kimenetként, akkor azt bármelyik másik programból tudod égetni/szimulálni, ami tud hex fájlt olvasni. Tehát igen, elkészíted bármelyik fordítóval a hex fájlt, és utána az Oshon programjával meg beégeted a kontrollerbe.
(#) watt válasza L2773 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Véleményem szerint a legrosszabb nyelvet választottad. Én is VB-ben voltam otthon PC-n, de eszembe nem jutott a PIC kapcsán. A kezdő lépéseket Assemlerben érdemes megkezdeni, majd a C.

Az oshon egy jó égetőáramkör.

A hex állományokat egyformán kezelik a programozó programok, mindegy milyen porton kezelik az égető áramköröket. Viszont manapság az LPT-s égetőprogramok elavultak a PC-khez képest, ezért kevés ami jól működik és sajnos hardveresen is gondok vannak a PC portokkal, kivéve a sorost, ha van(nem JDM-el!). Nézz fel az oldalamra, ott bővebben is írok erről.
(#) L2773 válasza potyo hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Ez jól hangzó válasz azt hiszem (nekem, meg lehet a hozzám hasonlóknak), akik akarunk haladni a technikával, de nem feltétlenül a legújabb PC-s technikákkal.
Mert lehet, a "pénztárca" sem utolsó szempont...
S meg lehet oldani (mondjuk ideiglenesen) egy USB-> LPT átalakítóval
Azt nem sikerült kiderítenem, hogy mi az előnye egy LPTs égetőnek egy sorossal szemben (az elektronika hasonló egyszerűségét tekintve), az Oshonról különben csak jót olvastam.

Bocs watt! a hozzászólásodat utólag olvastam
(#) L2773 válasza watt hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Kösz, watt! "Jártam" már ott.
Azt hiszem az elektronika "komplexítása" ijesztett el a sorosnál azt hiszem. (kezdésnek...)
Tehát nem magával a soros porttal van a baj???
Visszanézek
(#) icserny válasza L2773 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Idézet:
„meg lehet oldani (mondjuk ideiglenesen) egy USB-> LPT átalakítóval”
Ha ez kérdés volt, akkor a válasz: NEM! Az USB-LPT vagy USB-RS232 konverterek felborítják az időzítést. A működő USB-s programozóknál (pl. PICkit2) a külső áramkör (mikrovezérlő) szabja meg az időzítést, nem a PC.
Idézet:
„Azt nem sikerült kiderítenem, hogy mi az előnye egy LPTs égetőnek egy sorossal szemben”
Pl. a laptopomon van LPT port, de nincs soros port. Ez elég nyomós érv...

Ha komolyabb terveid vannak, érdemes lesz egy PICkit2 klónba beruházni. Házilag is megépíthető, de az E-bay kínálatában készen is találsz $22 körüli áron. Nem csak programozóként, hanem logikai analizátorként és kommunikációs eszközként (UART tool) jól használható.
(#) watt válasza L2773 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Az USB-Soros átalakítók nem működnek sajnos. A soros porttal nincs semmi baj, ha megfelelően van illesztve hozzá az égető. Van egy újabb COM-os égetőm, ami tökéletesen működik a programom által kezelt PIC-ekkel.
(#) icserny válasza spepe hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Egy C18-ra fejlesztett, meglehetősen bonyolult programcsomagot nem hiszem, hogy érdemes SDCC-vel próbálgatni. Van C18 fordító Linux-hoz is (ha esetleg ez volt az SDCC használat oka).

Úgy tudom egyébként, hogy találhatók SDCC-hez is kész USB mintapéldák, konkrétan CDC ACM is. Ha ragaszkodsz az SDCC-hez, talán érdemesebb egy ilyet előkeresni.
(#) L2773 válasza icserny hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

[/quote]Pl. a laptopomon van LPT port, de nincs soros port.[/quote]
Fordítva még hallottam
(#) L2773 válasza watt hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

???
Megnézem.
Azt hiszem kezdésnek maradok az általad bemutatott LPT-snél. Tetszik, ahogyan leírtad.
Meg amiket elmondtam...
(#) potyo válasza L2773 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Pedig vannak ilyenek, igaz tényleg elég ritka.
Következő: »»   825 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem