Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   143 / 564
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Talán a két külön EE65 azért célszerűbb, mert nagyobb a felület, ahol tud hűlni. Viszont az is igaz, hogy több réz kell rá, úgyhogy egyáltalán nem biztos, hogy nem jobb megoldás az, amikor a két EE65 egymás mellé van téve. Az első esetben meg lehet csinálni már ventillátor nélkül is, de itt ez nem mérvadó. A félvezetőkhöz úgy is kell hűtő, ha csak nem valami olyan konstrukció, ahol sokkal nagyobb hűtőt lehet használni. A második esetben viszont kell csévetestet fabrikálni hozzá.
(#) Cavalier válasza winkleer hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Vegyél gemini kétkomponensű parkettalakkot, trafóba az a jó. A vízbázisú, vagy bármilyen más ami levegőn köt, nem fog kikeményedni teljesen. Bontottam szét huszonéves trafót, aminek a belsejében nedves volt a lakk! A kétkomponensű kikeményedik levegő nélkül is, legbelül is. Fel szoktam tenni a kész csévét egy éjszakára a konvektorra, melegen jobban köt a műgyanta.
(#) Tubi56 válasza winkleer hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

A mm2 úgy érdemes számolni, hogy a háromszorosát veszed a primérhez képest a szekundert!
Ha 4mm2 a primer, akkor 12mm2 dukál a szekundernek!
Ha erősebbet akarsz akkor kb 6mm2 primerhez jó a 18-20mm2
(#) vottokar hozzászólása Nov 1, 2010 /

Nem tudom, hogy lett-e javítva a Maci rajz katt fórumtárs javító szándékú instrukciói alapján, de én most vettem a bátorságot és erdgab utólagos beleegyezésével felvittem a módosításokat. Ha valamit elrontottam volna, kérem jelezzétek.
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Köszönöm kedves vottokar!
A meghajtó áramkörben lévő IRF630 fetek,már ha ilyet épít be valaki az IRFD120 helyett, G lehúzó ellenállása 1k helyett 2-2,2k ,mert egyébként nem nyitnak-zárnak rendesen a fetek (saját tapasztalat).Én a 6,8 ohm ellenállások helyett továbbra is 4,7 ohm ellenállásokat tennék be,de ez csak az én véleményem.
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Ajjaj! Pedig valami derengett, hogy változtatni kellett azon az 1k-s ellenálláson. Bocs, kell még egy kis idő és javítom.
(#) vottokar válasza vottokar hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Akkor itt a módosított (másodjára) rajz. A lehúzó ellenállás az általad már kipróbált értékű lett. A gate ellenállás meg katt fórumtárs által javasolt minimum értékű. Az IGTB típusára a sokak által használt és magasabb frekvenciát is bíró típust tüntettem fel. (bár nekem sem ez van egyik garnitúrában sem...
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Idézet:
„ellenállások helyett továbbra is 4,7 Ω ellenállásokat tennék be,de ez csak az én véleményem.”

Meg az enyém
De egyébként ezek már ki lettek tárgyalva, csak el kéne olvasni a korábban leírtakat!
Akik olvassák is a fórumot azok tudják is!
Persze helyes, hogy a rajz is ki lett javítva :smoke:
Köszönet érte Vottokarnak
---------------
(#) winkleer hozzászólása Nov 1, 2010 /

Üdv!

Egyik fórumos kollégával beszélgettem az IGBT-k paralel üzeméröl és Ő javasolta a IRGP50B60PD1PBF tipusú félvezetőt mert jól párhuzamosíthatóak.
A müködési freki/ áramtartományról még nem esett szó. Mi a véleményetek róla, A 30-40kHz es freki hogy tetszik neki? Az adatlapon erre utalást én nem találtam.
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Hi-hi,,most sem jó ,nem az IGBT-k hanem a fetek 1k lehúzója módosult 2-2,2k értékre.
(#) pimi9 válasza winkleer hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Pediglen ott van az info a Benefits címszó alatt.
De ha ez nem elég, akkor ott van az adatlapon minden amiből fel lehet rajzolni a max. kollektoráram grafikonját a frekvencia fügvényében
- Termikus csatolás, max disszipáció
- Kapcsolási veszteségek
- Szaturációs feszültség

Ehelyett inkább érdemesebb más igbtk-hez hasonlítani bizonyos paramétereket figyelve.

Amúgy jó gyors, kisveszteségű, 100kHz-en is elmegy simán, párhuzamosítható, stb...
(#) winkleer válasza pimi9 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Köszi a válaszod! A benefits olvastam de konkrétan nem tudtam kihámozni hogy pl 35kHz en mekkora a max áram amivel kalkulálhatok.
(#) Master_of_the_web hozzászólása Nov 1, 2010 /

Üdv ismét mindenkinek!

Korábban már írtam a problémámmal az elszállt IGBT-kel kapcsolatban. Azt sikerült szerencsére megoldani (Rossz tip. IGBTk / trafó fordítva volt bekötve).

Azóta a gép lett használva nem is keveset. Egy tartály lett vele összehegesztve, meg egyéb kisebb dolgok...

Ma hozták vissza, hogy levágta az automatát mikor hozzáért a pálca az anyaghoz. Most szétkaptam, és kiderült, hogy az IGBT-k szálltak el megint.
A jeleket megmértem, nem találtam semmilyen fura jelenséget.

Szerintetek mi lehet a váratlan meghibásodás oka?
(#) mpisti válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Vagy jó hosszú,kis keresztmetszetű , vagy feltekert hosszabbító szokott ilyen hibát okozni,az egyébként jól beállított gépnél. A hosszú vagy feltekert hosszabbító miatt a feszültség annyira leesik terhelés hatására,hogy az IGBT-k biztos
ki -és bekapcsolásához kevés lesz a vezérlőfeszültség, és nyitva marad valamelyik.A következmény pedig az,amit leírtál.
(#) Ge Lee válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Ez elvileg nem történhet meg, mert ott az IC-ben az "undervoltage" védelem pont az ilyen esetekre.
(#) mpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Tapasztalatom szerint eddig még egyetlen esetben sem védte meg az inverteres hegesztőt a PWM IC "undervoltage"védelme. 10 esetből 9-szer a kevés tápfeszültség okozta az általam javított inverterek halálát.
A tulajokat kérdezve mindig a 25-30m-es 0,75mm2-es TESCO-s hosszabbító kábel végén "lógott"a tönkrement inverter.Ha van szabályozható toroid trafód, szimuláld le ezt a hibát. Én megtettem. Ezért írtam le ,mint lehetséges okot. Aztán lehet még az áramfejlesztős üzem, de aki ezt a fórumot átolvasta, az nem használja aggregátorról a gépét.
A másik lehetőség a snubberköri hiba. De ez már korábban jelentkezett volna.
(#) (Felhasználó 46585) válasza vottokar hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Még fel kellene tűntetni, hogy a gép házát le kell földelni.

Sajnos, ez még nem jelentene maradéktalan védelmet, mert ha pl a trafó átüt a primer-szekunder között, akkor baj van... ugyanis a kimenet egyik végét sem lehet leföldelni, tehát, olyan trafót kell bele tenni, ami 4 kV-ot biztosan kibír. Ez a trafó nem olyan, nincs még utalás sem arra, hogy ki kellene alakítani benne 8 mm kúszóutat. Erről már volt szó, biztos van olyan, aki megcsinálja - még a gate meghajtó trafóban is kell - van aki azt mondja, hogy nem üt az át... ha saját maga használja és esetleg jól megrázza, hát az ő baja. De ha mást ráz meg és abból baj lesz, hát, azt hiszem a többi könnyen elképzelhető...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Csak tippelni tudok, bár ez azért több annál. Lelke van...

Ha jól emlékszem, Tubi gépénél is volt olyan, hogy amikor leverte túláramra a hálózati megszakítót, akkor tönkrementek az IGBT-k. Ez ellen jó védelem lett az, hogy a vezérlés GND-jét hozzá kell kötni a dobozhoz. Különösen kapcsolóüzemű berendezéseknél nem jó az, ha egyes áramkörök lógnak a levegőben. Ez csak látszólag van így, mert kapacitások mindenhez vannak és az azokon átfolyó áram a gyors fszültségváltozások miatt tetemes lehet. Ha egy ilyen áram rossz fele folyik, akkor esetleg hülyeséget csinál az UC ic és már kész is a baj. Tehát, le kell földelni a vezérlés GND-jét, akkor ezek az áramok többségében a föld felé folynak.
(#) Master_of_the_web válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

A feltekert vagy hosszú hosszabbító lehetséges, hogy volt a dologban, de majd rákérdezek, hogy tényleg volt-e.
A vezérlő feszültség biztos, hogy nem esik le egy kicsit sem, mivel egy kapcsolóüzemű táp látja el azt, ami 90-250V-ig stabil feszt ad a kimenetén.

Az "undervoltage lockout" csak az IC tápfeszültségét figyeli, és akkor lép közbe, ha az túl alacsony. Ennek csak akkor lenne értelme, ha az UC tápfeszültsége az egyenirányított hálózati feszültségből lenne leosztva.
(#) Master_of_the_web válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Ez jó ötletnek tűnik, és könnyen kivitelezhető is. Egyébként most hogy olvasom amit írtál, kapcsolóüzemű cuccoknál szoktam látni, hogy a vezérlés GND-je rá van kötve a fémházra (tehát a védőföldre) is.

Remélem, hogy ez tényleg megakadályozza a jövőben a hasonló bajokat.

Szerinted ezután merjem nyugodtan berakni a 2 új IGBT-t?

Olvasgattam amúgy a hsz-eket meg néztem az előző oldalon közzétett módosított maci rajzát. Kicsit nem túlzás az a 4 darab 70A-es IGBT oda? Vagy van annak valami komolyabb oka, hogy ilyen mértékben túl lett méretezve?
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Nincs ez által túl méretezve! Az ok egyszerűen csak annyi, hogy kisebb hűtőbordát lehet alkalmazni, így kisebb lesz a gép is! A másik ok lehet még, hogy 30KHz felett is használható gépet lehet építeni, ha ezek az IGBT-k pl. HGTG30N60A4-t alkalmazunk az áramköreinkben!
2db is elég lenne ezekből, de akkor nagyobb bordákat kell alkalmazni!
(#) kala1982a hozzászólása Nov 2, 2010 /

Akkor az úgy jó hogy a vezérlésnek a negatív pólusát rákötöm a fémházra és még a 230 védőföldjét is? Tudnom kell, holnap jönnek az alkatrészek Igbtből meg már 10ezer felett járok
(#) vottokar válasza erdgab hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

De rémélem már nem cseszerintettem el?
Engedelmeddel hozzáfűztem katt fórumtárs megjegyzéseit a szöveges részhez. Az IGBT gate ellenállását meg átírtam 4R7-re. Elvégre mégis a te rajzod! :yes:
(most már csak a rossz verziókat kellene eltüntetni innen...)
(#) (Felhasználó 46585) válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Igen. De azért nem esküszöm meg, hogy nem kell több IGBT-t venned...lehet benne egy időszakos forrasztási hiba is...
(#) Master_of_the_web válasza mpisti hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Tegnap rákérdeztem, és igen, pontosan úgy volt ahogy leírtad! Egy 30m hosszú 0.75mm2 -es és szinte teljesen feltekert hosszabbítóra volt rákötve. Így valószínű, hogy ez okozta az IGBT-k tönkremenetelét.
(#) erdgab válasza vottokar hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Ismét köszönet (!) kedves vottokar,lenne még mit rárajzolni,de majd egyszer ........... Ez a rajz már lehetne a Tisztelt fórumé is,hiszen oly sokan építették már meg a legnagyobb örömömre.Érdemes lenne szerkeszteni egy nagy panelt,amire mindent rá lehetne rakni és akkor képezne igazán egy "egészet".
(#) erdgab válasza kala1982a hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Bocsánat a tolakodásért,láthatnák képeket a gép belsejéről?
(#) Tubi56 válasza Master_of_the_web hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Működik az 30m-es hosszabbítóról is csak le kell tekerni és legalább 3x 1,5mm2 kábel legyen! Kivan próbálva!
(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Kedves Sanyi!
Én látatlanban, mint lehetséges okot említettem a hosszabbító anomáliát a Master_of_the_web fórumtársnak, és igazolva látom a tippet.
Olvass vissza, nem 1,5mm2-es kábelról írtam,hanem 0,75mm2-es Tescosról. És valóban le kell tekerni az utolsó menetig a dobról. Egyébként -úgy emlékszem talán Erdgab írta jó régen, hogy több mint 100m-es hosszabbító végén volt az általa épített inverter Nagykanizsa határában végzett hegesztésnél. A hangsúly a hosszabbító keresztmetszetén és a letekert állapotán van. Én a 180A-es gépemet naphosszat szoktam használni 50m-es hosszabbítóról, persze a keresztmetszete 2,5mm2, és akkor is teljesen letekerem, ha csak 6-8m-t kellene használnom róla.
(#) szabi83 válasza vottokar hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Idézet:
„most már csak a rossz verziókat kellene eltüntetni innen.”

Melyik a rossz?
Következő: »»   143 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem