Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Na.A szóban forgó ellenállást nem találtam meg viszont a GND és az 1es között 3,13Kohm van.3,13*15 az 46,95.akkor 47Kohmos ellenállást tegyek oda.Ami a 12v-ot meg az 1est kötö össze azt kiszedtem.
Oké, jól tetted!
Viszont ki kéne szedni azt az ellenállást is, ami az 5V-ot és az IC 1-es lábát köti össze. Sőt, ha ezzel megvagy, akkor szedd ki az 5V, 12V, 3.3V, -12V kondenzátorait is. Még csak annyit, hogy valóban a 47kOhm lenne a megfelelő érték, de akkor 40V fölött lesz a tápfeszed, és a kísérletezésre inkább kisebb ellenállást javaslok, mondjuk 42kOhm -ot. (ennek is van oka) -40V-ot pedig úgy fogsz tudni előállítani, hogy kell hozzá még 2db gyorsdióda. Valamelyik régi tápból termeld ki, mert ott szokott olyan lenni; hogy DO tokú dióda rá van forrasztva egy kis lemezkére, és az van rácsavarozva a hűtőbordára (tipikusan a 200W-os AT tápokra jellemző megoldás) Na azok jók lesznek, csak a közösített részt szétszeded, és a másik végüktől fogva közösíted. Így előáll 3 "kivezetés": a közös ANÓD, és 1-1 külön álló KATÓD (Ezt a felét jelölik meg szürke csíkkal a "hagyományos" -avagy ha úgy tetszik DO tokozású- diódáknak. A rajzjel szerint pedig a nyilacska utáni csík.) És innentől értelem szerűen: egy-egy külön flityegő katódot rákötsz a trafó 1-1 tekercsvégére, és a közös anódjukat pedig rákötöd a másik -200V-os nagy- puffer NEGATÍV pólusára, a pozitív pólust pedig lekötöd földre. (mert ugye a GND től negatívabb feszt. állítunk elő) NAGYON FONTOS: Nézd meg a dióda típusát, aztán keresd ki a katalóguslapon, hogy hány V-ot bír. Ha kibír 120V-ot, akkor jó. Aztán a hűtésre is figyelj majd, de amíg csak próbálgatod, addig nem érdemes különösebben vacakolni. Még csak annyit hogy nagyon észnél kell lenni, hogy a meghajtó táp gyorsdiódái közül melyiket veszed ki, mert (most nem tudom hogy pontosan melyik ágról, de azt hiszem, hogy) a 12V ágáról kapja a TL494 a tápot, és a DUPLADIÓDA UTÁN van kötve még 1 dióda, ami aztán bemegy az IC 12-es kivezetésébe, természetesen pufferelve. Ha nem találsz olyan DO tokú diódát sehol, akkor felhasználhatsz dupladiódát is, de akkor abból is 2db kell, mert azok közös katódúak, és neked közös anód kell. Ez esetben a dupladiódának csak az egyik felét (2 megfelelő kivezetést) kell használni.
És azért nem indul mert azok még bent vannak?Mert most kivan szedve a 12v tól a 1es lábig.Ha bedugom felmegy a fesz 45-50vra az A tápban és annyi.De azt a feszt már csak a puffer adja.Vagyis a B meghajtó táp kikapcsol.Ha kiszedem a 5,12,3,3,-12 kondika akkor fog indulni?Mert ha a 12V nincs az ellenállással az 1es lábon nem indul.Hiába van a A táp + ja 47k ohm mal az 1esen.Ha megvan a stabil 40 volt körüli rész a negatíba csak akkor fogok bele.Dióda az van vagy 8db.
Hmm talán a két GND-t közösíteni kéne. Mert -ha jól tippelem- "A" tápon ami most van feltöltött kondi, annak a negatív fele (tehát az a gnd) nincs összekötve "B" táp GND-jével. Kösd őket össze. Úgy talán indul. Ha nem, akkor majd meglátjuk.
Viszont az előző rajzod szerintem rossz! Hiányzik az a rész, hogy a trafó egyik kivezetését (tehát egy úgymond harmadik kivezetést) leföldeled, mert ebben az elrendezésben csak greatz híddal mehet.
Tudom hiányzik de qa nagy trafó "korbácsa" hozzá van kötve a GND-hez.Viszont a A táp GND-je nincs a B táp GND-jéhez.Úgyhogy azt megpróbálom.
És az úgy jó lesz hogy:Az 5Vhoz menő ellenállást nem találtam meg.Viszont az 1es lábat a gyári 2 ellenállással(egymással párhuzamosan van)visszatesteltem.Úgyhogy most az 1es lábon a 2 ellenálláűs a testhez és az A táp kimenete ellenálláson keresztül van.Kell még oda valami vagy elég ez is?A kondikat amit írtál kiszedtem most csak 8,5-V ra meg fel a fesz az A tápban.De ha közösítem a GND-ket meglátjuk.
Hiába közösítettem nem indul be.A B táp 5V-os kondija nélkül 8,5Vnál jobban nem megy fel az A tápban a fesz.Ha azt visszarakom akkor 30V-ra is felmegy de aztán egyből esik.Valamiért nem indul be.
Húú.
Biztos, hogy az a két ellenállás párhuzamos volt? Valahogy meg kéne keresni azt a részt, ami figyeli az 5V-ot. De ha már sehogyan sem megy, akkor szépen kiszeded az 5V puffere előtt a tekercset és oda kötöd "A" táp kimenetének leosztott feszültségét. Leosztás alatt értem: az 5V pufferjét kicseréled mondjuk 22µF -ra (!), és a puffer és a föld közé beteremtesz egy kb. 100ohm ellenállást, és annak az ellenállásértéknek a 7 szerese legyen az az ellenállás, AMIN keresztül "A" táp kimenete majd tölti az 5V-os puffert.
És mégvalami!
Mérd a feszt. az IC 4-es lábán, és figyeld meg, hogy nem ugrik-e fel akkor, mikor leáll az "egész". Aztán ismételd meg a kisérletet, de ekkor már az IC 1-es lábán mérj. Javaslom az analóg műszer használatát. Aztán ismételd meg a bulit úgy is, hogy "A" táp kimenetét egy kicsikét terheled, mondjuk egy 470ohm -os ellenállással. (Ha minden jól megy, és 40V körüli feszültség lesz "A" tápban, akkor az ellenállás rövid idő alatt megég, de mi ennek örülni fogunk) Ezeket a méréseket még az előző hozzászólásomra reagálás előtt tedd meg.
Kedves Pistabácsi. Én is megcsináltam ezt a kapcsolást:pc táp
A problémám az hogy az áramerőséget nem tudom szabájozni. Vagy 0A vagy 4.8A Te mijen potit raktál? Az enyém:1k (A). Lehet hogy (B)-és kellene?
Az "A" vagy "B" az a karakterisztikára utal. (lineáris, vagy logaritmikus). De nem csak erre, hanem a "j" betűre is figyelni kellene.
Hali! Szeretnék az FM adómnak egy szűrt brumm mentes tápot. Amit most használok az egy volt PC tápegysége. Így viszonylag stabil 5VDC-vel használható az adó. A búgás enyhén hallatszik annak ellenére hogy 5500µF-ot párhuzamba kötöttem az 5VDC-vel.
A kérdésem: Hogyan nyerhetek ki 12VDC-t a PC tápegységemből, mert a táp. házán fel van tüntetve a max 12VDC 8A, de rámértem és semelyik kivezetésén nem mértem 12Vdc-t! A válaszokat előre is köszi!
Hello!
FM adó elég érzékeny tud lenni mindenféle AC komponensre (tápfeszültségre gondolok). Én azt javasolnám, hogy inkább akkumulátorról tápláld. Egyébként megkeresed az 5V-ról a TL494 (ha ez a fajta vezérlő van benne) 1-es kivezetésére menő ellenállást, és annak a túlsó végét átkötöd 12V-ra. Jobban mondva azt kiszeded, és egy nagyobb (megfelelő értékű, akár potenciométerrel előállított) ellenállást teszel a vezérlő IC és a 12V kimenete közé.
Üdvözlöm a fórumozókat!
Megcsináltam én is a (#814557)-Sendi által közölt rajz alapján a tápomat. Minden OK, de terheletlenül és terhelve is kerreg. Mi lehet a hiba? Lehet-e ellene tenni? Egyébként terhelve, hosszabb időn keresztül is adja a paramétereket. (25 V, 8 A)
sziasztok volna egy kérdésem van egy szünetmentes tápom 400w 2.7A egy 130w keringető szivattyút tudok róla működtetni legalább 10 percig
Ez kérdés?Ha a szivattyú 12V os a táp ad ki 12V-ot és a tápnak a feszültségét összeszorzod az áramerősségével megkapod hogy az adott ág hány wattot bír el.Ha ebbe belefér a szivannyú mehet ha nem akkor úgy is leold a táp.
Hello!
Van egy régi 300W-os tápom, és hogy lehetne ezt 12V leadására késztetni? Alapból ugye a gép alaktrészei is többnyire ennyivel működnek, igy a 12V ágat szeretném egy kis teljesitményű erősitő meghajtására késztetni. Lehet ennek a tápnak csinálni valami kapcsolót, hogy mikor kezdje el leadni nekem az áramot, vagy ennek az alaktrészeiből csináljak egy ilyet: Bővebben: Link
Hali.Szóval neked egy 12V tápfeszültségű erősítőhöz kellene?Mert a fekete-->GND és a citromsárga--->+12V ágról jó esetbe 15ampert is le tudsz venni.De 10et biztos.Ha a zöld--->PS-ON vezetéket a fekete--->GND-re kötöd akkor beindul a táp és már adja ai a feszültségeket.Ha pedig a PS-ON zöld vezeték közé és a fekete GND vezeték közé beraksz egy kapcsolót akkor máris lehet indítani és leállítani a tápot.Állandóra én nem kötném több dolog miatt is.
Nagyobb terhelésre viszont letilt a táp. Le kell terhelni az 5Vos részt is.
Az is lehet.Nekem eddig még egy tápom se tiltott le ilyen miatt.Még a nagy 700w-os se.
Vagy át kell kötni a visszacsatolást az 5V -os ágról a 12V-os ágra.
Ha esetleg nem akadtatok volna rá:Bővebben: Link
Igen menni fog csak búg majd,mert a motor az induktív terhelés és azt nem szereti az ABVS
Hello.Működik az alábbi kapcsolás?Van itthon egy 700W-os pc.s tápom arról adnám neki a 12V-ot.De nem tudom működik-e a kapcsolás?Esetleg lehet a +-50V helyett +-70V-ot kivenni belőle?Az egész szerintem 2-3ezerből kijönne.És olcsóbb mint egy bolti táp.
Az a 6db FET egy kicsit túlzás. Szerintem 1-1 is elég lenne.
Hello! Segítségeteket szeretném kérni! Keresek olyan valakit, aki készítene nekem egy külső tápegységet egy Netvista x41 –es számítógéphez. Irodában üzemeltek és központi táppal működtek. Azt hiszem 19V és 3A –es táp kellene hozzá. A gépen a csatlakozó olyan mint a számítógépekben szokásos 6 pólusú csatlakozó. Ha valaki tudna segíteni az elkészítésében azt előre is köszönöm! (persze nem ingyen... )
Ezt légy szíves az apróhirdetések között folytatni, a fórum nem erre való.
Köszönöm.
De ha nekem ől egy 400W-os FET-es erősítőhöz kellene akkor is elég lenne 1-1.HA megtennéd hogy módosítod a rajzot azt megköszönném.Mert árba nem mindegy hogy 6-ot vagy csak 2-t veszek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |