Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   87 / 177
(#) jdani válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 29, 2010 /

16F876A. De már visszaettem inkább 4MHz-re.
(#) Panhard válasza jdani hozzászólására (») Okt 30, 2010 /

Csak azért tetted vissza 4MHz-re, mert szerinted 16MHz-en nem megy jól? Vagy mire utal az "inkább" szó? Megy az 16MHz-en, én is így használom.
(#) jdani válasza Panhard hozzászólására (») Okt 31, 2010 /

Mert azt hittem, hogy azért működik rosszul a progi, mert lassú a futása, cseréltem nagyobba, de végül a programban volt a hiba, és hát azt mondták, hogy 4MHz-es kvarcot használjak.
(#) kkrisz75 válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Ha jól értem fordulatszámot akarsz mérni.

Én autóba csináltam még tavaly egy fordulatszám mérőt, amivel a programig jutottam el sajnos. Anyagi hiányában csak most tudom fizikai mivoltát előállítani.
(Ismerős tesztelte, a programot összebarkácsolt készülékkel szerinte jó)
16f877A 40lábú pic-re van tervezve.

Ott is a probléma az 1 fordulatra jutó jelek száma, szorzás és osztás volt a gond.

Nálam a legpontosabb megoldás egy 60 jelet adó tárcsa volt. Így az 1/perc-es mérés 60al való osztását ki lehet küszöbölni. 0-1000ig csak 10esével mutat fordulatot, 1000-nálam 8000ig 1esével. (Igen, ingadozik, mivel a fordulatszám autónál semmiképp nem egyenletes.)
A ledsor kijelző 100fordulatot jelez 8*10es dekában.
Az LCD teljesen kiírja.

Vagy a másik megoldás, a gyújtótrafóról való leszedés, de ott sehogy nem tudtam kiküszöbölni a 60as osztást ezért csak 60as lépésenként mér. Ott is a ledsor kijelző 8*10, és a 100as lépték miatt nincs különbség, csak az LCD 60-120-180-240... lépésenként jelez ki.

Tartamaz egy váltásjelzőt, és annak beállító kapcsolóit, és tárolja epromba.

A felesleges dolgokat kivéve, jó kis fordulatszám mérő. Az itt régebben feltett példák alapján készült.

ford-val.pic a 60 jeladós
ford60.pic a trafóról leszedett jeladós.
(#) kkrisz75 válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Én ugyan ezt a fordulatszám mérőt akarom most egy simsonon használni, ahol viszont 3db szegmenses kijelző, jelezné a fordulatot.

A bajom csak az, hogy honnan tudom, hogy a példákban bemutatott kimenetek előtt lévő call modulhoz társított táblázatban mik azok a számok.

Azt értem, hogy azok adják ki melyik vonal világítson a kijelzőn, de az, honnan tudom melyik melyik.

pl: 128 az melyik. Melyik számhoz tartozik és miért 128.. stb...

Minden 7 szegmenses kijelző ezt a számsort tartalmazza, de miért.

(Ja és bocsi az előző ford-val.pic helyett itt a teljes, az még a ledsor előtt volt)

Fordegyb.PIC

(#) jdani válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Helló. A táblázatban a számokat, szorozni kell 100al, így jön ki a fordulatszámértéke. A lendkerék 1x körbefordulásnál, a jeladó ad 4 jelet. PL a 128 jel beérkezésénél 3800 a fordulat. A fordulat kijelzését 100assával növelem, így a kijelzés 3800-ról, 3900ra ugrik. 3800/30=126. minimum 126 jelnek kel beérkeznie 3800 rpm kijelzéshez. 3900/30=130. minimum 130 jel szükséges ahhoz hogy 3900rpm legyen a kijelzés.
(#) jdani hozzászólása Nov 1, 2010 /

Helló. A KMZ10C hall szenzoromat egy műveleti erősítővel erősíteném, hogy a kimenetet PIC-re köthessem. Viszont ez a jel nem négyszögjel. Ahhoz hogy az legyen, schmit triggert kell használom. Most nézem, hogy a parsic-ban is van schmit trigger. Akkor nem vagyok muszáj használni külső triggert, vagy ez hogy működik?
(#) kkrisz75 válasza jdani hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Nem arról a 128ról beszélek. Az másik téma. az a 7 szegmenses kijelző táblázatára gondoltam, de már rájöttem, hogy 8 bites számok 1 és 0 alapján adja a kimeneteket.

De értem mire gondolsz.

Nekem is 4 jelet ad az elosztó, de 2 fordulat alatt, ami 2 jel/fordulat, amit a trafón lehet számoltatni. Nekem azzal volt sok bajom. A végtelen tizedes törtekkel volt gondom, és a kerekítéssel.

Másik bajom a jel levételezési idő.
Vagyis 2ms os frekvenciával 250es számlálásnál már 500ms. Vagyis fél másodperc. Mint nálad. Ezt használja a trafóról levett jelnél. Ez kell neki mert kisebb idő alatt pontatlanul mér. Illetve ezzel van kihagyva a 4jel helyett az 1 fordulatra eső két jel. Vagyis nem kell osztani kettővel, hanem csökkentve van felére a jel levételezési idő. Ugyanakkor a led és az lcd is 2ms alatt frissít.

A 60fogas tárcsánál 100ms a jelvételezési idő, vagyis a másodperc 1 tizede alatt reagál a fordulat változásra, és frissíti a kijelzést vele együtt.
(Nekem ez jön be jobban. mert fél másodpercnél már darabos a kijelzés.)
Ez volt a másik problémám. A mérő óra reakció ideje.

példa.
Felpörgetett motorom üresben 5000ről 1-1.3s alatt esik 1000re.
Ez alatt 500ms-os méréssel 2 fordulatérték változás látható. 100ms os méréssel 10-12.

A gyújtáson is gondolkoztam, 4 külön trafót vezérelni, a fordulatszám alapján, de számoltam és 8000 fordulatnál 2 gyújtás közt 1 hengerben 3.75ms idő telik el. Vagyis 2 löketet 3.75ms alatt tesz meg. A legkisebb mérési idő 2ms, vagyis 5-20 fokos előgyújtási idő közti időeltérést nem is tudom ezzel a programmal le reagálni annyira kicsi. Bár van ötlet, de még nagyon kezdődő állapot.

Amúgy az ötleted nagyon hasznos lett volna anno, mikor ezzel kínlódtam, sok időt megspórolt volna nekem.
Nem rossz ez a táblázatos módszer. Jó lett volna nekem ez tavaly.
(#) jdani válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Azthittem az én progim nem tiszta Nekem elég az 500ms is eleinte 1000ms-ra gondoltam, na de az már sok lett volna. Én pont ma olvastam egy fórumot CDI gyújtásról. Csinálnák én is egy tiltást 10000rpm-ig. Van egy lyuk a motorblokkomon, és amikor hagytam pörögni a motort, valahogy visszalőtt, a nyomás a motor aljában keletkezett, ahol kinyomta vasragaszattal befoltozott lyukat, így a moci befuccsolt, azért szeretnék most egy tiltást bele, hogy ez ne történjen meg még1x, bár lehet hogy még rosszabb is lenne.
(#) kaqkk válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

A hétszegmenses kijelző meghajtásra a "gyári példa nem teljesen jó ! Magában működik ,de ha egy "nagyobb program részévé válik ,elkezd villogni a kijelző .
Viszont az a példa amit ide a témába feltettem tökéletesen megy ,és villogásmentes .
(#) kkrisz75 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Tudom illik vissza keresni, de tudnál mondani egy időt, mikor tetted fel. Akkor az alapján keresnék.

Semmi, már megtaláltam.
Sőt még a saját régi hozzászólásomat is, akkor is te segítettél...
(#) kaqkk válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 1, 2010 /

Néha arra sem emlékszem mit vacsoráztam
Ne kérd hogy dátumot mondjak, arra viszont emlékszem hogy 4 ms es beállításban volt tökéletes a 4 digit- es változat
(#) mrkatona hozzászólása Nov 2, 2010 /

Sziasztok!

Valaki készített már Parsic-al RGB led vezérlést?
(#) kaqkk válasza mrkatona hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Mire gondolsz ? Én már csináltam hasonlót , de ott csak az alapszínek voltak használva , gondolom te pwm es színkeverésre gondoltál
(#) mrkatona válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Igen,kaqkk arra gondoltam.
Egy ötlet kezd kirajzolódni a fejemben,ami
tartalmaz egy hőmérőszenzort+pic+ RGB led-et.
(#) kaqkk válasza mrkatona hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Valami olyan mint a színváltós kézitusoló ?
Hőmérsékletre váltaná a színét a led ?
(#) mrkatona válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 2, 2010 /

Igen,de én csak a szobám hőmérsékletmérésére használnám. Rápillantok és ha látom a szint,akkor tudom,hogy minden ok. Jól nézne ki,ha kinyitom az ablakot szellőztetés céljára,szépen visszavált a szin mondjuk kékre. Aztán meg továbbfejlesztve már csipogna is,hogy csukjam vissza az ablakot!
(#) Szammer hozzászólása Nov 3, 2010 /

Sziasztok!
Tudom, hogy nem igazán kapcsolódik a jelen témához, de úgy gondolom, tapasztati és tanulság alapon leírhatom.

Egy fejlesztés során jöttek ki az alábbiak:

Megcsináltam a projektet, és megterveztem, legyártottam a nyákot.
Úgy gondoltam, hogy hamár PIC a nyák legyen olyan, hogy máskor is tudom használni, máshoz.

Minden OK. tervezés OK. És a kész produktum, nem azt produkálja, mint a próbapaneles verzió.

Hozzáérek az RA portok bemeneti földjéhez (4,7K-val tápra húzva) és a PIC resetel.
kb. 30 éves elektronikai ismereteim alapján, mindent végignéztem (hidegítés, földhurok, STB), semmi.

Na akkor, csak a progi lehet hibás (próbanyákkal OK, első közelítésre).

Végigrágtam újra a progit, és volt egy db olyan bemenetem, amire egy ONESHOT ki irányban is dolgozott (nem volt szándékos, és a progi nem szólt).

Tapasztalat:
Átírtam ezt az egy bemenetet (vagy kapu), és a probléma meszűnt, a projektnek vége.

Bocsi a hosszú bejegyzésért, ígérem, ha tudok, a továbbiakban atívabb leszek, kifelé is.
(#) kkrisz75 válasza jdani hozzászólására (») Nov 3, 2010 /

Számolgattam, a programod alapján az értékeket.

Így 500ms-os frissítéssel, 4 jeladóval csak 30 fordulat/percenként tud mérni.

30-60-120-.....

Viszont, ha 200ms os méréssel, és 30db jeladóval számolsz akkor 10esével mér.

PéldáK.
Első eset a mostani.
120jel 500ms alatt - 240jel 1mp alatt - 14400 jel 1 perc alatt osztva 4 jeladóval = 3600 1/min
121jel 500ms alatt - 242jel 1mp alatt - 14520 jel 1 perc alatt osztva 4 jeladóval = 3630 1/min

Második eset amit mondtam.
120jel 200ms alatt - 600 jel 1mp alatt - 36000 jel 1 perc alatt osztva 30 jeladóval = 1200 1/min
121jel 200ms alatt - 605jel 1mp alatt - 36300 jel 1 perc alatt osztva 30 jeladóval = 1210 1/min
(és még 1 érdekesség 121jel=1210 .... 128jel=1280...)

Az oka 1000ms=200ms*5
(121*(5*60)) /30 ----5*60=300 --- 300/30=10es lépés.

Viszont amit nem számolt ki senki semmit.
Milyen érzékeny jeladó kell ehhez.

8000 1/min = 1 fordulat 7.5ms alatt tesz meg. Ez alatt megy be 30 jel.
Milyen nem optikai jeladó tud 7.5ms alatt 30 jelet pontosan érzékelni.
Vagyis 1ms alatt 4 jelet kell tudni érzékelni.

Tudhatja ezt a program? Vagy a pic, és a jelérzékelő?
(#) jdani válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /

Helló. Nekem a célom , hogy a kijelzés 100assával nőjö, mivel ha ránézel a géped fordulatára, nem azé érdekel hogy a fordulat 2241rpm, hanem 2000, vagy 2500 körül jár. Nekem a jeladó egy HALL szenzor.
(#) HA5AWS hozzászólása Nov 8, 2010 /

Kedves fórumtársak!

Először is szeretnék minden fórumtársnak köszönetet mondani!
Miért is hiszen még nem is szóltam hozzá. Pár hónapja találtam rá erre a topikra és nagyon felkeltette az érdeklődésem a téma. Elkezdtem olvasni, és egyidejűleg készíteni egy saját áramkört. Az assembler programozás nekem nagyon idegen, de ez a hardver közeli grafikus programozás szenzációs. Amikor belefutottam valami problémába a fórumon mindig találtam rá megoldást. Ugyan nem nagy feladattal kezdtem, de sok LED különböző feltételek szerinti kapcsolása volt a cél. Sok időzítéssel és feltétellel. A rajzon már nagy siker volt, hogy a szimulátoron látom mi, hogy dolgozik. A programozóktól kérek elnézést, ha belenéznek a forrásba. Biztos azt mondanák, hogy sokkal jobban meg tudták volna írni. Na itt a nagy eltérés ebben a programban. Én egy működő áramkört szeretnék, és nem szép forráskódot. A tanulással és a rengeteg fórum olvasással eltöltött idő alig volt több mint egy hónap és lám megszületett a saját PIC programom ami még működik is. Mindenkinek sok sikert a program használatához, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Bocsánat, hogy lelkesedésemben ennyire hosszú voltam de nem tudom visszatartani örömöm.
Üdvözlettel: Gábor
(#) kaqkk válasza HA5AWS hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Örülünk hogy újabb tag került a Parsic -kedvelők táborába , és ha kérdésed van tedd fel nyugodtan ,
biztosan akad itt valaki aki segít !
(#) HA5AWS válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 8, 2010 /

Köszönöm!
Ha a sikeren felbuzdulva komolyabb dolgokat kezdek csinálni, biztos lesz kérdésem.
Gábor
(#) Gagyicom hozzászólása Nov 10, 2010 /

Sziasztok!
Kérdésem, hogy a Parsic-ban hogy tudok programot írni az UART kommunikációra, és a legfontosabb, hogy mit kell csinálnom a számítógépnél, hogy az előre meghatározott dolgokat lássam, vagy utasítás adjak a PIC-nek. Egyáltalán nem tudom, hogy mik mennek a sorosvonalon. Ha például a Parsicban egy adc után konvertált, dimenzionált adatom (S.01) akkor azt hogy kérem be, vagy 1-es szintre szeretném helyezni a PIC-en belül az S.02-őt.
Előre is köszönet...
(#) kkrisz75 hozzászólása Nov 12, 2010 /

Meg tudná valaki mondani, hogy mi a különbség a:
16f628A és a 16f628-04/P közt.

Angolban annyira nem vagyok otthon, hogy a talált infók közt kiszúrjam a különbséget.
(#) Gagyicom válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Én nem találtam különbséget a Datasheet-ben.
(#) kkrisz75 válasza Gagyicom hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Köszi...

Más:
Ledeket lehet közvetlenül vezérelni picről?
Gondolom előtét ellenállás kell a led elé, de w-ban elbírja a Pic a ledet?
(#) maria1982 válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Szia!

Igen , lehet. Szuper fényes ledet is hajtottam már vele, nem mértem hány mpA eszik. A pwm-et teszteltem vele.
(#) nejoka válasza kkrisz75 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Szia!

A 628-04/P max. 4 Mhz-n ketyeg, a 628A külső kvarccal tudja a 20Mhz-t is!
Bővebben: Link
167. oldal

Üdv,
(#) vilmosd válasza nejoka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Hali
Nem csak ez a kulonbseg. Nem egyforma a CP (code protect) a Configban, nem egyforma a BOR es a PWRT, kulonbseg van a Timer1 oszcillatorban, valaminnt az INTRC es az ER modokban. Amugy teljesen egyforma. Viszont nem lehet az egyikre forditott HEX-et beegetni a masikba, mert hibas mukodest okozhat.
Udv Vili
Ps: 40044D.PDF 172. Page.
Következő: »»   87 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem