Fórum témák
» Több friss téma |
16F876A. De már visszaettem inkább 4MHz-re.
Csak azért tetted vissza 4MHz-re, mert szerinted 16MHz-en nem megy jól? Vagy mire utal az "inkább" szó? Megy az 16MHz-en, én is így használom.
Mert azt hittem, hogy azért működik rosszul a progi, mert lassú a futása, cseréltem nagyobba, de végül a programban volt a hiba, és hát azt mondták, hogy 4MHz-es kvarcot használjak.
Ha jól értem fordulatszámot akarsz mérni.
Én autóba csináltam még tavaly egy fordulatszám mérőt, amivel a programig jutottam el sajnos. Anyagi hiányában csak most tudom fizikai mivoltát előállítani. (Ismerős tesztelte, a programot összebarkácsolt készülékkel szerinte jó) 16f877A 40lábú pic-re van tervezve. Ott is a probléma az 1 fordulatra jutó jelek száma, szorzás és osztás volt a gond. Nálam a legpontosabb megoldás egy 60 jelet adó tárcsa volt. Így az 1/perc-es mérés 60al való osztását ki lehet küszöbölni. 0-1000ig csak 10esével mutat fordulatot, 1000-nálam 8000ig 1esével. (Igen, ingadozik, mivel a fordulatszám autónál semmiképp nem egyenletes.) A ledsor kijelző 100fordulatot jelez 8*10es dekában. Az LCD teljesen kiírja. Vagy a másik megoldás, a gyújtótrafóról való leszedés, de ott sehogy nem tudtam kiküszöbölni a 60as osztást ezért csak 60as lépésenként mér. Ott is a ledsor kijelző 8*10, és a 100as lépték miatt nincs különbség, csak az LCD 60-120-180-240... lépésenként jelez ki. Tartamaz egy váltásjelzőt, és annak beállító kapcsolóit, és tárolja epromba. A felesleges dolgokat kivéve, jó kis fordulatszám mérő. Az itt régebben feltett példák alapján készült. ford-val.pic a 60 jeladós ford60.pic a trafóról leszedett jeladós.
Én ugyan ezt a fordulatszám mérőt akarom most egy simsonon használni, ahol viszont 3db szegmenses kijelző, jelezné a fordulatot.
A bajom csak az, hogy honnan tudom, hogy a példákban bemutatott kimenetek előtt lévő call modulhoz társított táblázatban mik azok a számok. Azt értem, hogy azok adják ki melyik vonal világítson a kijelzőn, de az, honnan tudom melyik melyik. pl: 128 az melyik. Melyik számhoz tartozik és miért 128.. stb... Minden 7 szegmenses kijelző ezt a számsort tartalmazza, de miért. (Ja és bocsi az előző ford-val.pic helyett itt a teljes, az még a ledsor előtt volt)
Helló. A táblázatban a számokat, szorozni kell 100al, így jön ki a fordulatszámértéke. A lendkerék 1x körbefordulásnál, a jeladó ad 4 jelet. PL a 128 jel beérkezésénél 3800 a fordulat. A fordulat kijelzését 100assával növelem, így a kijelzés 3800-ról, 3900ra ugrik. 3800/30=126. minimum 126 jelnek kel beérkeznie 3800 rpm kijelzéshez. 3900/30=130. minimum 130 jel szükséges ahhoz hogy 3900rpm legyen a kijelzés.
Helló. A KMZ10C hall szenzoromat egy műveleti erősítővel erősíteném, hogy a kimenetet PIC-re köthessem. Viszont ez a jel nem négyszögjel. Ahhoz hogy az legyen, schmit triggert kell használom. Most nézem, hogy a parsic-ban is van schmit trigger. Akkor nem vagyok muszáj használni külső triggert, vagy ez hogy működik?
Nem arról a 128ról beszélek. Az másik téma. az a 7 szegmenses kijelző táblázatára gondoltam, de már rájöttem, hogy 8 bites számok 1 és 0 alapján adja a kimeneteket.
De értem mire gondolsz. Nekem is 4 jelet ad az elosztó, de 2 fordulat alatt, ami 2 jel/fordulat, amit a trafón lehet számoltatni. Nekem azzal volt sok bajom. A végtelen tizedes törtekkel volt gondom, és a kerekítéssel. Másik bajom a jel levételezési idő. Vagyis 2ms os frekvenciával 250es számlálásnál már 500ms. Vagyis fél másodperc. Mint nálad. Ezt használja a trafóról levett jelnél. Ez kell neki mert kisebb idő alatt pontatlanul mér. Illetve ezzel van kihagyva a 4jel helyett az 1 fordulatra eső két jel. Vagyis nem kell osztani kettővel, hanem csökkentve van felére a jel levételezési idő. Ugyanakkor a led és az lcd is 2ms alatt frissít. A 60fogas tárcsánál 100ms a jelvételezési idő, vagyis a másodperc 1 tizede alatt reagál a fordulat változásra, és frissíti a kijelzést vele együtt. (Nekem ez jön be jobban. mert fél másodpercnél már darabos a kijelzés.) Ez volt a másik problémám. A mérő óra reakció ideje. példa. Felpörgetett motorom üresben 5000ről 1-1.3s alatt esik 1000re. Ez alatt 500ms-os méréssel 2 fordulatérték változás látható. 100ms os méréssel 10-12. A gyújtáson is gondolkoztam, 4 külön trafót vezérelni, a fordulatszám alapján, de számoltam és 8000 fordulatnál 2 gyújtás közt 1 hengerben 3.75ms idő telik el. Vagyis 2 löketet 3.75ms alatt tesz meg. A legkisebb mérési idő 2ms, vagyis 5-20 fokos előgyújtási idő közti időeltérést nem is tudom ezzel a programmal le reagálni annyira kicsi. Bár van ötlet, de még nagyon kezdődő állapot. Amúgy az ötleted nagyon hasznos lett volna anno, mikor ezzel kínlódtam, sok időt megspórolt volna nekem. ![]() Nem rossz ez a táblázatos módszer. Jó lett volna nekem ez tavaly.
Azthittem az én progim nem tiszta
![]() ![]()
A hétszegmenses kijelző meghajtásra a "gyári példa nem teljesen jó ! Magában működik ,de ha egy "nagyobb program részévé válik ,elkezd villogni a kijelző .
Viszont az a példa amit ide a témába feltettem tökéletesen megy ,és villogásmentes .
Tudom illik vissza keresni, de tudnál mondani egy időt, mikor tetted fel. Akkor az alapján keresnék.
Semmi, már megtaláltam. Sőt még a saját régi hozzászólásomat is, akkor is te segítettél... ![]()
Néha arra sem emlékszem mit vacsoráztam
![]() Ne kérd hogy dátumot mondjak, arra viszont emlékszem hogy 4 ms es beállításban volt tökéletes a 4 digit- es változat
Sziasztok!
Valaki készített már Parsic-al RGB led vezérlést?
Mire gondolsz ? Én már csináltam hasonlót , de ott csak az alapszínek voltak használva , gondolom te pwm es színkeverésre gondoltál
Igen,kaqkk arra gondoltam.
Egy ötlet kezd kirajzolódni a fejemben,ami tartalmaz egy hőmérőszenzort+pic+ RGB led-et.
Valami olyan mint a színváltós kézitusoló ?
![]() Hőmérsékletre váltaná a színét a led ?
Igen,de én csak a szobám hőmérsékletmérésére használnám. Rápillantok és ha látom a szint,akkor tudom,hogy minden ok. Jól nézne ki,ha kinyitom az ablakot szellőztetés céljára,szépen visszavált a szin mondjuk kékre. Aztán meg továbbfejlesztve már csipogna is,hogy csukjam vissza az ablakot!
![]()
Sziasztok!
Tudom, hogy nem igazán kapcsolódik a jelen témához, de úgy gondolom, tapasztati és tanulság alapon leírhatom. Egy fejlesztés során jöttek ki az alábbiak: Megcsináltam a projektet, és megterveztem, legyártottam a nyákot. Úgy gondoltam, hogy hamár PIC a nyák legyen olyan, hogy máskor is tudom használni, máshoz. Minden OK. tervezés OK. És a kész produktum, nem azt produkálja, mint a próbapaneles verzió. Hozzáérek az RA portok bemeneti földjéhez (4,7K-val tápra húzva) és a PIC resetel. kb. 30 éves elektronikai ismereteim alapján, mindent végignéztem (hidegítés, földhurok, STB), semmi. Na akkor, csak a progi lehet hibás (próbanyákkal OK, első közelítésre). Végigrágtam újra a progit, és volt egy db olyan bemenetem, amire egy ONESHOT ki irányban is dolgozott (nem volt szándékos, és a progi nem szólt). Tapasztalat: Átírtam ezt az egy bemenetet (vagy kapu), és a probléma meszűnt, a projektnek vége. Bocsi a hosszú bejegyzésért, ígérem, ha tudok, a továbbiakban atívabb leszek, kifelé is.
Számolgattam, a programod alapján az értékeket.
Így 500ms-os frissítéssel, 4 jeladóval csak 30 fordulat/percenként tud mérni. 30-60-120-..... Viszont, ha 200ms os méréssel, és 30db jeladóval számolsz akkor 10esével mér. PéldáK. Első eset a mostani. 120jel 500ms alatt - 240jel 1mp alatt - 14400 jel 1 perc alatt osztva 4 jeladóval = 3600 1/min 121jel 500ms alatt - 242jel 1mp alatt - 14520 jel 1 perc alatt osztva 4 jeladóval = 3630 1/min Második eset amit mondtam. 120jel 200ms alatt - 600 jel 1mp alatt - 36000 jel 1 perc alatt osztva 30 jeladóval = 1200 1/min 121jel 200ms alatt - 605jel 1mp alatt - 36300 jel 1 perc alatt osztva 30 jeladóval = 1210 1/min (és még 1 érdekesség 121jel=1210 .... 128jel=1280...) Az oka 1000ms=200ms*5 (121*(5*60)) /30 ----5*60=300 --- 300/30=10es lépés. Viszont amit nem számolt ki senki semmit. Milyen érzékeny jeladó kell ehhez. 8000 1/min = 1 fordulat 7.5ms alatt tesz meg. Ez alatt megy be 30 jel. Milyen nem optikai jeladó tud 7.5ms alatt 30 jelet pontosan érzékelni. Vagyis 1ms alatt 4 jelet kell tudni érzékelni. Tudhatja ezt a program? Vagy a pic, és a jelérzékelő?
Helló. Nekem a célom , hogy a kijelzés 100assával nőjö, mivel ha ránézel a géped fordulatára, nem azé érdekel hogy a fordulat 2241rpm, hanem 2000, vagy 2500 körül jár. Nekem a jeladó egy HALL szenzor.
Kedves fórumtársak!
Először is szeretnék minden fórumtársnak köszönetet mondani! Miért is hiszen még nem is szóltam hozzá. Pár hónapja találtam rá erre a topikra és nagyon felkeltette az érdeklődésem a téma. Elkezdtem olvasni, és egyidejűleg készíteni egy saját áramkört. Az assembler programozás nekem nagyon idegen, de ez a hardver közeli grafikus programozás szenzációs. Amikor belefutottam valami problémába a fórumon mindig találtam rá megoldást. Ugyan nem nagy feladattal kezdtem, de sok LED különböző feltételek szerinti kapcsolása volt a cél. Sok időzítéssel és feltétellel. A rajzon már nagy siker volt, hogy a szimulátoron látom mi, hogy dolgozik. A programozóktól kérek elnézést, ha belenéznek a forrásba. Biztos azt mondanák, hogy sokkal jobban meg tudták volna írni. Na itt a nagy eltérés ebben a programban. Én egy működő áramkört szeretnék, és nem szép forráskódot. A tanulással és a rengeteg fórum olvasással eltöltött idő alig volt több mint egy hónap és lám megszületett a saját PIC programom ami még működik is. Mindenkinek sok sikert a program használatához, és mindenkinek csak ajánlani tudom. Bocsánat, hogy lelkesedésemben ennyire hosszú voltam de nem tudom visszatartani örömöm. Üdvözlettel: Gábor ![]()
Örülünk hogy újabb tag került a Parsic -kedvelők táborába , és ha kérdésed van tedd fel nyugodtan ,
biztosan akad itt valaki aki segít !
Köszönöm!
Ha a sikeren felbuzdulva komolyabb dolgokat kezdek csinálni, biztos lesz kérdésem. Gábor
Sziasztok!
Kérdésem, hogy a Parsic-ban hogy tudok programot írni az UART kommunikációra, és a legfontosabb, hogy mit kell csinálnom a számítógépnél, hogy az előre meghatározott dolgokat lássam, vagy utasítás adjak a PIC-nek. Egyáltalán nem tudom, hogy mik mennek a sorosvonalon. Ha például a Parsicban egy adc után konvertált, dimenzionált adatom (S.01) akkor azt hogy kérem be, vagy 1-es szintre szeretném helyezni a PIC-en belül az S.02-őt. Előre is köszönet...
Meg tudná valaki mondani, hogy mi a különbség a:
16f628A és a 16f628-04/P közt. Angolban annyira nem vagyok otthon, hogy a talált infók közt kiszúrjam a különbséget.
Én nem találtam különbséget a Datasheet-ben.
Köszi...
Más: Ledeket lehet közvetlenül vezérelni picről? Gondolom előtét ellenállás kell a led elé, de w-ban elbírja a Pic a ledet?
Szia!
Igen , lehet. Szuper fényes ledet is hajtottam már vele, nem mértem hány mpA eszik. A pwm-et teszteltem vele.
Szia!
A 628-04/P max. 4 Mhz-n ketyeg, a 628A külső kvarccal tudja a 20Mhz-t is! Bővebben: Link 167. oldal Üdv,
Hali
Nem csak ez a kulonbseg. Nem egyforma a CP (code protect) a Configban, nem egyforma a BOR es a PWRT, kulonbseg van a Timer1 oszcillatorban, valaminnt az INTRC es az ER modokban. Amugy teljesen egyforma. Viszont nem lehet az egyikre forditott HEX-et beegetni a masikba, mert hibas mukodest okozhat. Udv Vili Ps: 40044D.PDF 172. Page. |
Bejelentkezés
Hirdetés |