Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Vagyis nincs számottevő különbség kettejük között?
![]()
Ezzel inkább arra célzott, hogy kinek-kinek izlése szerint. Magyarul van akinek a fekete másnak a sárga...
Lehet, hogy neked a TDA jön be másnak a VF3 vagy forditva. Ha teheted épitsd meg mindkettőt(vagy még egy párat) és amelyik legjobban tetszik azt használd.
Erre a köbzoli féle válaszra gondoltam, de lehet kipróbálom a 2030-at is, mivel VF3 már itt van előttem és eléggé tetszik a hangja.
Vagy esetleg egy jobb "ilyen" kategóriájú erősítő ajánlás? ![]()
"Kinek a pap, kinek a lánya"
Ez komoly volt, mint az infarktus ![]()
A 2030-at nem lehet egy kalap alá venni a VF3-mal .
Ilyen kategóriában van számos erősítő de ha minden képen íc -és dolog ami érdekel akkor épits LM3875 -el gainclone -t
Nem feltétlenül ic-s, hanem kevés alkatrészes, könnyen élesztős.
Gainclone-t lehet kipróbálom.
Az én véleményem, hogy itt porosodik pár 2030-as és arra nem méltatom, hogy nyákot tegyek alá. Egyszer hallottam elég is volt. Ami tetszett bár nem ez a kategoria az egy Quad amit az unokaöcsémnek épitettem. CIROKL által ajánlott LM paraméterei nem rosszak talán meg kéne hallgatni. Az ára sem vészes(kb.1800Huf+áfa) lehet hogy ősszedobok egyet...
Sziasztok! Nemrégiben csináltam egy hangládát melybe 2 darab 2x7W os erősítőt tettem.
Az egyik erősítő a közép-mély hangszórókat hajtja meg, a másik pedig a magas sugárzókat. Hozzá a tápot is én készítettem, trafó, egyenirányító, kondi (2x4700mikroF). Sikerült is életrekeltenem, egyetlen probléma van vele, mégpedig, hogy ha áram alatt van akkor zúg (50Hz körül). Ha a hűtőbordára rákötöm a földet, akkor méghangosabb lesz ez a jelenség. ![]() Az összes elektronika egy FÁBÓl készült dobozban van, a hangszórókkal együtt. Van egy házilak készített 2x50W os erősítőm is, melyben lényegében ugyanezek vannak, kivéve a hangváltó áramkört (és a doboza műanyag, a trafó is közel van). Ennél szinte semmilyen zajjelenség nincs. Még egy fontos dolog: a hangerő potméterek állásától függően valamikor rádíóadások hallhatóak elég hangosan. Mit gondoltok? Mi lehet a problémák oka? Bármilyen megoldás érdekelne, ami segíthet. Várom a javaslatokat! Üdv, Beni
Szia
Mi volt vele a gondok? Miért nem lett jó?
Hello! LM3886 IC-s végfokot belehet-e ugy kötni, hogy ne kelljen előerősitő hozzá, de kitudjam hajtani rendesen? Simán laptop hangkártyáról szeretném hajtani. Köszi!
A visszacsatoló ellenálások arányával tudod növelni az erősitést
Csatolom a kapcsolási rajzot, gondolom az R3 R4 R5-re gondolsz? Ezek közül melyiket cseréljem, illetve mekkorára? Kisebb vagy nagyobb ellenállásúra? Köszi
![]()
Szia!
Növeld az R4-et 33k ohm -ra és hallgasd meg a különbséget.
Ez kéne nekem. Az avatorodban lévő kapcsolással azt hiszem, jobban járnék mint az IC-kell.
Köszi sikerült! Hozzá "hangoltam" az előerősitőhöz. A búgás is mérséklődőtt a hangfalban
![]() Vöszont következö problémám az, hogy kb. 3/4-ed hangerönél torzit nagyon, ezt mi okozhatja? Bármilyen hangszoróval, mind1 hány Ohm-ossal ezt csinálja. Kevés a táp? ![]()
Hát próbáld ki..., előbb csak madzagolva, aztán ha tetszik, megépíted szépen, fixre.
Én az R3at csökkenteném 470 ohmra (680-al ugyanakkora, mint a kadarist által javalott R4 33k-ra)
A C2-öt keveslem 10 mikrónak. Ha R3-at csökkented akkor én 33-47mikrót javaslok, hogy ne leggen mélyvágás. A 3/4ed hangeröt nem lehet értelmezni. Szerintem túlhajtod, és elfogy a tápfesz. Klippel. Ekkora tápfesszel ( 42V ) nem terhelném 8ohm alatt ! Nem az volt a kivánság, hogy alaptop hajtsa ki ? Közbe lett előerősitő ?
A 2 végfok egy Videoton 6383-ba van beleépitve, és annak az előerősitője hajtja meg a 2 végfokot. Azthittem túlhajtja, azért torzit, de mégsem, hiszen ha módositom az ellenállásokat, és laptopra kötöm, ugyanugy szól mint a Videotonra kötve. Ezért visszapakoltam őket a Vidibe, de viszont tettem be a az R4 helyére egy 10Kohm-osat, mert szerintem egy picit tulvezérelte a végfokot. 2x35V-ról megy a cucc, 2db 50V 4700µF-es pufferrel. És ugyanott torzit be 4 illetve 8 ohmos hangszorónál is.
![]()
Esetleg gerjedés? Az eredeti felállásban egyáltalán nem torzított?
Mind1 hogy vannak az ellenállások, egy bizonyos hangerő után (zenétől függően fél - 3/4-ed hangerő körül) torzit. Olyan mint ha elmenne az ereje. Most mértem rá a tápfeszre, lehalkitott állapotban 34,2V, ha hajtom az erősitőt, akkor 31V körülre lemegy. Ez cink?
![]()
Valami előerősítőt tranzisztorral tudnál ajánlani hozzá? IC-t nem szeretnék bele.
Nem, tranyósat még nem csináltam. Elég nehéz olyat csinálni ami felér egy jó opamp-pal. Esetleg keress egy diszkrét opamp kapcsolást valahol.
Tápod jónak mondható, 10%-os feszültségesés az átlag feletti. (Beagnál nem ritka a 30 )
Gyanitom, hogy szkóp nélkül nem fogsz elöbbre jutni
Hozzáértők ! Az ilyen topológiájú végfokozatnak van feszültségerősítése ? Illetve ha van, mekkora ?
Ha a kiemelt részre gondolsz annak nincs, sima emitterkövető.
Akkor csak abban a formában erősít feszültséget is, ahogyan a texasban van ?
A két kapcsolás nem egyezik meg. Itt a két tranzisztor egy darlingtont képez, pl. a T7-T3 eredője egy nagybétájú NPN tranzisztornak felel meg. A texasban nincs darlindtonba kötve a két tranzisztor, az erősítés mértékét visszacsatoló hálózattal állítják be.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |