Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7250 Végerősítő

Témaindító: szabi83, idő: Nov 4, 2006
Lapozás: OK   8 / 13
(#) szucsy3 hozzászólása Okt 12, 2010 /

Hy!

Lenne egy kérdésem a TDA7250-eshez.
összeraktam a KIT-et (TDA7250+ 2db TIP142 és 147).
Az erősítő bal oldalát hajtottam csak, 4napig szólt is tökéletesen, és egyszer csak egyre hangosabban kezdtem hallani az 50Hz-et a hangfalon, amúgy a hangszóróm az egy 300W-os M.N.C Fiber Extension 8Ohm-os, 30cm-es mély Kevlár. Az aktív hangváltó által leadott jelet küldöm az erősítő baloldali bemenetére.
Gyönyörűen dorombolt a mély,,, Pöpec ládát is csináltam neki, de ezek csak részletek.

tápellátás: 2X38V
trafóm 300W körüli,
pufferelése: 4X4700µF/63V
600V-os, 10A-es Graetz kocka.
koppanásgátlót nem használok, az kézi

Meghalt benne a BD135-ös tranyó, eresztette ki magából a füstöt keményen.. ... nem értem, hogy miért ..pedig a tranyó hűtőbordán van, ugyanúgy mint a végfoktranyók.

* arra gyanakszok, hogy nem tett jót neki az 1 oldalas hajtás..:S a végtranyók fűtöttek rendesen, de ez sztem nem volt gond, mert nem torzított...hanem 4 nap alatt szépen lassan megjelent az 50Hz-es "búgás" a kimeneten.-amint már ezt írtam-

Ha valaki tudna segíteni örülnék neki.

üdv,

szucsy
(#) subwoffer hozzászólása Okt 12, 2010 /

Szia!

Én szerintem a tápellátásoddal lesz a baj. Ha most megnézzük 2*38v tápellátás plussz a kondik kb 2*48v ami már alapból sok a tda 7250-nek, ezaz ic max 2*45v-ot bír el.
(#) szucsy3 válasza subwoffer hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

,,lehet, hogy én írtam félreérthetően, bocsi.
Maga az erősítő kapja a +\-38V-ot!! az már az egyenirányított, pufferelt tápfeszültség!!!
(#) szucsy3 hozzászólása Okt 13, 2010 /

És beleszólhat az, hogy a Standby és a mute funkciót nem használom rajta???
(#) Puckuny hozzászólása Okt 13, 2010 /

Nekem is zúg rendesen, főleg AUX-on, de ha kihúzom a kábelt, akkor abbamarad a zúgás. Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a gond?
(#) szucsip válasza Puckuny hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Talán földhurok.

Vagy talán beantennázik valamit. A kábel maradjon bedugva (amennyiben a hangbemenet kábelére gondoltál), és a kábel túlvégét zárd rövidre. Ha még akkor is hallani a búgást, akkor talán földhurok. Ha nem hallani, akkor csak valami belemászik a jelbe a kábelen--> le kell földelni hálózati védőföldeléssel az erősítő gnd pontját. Talán segít.
(#) subwoffer válasza szucsy3 hozzászólására (») Okt 13, 2010 /

Üdv!

Akkor nem a feszültséggel van a baj. Földhurokkal kapcs.ban minnél rövidebb árnyékolt vezetéket használj és akk nem fog búgni, nekem is volt ilyen bajom de azóta jól működik
(#) Robi85 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Sziasztok.

Akadt egy kisseb problémám ezzel az erősitővel kapcsolatban. Mellékeltem kettő képet, és azt szeretném megtudni, hogy melyik beültetés a helyes a végtranzisztorokra? A C-B-E vagy a B-C-E?

A 130w_kit képen van az amit szereztem és ezt adták hozzá, és ebben van átirva a bekötés.
(#) kadarist válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Szia!
BCE a helyes bekötés. A középső láb (C) össze van kötve a hűtőzászlóval, már ha fém a tranzisztor hűtőfelülete.
Bár az MJ-nek ilyen a tokozása.
(#) Robi85 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 10, 2010 /

Igen fém, mert TO-3as MJ11015-MJ11016 darlington tranyók vannak hozzá. És akkor még egy kérdésem lenne. A T1 az a MJ11015 a T2 pedig a MJ11016?

Oda rá van írva a rajzra, hogy melyik-melyik.

Rendben. Köszönöm a segitséget.
(#) Robi85 hozzászólása Nov 10, 2010 /

Még mindig van probléma. Bekötöttem a tranzisztorokat, és a kimeneten +10 V van ugy, hogy a tápágakban van egy-egy 60Wattos izzó. Tranzisztorokat kimértem, nem zárlatos egyik sem. Milehet a baj vajon? Esetleg az IC halálozott el benne?

Szimmetrikus tápról hajtod? Nézd át a bekötéseket.

Igen szimetrikus. +-35V a tápfesz és egy 700Wattos trafó van hozzá. Átnézem, de ugy kötöttem be ahogy leirtad, és ahogy a képen is van amit linkeltem (130w_kit).

Milyen típusú tranzisztort használtál? Egy képet mutathatnál az áramkörödről.

TO-3, MJ11015G-MJ11016G. Ha jol tudom akkor ezek darlington tranyók. Ezek voltak, hozzá mikor hozzám került az erősitő.
Megprobálok egy pár képet csinálni.

Csatoltam képeket róla.

Csak azért kérdezem, mert a kit-es képen nem TO-3-as tok szerepel. Teljesen más a bekötése, mint a TO-3-nak.

Igazad van, azt nem irtam, hogy milyen tranzisztoraim vannak, de gondoltam, ha ottvannak a kapcsolási rajzon, akkor tudni fogják.

Tehát ez nem az MJ11015 tokját ábrázolja. Csak azért, hogy nehogy valami egészen más bekötést próbálj ki. Ha a TO-3 szerint kötötted be, akkor bocsánat.

SOT93 tok.JPG

B-C-E szerint kötöttem be. Akkor igy mégsem jo? Ha jól értelmezem a kapcsolási rajzot, akkor a tápfeszültséget a Collectorra kell kapcsolni? És az Emiter a közös azaz a kimenet, és a Bázisra kapja az IC-ről a meghajtást. Jól látom? Nem vagyok annyira profi.
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Nov 11, 2010 /

Ma átnéztem kb négyszer. Nincs hibás bekötés, vagy panel hiba. Forrasztási hiba sincsen. Tranzisztorokat is átmértem kétszer és egyik sem zárlatos. Már nemtudom hol keressem a hibát.
(#) Robi85 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 24, 2010 /

Hali.

Rájöttem mivolt a hiba oka. A tranzisztorokat, forditva kellet bekötni. Az MJ11015 helyére az MJ11016-ot. És igy müködik.
(#) Robi85 hozzászólása Dec 13, 2010 /

Sziasztok.

Csináltam ehhez az erősitőhöz egy hangszín szabályzót, csak sajnos az a baj, hogy nagyon kivezérli a végfokot. Elég ha az erősitő bemenetén lévő 1k-s ellenállást kicserélem mondjuk 3.3k-ra, vagy nagyobbra? Mellékeltem a megépitett hangszín kapcsolását.

És még annyit kérdeznék, hogy +-22Voltról kb hány wattot képes leadni 8 Ohmra?

Tone_st.pdf

(#) lapose válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Szia!

A 100k trimerrel tudod állítani az erősítést.
Kb. 30W az elméleti maximum.
(#) Robi85 válasza lapose hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Igen az levan tekerve teljesen abszolutt minimumra. 30W az nem valami sok, de ha egyszer ilyen trafóm van akkor bekell érni ennyivel. De ha 4 Ohm-os hangszórót kötök rá akkor duplázodik. Nos a trimmerrel már nemtudok variálni csak az ellenállásal. Mekkorára kéne cseréljem?
(#) lapose válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /

Tegyél a bemenetre egy trimmert, amivel be lehet állítani az érzékenységet.
(#) metabo123 hozzászólása Jún 24, 2011 /

Sziasztok!
2006-ban vettem egy NE116-os kittet. Elsőre működött a dolog, kicsit ugyan melegedett a hűtőborda (alacsony teljesítménynél is) de szólt. Tudom, ez a hűtőfelület méretének kérdése.
Valamilyért nem foglalkoztam tovább vele, be se dobozoltam csak be a szekrénybe.
Most azonban újra elővettem a témát.
Az első gondolatom az volt, hogy vajon lehet-e ebből még többet kipréselni. Kicsit keveslem a teljesítményét igaz eddig még csak 8ohmos Vidihangfalakat akasztottam rá.
Átolvastam ezt a topikot elejétől a végéig és a következő kérdések merültek fel bennem:
-Az én kittem TIP-es. Vajon érdemes lenne-e kicserélni a végeket BDW83-84-re? Jelentene-e érezhető teljesítmény növekedést?
-A tápom pufferelés után -+32V-ot ad le (kb: 20% terhelés mellett). Érdemes lenne még tekerni rá hogy elérjem mondjuk a 40-42V-ot? A pufferek 10.000µF 63V. Szentem a trafóban is van annyi tartalék.
-Ti hogyan rögzítettétek a termisztort a hűtőre? (Megfelel esetleg egy kis sziloplasztos ragasztás is?).

Előre is köszönöm a segítséget és bocs, ha kicsit hosszúra sikerült!
(#) gyzoz hozzászólása Nov 13, 2011 /

Sziasztok vettem a hestoren egy KIT-et:Bővebben: Link gondoltam ez tutira működni fog de sajnos nem így lett.kb. félhangig szól rendesen utána pedig a basszus mellett pattogó hangot adnak a hangfalak(videoton 50w) kipróbáltam más hangfalakon is ott is ugyan ez a helyzet.
100w-os tápegységem nincs hozzá de kipróbáltam otthon az összes trafóval amit találtam (12-30V 20-50w) sőt még egy 12V 9Ah akkut is ráraktam az eredmény változatlan.
Van valami ötletetek hogy mi lehet a gond? Előre is köszönöm.
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem