Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA7250 Végerősítő
Hy!
Lenne egy kérdésem a TDA7250-eshez. összeraktam a KIT-et (TDA7250+ 2db TIP142 és 147). Az erősítő bal oldalát hajtottam csak, 4napig szólt is tökéletesen, és egyszer csak egyre hangosabban kezdtem hallani az 50Hz-et a hangfalon, amúgy a hangszóróm az egy 300W-os M.N.C Fiber Extension 8Ohm-os, 30cm-es mély Kevlár. Az aktív hangváltó által leadott jelet küldöm az erősítő baloldali bemenetére. Gyönyörűen dorombolt a mély,,, Pöpec ládát is csináltam neki, de ezek csak részletek. tápellátás: 2X38V trafóm 300W körüli, pufferelése: 4X4700µF/63V 600V-os, 10A-es Graetz kocka. koppanásgátlót nem használok, az kézi Meghalt benne a BD135-ös tranyó, eresztette ki magából a füstöt keményen.. ... nem értem, hogy miért ..pedig a tranyó hűtőbordán van, ugyanúgy mint a végfoktranyók. * arra gyanakszok, hogy nem tett jót neki az 1 oldalas hajtás..:S a végtranyók fűtöttek rendesen, de ez sztem nem volt gond, mert nem torzított...hanem 4 nap alatt szépen lassan megjelent az 50Hz-es "búgás" a kimeneten.-amint már ezt írtam- Ha valaki tudna segíteni örülnék neki. üdv, szucsy
Szia!
Én szerintem a tápellátásoddal lesz a baj. Ha most megnézzük 2*38v tápellátás plussz a kondik kb 2*48v ami már alapból sok a tda 7250-nek, ezaz ic max 2*45v-ot bír el.
,,lehet, hogy én írtam félreérthetően, bocsi.
Maga az erősítő kapja a +\-38V-ot!! az már az egyenirányított, pufferelt tápfeszültség!!!
És beleszólhat az, hogy a Standby és a mute funkciót nem használom rajta???
Nekem is zúg rendesen, főleg AUX-on, de ha kihúzom a kábelt, akkor abbamarad a zúgás. Valakinek van valami ötlete, hogy mi lehet a gond?
Talán földhurok.
Vagy talán beantennázik valamit. A kábel maradjon bedugva (amennyiben a hangbemenet kábelére gondoltál), és a kábel túlvégét zárd rövidre. Ha még akkor is hallani a búgást, akkor talán földhurok. Ha nem hallani, akkor csak valami belemászik a jelbe a kábelen--> le kell földelni hálózati védőföldeléssel az erősítő gnd pontját. Talán segít.
Üdv!
Akkor nem a feszültséggel van a baj. Földhurokkal kapcs.ban minnél rövidebb árnyékolt vezetéket használj és akk nem fog búgni, nekem is volt ilyen bajom de azóta jól működik
Sziasztok.
Akadt egy kisseb problémám ezzel az erősitővel kapcsolatban. Mellékeltem kettő képet, és azt szeretném megtudni, hogy melyik beültetés a helyes a végtranzisztorokra? A C-B-E vagy a B-C-E? A 130w_kit képen van az amit szereztem és ezt adták hozzá, és ebben van átirva a bekötés.
Szia!
BCE a helyes bekötés. A középső láb (C) össze van kötve a hűtőzászlóval, már ha fém a tranzisztor hűtőfelülete. Bár az MJ-nek ilyen a tokozása.
Oda rá van írva a rajzra, hogy melyik-melyik.
Még mindig van probléma. Bekötöttem a tranzisztorokat, és a kimeneten +10 V van ugy, hogy a tápágakban van egy-egy 60Wattos izzó. Tranzisztorokat kimértem, nem zárlatos egyik sem. Milehet a baj vajon? Esetleg az IC halálozott el benne?
Szimmetrikus tápról hajtod? Nézd át a bekötéseket.
Igen szimetrikus. +-35V a tápfesz és egy 700Wattos trafó van hozzá. Átnézem, de ugy kötöttem be ahogy leirtad, és ahogy a képen is van amit linkeltem (130w_kit).
Milyen típusú tranzisztort használtál? Egy képet mutathatnál az áramkörödről.
Csatoltam képeket róla.
Csak azért kérdezem, mert a kit-es képen nem TO-3-as tok szerepel. Teljesen más a bekötése, mint a TO-3-nak.
Igazad van, azt nem irtam, hogy milyen tranzisztoraim vannak, de gondoltam, ha ottvannak a kapcsolási rajzon, akkor tudni fogják.
Tehát ez nem az MJ11015 tokját ábrázolja. Csak azért, hogy nehogy valami egészen más bekötést próbálj ki. Ha a TO-3 szerint kötötted be, akkor bocsánat.
B-C-E szerint kötöttem be. Akkor igy mégsem jo? Ha jól értelmezem a kapcsolási rajzot, akkor a tápfeszültséget a Collectorra kell kapcsolni? És az Emiter a közös azaz a kimenet, és a Bázisra kapja az IC-ről a meghajtást. Jól látom? Nem vagyok annyira profi.
Ma átnéztem kb négyszer. Nincs hibás bekötés, vagy panel hiba. Forrasztási hiba sincsen. Tranzisztorokat is átmértem kétszer és egyik sem zárlatos. Már nemtudom hol keressem a hibát.
Sziasztok.
Csináltam ehhez az erősitőhöz egy hangszín szabályzót, csak sajnos az a baj, hogy nagyon kivezérli a végfokot. Elég ha az erősitő bemenetén lévő 1k-s ellenállást kicserélem mondjuk 3.3k-ra, vagy nagyobbra? Mellékeltem a megépitett hangszín kapcsolását. És még annyit kérdeznék, hogy +-22Voltról kb hány wattot képes leadni 8 Ohmra?
Szia!
A 100k trimerrel tudod állítani az erősítést. Kb. 30W az elméleti maximum.
Igen az levan tekerve teljesen abszolutt minimumra. 30W az nem valami sok, de ha egyszer ilyen trafóm van akkor bekell érni ennyivel. De ha 4 Ohm-os hangszórót kötök rá akkor duplázodik. Nos a trimmerrel már nemtudok variálni csak az ellenállásal. Mekkorára kéne cseréljem?
Tegyél a bemenetre egy trimmert, amivel be lehet állítani az érzékenységet.
Sziasztok!
2006-ban vettem egy NE116-os kittet. Elsőre működött a dolog, kicsit ugyan melegedett a hűtőborda (alacsony teljesítménynél is) de szólt. Tudom, ez a hűtőfelület méretének kérdése. Valamilyért nem foglalkoztam tovább vele, be se dobozoltam csak be a szekrénybe. Most azonban újra elővettem a témát. Az első gondolatom az volt, hogy vajon lehet-e ebből még többet kipréselni. Kicsit keveslem a teljesítményét igaz eddig még csak 8ohmos Vidihangfalakat akasztottam rá. Átolvastam ezt a topikot elejétől a végéig és a következő kérdések merültek fel bennem: -Az én kittem TIP-es. Vajon érdemes lenne-e kicserélni a végeket BDW83-84-re? Jelentene-e érezhető teljesítmény növekedést? -A tápom pufferelés után -+32V-ot ad le (kb: 20% terhelés mellett). Érdemes lenne még tekerni rá hogy elérjem mondjuk a 40-42V-ot? A pufferek 10.000µF 63V. Szentem a trafóban is van annyi tartalék. -Ti hogyan rögzítettétek a termisztort a hűtőre? (Megfelel esetleg egy kis sziloplasztos ragasztás is?). Előre is köszönöm a segítséget és bocs, ha kicsit hosszúra sikerült!
Sziasztok vettem a hestoren egy KIT-et:Bővebben: Link gondoltam ez tutira működni fog de sajnos nem így lett.kb. félhangig szól rendesen utána pedig a basszus mellett pattogó hangot adnak a hangfalak(videoton 50w) kipróbáltam más hangfalakon is ott is ugyan ez a helyzet.
100w-os tápegységem nincs hozzá de kipróbáltam otthon az összes trafóval amit találtam (12-30V 20-50w) sőt még egy 12V 9Ah akkut is ráraktam az eredmény változatlan. Van valami ötletetek hogy mi lehet a gond? Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |