Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ez teljesen természetes. Ha változik a levágás meredeksége, változik az adott tartományban az átvitel fázisa.
Penta 35432
Méret: 12”/300 mm Impedancia: 4 ohm Teljesítmény: 250/500 W Frekvencia: 30Hz-3000Hz Érzékenység: 90dB Mágnes méret: 40 oz Jó minőségű mélyhangátvitelt biztosító konstrukció, ötszögletű állóhullámmentes polipropilén membránnal. Stabil, húzott acéllemez káva, 50 mm-es kapton lengőcséve a pólustörzsön keresztül szellőztetve. Hosszú löketet biztosító mechanikai felfüggesztő elemek.
Kivéve, ha digitálisan dolgozzuk fel a jelet, és úgy módosítjuk.
(A hangfal fázis viselkedése megmarad, de a jel fázisa változatlan lehet. Analógnál viszont számolni kell a filter által okozott fázis változásokkal is)
Digit szűrőnél is ugyanaz a helyzet. "Fázis" önmagában nem létezik.
Bár DSP-vel talán könnyebb maximális tökéletességgel egymáshoz faragni két hangszórót.
Ha van egy zeneszám. Legyen mondjuk egy wav fájl. Nem mindegy, hogy ezt lejátszod eredetiben, és a hangkártya kimenetére rákötsz egy aktív aluláteresztő szűrőt, vagy szoftverrel módosítod a fájlt és elmented. Így lejátszva az eredetivel összehasonlítva semmi fázis változás nincs, csak a frekvenciák amplitúdóján csökkentettünk. Csak a biteket "bántjuk" ellentétben egy aktív szűrővel.
Köszönöm szépen a fáradozásod! De sajnos ez még nem elég a winISD-nek a tervezéshez...
Ha valaki tervezett már ilyen hangszóróval (MNC PENTA 300 ) bass reflex, vagy bandpass mélyládát, akkor kérem ossza meg velem a méreteit! De ha valakinek esetleg meg lenne az eredeti adatlapja, az lenne a legjobb, mert akkor megtudnám tervezni magamnak...
Okosabb lenne olyan hangszórót keresni, amihez léteznek hellyel-közel megbízható adatok, paraméterek. Az MNC közel sem ilyen...
Szia. Digitálisan megvalósított Butterworth, Bessel, L-R szűrő ugyan úgy viselkedik mint egy analóg megfelelője. Ugyan úgy lesz fázistolása is.
Lineáris fázisú FIR szűrő megvalósítható, viszont jóval számításigényesebb...
Igazam van. Az FFT Filterrel megvalósított szűrő az eredetivel azonos fázist produkál. Aki nem hiszi, annak elküldöm a hangfájlt.
Szia, megelőztél
Ugyanerre jutottam, valóban a digitális butterworth szűrőt is próbáltam, az tényleg beleszól a fázisba. De ez az úgynevezett FFT filter nem. És valóban számításigényes Köszi.
De ehhez a hangkártyába kellene beépíteni a szűrési folyamatot mondjuk.
A frekvenciafüggő amplitudóváltozás mindenképp magával hozza a fázisváltozást is az adott tartományban.
Néhány közeli képet mondjuk ha készítenél róla, akkor fogok tudni egy használható doboztérfogatot ajánlani.
Az eredeti adatlap semmire nem jó, egyrészt szon sem volt T-S paraméter, másrészt amit az MNC-nél mérnek, abból nagyjából semmi nem igaz. Annakidején méregettünk ilyen hangszórót, még az első mnc fórumon fent is voltak az adatok elég magas jósági tényezői vannak, viszonylag gyenge mágnessel. Inkább zárt dobozos. Persze először tudni kell, hogy hol, milyen, mekkora helyiségben milyen erősítővel akarod használni.
Elég komoly számításokat kellene elvégeznie
Sajnos a hangfalnak mindenhogyan változik a fázisa. És nálam csak a szub kap szűrőt, a több hangfal előtt nincs felüláteresztő. És a kettő néha "összeveszik" hol gyengítik, hol erősítik egymást. Sajnos a hallgatási pontban a szub-ból érkező 80-100Hz elég rendesen kioltódik, ezért szükségem van a többi hangfal segítségére. A szub oldalt van elhelyezve, de ha a többi hangfalhoz közelebb találok neki helyet, akkor meg a lényeg, a 30-40Hz nem jön át. Imádom a szoba akusztikáját
Hello mindenkinek mi a kölönbség passzív és aktív között légyszi segítsetek.
Az aktívban van hangerősítő fokozat is.
Mindenképpen oda kell figyelni a jó hangolásra, mert a bandpass nagyon érzékeny rá.
Elég sokat csináltam és hangoltam és bizony nagyon el lehet rontani, ha nem követed pontosan azokat a méreteket amit a doksi ír! Ha saját tervezésű dobozt akarsz esetleg valamikor csinálni azt mérés nélkül lehetetlen pontosan behangolni, de ennél a megadott méretek miatt valószínüleg nem lessz gond Viszont nézz körül valamilyen építőipari boltban mert szennyvízcsóból lehet kapni mindkét méretet, igaz hogy általában csak 2m-es darabokban, de nem olyan drága!
Teljesen mindegy, a lényeg, a hangszóró nem ugyanaz.
Sziasztok!
Valaki tudna nekem egy bass reflex ládatervet adni Sal SPA 4050-es mély hangszóróhoz a lényeg az hogy a minősége kevésbé számít csak hangos legyen! A válaszokat előre is köszi
Ez az a hangszóró, ami egyik sem lesz.
Nagyjából 80 literes zárt dobozban működik elfogadhatóan. Persze attól is függ, hogy hol, mire, milyen rendszerben használod.
Végül is egy Lada kombiba szeretnénk haverral beépíteni a minőség nemszámit csak "dübörögjön". (Amúgy nekem van 2 ilyen tányérom nagy tölcséres wega ládába és ugyahogy meg vagyok vele elégedve)
Hát ez egyszerű. Ha még nem dübörög eléggé zártként (pedig már úgy is van kiemelése), akkor lehet tovább rontani még egy reflexcsővel is.
Köszi a gyors választ tehát akkor 80 l zártan az ideális hozzá.
De ha nem elég jó, akkor egy 100*100-as csővel fog emelni még ~8dB-t 80Hz környékén.
Köszi amúgy ezt csak a vicc kedvéért csináljuk Ladába mert volt egy fölösleges hangszóró
Meg kéne nézni a paramétereit. Lehet, hogy nem ugyanaz a hangszóró mint ami a dobozba való lenne, de nembiztos, hogy nem lenne jó bele kissebb módosításokkal.
Nekem 75 literes zárt dobozban vannak ilyenek és elég korrekt mélyet szól a hangszóróhoz képest.
Szóval nyugodtan csináld meg azt a 80 literes zárt dobozt!
Az a baj, hogy a paramétereket majdnem hiába nézed, mert a Beymánál azért előfordulnak 30%-os különbségek, szóval nem mindig az adatlap érvényes.
A helyettesítő FS Audióról már nem is beszélve. Egyébként ha ettől eltekintünk, akkor is eléggé más a két hangszóró.
Azt gondoltam, hogy a beyma azért valamivel pontosabban dolgozik.
Érdekelne, hogy a Limp ami az arta pakkban van mennyire ad használható értékeket, valamint hogy kell a hangszóróra helyezni a súlyt méréskor? |
Bejelentkezés
Hirdetés |