Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   151 / 564
(#) Zerocross válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Magyarosítva: Pulzus Frekvencia Moduláció. Vagyis a kütyü alapjáraton csak úgymond hallhatóan kattog, mint az Alien filmekben a detektor, csak halkabban. Fix az impulzus szélesség, és terheléssel arányosan növeli az impulzusok sűrűségét. Amiről tudok, hogy a TransPocket 1500 is így működik, de az már processzoros, ezért nekem elérhetetlen maszekon. :no:
(#) dobo válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Részben igaza van mindkettőtöknek .
A Fi relé ha a felvonulási szekrénybe van akkor védi a hosszabítót a dugaljat a dugvillát a hegesztő vezetékét és a hegesztő készüléket a hibaáramoktól.
Ha a készülékbe rakod akkor csak a készüléket védi.
(#) Zerocross válasza dobo hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Én csak a csóró hegesztő melós szemszögéből néztem a problémát, persze én sem vagyok akkora marha, hogy egy FI-relét a hegesztőbe rakjak, csak az elv mint lehetőség, hogy védelmi eszköz lehetne a hegesztőben, ha nem is FI-relé. Szerintem megfelelő méretezéssel meg lehet oldani egy ilyen érzékelőt ami csak töredéke pénzbe kerül és teszteléssel bizonyítható a létjogosultsága.

De az vitathatatlan tény, hogy egy felvonuló szekrény vagy egy FI-relés hoszabbító nem csak praktikus de bizonyítottan megbízható.
(#) kissadam válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Üdv!

PFM vezérlést nem igazán szoktak alkalmazni tápegységekben, mert a felharmónikus tartalma szinte szűrhetetlen. A frekvencia állandóan változik, olyan szűrőt nem lehet készíteni, ami minden frekvencián szűrne.
(#) Zerocross válasza kissadam hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Mégis van, mert létezik.
(#) mpisti válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Ne írd le a Fi relé működését,hanem javaslom az MSZ2364 vagy a régebbi MSZ 4893 beható tanulmányozását. Jól ismerem a Fi relé működését, mitöbb,a '80-as években havonta vizsgát kellett tennem érintésvédelmi ismeretekből,tehát akarva-akaratlan az emberre ragadott valami.Nembeszélve a különféle felülvizsgálói papírok megszerzéséhez elengedhetetlen tanfolyamokról. Valamikor régen a szakdolgozatomat az érintésvédelmi megoldásokról írtam,tehát elhiheted van némi tapasztalatom ebben a témában. Már egy korábbi hozzászólásomban utaltam rá,hogy ötletelni lehet,de tippet csak olyant szabad adni,ami nem sérti a hatályos műszaki előírásokat. Egy véletlen baleset felülvizsgálatakor az internetes szakmai fórumok is terítékre kerülnek ha bebizonyosodik,hogy a baleset okozati összefüggésbe hozható valamelyik fórummal. Én emiatt ragaszkodom az általam alkalmasint megemlített szabvány betűjéhez. Tehát amit leírtam, ennek szellemében írtam.
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

"PFM vezérlést nem igazán szoktak alkalmazni tápegységekben, mert a felharmónikus tartalma szinte szűrhetetlen."
Az összes komolyabb ipari gép ezen az elven működik.
A vezérlése korántsem olyan egyszerű mint a PWM.
De sokkal megbízhatóbb.
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Valóban igazad van, sokkal bonyolultabb a vezérlése.
Hegesztő gépekben nem vagyok biztos az alkalmazás elterjedtségében. A normál tápegységekről rendszerint olyan fogyasztókat üzemeltetünk, amelyek nem szeretik a felharmonikusokat, ezért nem alkalmazzák ilyen célokra. Hegesztőgépek kimenetén viszont villamos ívet szeretnénk produkálni, ott kevésbé lehet probléma a zavarjel.
(#) Zerocross válasza mpisti hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Elnézést kívánok!
Na de most már kíváncsi vagyok miért nem véd meg a FI-relé, ha a fusera-hegesztőben van!
Tételezzük fel, hogy vagyok akkora marha, és a FI-relét beleteszem a hegesztőmbe, amibe véletlenül egy elfuserált főtrafó tekercsei az alul-méretezés miatt túlmelegedve összesülnek. Illetve a hálózat amiről üzemeltetem a fusera-hegesztőt már rég elrohadt a földelő levezetője, (vagy nem). Én (a marha szakiparos ) kezemben a bika-csipesszel nekitámaszkodom a kerti csapnak.

A folytatás a TIÉD.

Megjegyzem nem áll szándékomban gúnyt űzni a szaktudásból, csak én először a működőképességet veszem számításba, aztán jön a józan ész (egyszerűsítés, van-e értelme) majd a jogi -szabvány- alapja (ha kell).

Van még ötletem! például Shift-vezérlés (PSPWM)?!
(#) kissadam válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Ötletekből sosem fogyhatunk ki, de a PSPWM-ről még nem hallottam. :nemtudom: Majd az okosabbak megmondják!
(#) Zerocross hozzászólása Nov 12, 2010 /

Ami miatt érdekel a PFM, hogy tudomásom szerint az üresjárati fogyasztás csekély és ezzel együtt a félvezetők üresjárati terhelése és hőtermelése szinte jelentéktelen.

Példaként küldenék egy PDF-et, de a rendszer nem engedi, túl nagy, 2,7MB. Egy 500W-os PSPWM-ről szól, csak az elv kedvéért.
(#) mpisti válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

"én először a működőképességet veszem számításba, aztán jön a józan ész (egyszerűsítés, van-e értelme) majd a jogi -szabvány- alapja (ha kell)."
Na látod, nem vagyunk egyformák.
Nálam a sorrend némileg borul. Lehet hogy szakmai ártalom,de nálam a megvalósítás alapvetően attól függ,hogy az adott projekt a vonatkozó előírások figyelembevételével kivitelezhető-e? Ha nem, akkor csak ötlet marad - vagy mérlegelni kell, milyen plusz beruházás szükséges ahhoz,hogy a projekt kivitelezhető legyen. Ebből következik,hogy az egyszerűsítés csak akkor jöhet számításba,ha sem a biztonság,sem az elvárt működőképesség nem csorbul.
(#) Zerocross válasza mpisti hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Persze először megtervezem a cuccot papíron, hogy elvben működjön, aztán az egyszerűsítés és, hogy így van-e létjogosultsága az elméleti rajznak, aztán ha szükséges a szabványi megfelelőség és csak ezután jön a fizikai megvalósítás.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zerocross hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

Értem. Nem hinném, hogy olyan bonyolult lenne. Ha az impulzus szélsség fix, akkor nagyon egyszerű megcsinálni a szabályozókört, egyszerű kétpontszabályozó lehet. Lehet ugyanúgy együtemű, mint a Maci, de lehet ellenütemű, mint egy félhíd, vagy teljes híd. Teljesen korrekt lehet a gate-meghajtás, egyszerű hozzá energia visszatáplálós snubbert csinálni, lehet ZVS, stb.

mpisti: Legyen ilyen? Nekem tetszik...

Az igaz, hogy a keltett zavar spectruma jóval szélesebb, de ha jól gondolom, nem az a lényeg, hogy az ívfeszültség milyen és mennyi felharmónikust tartalmaz, hanem, hogy a betáp mennyit lát ebből. Egy hegesztőgépnél nem hiszem, hogy a normál görbét kell kielégítenie az EMC-nek, oda jó a sokkal gyengébb is. Ahol egy ilyen géppel dolgoznak, ott ne akarjanak rádiózni.

PSPWM? Ez a fázistolós, amikor két félhíd van és a félhidak kimenetei közé van kötve a trafó? A szabályozás úgy valósul meg, hogy fázisban eltolva állítanak elő négyszögjelet a félhidak. Van rá ic is, pl: UC3875. Nagyon sok előnye van a kapcsolásnak, ami abból ered, hogy a tranyók bekapcsolási ideje fix, a félhidak mindig 50%-os kitöltéssel működnek, stb.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 12, 2010 /

"mpisti: Legyen ilyen? Nekem tetszik..."
Ha már megkérdeztél-legyen. Főképpen azért,mert ezt a dolgot kb egy-másfél hónapja említettem egy gép,
- konkrétan a MILLER XMT400-as működésével kapcsolatosan. Akkor említettem,hogy ha meglesz a fényképezőgépem,fogok feltenni képeket a gépről. A fényképezőgépem jövő héten meglesz,akkor aztán fogok feltenni fotókat a gép alkatrészeiről. Aztán télen meg a rajzán szereplő alkatrészek értékeinek megállapítása
mivel erre sajnos most nincs időm.
(#) dobo válasza mpisti hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Ez az a technika ami 2 db 75 amperes igbt modullal tud 300 amper körül?
Ha a Miller ezt a kapcsolást használja akkor az nem lehet rossz
(#) visó hozzászólása Nov 13, 2010 /

EMBEREK!!! Segítséget kérek, egy mikro 124-es tipusú inverteres hegesztő van nálam javításon. Eldurrant a 4db IGBT de nem is ez a baj, hanem a lábánál lévő ellenállást nehezen bírom megfejteni mert szétégett. Elvileg R130 van ráírva, az én olvasatomban ez 0.13 ohm, ez smd 1206-os méretű. Ha valaki látott már ilyet vagy kapcsolási rajzot tud az jelentkezzen kérem!
(#) mpisti válasza dobo hozzászólására (») Nov 13, 2010 /

Pontosan.
2db MG75Q2YS11 modul van benne eredetileg.
(#) mpisti hozzászólása Nov 14, 2010 /

Mellékelem az említett Miller főáramköri rajzát. A minősége hagy némi kívánni valót maga után,de ez érthető talán, mivel kb.10 évet ment,mielőtt kibontottam a dobozából a rajzot. Tanulmányozás céljából talán elégséges a profiknak. Figyelsz, katt?

XMT400.jpg

(#) kadarist válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Nagyobb méretben nincs meg a rajz?
(#) csabee válasza X Sügi X hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Üdv X Sügi X!
Azt szeretném csak kérdezni, hogy az elektrostához van-e valamilyen dokumentációd ami alapján megcsináltátok és ha igen akkor megosztanád-e velünk?
Minden leírás érdekelne erről típusról...
Előre is köszi...
(#) zolee1209 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Elég lenne a méretezést kikapcsolni...
(#) kadarist válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Én tudom...
(#) mpisti válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Szerintem Paint-tal nagyítható, és szerkeszthető is. Ez a rajz a gép belsejéből lett kimelegítve, tehát ez biztos hogy megfelel a valóságnak. Nekem ami rendelkezésre áll dokumentáció, az ettől némileg eltér, azért ezt a rajzot szkenneltem be.
(#) mpisti válasza zolee1209 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Én MP980-al szkennelek. azon nincs ilyen funkció...
(#) kadarist válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Ilyen lett.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

A fájlmelléklet-->méretezés-nél kapcsold be a "ne méretezz" -t.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Figyelni, figyelek,de ebből semmit nem tudok kideríteni. A főkör valami rezgőkörös izé, tirisztorral szoktak ilyesmit csinálni. De az is lehet, hogy azok a fojtók a tranyókkal sorban egész picikék és akkor egész más funkciója van.
Következő: »»   151 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem