Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A veszteségekkel együtt is kb. 150 W-ot kell tudni a tápnak egy 2X25 W-os A !! osztályú csöves végfoknál.
Természetesen a túlméretezés hosszú távon meghálálja magát..
JZoli hozzászólása szerintem nem teljesen helytálló, ugyanis, Pl.: a kapcsolóüzemű tápoknál a 230-at egy az egyben egyenirányítják. Szóval lehet. De ilyen felhasználásnál ez életveszélyes, ezért TILOS!!! Én egy plazma tv tápját használom, amiből 216v is jön ki. Ez anódfesznek megfelel. Ha nem tudsz beszerezni csöveshez való hálózati trafót, és tekercselgetni sem szeretnél, járható út az, hogy 2db egyforma, vagy hasonló trafót egymással szembe kötsz. (Pl.: 230/12-12/230) Azt már egyenirányíthatod, Pl.:1n5406, vagy egy legalább 350v-os greatz híddal. Valahogy így kéne kinéznie, mint a képen.
Csak érdeklődnék: akkor elvetettük, hogy innen szerezzünk be közösen orosz csöveket?
GU50 SE-hez elég lehet kimenőnek SM85a? Próbálom rendzgetni a dolgaimat hogy miből mit lehetne csinálni.
Most, hogy nézem a rádióvilág honlapját nagyon jó áron vettem a 6P3SZ-eket. De ahogy nézem, mindent horror áron adnak. Ennél még az elektroncso.hu is lényegesen olcsóbb. De a börze a legjobb. Még jó hogy van egypár csövem amiből építkezni tudok. Aki épített ebből a csőből PP erősítőt megoszthatná a tapasztalatait. Szívesen venném és gondolom más is.
Én is 6p3sz csövekből szeretnék építeni . Jó lenne ha valaki a tapasztalatait megosztaná , igen szép csövek . SE ben igen szépen szólnak .
Gábor
Én is építek 6P3Sz PP-t, most raktam össze a táp kondijait. Én 6N1P-vel hajtom majd őket. A hálózati egy 200W-os EI mag lesz, a két kimenőt még nem tudom, talán M102/52.
Mostanság én is 6P3SZ-E-vel építek PP-t. A BEAG 057-esét fogom megcsinálni érdemi változtatás nélkül. Monoblokkos lesz, de egy 760-as dobozban. A trafókat most rakosgatom az asztalon. A hálózati trafók (elöl lévők 120 W-osak és van rajtuk egy erős fűtés és 393 V (257, 275, 393). A kimenők Mayky féle TK157-ek (hátul). A kicsi trafó 2*41 V-os a rácselőfesz miatt lesz, mert a nagyokon nincsen erre már feszültség (ugyan ráférne, de nincs kedvem ez miatt szétszedni, a kicsi elfér a dobozban alul is). A csöveket már kipróbáltam gyári 057-ekben, semmivel nem szól rosszabbul, mint az EL34-ek (quadba válogatott 6P3SZ-ek).
Hali!
6H6C-hez valami bevált kapcsolásotok van? Lehetőleg ne olyan ami 1+2fél csőből van. Előre is köszönöm
Én a helyedbe nem a katodint használnám fázisforditónak, vagyis nem a 057-et eröltetném. A 6P3-as csövet sugártetróda jellegénél fogva, nem árt, enyhe rácsáramra is képes meghajtóval kergetni.
Az EL 34 az tiszta pentoda, tehát könnyebb hajtani. Valaki itt utalt a Williamsonra. Azt nem tudom felrakta-e kapcsolást ? Nézz utána, mert az nagyon jó séma. Az ereditileg is 6L6-al ment
A trafón 393 V van ? Mekkora tápfeszt tervezel, mert ez egyenirányítva bőven 500 V felett lesz. Ennyit el fog bírni a 6p3sz-e? Ja meg féltem a trafómat is. 2 réteg 0,05 prespán benne a szigetelés, ami elméletileg 3 kV-ot elszigetel, de szerintem úgy 400 V-ról üzemeltethető biztonságosan, ahogy az eredeti ea057-ben is volt (390V)
A 057 első változata ECC83 katodinnal ment. A második változat E80CC- bonyolult meghajtással. Magánvéleményem szerint az egyik ku.a másik eb, nem jó egyi előfok sem..
MEGHAJTÁS: Vagy a Williamson(sok változata van már, csőtől függően), vagy ARC VT-60. Amúgy az EREDETI W-on KT 66-os csövekkel ment triódának kapcsolva 14 W teljesítménnyel. De végül is a KT sorozat és a 6L6 szériák rokonok.
Ja, az más Annak idején egy ugyanilyen szerkezetű trafóval 430-ról nyomtam, azzal nem volt gond, tovább nem mertem feljebb menni mert csak 450 V-os kodikat építettem az EL34 PP-be. A hálózati tudta volna mert 350 V-os leág is volt rajta. Egy Jolida szerű kapcsolásban. Most vettem néhány 500 V-os kondit azzal majd megpróbálok feljebb menni a 6550/KT88 PP-be. ha majd egyszer 1000 év múlva kész lesz. Ezek a csövek már nem játékcsövek ezek bírják a gyűrődést 500 V simán lehet a segédrácsukon.
Köszönöm a tapasztalatokat. Ecopityuval is konzultálok ezügyben. Segít nekem a kiemenő témában is. Akkor azért nem látom a vaterán a kimenőket? Nem lényeg, megtekerem magam az SM102a-ra. Remélem egy 20-25W kiesik majd belőle. Gondolom erre már min. 0,3mm huzal kell a primerre. Azt talán már tudom menet menet mellé tekerni. A kisebb trafóknál ugyanis meggyűlt a bajom a vékony huzal egymás mellé tekerésével.
Villiamsont csináltam már velük pár éve, néhány kapcsolást pont én is rakatam be (pl.807-el). Van nálam két gyári 057-es (40 W-on vágja a színuszt, 400 V van a kimenőkön 40 mA nyugalmi árammal mennek a végek). Ezekbe próbáltam a 6P3C-E-ket, szintén 40 mA-en, és igen szépen muzsikáltak (nem látszódott a szkópon sem, hogy szenvedne a katodin). A kimenőim is rendes TK 157-ek, csak 8 ohmra (visszacsatoló tekercsesek), úgyhogy maradok az eredeti kapcsolásnál legalábbis a régi hangszínszabályozótól kezdődően (hangszín persze nem lesz benn, az eleje ezért változhat).
Kőbe vésve persze semmi nincsen (főleg nálam).
0,25-ös elég, 120 mA-t elbír és szebben szól.
Én esetleg megkockáztatnám a TK157-es elrendezést mivel ez egy hipersil vas, ezért tudhatja azt amit egy M102B, jóval kisebb rézveszteséggel.
Azzal nem fog elférni 206 menet M102-es csévén. Talán 190-196 ha halál pontosan tekered :eeknoes: .(60-61 mm széles a cséve, és kell hagyni 1-1 mm ráhagyást a széleken) Az egyszeres 0,25 szigeteléssel együtt 0,27 (ha jók az emlékem)
Valahogy el kell csalnom, csak ez a huzal van. Én a visszacsatoló tekercseket kihagyom.
Hát ebben az esetben megtoldanám a trafót még 2 sor primerrel és egy szekunderrel, az NVCS-t meg elhagynám.
Így 1900 menet lenne a primer.Valahogy így Persze van 1-2 ohm eltérés a 2 félfázis tekercs között, de az a kutyát nem érdekli
Köszi. Majd ezt a lehetőséget is megjátszom.
A katalógus 250V ot ír ezekre a csövekre. Meddig fogja vajon bírni 400V -on?
Nekem is 057 van, és gondolkodtam ezeken a csöveken, mert olcsó és áll. jó hangú csövek, de engem többen lebeszéltek róla, és a 6L6GC-t javasolták az EL34 ek helyett!
Sokáig bírja 400V-ról is, hidd el. Az adatlap nem szentírás, persze azért jó betartani. De ha az anóddisszipáción belül vagyunk, nem érdekes az anódfesz, persze ésszerű határok mellett.
Nekem is trafó gondjaim vannak. 14 mm fér a csévetestre, a tervezett tekercsek pedig 15 mm-t foglalnának (Vékonyabb hozalt nem nagyon akarok, mert nagy lesz a DC ellenállása.) Az ablakméret megenged még 1-2 mm-t, de a csévetest oldalát valahogyan meg kell magasítanom. Van erre valami bevált módszer?
Én ezt olvastam több helyen, hogy 400V-on zabálja az orosz csöveket csöveket.
A GU50 is orosz cső nem? Hány olyan fórumtárs van, akinek 400V, vagy afeletti feszültséggel régebb óta üzemelnek a GU-k? Nem kötekedek, de ez badarság szerintem. Na mindegy, majd kiderül, 3 teljesen csakis orosz csöves erősítőmből 2-ben kapnak 400V-ot a végcsövek. (GU50 SE, meg majd a 6P3Sz PP) A 6N13Sz-ek csak 230V-ot kapnak, mert ők triódák.
De nézd már meg a GU 50 adatlapját! 1000V max anódfeszt ad meg, annak a 400V meg se kottyan, meg amugy se a GU-kra gondoltam hanem a 6p3s re orosz csövek alatt...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |