Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Bocsi, sajnos Endrének igaza volt, én a FIFO memória működését "írtam le" számodra. Mentségemre legyen mondva, hogy hardveresen FIFO (Stack-zsák) memóriát nem igazán készítenek. Ez legfőképpen a számgépek eszköze. FIFO memória viszont alkalmazható digitális adattárolásra. (Adatgyűjtő-regisztráló-szkóp..) De a zsák memória működési elve, elég egyszerű. Gondolj bele, ha egy zsákba dobozokat pakolsz egymás tetejére. Minden dobozban (memória rekeszben) egy adat van. Ha egy dobozt a zsákba teszel, az felel meg a memória írásának. Ha egy dobozt kiveszel, az felel meg a memória olvasásának. Könnyen belátható, hogy az utolsónak betett doboz tartalmát olvashatod el először. Avagy ha a legelsőnek betett doboz tartalmát szeretnéd elolvasni, akkor szép sorban felülről lefelé, az összes dobozt ki kell szedni (olvasni) a zsákból, ahhoz hogy az első adathoz hozzáférj. Természetesen a valóságban egy memóriával kissé más a helyzet. Itt az üres dobozok egymás tetején (egymás feletti címen) vannak. Nem pakolgatjuk, csak egy mutatót (pointert) tartunk nyilván, hogy hol van a zsák teteje. Ha adatot helyezünk az oszlopba, akkor a pointer által mutatott helyre (címre) írjuk az adatot, és a pointert egyel feljebb visszük. (Mindig a pointer tudja-mutatja, éppen hol állunk, avagy "hol a zsák teteje".) Ha kiveszünk a memóriából, akkor a pointert egyel lejjebb visszük (csökkentjük a címet) és olvassuk az adattároló rekesz tartalmát. A rekeszek tartalma az olvasás alatt természetesen nem vész el, csak épen a pointer feletti adattartalomnak jelentősége már nincs. Így ami alatta van az a zsák tartalma, ami felette van az csak "szemét". De ez gondot nem okoz, mert ha felfelé lépünk, akkor mindig írjuk a cella tartalmát. Tehát majd a szemét helyére, új értékes adat kerül. A processzor a Stack memóriát, azaz a címzését, StackPointer (SP) kezelését, írását-olvasását automatikusan (pld.: Push-Pop Call-Ret utasítások alapján) elvégzi. A Stack memóriát ugráscímek, és adatok tárolására is használhatja a processzor. A Stack kezelésével, nem sok dolgunk van. Mindössze azt kell tudnunk mit és miért tettünk bele. (Adatok beírásának és kivételének természetesen fordított sorrendje van. A zsák működésének elméletéből kifolyólag) Annyit még meg kell jegyezni, hogy a Stack (zsák) a processzornál "fejjel lefelé áll". Tehát a íráskor a cím nem nő, hanem csökken, és olvasáskor nem csökken hanem nő. Ez azért alakult ki, mert a Stack hossza a program futása alatt változhat. A programunk és a Stack azonos memóriában van. A futó programot a memória alsó címétől növekedően írjuk be, a Stack, meg a legmagasabb memória címnél kezdődik és épül visszafelé. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy a kettő össze ne érjen, mert akkor összeomlik a rendszer. üdv! proli007
Már kerestem de sajnos nem sikerült olyan információt találnom ,amely közelebb visz a feladat megoldásához.
A suliban volt szó SRAM -ról, de a LIFO,FIFO memóriáról csak annyi, hogy gyártanak ilyen memória típust is.
Ha az erősítőd közös emitteres(a kollektor a kimenet), akkor ebben a kapcsolásban az erősítés közelítőleg RC/RE lesz. Ha tényleg az emitter a kimenet(akkor viszont nem közös emitteres) akkor kb. 1 az erősítés.
Lehet hogy egy CPU - val kellene megoldani a memória kiolvastát ? (pl:8080)
Sziasztok!
Három napja rakoncátlankodik a számítógépem táp ventilátora. Bekapcsolás után 20 másodpercel elkezd kerregni. Aztán kikapcsolom, majd újból elindítom és semmi baja! Arra gondoltam, holnap megtisztítom a gépet a portól és adok neki egy kis kenőanyagot. A kérdés, hogy mi legyen az? Mert olvastam WD40-et, de azt is, hogy ez csak ronthat a helyzeten hosszútávon, illetve van itthon vazelin, bár az meg régebbi eléggé megsűrűsödött, kissé kemény (,de hő hatására megolvad). Esetleg más tipp?
Szia!
Cseréld ki a ventilátort, az a biztos. Minden kenőcsözés csak időlegesen javít az állapotán.
Műszerolaj kell neked, de csak akkor, ha nem golyós csapágyas! Ha golyóscsapágyas, akkor csak a csere segít!
Sziasztok,
szinte teljesen sötét vagyok minden elektronikai dologban mégis a fejembe vettem, hogy - jó magyar szokás szerint - spórolni szeretnék és "DIY" szeretnék csinálni egy folyadék adagoló rendszert az otthonomban fellelhető ketyerékből ehhez szeretnék segítséget kérni. Van-e esetleg olyan aki megmondaná hogy miket kell megvennem ahhoz hogy egy ilyet tudjak építeni****. Részletezve: Van egy akváriumom ahová minden nap 1ml növénytápszert szeretnék adagolni. Sok irányból körüljártam a kérdést, és végül az tűnt a leg kézenfekvőbbnek hogy egy 50ml-es fecskendőt megtöltenék majd egy villanymotor segítségével (mondjuk egy fogaslécen keresztül) pontosan annyi tápszert tolnék a vízbe amennyire szükségem van. Így elméletileg elég lenne (50ml-es fecskendő esetén) 50 naponta cserélnem a töltetet. A legnagyobb gondom az, hogy fogalmam sincs hogy hogyan álljak neki. Egy rossz cd-író fogasléces mechanikájára és villanyomtorjára gondoltam, de azt még nem tudom, hogy mi módon tudnám ezt kivitelezni. Örömmel vennék minden ötletet és segítséget! Nagyon köszi, weak Moderálva. Frankye
Üdv
Szeretnék összehozni egy kénplazma izzót. Ha minden igaz, akkor heteken belül meglesz az egyszerűbbik része: a lezárt és töltött kvarccső/gömb. A lényegi, működtető résszel vagyok óriási bajban, mivel annak egy magnetronnak kellene lenni, amihez érthető okokból nem szívesen piszkálnék. Ráadásul ha hozzá is mernék piszkálni, akkor se a háztartási 700W leadott teljesítményűhöz kellene, hanem max. 100W környékén. Valamikor régen, elég érintőlegesen tanultam a mikrohullámról (a 2,45GHz-re kihegyezve), illetve a veszélyeiről, emiatt sem akarok szétkapni egy mikrót. Ja, lehet készen is kapni ilyen eszközt, csak az túl nagy (1,2kW), és túl drága (5000€). Lehet olcsóbbat is kapni, de az csak ehhez képest olcsó, 1000€ környékén indul az egyszerűbb verzió. Az eddigiekből adódik 2 kérdés: - van itt valaki, aki tud (és hajlandó) nekem segíteni ebben a nem kis problémában? - hova, melyik topikba érdemes ezt inkább feltenni? Köszi.
egy ötlet: vizben feloldod a tápszert, és csinálsz egy csepegtetőt. flakon, leszűkítve nagyon minimálisra, azaz inyekciós tűre, a flakon tetejére meg egy apró luk, de lehet hogy nem is kell, kis kisérletezés kell ugyan, de nem kell bonyolítani elektronikával.
Nappaliról lévén szó nem mutatna jól ha bármit fellógatnék, ezért az alatta lévő szekrényben kellene elhelyezni a cuccot... tehát mindenképp nyomni kell.
A már bevett dolog egy vízpumpa segítségével működik, de nekem a mérete miatt nem tetszik. Az úgy néz ki, hogy megnézik hogy 1 perc (a legkisebb beállítható időtartam a könnyen beszerezhető időzítőkön) alatt mennyi vizet pumpál át a pumpa. Ennek alapján hígítják föl a tápot tehát - jelen esetben - 1 ml van az 1 perc alatt átnyomott folyadékmennyiségben. Ez sem lenne rossz megoldás, mivel még a párolgásból származó vízmennyiséget is kompenzálja a rendszer, azonban viszonylag sok helyet foglal a tartály igénye miatt és nem is túl elegáns. Ezért gondolkoztam az előbb leírtakon...
Sziasztok!
Nem tudom, hogy ezzel a kérdéssel hova fordulhatnék, így ha nem idevaló, akkor kérlek, hogy irányítsatok tovább.. Az alternatív kapcsoló topikban írtam korábban, hogy a LED-es lámpáim a lekapcsolt kapcsolókkal is égnek. Sajnos ott nem kaptam segítséget, így neki álltam egy két mérésnek, de elvesztettem a fonalat. A lényeg, hogy van egy alternatív kapcsolású köröm (két váltókapcsolóval), illetve közösített kapcsolókkal egy másik alternatív kapcsolású köröm (két váltókapcsoló és egy kereszt kapcsolóval). Közösített kapcsoló alatt azt értem, hogy a két külön kör egy ponton, egy kettős váltókapcsolón keresztül csatlakozik egymáshoz. Ez utóbbi lehet, hogy nem szól bele a problémába, de gondoltam így teljes a kép. A lényeg, hogy a LED-es lámpáknál lekapcsolt állapotban kb 25V váltófeszültséget lehet mérni. Ezek után megmértem a váltókapcsolót és az egyik állásban az elágazás egyik felén kb 230V-ot mérek, mindeközben a másik felén kb 209V-ot, a földhöz képest. Ha átkapcsolom, akkor fordulnak az értékek. Már szóltam a villanyszerelő kivitelezőnek, hogy nézze meg, de érdekelne, hogy ez technikailag hogyan jöhet egyáltalán létre? Ha valamit "rosszul" írtam le, akkor bocs, nem vagyok szakmabeli. üdv, rc
Szia!
Irányfényes kapcsolóid vannak? Esetlen nem a nulla van megszakítva a kapcsolókkal a fázis helyett?
Üdvözletem!
Igazából nem annyira tartozik ide,de nem találtam neki témát.(Ha tudnátok ajánlani,ne habozzatok!)Szóval a kérdésem az lenne,hogy ez a rádió alkalmas-e a mai CCIR sávban való vételre áthangolás nélkül?Név szerint Videoton RA2103. Köszönettel:Máté.
Szia!
Ebben nincs URH-tuner, úgyhogy egyáltalán nem alkalmas FM-vételre. Bővebben: Link
Köszönöm!
Van olyan csöves rádió ami alkalmas erre? U.I.:Azért kérdeztem,mert odaírja,hogy működik,akkor ezek szerint csak búg?
Szia!
Egyik kapcsolóm sem irányfényes. Ha ezt úgy érted, hogy a fogyasztó a fázis-körön és nem a nulla-körön van, akkor a válasz, hogy elvileg nem. De őszintén nem emlékszem, hogy hogyan jutottam erre. A kérdés szempontjából viszont úgy tűnik, hogy mindegy, hiszen a váltókapcsoló feladata, hogy vagy az egyik ágat, vagy a másik ágat zárja. Ha az egyiken 230V-ot mérek, akkor a másikon elvileg semmi sem jöhetne, mivel, akkor a másik váltókapcsoló (is) azt az irányt megszakította. Mégis van 209V rajta..
Köszönöm!
Akkor kajtatok és adatlapot is nézegetni fogok! ![]()
Valamiféle szigetelési probléma lesz nálad. Vezeték-sérülés, vagy ilyesmi. Én még azt is eltudom képzeni, hogy kapacitív csatolások miatt vannak ilyen feszültségeid. Hosszú ez az alternatív vonalad?
A két kapcsoló között kb 5-6 méter lehet. Toldás nélkül megy a kettő között egy olyan kábel, ami kívül piros, van benne egy árnyékolásnak tűnő kékes réteg, belül pedig egy sárga és egy zöld vezeték.
Lehet, hülye kérdés, de mi az a kapacitív csatolás?
Ha hosszan halad egymás mellett két vezeték, amelyek közül az egyik a fázisra van kötve, a másik pedig sehová, vagy egy nagyellenállású fogyasztóra, akkora fázis kapacitív csatoláson keresztül "átmegy" a lebegő vezetékbe és ez a hatás okozhat ilyen jelenséget.
Sziasztok
Volna nekem egy Pioneer GM 4000-es erősítőm. 2*100W A hiba jelenség: Az egyik csatornának olyna hibája van hogy ha halkan megy, akkor szól normálisan, viszont ha ráadom a kakaót akkor leszabályoz. A másik csatorna tökéletesen működik. Tisztán és hangosan szól, nem torzít. Mi lehet a gond? Akitől vettem pufferkondira tippel. itt a kapcsolás.. Bővebben: Link előre is köszi ![]()
Hello Mindenkinek!!
Lehet hogy nem is jó helyre írok de tudna valaki abban segíteni hogy mi a neve/hol lehet venni elektromosan vezető zsírt?? Nekem volt valami régi német zsírom az volt a neve hogy bronz zsír és bronz por volt keverve a zsírba egy tégely eltartott vagy tíz évig de most elfogyott, a gugli nem adott ki értelmes dolgot...... ![]() Nem muszály bronzosnak lenni csak jól vezesse az áramot. Előre is köszi Petike
Szia!
Egy példa: Bővebben: Link
Esetleg rézpaszta? Mondjuk nem tudom milyen alkalmazási területre kell, én mindenesetre motorszerelő suliban hallottam róla, de már nem emlékszem, hogy minek kapcsán merült fel.
Hello!
Szeretnék építeni egy dobozt amire kapcsolókat szerelek !Szerintetek miből építsem,és hogy? ![]()
Válassz egy megfelelő méretű dobozt, és feltétlenül fúrd ki a kapcsolók számára..
![]()
Dobozolási technikák, műszerdobozok A kereső nem harap.
![]()
Hali!
Azt szeretném tudni,hogy az alábbi IC-k mik is? CD401BE L7C2W7 HCF4070BE Ezekre az IC-kre lennék kíváncsi. Adatlapot találtam de nem tudom mire is jók. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |