Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1052 / 4003
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Hello!
Bocsi, sajnos Endrének igaza volt, én a FIFO memória működését "írtam le" számodra. Mentségemre legyen mondva, hogy hardveresen FIFO (Stack-zsák) memóriát nem igazán készítenek. Ez legfőképpen a számgépek eszköze. FIFO memória viszont alkalmazható digitális adattárolásra. (Adatgyűjtő-regisztráló-szkóp..)

De a zsák memória működési elve, elég egyszerű. Gondolj bele, ha egy zsákba dobozokat pakolsz egymás tetejére. Minden dobozban (memória rekeszben) egy adat van.
Ha egy dobozt a zsákba teszel, az felel meg a memória írásának. Ha egy dobozt kiveszel, az felel meg a memória olvasásának.
Könnyen belátható, hogy az utolsónak betett doboz tartalmát olvashatod el először. Avagy ha a legelsőnek betett doboz tartalmát szeretnéd elolvasni, akkor szép sorban felülről lefelé, az összes dobozt ki kell szedni (olvasni) a zsákból, ahhoz hogy az első adathoz hozzáférj.
Természetesen a valóságban egy memóriával kissé más a helyzet. Itt az üres dobozok egymás tetején (egymás feletti címen) vannak. Nem pakolgatjuk, csak egy mutatót (pointert) tartunk nyilván, hogy hol van a zsák teteje.
Ha adatot helyezünk az oszlopba, akkor a pointer által mutatott helyre (címre) írjuk az adatot, és a pointert egyel feljebb visszük. (Mindig a pointer tudja-mutatja, éppen hol állunk, avagy "hol a zsák teteje".)
Ha kiveszünk a memóriából, akkor a pointert egyel lejjebb visszük (csökkentjük a címet) és olvassuk az adattároló rekesz tartalmát.

A rekeszek tartalma az olvasás alatt természetesen nem vész el, csak épen a pointer feletti adattartalomnak jelentősége már nincs. Így ami alatta van az a zsák tartalma, ami felette van az csak "szemét".
De ez gondot nem okoz, mert ha felfelé lépünk, akkor mindig írjuk a cella tartalmát. Tehát majd a szemét helyére, új értékes adat kerül.

A processzor a Stack memóriát, azaz a címzését, StackPointer (SP) kezelését, írását-olvasását automatikusan (pld.: Push-Pop Call-Ret utasítások alapján) elvégzi. A Stack memóriát ugráscímek, és adatok tárolására is használhatja a processzor.
A Stack kezelésével, nem sok dolgunk van. Mindössze azt kell tudnunk mit és miért tettünk bele.
(Adatok beírásának és kivételének természetesen fordított sorrendje van. A zsák működésének elméletéből kifolyólag)

Annyit még meg kell jegyezni, hogy a Stack (zsák) a processzornál "fejjel lefelé áll". Tehát a íráskor a cím nem nő, hanem csökken, és olvasáskor nem csökken hanem nő.
Ez azért alakult ki, mert a Stack hossza a program futása alatt változhat. A programunk és a Stack azonos memóriában van. A futó programot a memória alsó címétől növekedően írjuk be, a Stack, meg a legmagasabb memória címnél kezdődik és épül visszafelé. Mindössze arra kell figyelnünk, hogy a kettő össze ne érjen, mert akkor összeomlik a rendszer.
üdv! proli007
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Már kerestem de sajnos nem sikerült olyan információt találnom ,amely közelebb visz a feladat megoldásához.

A suliban volt szó SRAM -ról, de a LIFO,FIFO memóriáról csak annyi, hogy gyártanak ilyen memória típust is.
(#) lapose válasza MetexM hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Ha az erősítőd közös emitteres(a kollektor a kimenet), akkor ebben a kapcsolásban az erősítés közelítőleg RC/RE lesz. Ha tényleg az emitter a kimenet(akkor viszont nem közös emitteres) akkor kb. 1 az erősítés.
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 14, 2010 /

Lehet hogy egy CPU - val kellene megoldani a memória kiolvastát ? (pl:8080)
(#) Rafael hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok!
Három napja rakoncátlankodik a számítógépem táp ventilátora. Bekapcsolás után 20 másodpercel elkezd kerregni. Aztán kikapcsolom, majd újból elindítom és semmi baja!
Arra gondoltam, holnap megtisztítom a gépet a portól és adok neki egy kis kenőanyagot. A kérdés, hogy mi legyen az? Mert olvastam WD40-et, de azt is, hogy ez csak ronthat a helyzeten hosszútávon, illetve van itthon vazelin, bár az meg régebbi eléggé megsűrűsödött, kissé kemény (,de hő hatására megolvad). Esetleg más tipp?
(#) kadarist válasza Rafael hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!
Cseréld ki a ventilátort, az a biztos. Minden kenőcsözés csak időlegesen javít az állapotán.
(#) smiler79 válasza Rafael hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Műszerolaj kell neked, de csak akkor, ha nem golyós csapágyas! Ha golyóscsapágyas, akkor csak a csere segít!
(#) weak hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok,

szinte teljesen sötét vagyok minden elektronikai dologban mégis a fejembe vettem, hogy - jó magyar szokás szerint - spórolni szeretnék és "DIY" szeretnék csinálni egy folyadék adagoló rendszert az otthonomban fellelhető ketyerékből ehhez szeretnék segítséget kérni. Van-e esetleg olyan aki megmondaná hogy miket kell megvennem ahhoz hogy egy ilyet tudjak építeni****.

Részletezve:
Van egy akváriumom ahová minden nap 1ml növénytápszert szeretnék adagolni. Sok irányból körüljártam a kérdést, és végül az tűnt a leg kézenfekvőbbnek hogy egy 50ml-es fecskendőt megtöltenék majd egy villanymotor segítségével (mondjuk egy fogaslécen keresztül) pontosan annyi tápszert tolnék a vízbe amennyire szükségem van. Így elméletileg elég lenne (50ml-es fecskendő esetén) 50 naponta cserélnem a töltetet.

A legnagyobb gondom az, hogy fogalmam sincs hogy hogyan álljak neki. Egy rossz cd-író fogasléces mechanikájára és villanyomtorjára gondoltam, de azt még nem tudom, hogy mi módon tudnám ezt kivitelezni.

Örömmel vennék minden ötletet és segítséget!

Nagyon köszi,
weak

Moderálva.
Frankye
(#) ngabor2 hozzászólása Nov 15, 2010 /

Üdv

Szeretnék összehozni egy kénplazma izzót. Ha minden igaz, akkor heteken belül meglesz az egyszerűbbik része: a lezárt és töltött kvarccső/gömb. A lényegi, működtető résszel vagyok óriási bajban, mivel annak egy magnetronnak kellene lenni, amihez érthető okokból nem szívesen piszkálnék. Ráadásul ha hozzá is mernék piszkálni, akkor se a háztartási 700W leadott teljesítményűhöz kellene, hanem max. 100W környékén.

Valamikor régen, elég érintőlegesen tanultam a mikrohullámról (a 2,45GHz-re kihegyezve), illetve a veszélyeiről, emiatt sem akarok szétkapni egy mikrót.

Ja, lehet készen is kapni ilyen eszközt, csak az túl nagy (1,2kW), és túl drága (5000€). Lehet olcsóbbat is kapni, de az csak ehhez képest olcsó, 1000€ környékén indul az egyszerűbb verzió.

Az eddigiekből adódik 2 kérdés:
- van itt valaki, aki tud (és hajlandó) nekem segíteni ebben a nem kis problémában?
- hova, melyik topikba érdemes ezt inkább feltenni?

Köszi.
(#) Doncso válasza weak hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

egy ötlet: vizben feloldod a tápszert, és csinálsz egy csepegtetőt. flakon, leszűkítve nagyon minimálisra, azaz inyekciós tűre, a flakon tetejére meg egy apró luk, de lehet hogy nem is kell, kis kisérletezés kell ugyan, de nem kell bonyolítani elektronikával.
(#) weak válasza Doncso hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nappaliról lévén szó nem mutatna jól ha bármit fellógatnék, ezért az alatta lévő szekrényben kellene elhelyezni a cuccot... tehát mindenképp nyomni kell.
A már bevett dolog egy vízpumpa segítségével működik, de nekem a mérete miatt nem tetszik.
Az úgy néz ki, hogy megnézik hogy 1 perc (a legkisebb beállítható időtartam a könnyen beszerezhető időzítőkön) alatt mennyi vizet pumpál át a pumpa. Ennek alapján hígítják föl a tápot tehát - jelen esetben - 1 ml van az 1 perc alatt átnyomott folyadékmennyiségben.
Ez sem lenne rossz megoldás, mivel még a párolgásból származó vízmennyiséget is kompenzálja a rendszer, azonban viszonylag sok helyet foglal a tartály igénye miatt és nem is túl elegáns.

Ezért gondolkoztam az előbb leírtakon...
(#) raycoon hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok!

Nem tudom, hogy ezzel a kérdéssel hova fordulhatnék, így ha nem idevaló, akkor kérlek, hogy irányítsatok tovább..

Az alternatív kapcsoló topikban írtam korábban, hogy a LED-es lámpáim a lekapcsolt kapcsolókkal is égnek. Sajnos ott nem kaptam segítséget, így neki álltam egy két mérésnek, de elvesztettem a fonalat.

A lényeg, hogy van egy alternatív kapcsolású köröm (két váltókapcsolóval), illetve közösített kapcsolókkal egy másik alternatív kapcsolású köröm (két váltókapcsoló és egy kereszt kapcsolóval). Közösített kapcsoló alatt azt értem, hogy a két külön kör egy ponton, egy kettős váltókapcsolón keresztül csatlakozik egymáshoz. Ez utóbbi lehet, hogy nem szól bele a problémába, de gondoltam így teljes a kép.

A lényeg, hogy a LED-es lámpáknál lekapcsolt állapotban kb 25V váltófeszültséget lehet mérni. Ezek után megmértem a váltókapcsolót és az egyik állásban az elágazás egyik felén kb 230V-ot mérek, mindeközben a másik felén kb 209V-ot, a földhöz képest. Ha átkapcsolom, akkor fordulnak az értékek. Már szóltam a villanyszerelő kivitelezőnek, hogy nézze meg, de érdekelne, hogy ez technikailag hogyan jöhet egyáltalán létre?

Ha valamit "rosszul" írtam le, akkor bocs, nem vagyok szakmabeli.

üdv, rc
(#) kadarist válasza raycoon hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!
Irányfényes kapcsolóid vannak? Esetlen nem a nulla van megszakítva a kapcsolókkal a fázis helyett?
(#) MaTe193 hozzászólása Nov 15, 2010 /

Üdvözletem!
Igazából nem annyira tartozik ide,de nem találtam neki témát.(Ha tudnátok ajánlani,ne habozzatok!)Szóval a kérdésem az lenne,hogy ez a rádió alkalmas-e a mai CCIR sávban való vételre áthangolás nélkül?Név szerint Videoton RA2103.
Köszönettel:Máté.
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 15, 2010 / 1

Szia!
Ebben nincs URH-tuner, úgyhogy egyáltalán nem alkalmas FM-vételre. Bővebben: Link
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszönöm!
Van olyan csöves rádió ami alkalmas erre?
U.I.:Azért kérdeztem,mert odaírja,hogy működik,akkor ezek szerint csak búg?
(#) kadarist válasza MaTe193 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Nem is egy!
(#) raycoon válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!

Egyik kapcsolóm sem irányfényes.

Ha ezt úgy érted, hogy a fogyasztó a fázis-körön és nem a nulla-körön van, akkor a válasz, hogy elvileg nem. De őszintén nem emlékszem, hogy hogyan jutottam erre.

A kérdés szempontjából viszont úgy tűnik, hogy mindegy, hiszen a váltókapcsoló feladata, hogy vagy az egyik ágat, vagy a másik ágat zárja. Ha az egyiken 230V-ot mérek, akkor a másikon elvileg semmi sem jöhetne, mivel, akkor a másik váltókapcsoló (is) azt az irányt megszakította. Mégis van 209V rajta..
(#) MaTe193 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Köszönöm!
Akkor kajtatok és adatlapot is nézegetni fogok!

Valamiféle szigetelési probléma lesz nálad. Vezeték-sérülés, vagy ilyesmi. Én még azt is eltudom képzeni, hogy kapacitív csatolások miatt vannak ilyen feszültségeid. Hosszú ez az alternatív vonalad?
(#) raycoon válasza kadarist hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

A két kapcsoló között kb 5-6 méter lehet. Toldás nélkül megy a kettő között egy olyan kábel, ami kívül piros, van benne egy árnyékolásnak tűnő kékes réteg, belül pedig egy sárga és egy zöld vezeték.

Lehet, hülye kérdés, de mi az a kapacitív csatolás?

Ha hosszan halad egymás mellett két vezeték, amelyek közül az egyik a fázisra van kötve, a másik pedig sehová, vagy egy nagyellenállású fogyasztóra, akkora fázis kapacitív csatoláson keresztül "átmegy" a lebegő vezetékbe és ez a hatás okozhat ilyen jelenséget.
(#) DaviD202 hozzászólása Nov 15, 2010 /

Sziasztok
Volna nekem egy Pioneer GM 4000-es erősítőm. 2*100W
A hiba jelenség: Az egyik csatornának olyna hibája van hogy ha halkan megy, akkor szól normálisan, viszont ha ráadom a kakaót akkor leszabályoz. A másik csatorna tökéletesen működik. Tisztán és hangosan szól, nem torzít.
Mi lehet a gond? Akitől vettem pufferkondira tippel.

itt a kapcsolás.. Bővebben: Link
előre is köszi
(#) miertfoglaltmindennick hozzászólása Nov 15, 2010 /

Hello Mindenkinek!!

Lehet hogy nem is jó helyre írok de tudna valaki abban segíteni hogy mi a neve/hol lehet venni elektromosan vezető zsírt??

Nekem volt valami régi német zsírom az volt a neve hogy bronz zsír és bronz por volt keverve a zsírba egy tégely eltartott vagy tíz évig de most elfogyott, a gugli nem adott ki értelmes dolgot......

Nem muszály bronzosnak lenni csak jól vezesse az áramot.

Előre is köszi

Petike
(#) kadarist válasza miertfoglaltmindennick hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Szia!
Egy példa: Bővebben: Link
(#) Krisz03 válasza miertfoglaltmindennick hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Esetleg rézpaszta? Mondjuk nem tudom milyen alkalmazási területre kell, én mindenesetre motorszerelő suliban hallottam róla, de már nem emlékszem, hogy minek kapcsán merült fel.
(#) Litux hozzászólása Nov 15, 2010 /

Hello!
Szeretnék építeni egy dobozt amire kapcsolókat szerelek !Szerintetek miből építsem,és hogy?
(#) proli007 válasza Litux hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

Válassz egy megfelelő méretű dobozt, és feltétlenül fúrd ki a kapcsolók számára..
(#) Action2K válasza Litux hozzászólására (») Nov 15, 2010 /

(#) nikolatesla hozzászólása Nov 15, 2010 /

Hali!
Azt szeretném tudni,hogy az alábbi IC-k mik is?
CD401BE
L7C2W7
HCF4070BE Ezekre az IC-kre lennék kíváncsi. Adatlapot találtam de nem tudom mire is jók.
Következő: »»   1052 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem