Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a fázis és nulla ágban is van előtét kondenzátor, akkor az áramkör valahol a hálózati feszültség felénél fog "lebegni". :felkialtas: Ez a sorosan kapcsolt kondenzátorok miatt van...
Kösz!
Talán alaposabban tanulmányozhatnám a szakirodalmat?
( Az élet is egy jó tanító mester. Csak kicsit fájdalmas... A PC AT-tápegységeiben a fázis - föld - nulla közötti szűrőkondenzátorai "leptek" meg egyszer elég kellemetlenül. Azóta a védőföldelést és a soros kondenzátorokat nem veszem félvállról! )
Üdv! lenne egy elég konkrét kérdésem: közvetlenül hálózati feszültségre sorbakötni több (pl: 30-40) ledet kivitelezhető? a led ellenállás számító progi nekem 230 V-ra 30 db. 2 V nyitófesz-es ledre 8,5 KOhm ellenállást dobott ki...ez mennyire biztonságos?vezeték vastagsága számít? mekkora hő keletkezhet egy ilyen mértékű ellenállásnál? Segítséget előre is köszönöm!
2,65W a disszipált teljesítmény, az áram 20mA alatti (40db 2V-os LED-nél)
Ezt bármelyik vezeték elbírja, de a szigetelésre ügyelj! 8,2k 5W-os ellenállás ajánlott.
Hali!
Ez amolyan tipikus kínai megoldás...Biztonságosnak nem nevezném, de tény, hogy december környékén elég sok ilyen megoldású fényfüzért adnak el. Ha mindenáron így akarod megoldani, akkor legalább kicsit vastagabb vezetéket használj, mint a kínaiak, ill. tapasztalatból mondom, hogy az ellenálláson is spórolni szoktak, melegedik is rendesen... szerk: Sebi közben beelőzött...
Szia !
Szerintem a 230V~ feszültséggel ne kísérletezz ! Életveszélyes is lehet, sőt mások életét is veszélyezteted ! Úgy soha sem tudod elszigetelni mint a gyári megoldások. A fázis bármelyik led-nél ott figyel ! :felkialtas: Üdv.: moele
Nem karácsonyi kültéri világítást akarok, hanem egy beltéri "UFO lámpabúra mögé ledes világítást..."
Isten igazából Neked van igazad! Csak egy gondolat volt,de inkább maradok az 5-18 V fesz-nél!
Mindenkinek Szép Estét!
Ez mindenképp megnyugtató! Gondold el, az ellenálláson már vesztesz 2,6W-ot...
Ha tápod feszültségétől függően 6-7db sorosan kapcsolt LED-ből csinálsz 6 egységet saját soros ellenállással, akkor is elbírja egy 300mA-es dugasztáp, mert kb 120mA-rel lehet számolni. Az egységek soros ellenállásain csak 2-3V-ot kell felemészteni, amit fél W-os ellenállás is elbír. (ha esetleg stabil kimenőfeszt ad a tápod, akkor fél V is elég hogy essen az ellenállásokon)
Szia!
Nekem működik jópár éve ilyen lámpám. A tapasztalataim csak jók. Nincs vele gond, 100W fényerőt sugároz, fogyaszt 8-9W-ot. Nincs tönkrement táp, nincs fölösleges melegedés, nincs késleltetve kapcsolás, stb. Tulajdonképpen Tesztnek raktam föl,több mint két éve, hogy meddig bírja ilyen körülmények közt a LED (fürdőszoba, meleg, gőzös milliószor kapcsolgatva, stb...) Ha gondolod tapasztalatot cserélhetünk... Egy kép a kezdeti stádiumból...
Szerintem arra gondolt, hogy egy 100Wattós izzónak megfelelő fényerőt produkál
IGEN!
"Aláteszek egy jobb minőségű napelemet, és az a 15%-os hatásfokával 15W-ot lead!" (értelmiségi ismerős ötlete) Isten király! De úgy látom valaki gondolkodik is! Köszönet banyaiakosnak. Kiegészítés: Tehát egy 100W-os normál fényforrás (izzószálas, nem halogén) fényerejének megfelelő fényteljesítményt ad le a mérések alapján.
Sziasztok!
Egyszerű megoldások hálózati LED-táplálásra: Bővebben: Link
Sziasztok!
Valakinek van élettartamra vonatkozó tapasztalata 230 V-ra kötött ledekkel? Litze
Hát nekem még nincs, mert amiket vettem a legkevesebbet működőt 25000órával vettem, és még nem telt el annyi Nekem van egy pár, eddig jól mennek, 1-2 elhalványodott (gu10-es) de gondolom túl nagy áramot kaptak. Ha egy korrekt áramgenerátort épít hozzá az ember, szerintem egész sokáig elmennek. Hozzá kell tenni, hogy névleges áram/feszültség biztosításánál is halványul a LED-ek fénye, csak ezt a gyártók nem reklámozzák...
Egyszer nekem vagy 5 évig működött egy villanykapcsolóba épített LED a lépcsőházban, de utána valaki ellopta...
Borzasztó dühös voltam, mert adtam volna neki hármat is, ha kér. Nem építettem bele újat, hogy újrakezdjem a tesztelését az élettartamának (mert a szomszédunk is kevesebbet ivott már, és már LED nélkül is eltalálta a lépcsőházvilágítás kapcsolóját a csengőnk helyett az éjszakában...).
A barkács asztalomnál volt mágneskapcsoló ( relé ) az elosztók áramtalanítására. Piros nyomógomb - bekapcs, zöld kikapcs. A bekapcsoltságot jeleztem vissza egy piros LED-del. Talán csak kondenzátor van előtte. A kapcsolónál nincs zavarszűrés, induktív feszültség elnyomás. Jó néhány kapcsolást kibírt, de megadta magát. Ugyanakkor a feszültség meglétét visszajelző zöld LED működik.
Ha egy esetből lehet általánosítani, akkor induktív fogyasztóra érdemes zavarszűrést építeni.
Persze, nézd meg szüleidnél, nagyszüleidnél a rádiós órát, ami olyan piros számokkal írja ki az időt....
Nos, keresd meg a legöregebbet az ismerettségben, az LED-es. Én találtam belőle 1992-est, ez már szerintem jó érték... És ezek közül jópár folyamatosan világít... több évtizede.
Szia!
Nem tudom,de a rádióban a ledek 230-ról mennének?
Sziasztok.
beépítettem ezt a kapcsolást egy villanykapcsolóba és az lenne a kérdésem hogy a fázist melyik oldalra kell kötni? Köszönöm.
szigetelésnek meg én zsugorcsövet használnék, 2 külömböző átmérőjűt amit egymásra tudok húzni forrasztásnál mint egy harmónika
Csak kiegészítésként!
A kisütő ellenállást az Xc ( 100-330nF-os ) soros kondenzátorral párhuzamosan ajánlott bekötni. ( Ha megszakad a LED áramköre az Xc akkor is ki lesz sütve... > LÁSD PL. <
Szerintem viszont egyikre sem,mert egy izzócserénél gyönyörűen ott lesz a foglalaton a fázis!
Épp azt mondom,hogy akkor is! Irányfénynek csak glim.
Vagy nem jól értem,és vezet a kapcsolóba 0-t is? |
Bejelentkezés
Hirdetés |