Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   89 / 370
(#) wer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Nem kötöttem sorba, csak rákapcsoltam 230- at ahonnét két primer vezető jön ki. Vagy úgy mondod, hogy a másik oldal lesz a 230?

de akkor melyik a három közül
(#) wer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Így kötöttem be.

kiosztás.jpg
    
(#) Alkotó válasza wer hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Én azt tételezem fel, hogy a primer és a szekunder is ketté van osztva. Tehát a primerből oldalanként "fél" van, azaz 120V. Ebből adódóan a két oldalon lévő primereket sorba kell kötni.
(#) wer válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
bocs a képért

IMG0156A.jpg
    
(#) wer válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Köszi kipróbálom egyébként mekkora lehet a teljesítménye? Bár a keresztmetszetből ítélve nem nagy
23x25 mm de 1,7 drottal tekerték
(#) wer válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Egyébként tuti 230-as. szünetmentes tápban volt mely
annó 400w-os teljesítménnyel rendelkezett.
(#) kadarist válasza wer hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Az a baj, hogy ez nem biztonsági trafó. Mire akarod használni?
(#) wer válasza kadarist hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
labortáp lenne belőle
(#) Alkotó válasza wer hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Attól, hogy eredetileg szünetmentes tápban volt, még nem biztos, hogy hálózati trafó. Abban lehetnek speciális megoldások is, hiszen valamilyen kisfeszültségű áramforrásból (aksi) kell 240V váltót csinálni. Abban a hálózati trafó esetleg az aksik töltését intézhette.
De nem ez a lényeg. Keresd meg a vélhetően 120v-os tekercseket, és azokat kösd sorba (ezek ellenállása nagyobb lesz mint a feltételezett szekunder tekercseké). Aztán mérj üresjárati áramot, és feszültségeket. Egy ekkora trafónál pár 10mA lehet maximum az Ipo.
(#) wer válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Az üresjárati áram 6,9 A
(#) wer válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A harmadik primeren 5,5 A
(#) wer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Ha áttekercselném mekkora teljesítményt lehet kisajtolni belőle?
(#) kowi válasza wer hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Vannak jó trafó méretezők a neten de ha komoly labortápot akarsz inkább a keres rovatba keress trafót.
Biztos van valakinek.
(#) wer válasza kowi hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Ok, válaszotokat köszönöm
(#) Mjdl hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Tisztelt Forumozok.Mar regi passziv tagja vagyok ennek a forumnak.Olvasgatva ,probalom mindeki hozzaszolasabol leszurni a lenyeget. (elnezest ,csak ekezetmentes betuim vannak,de gondolom olvashato) Kerdesem lenne,espedig:adva van 1 ketoszlopos kopeny transzfomator amely 3.5 KVA-os telyesitmenyel bir .Ezt szeretnem megtekerni egy CO hegeszto szerkentyuhoz. Idaig minden OK, de a szekunder tekercset 3 parhuzamosan tekert tekercsel kellene megoldjam ,mivel az egyeniranyito egyseg 3fazisu 180A-os Greatz hid.Hogyha siman 1 tekercset hasznalok ,ket dioda part terhelek a hidbol ami a 180 A 2/3 resze vagyis120A ,amivel tulterhelem a hid turo hatarat ,ugyanis 160 A-ra mereteztem a trafot .Milyen megoldast javasoltok. Velemenyem :1-1 tekecs a 2 oszlopon es 1/2-1/2 tekercs a ket oszlopra 3. tekercskent, csillagba kotve. Velemenyetekkel kerlek ne kimelyetek
(#) Alkotó válasza Mjdl hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A háromfázisú trafó szerkezetileg más. Tehát "kétoszlopos" vasmagból nem lehet háromfázisú trafót csinálni.
Ellenben ha háromfázisú a hidad, akkor abban 6 dióda van, amiből lehet normál greatzet csinálni, csak kettőt ki kell hagyni.
Csalóka a hegesztőtrafók egyenirányítása. Ugyanis elsősorban nem a políritás változása a zavaró, hanem a lüktetés. Viszont az egyenáram is lüktet. Régi AVI gépekben, amivel pl. alumíniumot vagy vörösrezet is lehet hegeszteni, kb. 100kg kapcitás volt beépítve (jó kis mértékegység, de tényleg ennyi), ami igyekezett simítani a egyenáram jelalakját.
(#) erbe válasza wer hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Még mindig nem kötötted sorba a primer 2 részét!!!
Egyébként tartós terhelésre 200-250VA-t le lehetne venni róla. Egyelőre az a csoda, hogy még nem égetted le.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Idézet:
„200-250VA-t le lehetne venni róla”

2,3x2,5=5,75cm2 a keresztmetszet. Ez kb. 20W, vagy ha nagyon űberfrankó a vasmag, akkor max. 40W. De a 200-250???
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Off
"Régi AVI gépekben, amivel pl. alumíniumot vagy vörösrezet is lehet hegeszteni, kb. 100kg kapcitás volt beépítve (jó kis mértékegység, de tényleg ennyi), ami igyekezett simítani a egyenáram jelalakját. "
Régi AVI gépekben 2 elkócsoport volt egymással szembekapcsolva, ezen keresztül ment a váltakozóáram a wolfram elektródra, nehogy véletlenül egyenáram alakuljon ki az ívben (csúcshatás, csúcsegyenirányító).
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A vasmagkeresztmetszetnek mi köze a levehető teljesítményhez?
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Erre nem tudok mit mondani. Ehhez nem értek. Ami biztos, temérdek sok kondi van bennük. Sokat hegesztetem alumíniumot és most is meggyőződésem, hogy ezt egyenárammal csináltam.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Én nem hegesztettem, csak javítottam őket.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Ez egy gumicsont. Rengeteg hozzászólást elpazaroltunk már a témára.
Az alapképletben valóban nem szerepel a vasmag keresztmetszete, ez vitathatatlan.
Azt tudjuk mekkora keresztmetszetek kellenek adott áramokhoz, ezen nem nagyon lehet változtatni. És itt jön elő az ésszerűség. Ugyanis ha kicsi a vaskeresztmetszet, akkor sokkal több menet kell az adott méretű huzalból. Ehhez sok huzal, és sok hely kell. Ezért figyelembe véve a valós veszteségek nagy részét, próbálták optimalizálni a méreteket. Igyekeztek megtalálni azt a párhuzamot, ahol a lehető leggazdaságosabb a transzformátor elkészítése.
(#) Mjdl válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Tisztelt Alkoto.Nagyon koszonoma gyors valaszodat.En nem adtam elegendo informaciot a trafoval kapcsolatosan.Nulfazisu traforol van szo, nulfazisrol uzemelve,csakhogy kitudjam hasznalni a 3-fazisu hid max teljesitmenyet szeretnek 3 parhuzamos szekundert csillagba kotve mivel ratudok menni a hid mindharom pontjara .Tehat a maximumot tudom kisajtolni a hidbol.A tekercsek megosztasat 1. oszlop 1 tekecs 2.oszlop 1 tekercs, 1. oszlop1/2tekercs sorba 2.oszlop 1/2 tekercs=osszen 3 tekercs ... A 3. tekercset a szimetrikus oszlop terheles kedveert osztottam meg .Csillagba kotve 3 kivezetes amivel ramegyek a hid 3 kivezetesere. Elmeletileg a pulszaciot egyszerre kapja mint a 6 dioda de remelem 90% os terheles melett nekem fog kedvezni .
(#) Kari55 hozzászólása Nov 17, 2010 /
 
Sziasztok!
Segítsetek, hogy ez a mellékelt trafó hány amperes lehet?
Egy hat digites digitális hőmérőhöz jó lenne?
Köszönöm.

trafó.jpg
    
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Szia, köszi!
Idézet:
„csak picit számolni kellett”

Azt gondoltam, csak nem tudom hogyan.
Üdv!
(#) Alkotó válasza Mjdl hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Szégyenlem a dolgot, de nem értem a megoldásod lényegét.
A 3 fázis nem attól 3 mert 3 tekrcse van, hanem a hullámforma el van tolva 120°-onként, Attól, hogy 3 db tekercset csinálsz egy vastestre, azok még azonos fázisban lesznek.
Ha nagyon kisarkítom a kérdést, akkor a 3 fázisú trafó, az tulajdonképpen nem más, mint 3 db egyfázisú, csak azok vasmagjainak egy része közös. De a lényeg az benne, hogy primerből is 3 van, nem csak szekunderből.
(#) erbe válasza Mjdl hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Akkor tudnád arányosan kihasználni a 3fázisú Graetz minden diódáját, ha vennél még 2 db diódát és az egyik ággal párhuzamosan kötnéd őket.
A tekercsmegosztással ugyanazt érnéd el, mintha 2 ágat összekötnél, itt a diódák fél terhelést kapnának, míg a másik oldal (harmadik ág) 100%-ot.
(#) Alkotó válasza Mjdl hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
Rajzoltam neked néhány szinuszhullámot (ez nem is volt olyan egyszerű, mint azt sokan hinnék, mert a rajzoló programok erre nem alkalmasak).
A lényeg, lerajzoltam az egyfázist és a háromfázist is, először váltóban, majd alatta egyenirányítva. Ebből jól látható, hogy az egyfázisú egyenirányított jel pillanatnyi csúcsértéke nulla és a pozitív maximum között lüktet, míg a háromfázisú egyenirányítás fázisainak burkoló görbéje kb. a pozitív 85% és a pozitív maximum között mozog (az-az alig lüktet).
Ezek alapján, illetve ha jól értem amit csinálni gondolsz, akkor neked 3 db azonos fázisban lévő tekercsed lesz, tehát a diódákat csak párhuzamosan fogod kötni, de nem éred el a háromfázisú jelalaknál látható nagyon kedvező egyenirányítási módot.

szinuszok.jpg
    
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
LL-UU típusú trafóknál a geometria miatt több menet kerül a vasmag közelébe kisebb kerületre. Kisebb lesz az össz huzalhossz, általában a tekercselési keresztmetszet is nagyobb és a tekercsek hűlő felülete is. Nagyobb áramterhelést lehet megengedni a huzalra. LL magoknál a hosszirányban hengerelt hőkezelt lemezek tulajdonságai miatt magasabb gerjesztést is meg lehet engedni (tekercselt Hiperszil magok elődje). Emiatt egy LL magos trafóra nem lehet ráhúzni azt a kaptafát, ami az EI, M magokra igaz volt.
Ellenben az is igaz, hogy az említett 400-as szünetmentes az 400VA, ami kb 250 W terhelhetőséget jelent. Ezt sem folyamatos üzemben tudják a mai kis szünetmentesek, csak addig az 5 percig, amíg az akku ki nem merül.
Pontos terhelhetőséget akkor lehetne mondani, ha a kolléga a tekercsek ellenállásértékeivel is elkápráztatna minket.
Következő: »»   89 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem