Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   102 / 966
(#) proba válasza KipKap hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Ha egyfázisúakat alkalmazol akkor a mosógépnek két nulla kellene.Valószínű azt nem tudod szétbontani hogy mindkét AVK-n csak a hozzátartozó nulla menjen át,ezért az egyfázisú AVK nem is alkalmazható.
(#) Rumcájsz válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 14, 2010 / 1
 
Én úgy kértem mindig hogy PANELHÁZI falonkívüli dugalj. Ebből már csak védőérintkezőset forgalmaznak illetve gyártanak. Kerestem volna képet a neten de nem találtam róla. Valami DAFh dugalj. Ami képet felteszek ahhoz hasonlit az alakja. Én erre gondoltam:

images.jpg
    
(#) Rumcájsz válasza KipKap hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Akkor tisztázzuk:
A mosógépnek 2 fázis kell (??) a szárítógépnek 1. az általad leírt adatok szerint.
1db 3f-ú ÉV relét feltehetsz nyugodtan!
Egy áramkörre teheted a két gépet de minimum 5x2.5MT kell hozzá !
Az ÉV relé után pedig tegyél fel 3db 16A-os kismegszakítót.

(Ez a 2 fázisú mosógép számomra külön érdekesség...)

Kastler - Bocs, de nincs igazad ugyanis közel egyforma teljesitményű a két gép! L1 és L2 a mosógép L3 a szárítógép, namármost ha csak a szárítógép megy akkor a nullán folyó áram megegyezik az L3 áramával. Ha mindkét gép megy akkor a nullán majdnem NULLA az átfolyó áram hiszen majdnem szimmetrikus az L1, L2, L3 tergelés ami csillagponti eredője közel nulla lesz.
Ha csak a mosógép megy akkor is vektoriálisan eltolódnak a nulla vezetőben az áramok de mindenképp kisebb lesz az L1 VAGY L2 áramánál.
(#) Rumcájsz hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Az előző magyarázatom hogy érthetőbb legyen lerajzoltam hogy az eredő áramok a nulla vezetőben hogyan fognak alakulni 3 és 2 fázis esetében. Bár még mindig kételkedve fogadom a 2 fázisú mosógépet. 2 fázis a házatartásban általában az indukciós főzőlapoknál használatos, de lehet hogy ez valami ipari gép lehet...
(#) csapo1002 válasza Dudus hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Hali. Én anno a gázcsövet a lakásban kötöttem bele a konnektorföldelésbe, a gázóránál pedig a két csövet kötöttem össze. Az úgy jó?
(#) csapo1002 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Hali. Bocs,, hogy beleszólok: Falonkívüli süllyesztett dugaljnak hívják.
(#) Rumcájsz válasza csapo1002 hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Amit Te a gázcsővel csináltál az helyes csak nem ebben a formában. A lakásokban található, kiterjedt fémtárgyak egyen pontenciálra hozását -EPH- a kisfogyasztói elosztótábla alól a PEN, PE, N vezetők közös pontjáról szabad elvégezni. A gázóra, gáz főcsap, nyomásszabályzó átkötése korrekt amennyiben az egész csőrendszer az EPH csomópontba is be van kötve. Ugyanez vonatkozik a fém vízvezetékekre, amelyeket a meleg vízet biztosító berendezéseknél célszerű elvégezni. (hideg-, melegvíz összekötése majd az EPH csomópontba kötés)

Igen, falon kívüli a dugalj de amit a 80-as évekig alkalmaztak a házak túlnyomó részénél az egy "speciális" csatlakozó. Lényege hogy az egész dugalj teste hosszított ami kiemeli az aljzattól kb 100mm-re. Ha ennyire érdekel a dolog tipust fogok irni estére, de konkrét képet nem találtam róla csak azt amit korábban belinkeltem, alakja ahhoz hasonlít.
(#) KipKap válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Szia!

Igen, ipari mosógépről van szó, 2 fázisú. Azt hiszem, értem az ÁVK-ról írtakat, ha jól értem valóban indokolatlan a 'megerősített' nulla vezető. Viszont mi történik, ha csak a szárítógép működik? (1*16A)? A háromfázisú ÁVK csak a három fázis eredőjét nézi vagy az egyes fázisok és a nulla eredőjét?
Köszi a válaszokat!
(#) norbeat válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
A három fázist egynek veszi nem külön. Ezért is van rajta csak egy kapcsoló.
(#) proba válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Megy rá be meg ki 4 vezeték.Neki csak az a fontos hogy a négy átfolyó áram vektoros összege 0 legyen.Tehát ha egyik fázison befolyik kijöhet akár a másik fázison is,vagy a nullán ,esetleg a másik két fázison is.Bárhol bármilyen elosztásban bemehet és kijöhet csak közben ne "eresszen" sehol a rendszer.
(#) Rumcájsz válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
norbeat - Nem igy van!

proba - jól leirta.
(#) svebis.zoltan válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
igen ilyen ,közben sikerült beszereznem,köszönöm a segitséget
(#) KipKap válasza proba hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Köszi. Az zavart meg, hogy az érintésvédelmis ember külön kábelt javasolt a szárítógépnek. Tehát 4*2,5MT a mosógépnek, 3*1,5MT a szárítónak. Nekem meg van 5*2,5MT-m. Akkor tulajdonképpen jó lehet az 5*2,5MT is, nem? (15-20m-es szakaszról van szó)
(#) proba válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Az eddigiek alapján igen.Jó lenne tudni az érintésvédelmi emberke miért javasolt külön kábelt?
(#) KipKap válasza proba hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Megkérdeztem. A válasz igen tömör volt: mert külön készülék! :yes:
(#) potyo válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Elég gyenge indok, mert akkor minden villanykörtéhez is külön vezetékeket kellene húzni, hiszen külön készülékek, az meg ugye eléggé logikátlan lenne. Bár tény, hogy ekkora teljesítményű fogyasztókhoz illik saját kábelt húzni, és ha magamnak csinálom, akkor húznék is. Másnál mondjuk megelégszem azzal is, hogy csak szabályos legyen, ha a megrendelő nem akar külön kábelt.
(#) proba válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
A kérdés csak az hogyan bontod szét készülékekre .Meg lehet-e ott csinálni normálisan ,mennyire vizes a helység,milyen hosszú egyéni kábelek kellenek..
Lehet azért javasolta mert a hely nem alkalmas a kábel szétválasztására.Esetleg valamelyik mozgatható, kell neki a hosszabb vezeték...
(#) KipKap válasza potyo hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Ez eszembe sem jutott, de tényleg! De nem akarok vele vitatkozni, ő veszi át... Még az a kérése, hogy 25A főbiztit tegyek az ÁVK elé.
(#) KipKap válasza proba hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Látod, ebben lehet valami, ugyanis a mosógép fix bekötésű, a szárítógép pedig egyfázisú földelt dugvillán csatlakozik a hálózathoz. Kötődobozban szétszedhetném a nullát, de szerintem vizes helyiségben ez nem célszerű.
(#) potyo válasza KipKap hozzászólására (») Nov 15, 2010 /
 
Mondjuk a mosógépre is lehetne háromfázisú dugvillát tenni, szóval épp az se muszáj, hogy fix bekötésű legyen, meg a szárítógépet is be lehet kötni fixen, ha épp az kell. De vizes helyiségbe tényleg nem való a kötődoboz, viszont a fal másik oldalán már el lehet helyezni (fürdőszobánál is ugye a külső falon a kapcsoló felett szokás elhelyezni a kötődobozt). Vagy vannak tömített kötődobozok is, ha épp nagyon muszáj.
(#) maTaKee hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Helló!
Az mitől lehet, hogy egy pincében, lekapcsolt kapcsolóval, a fázison és a nullán is világít a fázisceruza (halványan, de világít) illetve multiméterrel 3VAC-t mérek rajtuk?
Mellesleg sikeresen megfogtam a 2 vezetéket, csak emiatt érdekel, hogy ez mégis, hogyan lehetséges...
(#) elektrocad válasza maTaKee hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Talán rossz a földelésed?
(#) maTaKee válasza elektrocad hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Miért kellene földelés? A pincében nincsen semmilyen fém tárgy amit földelni kellene, a lámpa testek pedig műanyagok, oda sem kell földelés! Amúgy pedig nincs is bevezetve földelés, csak a fázis és a nulla megy le.
(#) norbeat válasza maTaKee hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Én legutobb egy új építésű háznál találkoztam ilyennel, volt FI-relé de az sem oldott le, az volt a panasz hogy nincs áram a konnektorba. Ott mindhárom vezetéken világított a fázisceruza, probléma az volt hogy vagy behúzás után vagy utólagos vízszereléskor elfúrták a kábelt (akkor még persze nem volt FI). A fázisceruza mivel nem műszer néha megtréfálhat. Az utolsó kötési ponttól érdemes lenne újrahúzni új vezetékkel.
(#) KipKap válasza potyo hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
A 3f+N+PE aljzat nekem is megfordult a fejemben, de mivel van egy elfekvő Ganz KK kapcsolóm, gondoltam, erre nem költök. Ebben az esetben viszont bontanom kell a két fázist és a nullát is, igaz?
(#) Rumcájsz válasza maTaKee hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Fontos lenne hogy megírnád a 3 voltot mely vezetékek közt mérted! Ha a fázis és a nulla között akkor egyértelmű hogy nullaszakadás /nullalazulás/ van! Glimm lámpás kapcsoló nincs véletlenül felszerelve valahol?
(#) maTaKee válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Helló!
A pincében csak 2 vezeték megy, a fázis és a nulla, ergo csak eközött a 2 között mérhettem a 3V-ot. Glimmes kapcsoló sehol sincs. "Lazulás" viszont lehetséges, mert a csatlakozásoknál csak egyszerűen össze van tekerve az Alu vezeték (a dobozokban), de akkor majd végignézem a kötéseket, hogy hol lehet a probléma!
(#) Trafógyáros válasza maTaKee hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Üdv!
Lehetséges hogy a pince tápellátása előtt valahol ahogy
Rumcájsz is írja a null vezetőben lazulás átmeneti ellenállás van de a lazulás után valamilyen készülék van csatlakoztatva.Meg ha ki is van kapcsolva egy zavarszűrő kondin vagy egyszerűen valamilyen szivárgó fesz miatt némi"fázis "átkerül a null vezetőre.A 3V AC lehet kapacitív vagy induktív szórás hiszen az izzó sorosan benne van az körben még ha nincs is felkapcsolva.Próbáld hagyományos kisebb belső ellenállású műszerrel i megmérni.
(#) teren56 válasza csapo1002 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szia!
Bocs hogy megkérdezem, de ha falon kívüli,akkor miért süllyesztett?
(#) Rumcájsz válasza teren56 hozzászólására (») Nov 17, 2010 /
 
A "süllyszetett" szót ebben az esetben "népiesen" használta. Irhatta volna még: védőérintkezős, földelt stb...
Következő: »»   102 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem