Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   101 / 966
(#) bgsf válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Idézet:
„Mi mindenhol jobbra tettük a fázisokat egységesen”

Azért mondtam hogy ez csak egyéni ízlés dolga... Nálam úgy működik: Ráz-nem ráz-védőnulla.
Ezért került bal oldalra. De a függőlegesen szerelt konnektoroknál pl felülre raktam a fázist.. mert ott ugye nincs jobb-bal oldal.
(#) proba válasza bgsf hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Én, igaz csak egyet láttam( láng befúvásosat valami régi GANZ talán) ,a kapcsolását mikor visszarajzoltam (néhány tranzisztor meg talán egy műv erősítő) úgy emlékszem két nagyobb ellenálláson keresztül a fázisra volt kötve a lángba lógó szenzor.Az egész tápja egy Zeneres valami volt ,ebből számomra az következett ,hogy a fázis valamilyen módon kell a működéshez (sőt a védőföld is mert a panelről nem ment egyéb vezeték(tuti vezeték volt, ónozott réz 0.75mm szigetelt ) fémház,sőt az égőfej felé sem.)
Több különböző helyen tapasztaltam ugyan ezen kialakítású égővel a fázisérzékenységet (nem azonos cégnél, és nem azonos szerelő követte el a beszerelést ,nem azonos kályhatestbe (dantherm ill cserépkályha)
Aztán persze lehet nem a vezet/ nem vezet elven működik ,de nekem ezt volt a legkönnyebb elképzelni.
(#) rockersrac válasza bgsf hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Én is balról szoktam tenni, csak úgy voltam vele, hogy mint szerelés közben kiderült, több konnektorba volt jobbról kötve a fázis, mint amennyiben balra, így egyszerűbb volt mindet áttenni egységesen jobbra, meg a kazánnak a csatlakozóján is jobbra lett téve a fázis(a kazán dugvillájához nem nyúltunk - mármint szétszerelési értelemben) a beszereléskor, amit nem mi csináltunk, és mondom nem nyúlunk hozzá, nehogy bármi galiba legyen (mármint úgy értem, hogy nehogy garancia vesztés legyen belőle, vagy bármi egyéb ilyen dolog) És én személy szerint is balról teszem a fázist ha szerelek, de most speciel az összes konnektor a pincében jobbos fázist kapott, még a vegyes kazán keringetője is mivel, 3 kazán van haveroméknál: egy a fűtésnek-ami a fázis érzékeny elektronikájú, egy a használati meleg víznek, ez sima őrlángos, és van egy vegyes kazán, ami csak egy keringető szivattyúval rendelkezik, amit én kötöttem be, mert anno valamiért nem lett bekötve, csak betették, és szülők meg úgy voltak vele, hogy ,, majd hívnak szerelőt aki beköti" én meg úgy voltam vele, hogy ha már egyszer beszerelésre került, akkor legyen is üzemképesre bekötve! Egyébként hamarosan jelentkezem képekkel, addig is itt egy mókás kép rólam, villanyszerelés közben! A kép címe lehetne az, hogy pózolj falon villanyt szerelve!

DSCN0836.JPG
    
(#) kadarist válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Mi ez a szürreális helyszín?
(#) rockersrac válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Haverom pincéje, ahol a villanyt szereltük a hétvégén! (vagyis pontosabban, csak a pince lejárója egy része! )
(#) Pigi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 12, 2010 /
 
Neked létre se kell. Red Bull-t ittál.
(#) Rumcájsz válasza Sanyi74 hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Kiegészíteném a hozzászólásod azzal hogy ha a meglévő "nappali" teljesitmény pl 3*16A akkor ezután a teljesítmény után jár az éjszakai is HÁF mentesen. Ugyanis 32A-ig valóban alanyi jogon jár a "nappali" áram. De ha a nappalinál kifizetted a 3x16A-t tehát (48-32)*4500 forintot akkor a nappali teljesítménynek megfelelő éjszakai teljesítmény IS jár tehát nem kell arra külön HÁF-ot fizetni csak egy egyszeri bekapcsolási költséget. A bekapcsolás feltétele természetesen a méretlen fővezeték megfelelő keresztmetszete, állapota illetve a fogymérő szekrény állapota és mérete. (Bocs, a tarifákat én is hétköznapi nyelven irtam le !)

A dugaljakban a fázis helye valóban kötetlen. A jelen érvényben lévő szabályozások (EU-s ajánlások), MSZ-EN szabványok SEM teszik kötelezővé. Sőt kapaszkodj meg, még a vezetékek szinjelölése is kötetlen. Ettől függetlenül mint ahogy rockersrac leirta mi is a jobb oldalra kötjük a fázist. (PE=Z/S, L1=Fekete, N=Kék) De a készülékek csatalakozásakor nincs jelentősége ugyanis a dugaljba a csatlakozó 2 féleképp dugható be és a dugaljba csatlakoztatott berendezésnél a védő- illetve a Nulla vezetőt SOSEM SZABAD közösíteni.
Egy villanyszerelőnek mindent mérni kell....
(#) zoli_varga válasza Busz hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Nekem is volt

bevisznek vérvétel (alkoholt is néznek !!!), jobb helyen ekg és vérnyomásmérés. valamint általában 72 órás megfigyelést javasolnak. Saját felelősségedre hazamehetsz amennyiben cselekvőképes személynek tartanak. Ha cégnél dolgozol irass baleseti jegyzőkönyvet!
A vérkép ilyenkor úgyis rossz eredményt mutat.

A TE döntésed!
(#) zenetom hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Hali!
A képen levő rajz a fázis jelzése?
Szerk.: Legrand típusú csillárkapcsolón.

fazis.JPG
    
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Szerintem ez csak a csillárkapcsoló rajzjele.
(#) gg630504 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Nem. Magáé a kapcsolóé.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hali!
Igaz, mert a másik sima kapcsolón csak egy izé lóg le a karikáról.
Meg van egy "L" betű is, meg még két nyíl. Akkor az "L" betű a fázis?
(#) kadarist válasza zenetom hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Az "L" a fázis. Angolul: line.
(#) zenetom válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Köszi szépen!
Egyszer ezt is el kell kezdeni. :hide:
(#) svebis.zoltan hozzászólása Nov 13, 2010 /
 
Üdv Tisztelt fórumozók!
A következő problma megodásában kérnék segitséget.:Adott egy lakótelepi panellakás ahonnan hiányzik a konnektor a szobából ,csak a falból lóg ki 3 eres szürke szalagkábel,hannan tudom melyik a föld es mejk a nulla?(nincs szin jelölés,fázist azt tudom mérni)És mi a neve annak a konnektornak ami oda felszerelhető?(falon kivüli, nincs sülyesztett doboza)
(#) kadarist válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Szia!
Az MM-falkábel belső ere általában színezett. Milyen színűek a belső szigetelések?
(#) svebis.zoltan válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Üdv
jó kérdés csak felületesen néztem meg ,feszültséget mérem rajta,a fázishoz mérten mind két kábelen 230v ot mértem ami normális.Sajnos már nem vagyok ott,a falkábel jelölésénél is gondolom érvényes a föld vezetőre a zöld-sárga,esetleg a piros szinjelölés?
(#) kadarist válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 13, 2010 / 1
 
Igen, így van.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
L -> Live (és nem Line)
De tök mindegy, szóval tényleg az "L" a fázis

N -> Neutral

Azért óvatosan az amerikai szakirodalomból átvett dolgokkal mert az aztán teljesen más rendszer...
(#) svebis.zoltan válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Köszönöm!
:smoke:
(#) Rumcájsz válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 13, 2010 / 1
 
Tudok ajánlani egy módszert ha netán régi orosz szabványú MM falkábellel találkozol (fekete,fekete, kék) ! A panelházakban a dugaljak fel vannak fűzve, egyedüli dugaljnak áramkört sose alakítottak ki. Próbáld megkeresni az azonos vagy szomszédos helyiségben azt a dugaljat amelyből oda továbbmegy a villany. Ha megvan, könnyen ki tudod mérni. Ha jól megnézed a vezetéket, lehet hogy észre veszed melyik kettő van megolvadva a bekötésnél. Elég hitványak ezek a dugaljak és a mai modern háztartásban gyakran elolvadnak. Nem elég hogy alu vezetékkel szerelték de a régi dugaljakban felületkezelt fém érintkező közé lehetett csatlakozni és a szorító csavar egy síma vas csavar volt. Ez aztán a galvánelem...
Egyébként még mindig kapható egy kissé kultúráltabb kivitelben csak a felfogató csavarok mérete nem szokott stimmelni mert maga a dugalj hosszabb...
(#) svebis.zoltan válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Köszönöm ,jó ötlet! Egyébként meg tudnád mondani mi a hivatalos neve ennek a fajta dugaljnak,hogyan kérjem a szaküzletben?
(#) kadarist válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Védőérintkezős dugaljzat. Vagy földelt dugaljzat.
(#) kopisti hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Villanyt szereltem egy ismerősnél és többször le-fel volt kapcsolgatva a bejövő 3 fázis megszakítója az óra előtt. Legutolsó felkapcsolás után a villanyórán lévő led nem aludt el (vagy villog) hanem folyamatosan világít. Ez azt jelenti hogy nincs meg egy bejövő fázis, ugye? Természetesen én nem ezt a részt piszkáltam, nem is tudtam volna belenyúlni.
Véletlenül pont így történt amikor szereltem hogy elment egy fázis? A szolgáltató ezt nem szokta ellenőrizni? Szóljunk be hogy nézzék meg? Már egy hete világít.
Köszi előre is a segítséget.
(#) KipKap hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy mosógép (adatlapja szerint 400V/2N/50Hz 2*13A) és egy szárítógép (adatlapja szerint 230V/1N/50Hz 1*16A). Egy helyiségben lesz telepítve. Vihetem a tápáramot egy 5*2,5mm2 MT kábellel vagy a szárítógépnek külön kábel kell? 3db 1f ÁVK kell hozzá vagy elég 1db 3f ÁVK hozzá?
Köszönöm!
(#) Kastler válasza KipKap hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Az 5*2.5mm2 MT 25 Amperig bíztosítható, ha az adatlap szerint 13 és 16 amperes gépeknek elég a maximum 25Amperes biztosító és nem túl nagy a szakasz a biztosító táblától akkor jó a 2.5mm2 de a szárítógépnek külön nulla kellene mert nagyon meg lesz terhelve a nulla. Áramvédőt mindenképpen egy 3~ -t javaslok.
(#) KipKap válasza Kastler hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Köszi! Igen, én is a nulla miatt izgulok. Akkor elvileg a külön 2 fázis + 1 fázis + külön-külön nulla miatt nem borul fel a szimmetria és alkalmazható 3 fázisú ÁVK? (Az előbb beszéltem egy érintésvédelmi ellenőrző emberrel, egyébként Ő ugyanezt javasolja, mint Te, 3 fázisú ÁVK-t)
(#) svebis.zoltan válasza kadarist hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Ezzel tisztában vagyok hogy földelt dugalj,de amit a panellakásokban alkalmaztak régen a padló és az oldalfal találkozásánáj mm falkábellel szerelve no ennek a neve érdekel,lehet felszerelek eggy sima nem sülyesztett konnektort.
(#) kadarist válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Falon kívüli földelt dugaljzat.
(#) Rumcájsz válasza kopisti hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
A kérdés az, valóban hiányzik az egyik fázis vagy a LED-es visszajelző ment galyra?! Ha hiányzik lehet hogy a kismegszakító pusztult el de mivel az az áramszolgáltatóé ha beszólsz ingyen cserélik. Ha már ott vannak érdemes mindhármat kicseréltetni C tipusúra.
A szolgáltató nem állhat ott minden egyes mérő előtt a LED-et nézve, legjobb fázisőr a fogyasztó ha nincs villany úgyis azonnal szól.
Következő: »»   101 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem