Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
1S5T Én biztos átépíteném mert a mai árakon nem éri meg telepről csöves elektronikát használni.
Szia
Közben teljesen véletlenül lett egy ilyen csövem (kb három órával ezelőtt regisztráltam hozzátok, és most kb fél órája kaptam meg az emilt, hogy van egy cső, csak érte kell mennem, tényleg marha nagy véletlen), szóval a kérdésnek az a része ugrott. Esetleg tudsz valamit erről a műszerről? pl. rajzot lehet róla valahol szerezni? köszi
Úgy általában nem akarom használni. Csak ki akarom próbálni. Szeretném az eredeti állapotába helyreállítani.
Akkor inkább csak tápegységről próbáld. Az anódtelep 90V-os volt. A fűtőelem 1,2V-os. leírás-rajz
Köszönöm, ez fantasztikus! Nem is mertem remélni. Pár órája a cső, most meg a rajz...
.... A vége az lesz, hogy idejön valaki, és gyorsan megcsinálja helyettem...
Szia
Nemrég segítettél nekem egy régi IH 11-es sugárzásmérő kapcsolási rajzával. Tegnap a zsibin vettem egy IH-31 -es (gamma) sugárzásmérőt. Nem tudom, hogy ismered e. 1970-ben gyártotta a Vilati, 4 db nixie cső a kijelzője. A kütyü ellenőrzés üzemmódban a megfelelő értéket mutatja, méréskor azonban látszólag teljesen véletlenszerű értékeket. Megpróbálnám megcsinálni, de kellene egy rajz hozzá. Az IH-11 rajzát tőled kaptam, nincsen véletlenül erről is valamid. Én csak egy kezelési utasítást kaptam hozzá, de az eléggé szűkszavú. A segítséget előre is köszi. Üdv R.I.
Szia! Hasonló mint az IH-5 vagy az IH-81 tehát szilárdtest félvezető detektoros tehát nem olyan érzékeny mint egy GM csöves műszer. Több változata is volt: K; L; M attól függően milyen gépre gyártották pl az L a légi felderítő változat. Rajzom nincs hozzá esetleg próbáld meg a gamma múzeumot. Környezeti háttérsugárzás mérésére érzéketlen, csak atomtámadás felmérésére jó de akkor már minek. Szerintem ha nem játéknak, vitrinbe hogy ilyen is volt akarod, akkor elég reménytelen is benne akármit is javítani, valószínűleg már kiszáradtak benne az elkók. Ami ma is ér benne valamit az a félvezető detektor, ahhoz lehet elektronikát csinálni.
Ez nem tudom melyik változat lehet, mert a gyári számot gondosan kivakarták mind a szondáról, mind a műszerről (tönkre téve ezzel a festését).
A múzeumot természetesen megpróbálom, bár ezt a Vilati gyártotta, szóval nem sok reményt fűzök hozzá. A hiba forrásaként én is az elkókra gondoltam, meg esetleg a detektorra. Meg lehet próbálni vakon cserélgetni őket, hátha belenyúlok, de a tuti azért a rajz lenne. Amúgy meg igen a "vitrinbe" szánom, de azért jó lenne, ha működne is (a többi mindenféle egyéb kacatom nagy része is működőképes). Köszi R.I.
Pontosan azonos lábkiosztásút nem valószínű hogy találsz de ha berögzítessz egy boltban kaphatót és az azonosított lábakat a megfelelő helyre kötöd annak működnie kell. Egy kis drótozással minden megoldható. Aminek több lába van azok rendszerint csak megduplázott kivezetéseket takar vagy extra szimbólumokat pl. lobat, +-, hold
Akkor talán bízd egy szakemberre. Úgyis vannak speciális fogások LCD cseréhez amihez gyakorlat kell. Ha meg nem ér annyit még mindig jó lesz csipogó jelzőnek.
Üdv! Még augusztusban írtad, hogy kössek be piezzo csipogót a hangszóró helyére, úgy hangosabb lesz. sajnos nem lett. Kettőt is próbáltam, egyikkel sem lett hangosabb... :no:
Csipogót vagy csak piezo hangszórót kötöttél rá? Egy kisebb kondit is érdemes vele párhuzamosan kötni hogy legyen hossza a csipogásnak.
Csipogót. Halkabb lett így, mint egy régi számítógépből való hangszóróval.. Kondit nem kötöttem be mert gondoltam fölösleges, ha úgyis ennyire halk.
A csipogóknak kell pár milliszekundum hogy berezegjen a házuk és felerősítsék a hangot, ezért érdemes egy pár 10nF os kondit kötni rá hogy elnyújtsa a jel hosszát. De ha erősebbet akarsz akkor köss rá egy reed relé kockát és azzal kapcsold 9-v-ra a csipogót.
Sziasztok!
Az volt a terv, hogy szétszedem újra a Geiger Müller számlálómat, és visszabogarászom a kapcsolási rajzot, de billentyűzet előbb került a kezembe mint a számláló, szóval "sajnos" a Google lelőtte a poént, én meg elmentettem magamnak a rajzot ide: http://imiuhucsomik.uw.hu/geiger/drsb.gif, s ugyanakkor a témaindító http://imiuhucsomik.uw.hu/geiger.zip link most már http://imiuhucsomik.uw.hu/geiger/ mappára mutat, ahonnan http://imiuhucsomik.uw.hu/geiger/geiger.zip címen elérhető az eredeti gyűjtemény.
Sziasztok!
Van egy IH-5-ös sugárzásmérőm. Hány voltos akkumulátor jár bele? Sajnos nincs meg az akku, sőt még az akkutartó fedele is hiányzik, ezért vagyok gondban. Ha esetleg rajza van valakinek, akkor az is jól jönne.
Üdv! 1,2V-os. Egy bébi méretű NiCd akkuval tudod helyettesíteni ha kitöltöd a maradék helyet és megoldod a csatlakozást.
Szia!
Köszönöm szépen az infót! Erre gondoltam én is, mivel 1,5V-os skálamegvilágító izzók vannak benne. Még egyszer köszönöm!
Sziasztok!
Idézet: „Egy bébi méretű NiCd akkuval[...]” Vagy esetleg egy mezei góliátelemmel is elmegy, és nem is kell olyan nagyon sok helyet kitölteni mellette, hogy ne lötyögjön. Akár évekig is üzemel róla, annyira keveset fogyaszt.
Akár. Vagy 4db ceruza párhuzamosan. De 2 ceruza már tud annyit mint annak idején a G3 ami névlegesen állítólag 3Ah volt.
Üdv! Visszább olvastam, hogy valamelyik piacon vettetek működő (félig működő) geiger számlálókat. Budapesten melyik piacon lehet kapni? Ahol én jártam eddig ott nem találtam...
Szia
Szombathelyi vagyok. Az egyiket itt vettem, a másikat Sárváron. Most decemberben a karácsonyi árusok miatt szünetel itt a zsibi, de amikor utóljára voltam a srácnak (akitől vettem) volt még egy komplett IH-31-es sugárzásmérője. Januárban újra indul a zsibi, ha küldesz emilcímet üzenek, ha még mindig megvan neki. Az ára azt hiszem 4-5000,- Ft volt. Üdv R. Iván
Szia!
Az adatlapján ott az e-mail címe. Bővebben: Link
Oké
Ha meglesz még, akkor írok. Iván
Sziasztok.
Találtam egy nagyon érdekes kis könyvet, sugárvédelemmel kapcsolatban (sajnos csak angolul), 318 oldalon keresztűl, elég részletesen le van irva benne minden: Bővebben: Nuclear War Survival Skills
Üdv.
Jobban csak a Kálium-chlorid sugárzását szeretném megállapítani, de nem tudom hogy elég e hozzá egy egyszerűbb sugárzásmérő, vagy pedig egy finomabb érzékenységűre volna szükség. Mérni nem akarom a mennyiségét csak arra használnám hogy megállapítsam hogy van e a konyhasóban kálium. Állítólag izotóp β-és γ-sugarakat bocsát ki, de itt le van írva részletesen minden: http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/kornyezettechnika/kornyezettechni...081029 A segítséget előre is köszönöm!
Ahhoz a sugárzás fajtáját kéne elemezned, amit csak szcintillációs detektorral lehet, és csak aktivációs analízissel kapsz megbízható eredményt. Egyszerűbb ha valamelyik kémiai módszert választod.
Tessék: http://elektronika.vatera.hu/egyeb/szcintillacios_sugarzasmero_1436...8.html
Már csak egy kristály és egy műszer kell hozzá. Biztos jó olcsó volna hozzá. Egy helyen olvastam (egy hozzászólásban), hogy a Geiger féle sugárzásmérővel lehet a legkönnyebben, és legpontosabban kimutatni a kálium jelenlétét a sóban. Akkor erről tegyek le. Azért akinek már van kész mérője az lecsekkolhatná vele a sóját. Hátha jelezne valamit. Köszi!
Olyan GM csövet szerezz, ami kör alakú. ablakos, a GM számláló pedig egyenként számolja az impulzusokat (ilyet építettem én is). Így egy hosszabb mérés során ki lehet mutatni nagyon kis aktivitású anyagokat is.
A kálium40 elég kis mennyiségben van csak jelen a természetben, gyanítom, ha a konyhasóban is ez az arány (0,012% K40) akkor lehet hogy még ezzel a módszerrel sem lehet kimutatni.
Ahhoz hogy egy GM csővel érzékelni lehessen a háttérsugárzáshoz képest egy 50kg-os zsáknyi közepébe kéne dugni, és akkor se tudnád hogy pontosan mi a szennyező anyag ami okozza az érték emelkedését. És mivel a kálium izotóp aránya sem fix minden tételben így nem informál a kálium arányáról.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |