Fórum témák
» Több friss téma |
Ami nem kapcsolóüzemű, azt analóg tápnak szokták hívni szerintem!
"Tápellátó egység " ? és akkor mit írtnál a kapcsolóüzemű kimenetek mellé?
Szeleptranzisztoros tápegységnek is szokás nevezni.
Ha az angol nem irritál írj PS-t és SMPS-t.
Hali Mindenkinek!
Lenne egy hülyének tűnő kérdésem.Van 2 tápom.Az egyik váltó 52 V-ot a másik egyen 21 V-ot ad.Nekem egy nagyon leegyszerűsített változtatható táp kellene (valamelyikből de inkább az 52 V-ból).Mindaddig amíg nem tudok egy normális nyákot kreálni (eszközök hiányában) addig csak egy primitív tápom lenne.Nem kell kijelző,csak annyi lenne hogy potival szabályozhassam 0-tól kb 24 V-ig.A potit körbe skáláznám.Gondolom simán egy poti nem bírná el ezt a feszültséget.Valakinek valami egyszerű (olcsó) ötlete?Rengeteg jó dolgot olvastam itt de mindhez profi panelt kell készíteni.Majd egyszer valamikor Ilyet szeretnék magamnak,de az nem most lesz.Alkatrészek már vannak bőven csak a panel a gubancos. Köszi!
Ha tudsz áldozni némi anyagit is akkor a nyákot meg lehet venni szerintem.a Legegyszerűbb táp ic-vel készíthető. Az LM 317 -el 1,2 - 30 voltig 1,5 amperig készíthetsz tápot. Az ic ára 100.- Ft-os nagyságrendű.
De ez a kérdés nem ide való mert ez a labortáp topik!
Ne ijedj meg a nyáktól, nem olyan bonyolult csinálni, csak ki kell tapasztalni. Én vasalásos technikával dolgozom. Sajnos most valamiért nem tapad rendesen a festék a nyákon (vagy kevés), ezért maratás után ki kell néha javítani ónnal. Ezt olvasgasd át.
Hali!
Köszi a választ! Ez a kérdés még egyenlőre nem teljesen idevaló,de a leendő tervem az már ide való.Mert az előző hsz-ben rámutattam egy példára hogy azt szeretném megcsinálni.Az lenne az álmom netovábbja.Nekem az tökéletes lenne már. Viszont most találtam ezt a "kapcsolást".Ennek alapján megcsinálhatom a szabályozható tápot?A 28 V a minimum bemenő fesz? Köszi!
Szia!
Én ezt ajánlom: http://www.vt52.com/diy/myprojects/other/charger/charger.htm Alig több alkatrész, és ez már rendelkezik egy fix áramkorláttal, nem fog leégni egy rövidzártól. Én elsőnek egy deszkalapra építettem meg légszerelve, nem nehéz kilegózni. Viszont arra figyelni kell, hogy 35 voltnál ne legyen nagyobb az egyenirányított feszültség, mert az lm317 kb eddig bírja, viszont kisebbel gond nélkül működik.
Ez tökéletes! Egyszerű,olcsó és alkatrészem is meg van hozzá!Ezer hála!
Illetve egy kérdés.A rajz alján van egy ellenállás jelölés see text felirattal.Az mi?Angol tudásom kevés,de én azt vettem ki hogy szöveget olvas (vagy ilyesmi)
Szia!
Elnézést a késői reagálásra. A see text arra utal, hogy a leírásban kell keresni a választ. A kérdéses ellenállást a R = 0.6V / max áram képlettel lehet kiszámolni.
Üdv!
Most nekem lenne kérdésem. Ha megszakad a potméter, akkor a feszültség a maximumra ugrik, ha jól értem, valamint tönkre is mehet, ha elmegy az adj. terhelés alatt, úgy hallottam. Ha a feszülségosztó felső tagjába lenne egy 220 ohmos potméter, és lent egy 5k-s ellenállás, úgy is működne?
Hello!
Úgy főleg nem. De nézd meg, milyen lenne a szabályozása jellege, ha felül (Rf) a poti 100ohm-tól 5kohm között változna. Alul pedig (Ra) egy 2,4kohm-os ellenállás lenne. De az értékeket magad is kiszámolhatod. ((Ra/Rf)+1)*1,25V képlettel. üdv! proli007
Sziasztok!
A D-link dsl-360R típusú modememnek meghalt a tápja, ennek szeretnék valamit. Adatai: Be:230v~50hz 80ma Ki: 9v~1000mA 9VA váltakozó. Benéztem pár üzletbe, és csúnyán rage-eltem mikor megtudtam, hogy ilyet sehol sem árulnak. Egy ehhez hasonló megfelelne-e erre a célra : Bővebben: Link Milyet válasszak, 10 vagy 16vA-eset, mennyire jók ezek? Mennyire melegszenek, a nagyobb vA-es kevésbé melegedne-e?
A 10-es elég, de a nagyobb kevésbé melegszik.
Egy mezei 12V 1A dugasztáp jó lesz neked. Azt a 9Volt váltót a tápja úgyis egyenirányítja és ugyanott vagy.
Sziasztok!
Mellékeltem egy sematikus ábrát. Ez valóban műkdik és hatásos?
Hello!
Igen működik, elsősorban szűrési szerepe van. Tekintve, hogy egy tranyó egyenáramú ellenállása sokkal kisebb, mint a váltakozóáramú ellenállása. Így az egyenáramú feszültségesése sokkal kisebb lehet, mint egy sima RC tag esetében, melynek ugyan akkora szűrési tényezője van.. üdv! proli007
Jól értem, hogy ezek alapján hasonló szerepe van a tranyónak mint a CLC tagnak?
Hello!
Jól érted. Ma már ritkán használnak ilyen kapcsolást, mert ha már van egy tranyó, akkor stabilizátort építenek belőle.. üdv! proli007
Én ia azt szoktam, csak kíváncsi voltam. Elég őrült vagyok, szeretem ha nagy nyugalmi áramnál (bőven 1A felett) is beledughatom a fülem max hangerőnél a hangszóróba és úgysem hallok semmiféle brummot
Nagyon köszönöm!
Sziasztok!
Ezen az oldalon a 003 verziójú kapcsolás nagyon megtetszett és szívesen megépíteném de nincs minden alkatrész értéke feltüntetve. Tudjátok a nem jelölt alkatrészek értékeit? A cél végül is egy 2-3 Amper tudású kapcsoló üzemű táp állítható kimenő feszültségre, 15-18 Voltra úgyhogy ha tudtok jobbat ajánlani kiszemelt helyett örömmel fogadom.
Szia!
Miért nem csinálod meg a lap alján látható verziót? Ahhoz még nyákrajz is van.
Nézem a lap alját de csak fesz stabilizátort látok akkus fúróhoz fölötte pedig egy bonyolult tápegységet. Melyikre gondolsz?
Az a "bonyolult" lesz az. Lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de legalább az biztosan kielégít minden számba vehető követelményt.
Aham. Hát azt biztos nem csinálom meg kicsit nagy falat lenne számomra. A 003 is kielégítené igényeimet. Igazából nem komoly dologba kéne ez a táp, inkább egy belépő lenne a kapcsoló üzemű dolgokba mivel nagyon érdekel ez a téma és valahol el kell kezdeni.
Találsz ott olyan rajzot, ahol mindegyik alkatrész értéke szerepel. Válassz egy olyat.
Szia! Tesztkapcsolásban építsed meg az elsőt. S ha már érted annak működését akkor a 3-as verzió értékeit is ki tudod számolni és-vagy kikísérletezni...
Ezek az adatok kellenek majd. Az Rs-en átfolyó áram. Az Rs-en mérhető feszültség a kívánt áramerősségnél. Természetesen az Rs ellenállása, ( és teljesítménye. ). T2 tranzisztor valós nyitófeszültsége. Vagy az adatlapból vett nyitófeszültség értéke. D2 nyitófeszültsége. Ezek után "csak " ki kell számolni az RS - R3 - R4 - R5 -ös feszültségosztó feszültség értékeit, hogy az Rs ellenálláson átfolyó áram plusz az R3 - R4 - R5 ellenállásokon megjelenő feszültség a tranzisztort kinyissa. A kapcsolásban fontos szerep jut még a D2-es diódának. A D2 dióda az R3 - R4 feszültségét közel 0.6V on tartja. Itt a Dióda nyitófeszültségét is hozzá kell venni a képlethez. ( Gondolom. ) Elsősorban feszültség stabilizáló feladatot lát el. Az adatok helyességének ellenőrzésére a _5._ rajz értékeit érdemes újraszámolni. Ha közel ugyanaz jön ki a paraméterek ismeretégen, akkor a számítási "képleted" jó és azután ( a tápegység teljesítményén belül ) bármilyen áramra beállíthatod a kimeneti áramot.
Az 5-ös kapcsolást építem meg viszont lenne egy kérdésem. Az MBR4045 diódát lehet helyettesíteni mondjuk egy MBR2045-el? Ez is dual, igaz csak 10 Ampert tud de ez is bőven elég és sokkal olcsóbb mint a 4045-ös. Van egy csomó PC tápból bontott Schottky dual dióda pl.: SBL1040CT, MOSPEC S20C40C ezek nem jók?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |