Fórum témák
» Több friss téma |
Tudod az én problémám az elektronikus útontörténő kimenőfesz szabályozással az, hogy a felhasználás előtt kellene a 230 Volt-ot kb 1Kw on szabályozni.Egy step-up - step-down konverterrel az nem az én kategóriám.
Ezért választottam inkább a gerjesztés szabályozást,számomra ez a járhatóbb út.Lehet, hogy kicsit több meló, de csak Max 24 volt 3 A -es szabályozót kell kikisérleteznem. A generátort automatikusan váltanám csillag-deltába a fordulat függvényében, máris sokkal szélesebb működési tartományom van.
Rosszul fogalmaztam az előző hozzászólásomban. A tekercsek elhelyezési módját akartam volna lerajzolni. Húsz hornyos a forgórész, amelyikből négy üres. 16 tekercs van benne összesen és négy horony van egybe tekercselve. Minden tekercs egy horonnyal arrébb. Az egyik pólus tekercse rámegy a másikra is.
Step-up konverterrel. De akár azt is megteheted, amit már korábban valaki felvetett: külön egyenirányítod a fázisokat és a 3*8 voltból máris megvan a 24.
Ne felejtstük le minden egyenirányító kimenetéről a pufferkondikat, különben hasonlóan vektorosan adódik össze a feszültség, mint ha egyenirányítás nélkül lennének sorbakötve a fázisok (annyi különbséggel hogy ellenfázisú bekötés nincs, egyenirányítás miatt max +-90° fáziseltérés lehetséges.)
Azért ez nem teljesen így működik, de valóban valamivel még nagyobb lesz pufferkondenzátorokkal.
Ha nem puffereled, akkor csak vektorosan összegződnek a feszültségek, mivel egyenirányítva van (gondolom 2 utasan), akkor a fázisfeszültségek adszolutértéke van képezve, ezért 2 fázis között maximum 90° lehet (pl 100° fázisszög egyenirányítás után 80° ként jelentkezik, ezzel még nem "nyertünk" semmit, csak veszteséget az egyenirányításon.)
Tehát nem a csúcsértékre töltődés miatt írom, persze ez is emel valamennyit a kimenő feszültségen. Sárga vektornál hoszabb a szürke (pufferelt)...
Csak az elv jobb érthetősége miatt rajzoltam, bárhány fázisra ráhúzható.
A leghoszabb eredő vektor akkor van, ha fázisban vannka a vektorok, több fázisnál ez biztosan nincs így, ezért a fázisonkénti egyenirányítással és puffereléssel kell összegezni (sorbakötni) a legnagyobb feszültség érdekében.
Nemsemmi pufferkondi kell egy 3 fázisú 120 A-es generátorhoz. Igaz ebben az esetben durván 70 A lenne csak az áram maximuma (elméletileg) a soros kapcsolás miatt.
Ha fázisonként egyenirányítjuk és szűrjük, akkor 1,5ször nagyobb feszöltség lesz sorbakötés után, mint ha csak a sorbakötés után van szűrés. Az biztos, hogy jó nagy kondik kellenek (3*40_60mF)!
Ha fázisonként egyenirányítunk és puffer nélkül sorbakapcsoljuk, akkor 1+gyök3, azaz ~2,73-szoros lesz a feszültség.
U*1,41*3 vagy U*2,73*1,41? Nem olyan borzasztó nagy eltérés. A pufferelésre meg százezres nagyságrendű kapacitások kellenének. Ha lényegesen kisebb, nincs értelme. Itt csupán az egyenirányítási veszteség jöhet szóba ellenjavallatként, ami pontosan duplája a 3f hídnak. 100 ampereknél ez is jelentős. Úgy emlékszek, már elég régóta azt hajtogatjuk, nagy feszültségen termelni, szállítani, helyben átalakítani. Nem olyan borzasztó az 50-100A kimenetű step-down konverter. Ha valaki nem tudja elkészíteni, biztos akad, aki elvégzi helyette.
Az lenne a kérdésem ha építek egy Hugh Piggott féle generátort akkor a sztátort és a mágneses rotort miből kell pontosan kiönteni milyen gyantából , vagy hogyan ? És hol lehet beszerezni ?
Én még azt is megkockáztatnám, hogy a termelés helyén felkonvertálni a a feszültséget, átvinni a hálózaton és visszakonvertálni. Bizonyos távolság esetén (réz ára!) mindenképpen érdemesnek tartom a magas feszültséget(konverterrel feltornázni).
Nem vagyok nagy matekzseni, így rászimuláltam a dologra. 10V 500Hz es generátorokat használtam 3F, 120° okra és függetlenek, külön egyenirányítva, majd sorbakötve (puffer nélkül) a kimeneti feszültség félszinusz hullámformájú és 15,6-13 V között hullámzik. Ha megpufferelem minden fázisegyenirányító kimenetét külön, akkor a kimenőfeszültség 24V (kis hullámossággal). Az kb 1,5 szeres különbség. Szerintem mindenképp érdemes így megpufferelni, ha csak annyi puffer is kerül rá ami a fiókban hever, a feszültség nagyobb lesz, mint puffer nélkül, tehát roszabb nem lett a cucc (ha csak a kimenetre tennénk kondit, akkor a példában szereplő értékekkel 15,6V fölé nem menne a fesz, míg ha külön puffereljük, akkor üresjárásban 24V eg is felmegy, majd a terhelés növelésével esik, de nem mehet soha a puffer nélküli érték alá).
gulyi88
Igazad van, csak zavaró volt, hogy a 120 fokos állást rajzoltad le. Lerajzolva fázishelyesen a 3 fázist, egyből kiderül, hogy a sorbakapcsolásnál 2 fázis 60 fokos szöggel adódik össze, ami 2*1/2U.
"rászimuláltam a dologra."
Én szimulálni nem tudok, így marad a gondolkodás. Hát, nem mindig sikerül.
Ígértem, hogy alakítok a kapcsoláson még egyszerűbbre. Meglévő kacatokból össze is építettem és méregettem. Hirtelen nem találtam megfelelő teljesítményű 1 Ohm-os ellenállást. 1 ablaktörlő motort párhuzamosan kapcsoltam 6 Ohm 50W ellenállással. 4 A fölé nem tudtam felvinni ezekkel, de elég jól jellemzi a működését. Ennél egyszerűbb már csak akkor lehetne, ha pl. TIP140 vagy más megfelelő teljesítményű Darlingtonnal építenénk meg.
A 2 db 6,8 V-os Zenerdióda 13,6 V, +a tranzisztor nyitófeszültsége 0,6 = 14,2 V. Már kisebb feszültségen beindul, mert nem millivoltokon belül nyitnak maximumra a Zenerek, de a 6 V körüliek meredeksége a legjobb. Az akkutöltés sem olyan stabil üzem, ami ne bírná ki ezt a néhány millivoltot érzékeléstől (001A.jpg) a teljes nyitásig (4A.jpg. A PNP tranzisztor bázisa elé kötött 100 Ohm picit ront a meredekségen, de védi a Zenereket a megfutás ellen. Próbánál az 5 A áramfelvételnél már annyira megnőtt a pörgő motor dinamikus ellenállása, hogy nem tudta elvinni a többletet, rohamosan kezdett emelkedni a feszültség.
Nagyon köszönöm hogy gondoltál rám
Ez még lemaradt az előbb. Nem mai stílusú állandómágneses ablaktörlő motort raktam rá, mert annak terheletlenül kicsi az áramfelvétele. Ez egy régebbi soros gerjesztésű, erős, mint a bivaly, de eszik is.
Ez valami orosz motor ugye?
Nagyon előveszem az emlékeimet,akkor láttam ilyet...
Van egy állandó mágneses generátorom, aminek az induló nyomatéka 0,15 Nméter. Elindítja ezt három 7-es gyorsjárású 1 méter hosszú lapát 3m/sec szélsebességnél?
Elindulni biztosan el fog, a kérdés inkább, hogy mekkora szélsebességnél.
Ja a szélsebességértéket nem vettem figyelembe, de 3m/s nél max pár watt jöhet le összesen.
Ha nem kell neki nagy fordulat,ne eröltessed a 3 lapátos rotort...
Off
Nem úgy néz ki, mint a korabeli orosz "műremekek". Gyártó neve nincs rajta, csupán egy érdekes kis szimbólum, "7zm", a "z" egy pöttyben. Lejjebb M79, az alján 12V 15W 3A. Egyáltalán nem orosz stílus.
Rendbe, de mi az ami elindítja 2,5-3 m/sec -nél. Van erre valami gyakorlati javaslat?
És mekkora teljesítményt akarsz kivenni 10,8 km/ó-ás szélből?
Biztos kijön belőle pár W Elvileg ha a lapáttövek jó szélesek,az ad plusz indulási nyomatékot! Nagy fordulaton meg keveset fékez,mert azon az átmérőn még nem számottevő a turbulencia,amit okoz.
A levehető teljesítmény itt nekem 5-7 watt közzé kell hogy essen. Kíváncsiságból lehet hogy csinálok egy áramtermelő szélgépet. Szélcsendes vidéken, egy erdő szélén tudom elindítani, és nem tudnám a lényegesen nagyobb teljesítményt sem felhasználni. Nálam ez a realitás
Nincs véletlenül valakinek valamiféle dukumentuma hogy bizonyos nagyságú gyári savonius szélgépeknek mekkora a teljesítményük a szélsebesség viszonyában??
Nincs!
Ugyanis nincsenek gyári Savonius szélgépek. Nem csoda. 3-6-szor annyiba kerülne, mint a vízszintes tengelyű, a hatékonysága ~fele. Gyártanak néhány függőleges tengelyűt, ott meg is találod az adatokat. Gual Statoeolien Quietrevolution Az első pontos megnevezését nem tudom, egyfajta turbina, a másik H-rotor. A csavarás biztosítja, hogy magától elinduljon. A Statoeolien hatékonysága ~9%, a Quietrevolution-é sokkal jobb, úgy 20% körül. A szélsebesség növekedésével mindkettőé rohamosan csökken. Ez akadályozza meg, hogy túlpörögjenek.
Nekem egy ilyen megoldásom működik fesz. növelésre.
Az R, S, T a szélkeréktől jövő 3 fázis, ez kis szélsebességnél fel van transzformálva töltő feszültségre. Nagyobb szélerősségnél a trafó kiitatva. Szabályzónak ezt használom:http://cgi.ebay.de/Laderegler-Windgenerator-Charge-controller-12-Volt-/110603679811?pt=DE_Heimwerker_Bio_Wasser_Windenergie&hash=item19c07e3843 Generátor egy elektromos golfkocsi kereke kb 600- 800 watt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |