Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   42 / 375
(#) Zsika válasza sunraw hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Hello! Nincsen, ezeket gép javítás fejébe kaptam.
(#) SALáta válasza sunraw hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Szerintem sem, viszont használható ha magát a gép alapot akarod erősíteni, de még mindig nem jó, jó akkor lesz ha teszel az alu és a beton közé tágulási hézagot. Gondoltam a hőtágulásra, első ötletként gumi merült fel, de nem jó, elérik. Danamid lap a másik tippem, jobb nincs. Az alu idomokat a betonhoz vasbeton kapcsolná. A kinézet, alu idom, megfelelő anyával, danamid tágulási hézagnak, a danamid után laposvas, ehhez heggesztve a vasbeton elemeket. Mindez csak az X tengely merevítése, Y nál az idomok kiöntve homokkal rezgéselnyelés címszóval. Az egész Y hídnak egy keretnek kell lennie, tehát alul is merevíteni kell. A főorsó merőleges tengelyvonalánál merevítem ki. Aggaszt a 300-300 mm es fesztávon alkalmazott 20 as lin tengely. Persze a 300 mm ből lejön a 20 as tengely felfogatása, a középső merevítés fele. X nek maximum 500 mm utat szeretnék, de ehhez jóval nagyobb tengely kell, ezért írok 600 mm ert.

Egy gépnek merevnek ugyanakkor rugalmasnak is kell lennie. Két dolog ellentmondás, de ha egy asztali köszörű le akar táncolni az asztalról egy kartonlap alá rezgéscsillapításnak és mindjárt jobb a helyzet. (eltekintve attól hogy még mindig kiegyensúlyozatlan a köszörű, és valószínű ezért ugrál). Olyan meg abszolult nincs a gépiparban hogy elég merev lenne valami, de törekedni kell rá. Például egy mini fúró szerszámát minél bentebb fogjuk be mert annál kisebb az esélye a centrifugális erő miatti elhajlásnak. Persze ha nem üt a befogó és a szerszám, gyakrabb hogy üt. Nagyobb gépeknél még jobban előjön, pedig ott szuper főorsók és szerszámok vannak. Volt olyan szerszám amit újra belapolva felfektetve a befogó homlokára 3 napos élettartama a !duplájára! emelkedett, merevebb volt, és nem lógott ki annyira, a nem lógott ki annyira az 5 mm el beljebb volt.

Már most sejtem gondjaim lesznek a 20 as tengellyel, de illő lenne felhasználni ha már van. Abból ami nincs nem tudok építkezni sajnos. Ami van azt meg ésszel kellene használnom.
(#) sunraw válasza SALáta hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Nehéz ez...a hajlás korrigálható, ha tudsz távolságot mérni. Ez kb olyan mint a hideg-meleg üzemű gépállítás, beállítod rosszra, hogy üzemben jó legyen.
(#) richy92 hozzászólása Nov 20, 2010 /

Hello!
Épp most programoztam be a machban a lábkiosztásokat,de nem tudom,hogy a motort hogyan lehetne megforgatni,hogy lássam,hogy megy-e?A biosban nem kell valamit állítani?
A segítségeteket előre is megköszönném.
(#) Sir-Nyeteg válasza richy92 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Milyen vezérlőt használsz?
Mach-ban nyomd meg a TAB-ot, és voilá. Nyilakat is használhatsz!
(#) SALáta válasza sunraw hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Arra van automata korrekció is, hőfokfüggő korrekció, először Fanuc21I nél futottam bele, nem értettem miért mászik el a méret zsír új gépen, aztán meglett a gond-mert gond volt. De ahogy mondod előjön gépállás után a méretelmászás, anno 2 órán keresztül kellett nézni a méreteket. A tűrést ki kell használni, arra való.

Hobbira visszatérve a telepítési helyem a pince lenne, száraznak mondható, nem a legideálisabb de száraz. A hőingadozás 5 fok kb. Viszont ha máshová áttenném gondot okozna. Az általad mutatott alátámasztott tengely sokkal jobb lenne, de ott is alu illetve vas van összefogatva. Nem félek a hőtágulástól annyira, telepítési hely miatt, jobban félek attól hogy munka közben majd hajlik a lin tengely, azaz beremeg a mozgó asztal. Másnál jött már elő.

Másnak írom hogy a főorsó, hajtás, tengelyek hibája mind mind összeadódik, és kapunk egy géppontatlanságot.
(#) richy92 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Mach3-at használok,megnyomtam a tabot és a nyilakat,de semmi.Valószínűleg a programban valamit nem úgy csinálok valamit,ahogyan kellene mert még csak kb 30perce ismerem a cnc vezérlő programokat

Érdemes átolvasgatni a Mach3 gépkönyvét. Esetleg hobbycnc-n vezérlő beállításokat olvasgatni.
Tehetsz a step és dir lábra ledet, hogy működik-e.
(#) tiggersoft válasza richy92 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

Kapcsold be a "Jog"-ot. Ha világit melette a "led" akkor nyilakkal lehet irányitani.

Jog.jpg

Hello!
Köszönöm szépen először is a segítségeteket,másodszor az y+ és az y - is egyirányba fordul a motor,néha pedig ha az y+ra kattintok akkor meg megváltozik a forgásirány,ez miért lehet?Rosszul kötöttem volna be a tekercseket?
(#) szabi83 válasza richy92 hozzászólására (») Nov 20, 2010 /

MAch3-ba, config/ port and bits / motor outputs, amelyik nem jó felé megy, ott katt a "dir lowactive" -ra, hogy pipa legyen és OK-old..

Ha jól értem.

Szerintem nem kötötted be a Dir lábat. Így arra forog a motor, amerre épp kedve tartja

Majd holnap megkérdezem a vezérlőm gyártóját,ő remélem,hogy tudja,hogy mit csináltam rosszul.A motor 4 kivezetéses.Elindulásnál össze-vissza rángatózik és nem mindig ugyanabba az irányba indul el ugyanarra a nyílra kattintva.Mellékletben elküldöm a gépem terveit(papám által tervezve és rajzolva).Méretek még nincsenek,az orsók valószínűleg csak a hajtás felöli oldalon lesznek rögzítve a feszülés miatt,ezért is van csak 3oldala a "fióknak" és nem 4.
Még 1x megköszönném mindenkinek a segítségét.
(#) Szebence hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sziasztok!

Már egy pár hete folyamatosan olvasom amiket írkáltok. Komolyan veszitek a dolgokat, ezt szeretem, ha csinálok vlaamit, akko én is csak precizen és komolyan...
Viszont most szeretnék egy kicsit bohóckodni. Kaptam 8db nyomtatót, ebből 2-2-2db egyforma és szeretnék belőle csinálni valami plotter szerűséget, viszont elektronikám nincs hozzá és ténylegn em is szeretnék rá költeni, mert ez egy ilyen kis bohóckodás. Ha komoylan csinálnám, fémből, meg rézperselyekkel vagy más hasonló dolgokkal, akkor megfizetném a normális vezérlőelektronikát, de itt most nem erről van szó.
Szeretném megkérdezni, hogy mennyire lehetetlen kivitelezni azt, hogy a 3 tengely motorjainak építek mindnek külön külön egy ilyet: Bővebben: Link És a kérdés, hogy az kivitelezhető-e, hogy ugye ezt számítógépre nem nagyon lehet kötni de valami joystick-ra lehet-e? Olyanra gondolo, hogy egy játékkoznzol yojstick--jára rákötni és ha jobbra és felfelé nyomom, akkor X és Y irányba mozognak a tengelyek...
Tehát a kérdésem, hogy mennyire lehetetlen a megvalósítása? Vagy ilyenekre már csak azért gondolok, mert nagyon fáradt vagyok?
(#) Sir-Nyeteg válasza Szebence hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Ha tisztában vagy a step-dir lényegével, akkor akár PC-re is kötheted. De mi célja van az áramkörben a 7474-nek?
(#) szabi83 válasza Szebence hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Szerintem a minimum l297 + l298.. azaz step-dir legalább és akkor már mehet direktben az LPT-re esetleg egy buffer ic, mint leválasztó.

DE...

Első körben a donorok paneljait nézném meg, milyen IC-ket rejt, szerintem a megfelelő IC kiforrasztva és új panelt alá tenni, valami összehozható belőle.

(#) Szebence válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Értem!

Az a szörnyű az egészben, hogy én pár éve, mikor komolyan gondoltam, hogy csinálok egy kb 500x500mm-es munkaterületű CNC-t, akkor elkezdtem csinálni neki elektronikát... Mivel nem lett az egész CNC-ből semmi, mert profit szerettem volna készíteni és így meglehetősen drága lett volna, így abbahagytam, így az elektronika atóta úgy maradt, ahogy akkoriban letettem. Még mindig nincs befejezve, de itt van most is előttem, ezt kellene befejezni és letesztelni...

Ezt láttam a másik témában is.. bocsi, ezt vissza tenném a dobozba no, nem a kinézete miatt
(#) Szebence válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Igen, elég sivár lett Szinte az első nyákok között volt amiket csináltam. Sorkapocsból is a nagyobb méretű lenne belevaló, mert it van pár mm közöttük, így össze vissza állnak... Helipotit sem kaptam olyat, amilyen kellett volna, csak ilyen fekvőt. Akkor azt mondod, hogy ezzel a vezérléssel nem érdemes kísérletezgetni? Nem nagyon használható darab?

Szerk.: A tranzisztorok meg azért lógnak szalagkábelen, mert... Csak Egyébként azért, mert azt hittem, hogy minden nagyon melegedni fog és, hogy feltudjam rakni egy nagy hűtőbordára... De ahogy fentebb is írtam, azóta nem foglalkoztam vele, csak látom itt az asztalom környékén nap mint nap...
(#) zozz12 hozzászólása Nov 21, 2010 /

Helló!
Érdeklődnék a CNC -k honnan "tudják" hol van a munkadarab? A tegelyek hosszát is csak a végállás kapcsolókól érzékelik?

(#) Sir-Nyeteg válasza zozz12 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Munkadarabon érintőt kell venni. Ezt a pontot kinevezed nullának, azaz a programban nullázod a koordinátákat.
3 lehetőség van:
- vakon használod a gépet: felveszed a nulla pontot, és tudod, hogy pl 10*10cm-s munkadarabot fogsz létrehozni. Ha nagyobb a géped, akkor nincs baj. Indítható.
- Szoftveresen a mach3 fel tudja ismerni, a végállás kapcsolókból, hogy hol-merre jár. Belemegy a bal oldaliba, kijön belőle és végigrohan a jobb oldaliba, majd kijön belőle. Nagyon-nagyon lassú folyamat. Ehhez természetesen spec. bekötés kell a végállás kapcsolókra. Magyarán felméri a munkaterületet. Úgy tudom, hogy ez megadható kézzel is. Tehát szoftveres limit van beállítva.
- Home pozicióra be lehet tenni valami precíz érzékelőt, esetleg a végállás kapcsolót olyanra szereled, és akkor a bal oldal lesz a home pozició. Ekkor erre is külön bemenetek kellenek.

Nekem az 1. variációban megy a gép.
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Én úgy fúrtam a nyákot, hogy megnéztem mekkora az első pont eltolása a g kódban, újra legeneráltam a g kódot kivonva az első pont koordinátáit így az első pontom a x0, y0 lett.
Ezután felraktam a nyákot a lapra, levittem a z-t 1mm-re az anyagtól, és addig játszottam a nyilakkal, amíg az első forrszem kellős közepére nem sikerült pozícionálni.
Megmondtam a mach3-nak hogy ez a 0,0 pont z-t egy icipicit feljebb emeltem, és mehetett a fúrás.
0.8-as helyett 1-esel fúrtam, de egész jó lett.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Nov 21, 2010 /

Sziasztok

Találtam ezt a cnc vezérlőt, de, ha jól látom ez soros portról megy, a mach 3 meg ugye LPT-t használ.
Ezt, hogy lehet átalakítani, hogy mach 3 is tudja vezérelni?

Üdv
Bővebben: cnc
(#) Sir-Nyeteg válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Nem tudom, hogy a link mire vonatkozik
A különbség a soros és a párhuzamos kommunikáció között az, hogy sorosan és párhuzamosan kommunikál
A mach3 tud sorosan kommunikálni, de két bibi van a dologban:
- Az ipari dolgok alap feltétele a realtime vezérlés, azaz a valós idő. Soros kommunikációnál ez nem teljesül.
- Ha az elsőtől eltekintenénk, akkor külső vezérlő szükséges, amely fogad egy-egy adatcsomagot, majd egyszerre hajt végre. Ez úgymond szakaszos realtime.
Ha van egy ilyen vezérlőd, akkor nincs gond. Van aki pic-be tölti sorosan az adatot, majd elindítja a dolgot pc nélkül, és megcsinálja a feladatot maga a pic.
De ez nem egyszerű megoldás. És ezáltal elég drága. Egyszerűbb egy olcsó régi LPT-s pc-t venni.
Ui: a mach sorosan általában reléket kapcsolgat, mert az nem időkritikus.
(#) zsoltee0001 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

szia
3 éve vagyok fórumtag, de még mindig nem tudok hozzászólásra hivatkozni
szóval a legelső oldalon található (#643465) hsz.
CNC 3axis bipolar full.zip (1.96 MB)
fájl, erre gondoltam.
Ebbe megtaláltam mindent ami kell, nyákterv, hex stb.
de sajna soros port, lenne is a gépemen, de többen is írták, hogy ez nem jó (ahogy te is).
Nem tudnál esetleg egy ehhez hasonlóan összefoglalt dokumentációt ajánlani ami LPT-s?
Totál kezdő vagyok ezen a téren, még most kezdtem ezt az oldalt nyálazni, PIC nem probléma.
Üdv
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Egy pic az pár száz forint, egy lpts pc azért ennél több, de ki lehet fogni a vaterán egy nem túl drágát. Ettől még persze ehhez is kell vezérlő, de ígértél egy vezérlőt ami a 3 tengelyre olcsóbb mint 15.000Ft.
Nekem van is egy ilyen soros vezérlőm, én gyártottam.
A pic-nek elküldöd a koordinátát és onnantól az ő dolga rángatni a steppjelet. Az biztos, hogy nem lesz lépésvesztés, mert amíg rángatja a lábat, addig nem csinál semmit. Nem kell monitort vezérelni, billentyűt figyelni, egeret érzékelni, memóriát piszkálni... amit a pc-nek meg vezérlés közben is kell csinálnia.
A dolog ott bukott meg , hogy egy tengelyre a vezérlő került cirka 2500 forintba, az 3 tengelyre 7500+ az egyéb aprólék, ezért olcsóbb volt venni egy komplett vezérlőt, és programozni sem kell tudni, mert a mach3 megcsinál mindent.
Szóval hiába egy olcsó pic, ezért olcsó a vezérlés, a motormeghajtót és a leválasztást akkor is meg kell építeni, és az meg nem 2 fillér.
Sir, egy linket dobj a vezérlődre ha már fent van valahol, gondolom a leválasztást meg a léptetést az is tudja.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Legelső vezérlőm.
Apróhirdetésben megtaláljátok. Nem akartam itt sosem hirdetni, mert "tilos", de hetek óta fenn van az oldalon.
Egy rendesen feltelepített gépnél sem fog lépést veszíteni a dolog.
Igen, szerintem a te PIC megoldásod az amit most említettem.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Apróban vannak PC-k. Szerintem azon is van LPT.

Igazából.(aludtam rá ). az LPT panellal csupán az a gond, hogy leválasztás nélküli.. ha nincs leválasztva, minek ilyen bonyolult, a meghajtónál, ic temető… ezt is lehetne sokkal egyszerűbben.. l297+l298, de inkább ta8435(nekem ez van, 4 db) vagy a tesója tb6560(ocsibb és jobb).

megmunkáltam a lin. tengelyeimet jöhet a menetfúrás
(#) sprofan válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 21, 2010 /

Optonak mit kéne használni? pár helyen a nagy sebességű optokat ajánlják mint amilyen a HCPL2630 illetve a 6N137, de kicsit borsos az áruk. Valami mezeibb darabot nem használhatok? (igazság szerint nem is az áruk a gond, mert a 6N137 'olcsó', de már kezdtem örülni hogy 0Ft-ból ki tudom hozni csupán itthoni alkatrészekből.)
Következő: »»   42 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem