Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1117 / 2208
(#) CHZ válasza hgy hozzászólására (») Nov 21, 2010
Köszönöm az Ő nevében , valóban nagyon szép és pontos munkát végzett , csak a vázlat alapján nem is olyan kis feladat.
Az alsó borítása kis kompromisszummal sikeredett , sajnos 1cm-rel kisebb a lemez , de így is stabilan rögzíthető lett , ez az anyag nagyon nehezen fúrható , így megúsztam .
Gondolkodtam , hogy lecserélem , ha lesz méretes , de hagyom így .

KÉP 066.jpg
    
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 21, 2010
Épp ez lett volna a következő megjegyzésem, hogy tulajdonképp ezeknek menni kéne akár egy db meghajtóról is, típustól függetlenül… Elvégre mind ugyanúgy működik, max némi feszültségbeli különbségek lehetnek, amit könnyű korrigálni.
(#) klemo86 válasza zoliee hozzászólására (») Nov 21, 2010
Szuper, de itt mindenkinek a saját picasáját hozza be a link, aki be van jelentkezve Kíváncsi lennék a többi alkatelemre is
(#) CIROKL válasza klemo86 hozzászólására (») Nov 21, 2010
Ha netán valakinek kéne az általam barkácsolt panel terve akkor ezt itt most megnézheti , mentheti .
Természetesen ez a terv módosítható , átalakítható mindenki saját maga igényéhez .
Saját részre készült és sok felhasználási területre ezért könnyen módolható bármire , ez így ahogyan van értelem szerűen 250 Volt -hoz illesztve , de ha a táp résznél a bemeneti soros ellenállást és a zenert kivesszük akkor a tápfeszültség máris MAX40 Voltra módosul , ez értelem szerűen a 7824 bemenő MAX feszültsége , ebből is látni a felhasználási terület eléggé széles körű
(#) klemo86 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 21, 2010
Az EM80-hoz nagyon jól használható, ezt már tapasztaltam
(#) CIROKL válasza klemo86 hozzászólására (») Nov 21, 2010
Nem csak az EM80 -hoz , én eddig több csővel is használom 80-81-83-84-87és U/E/M4 .ezekkel eddig mind rendben van ugyan azon kapcsolással , a későbbiekben került a panel bemenetére a 100K trimer amivel lehet belőni az adott jelszintre amit kíván . Abban az esetben ha sztereó jelet szeretnék indikálni egy árva kijelző csővel akkor is ezt a panelt építem meg , hisz csak a kimenetét kell közösítenem és máris a két oldalt figyeli a cső ! Ezért említettem az imént a felhasználási terület végtelen .
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) hangszoros válasza joepapa hozzászólására (») Nov 21, 2010
Nem bonyolodok bele az általánosba (induktivitás, kapac stb) egyszerüen a hosszú vékony jobban szól. Ez különösen kijött a mezei Mepco ellenálásokon. Talán mert a dróthoz közelebb van ? A csoda Vishayoknál jobb volt audiora.
Itt nem igaz a mondás "hosszú vékony jól beér, de rövid vastag többet ér"
A hócipöm már tele a müszaki paraméterekkel. 160 dB-ig tudok mérni passiv lomon torzitást, de az azonosra mért ( mérési küszöbnél ) alkatrészek se szólnak egyformán.
Ez van.
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 21, 2010
Köszönöm Jótevőm!
Hogy fogom én ezt meghálálni?
Megvan! Adok pontot érte!
(#) hangszoros válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 21, 2010
Huh de szépek
Nem is merem egy mondatos filozofiám ide irni
(#) CIROKL válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 21, 2010
Közben beugrott még egy dolog ezzel kapcsolatban , szóval a 15M -es ellenállást mivel nem lehet 1 darabból vásárolni ezért a panelt még továbbá módolni kellett a két darabból összerakott 15M -hez ami egy 4,7M és egy
10 M alkot
(#) djhans hozzászólása Nov 21, 2010
Próbálgattam a PL82 PP-t az új meghajtással. Határozottan jobb lett. 1Khz-en 7W jött ki a junoszty trafóval. A meghajtás bőven tudja a végcsövet kihajtani. 7W fölött a végcső és trafó között vérzik el a dolog. Letettem a csöves egyenirányításról és a teljes soros fűtésről. Végfokonként lesz egy-egy soros fűtőkör. 40V lesz így fűtőfesz.
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Nov 21, 2010
A PL82 adatlapján PP-ben csak A-osztályú beállítás volt megdva. Módosítottam a végcső katódellenállásait ennek megfelelően. A kimeneti teljesítmény felugrott 13,5W-ra 1Khz-en. 100Hz-en még mindig 12W kijött. alatta persze fokozatosan csökkent a trafó kis keresztmetszetének köszönhetően. Következik a meghallgatásos vizsgálat.
(#) joepapa válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 21, 2010
én is ezt írtam.
kevesebb munkával olcsóbban szebbet tömörfából, használhatót fémből...a horganylemez its tuti.
De hatalmas "rossz" ötlet volt a low endemnek tuti...
"hogyan építsünk rossz..."HiFi magazinban is volt.
(#) joepapa válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 21, 2010
Akkor jól gondoltam, értettem. Elsőre is.
A hosszú vékony a jó...pl az 50éves szénrétegeim is ilyenek voltak, és nekem eddig a legjobban tetszettek, csak le lettek hurrogva, hogy induktívak. Amire akkor is írtam, hogy hiába 3 kör köszörülés, ha kis átmérőn nagy hosszon van...
(#) lpcollector hozzászólása Nov 21, 2010
A Hi-fi News 2010-es évkönyvében találtam két, talán számunkra is érdekes cikket:
Az egyikből kiderül, hogy nem csak a magunkfajták hallgatnak saját építésű csöves erősítőt. A bemutatott úr, akinek csak a lemezjátszója (SME 20/2) belekerül vagy 5000 fontba, nem vásárolt, inkább épített magának egy SE erősítőt PX4-es triódából.
Egy másik cikkből pedig megtudhatjuk, hogy ott is szeretnek az emberek börzére járni (igaz ez inkább audió börze), de azért érdemes egy pillantást vetni az ottani csőfelhozatalra...
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Nov 21, 2010
Az ötlet is jó, és tényleg mesteri a kivitelezés.
(#) djhans hozzászólása Nov 21, 2010
A meghallgatásos teszt jó eredményeket hozott. Elég jól szólt a junoszty trafóval. Persze lesz rendes kimenő. Egy furcsa dolog történt. 470µF-os katód kondival mintha belassult volna az erősítő. A magasak nem csengtek annyira szépen. 100µF-nál pedig egy nagyon kicsit mélyhiányos volt. Valahol a középutat kell megtalálni. Viszont ezt nem értem, mert a nagyobb kondi a jobb elméletben. Itt vannak a képek is.
(#) Doncso válasza djhans hozzászólására (») Nov 22, 2010
Janikám, ahhoz lennének jók a trafóim, legalábbis a magjai, ami általad került hozzám, tudod melyikre gondolok. Egyébként meghallgatnám szívesen, pl82-t még sosem hallgattam eddig.
(#) joepapa válasza djhans hozzászólására (») Nov 22, 2010
A katódkondit 1.hagyd el, vagy2. tegyél be ezüsttantált (ne sima tantált), 3.vagy legalább fizikailag nagyobb öreg (1970-1980) as siemens, MM, vagy más még méréssel igazolhatóan jó elkót...az MM ből lehet sok rosz öreg kiszáradt...a lényeg a 3-ik esetben fizikai méret alapján akadhatsz jójhangúra. A jóhangú sima elkó általában nagy...ami nálad ott van a cső mellett az a kis pici pöcök lehet a 470 mikro, nekem ilyentől lett tranzisztoros (még rosszabb) hangja a 6p3s se-nek. Ami tuti jóhangú sima elkó volt nekem az a narancssárga siemens GPF 220mikro 40V 8x akkora volt mint a mostani 470mikro 40V om.
Jó hangú volt még (a triodásban nekem még az van lustaságból) A ROE csavaros 1000mikro 40V nak.
Ezt lehet most kapni tudom, nekem is ilyeneket adtak, majd jó lesz multivibrátorba
A legtutibb katódkondinak is MKP, fémezett papír, olajpapír lenne, csak nekem nem fért el, pedig van 20 db olajos motorindítóm.
Az ezüsttantál kompromisszum a 3 asból 2 teljesül csak (ár,méret, minőség), mert az ára nem jó...

Ha a sima elko mellett döntesz még párhuzamosan valami nkp mkt fémezett papír 47-220nF ot elbir akkor nem "lassul" be...nálam ez volt füloszkoppal.

Ha már katódkondi akkor elöl és a végén is, ha nem akkor sehol sem.

Ha mindenhol kiveszed akkor jó hangja van?
(#) joepapa válasza joepapa hozzászólására (») Nov 22, 2010
nkp az mkp vagy lehet mp is, csak ne elko.
(#) hangszoros válasza joepapa hozzászólására (») Nov 22, 2010
Végre egy füloszkopos ember
Mint hangszorosdiban az ágyteszt
(#) joepapa válasza hangszoros hozzászólására (») Nov 22, 2010

Ágyteszt az jó! Ha van ágy. A hangszórót én szintén fülhöz tartva saccolom, peremére mért ujbegyes pöccintéssel. (plussz pár más mechanikai tapogatós próba...)
A T/S ből számolós programokban sosem találtam olyat, hogy hallgatótér mérete, terem csillapítás, méretek stb...azaz az egész humbuk, csak ki kell vinni a konyhába (panelkonyha 9m2 a nappaliból ami legalább 25m2...és mennyire más is ugyanaz a doboz) és kiderül, hogy az egész más az a program számára ugyanaz.
Lehet adott mérószobában jók az eredmények, de minek, ha nekem az én nappalimba kell...A helyiséggel is lehet annyit hangolni mint a ládán belül...
A mélyátvitelnél fontosabb a beszédfrei szerintem, azt nemigen modellezi már...
Amúgy ha egy elektroncsövet ill többet ugyanabból a tipusból fülhöztartva megpöccentesz a mikrofóniások máshogy "zörögnek"...
Mindent ami hang azt füllel.

Az oszciloszkóp is jó ellenőrizni, gerjedést keresni, átvitelt nézni, teljesítményt mérni különböző frekin...
Lehet zenét is nézni a szkópon de azt füllel könnyebben értelmezem.
(#) joepapa hozzászólása Nov 22, 2010
Viszont leírtam pár napja, hogy a 6p3s megelőzte a 6sz19p met...francot, csak végre jó igazi tetrodás hangja lett olyan FEHÉR hang, a trióda pedig olyan SÁRGÁS.
Mindeggyik más és semmi köze egymáshoz a két hangnak. Pedig mindeggyik végre rendben van.

A tetróda után a trióda elsőre mintha függöny mögül szólna, burkolt lágy , pedig nem, ha elsőre trióda szól akkor tökéletes, és a tetróda utánna majdnem harsány, hibákat és mindent kiemel erőteljes dinamikus, nyomul.

Ráadásul hangfalfüggő, mert egy lustább dobozhoz a tetroda tisztasága előny, de eggy gyors élces dobozhoz a trióda nyugodtsága lehet a jó...

A jó dobozhoz pedig a jó erősítő...
Melyek közül egyik sem létezik.
(#) s.sanyi válasza joepapa hozzászólására (») Nov 22, 2010
Szia.Van valami bevállt rajzod a 6sz19p-hez engem is érdekelne van pár darabom itthon.Hány vattot tud? Én csak füleshez találtam rajzot.
(#) joepapa válasza s.sanyi hozzászólására (») Nov 22, 2010
Én csak beekecseltem egy e88cc után, vagy ecc85 (ennek nem elég jó a hangja)...ecc83 elgörbül már egy cső meghajtásnál is, de katódkövetőben srpp ben lehet elbírná a 83 is.

Talán 300V os tápról egy 2k a katódba aztán jónapot.
a 2k-n talán 75V van ha jól emlékszem, csak próbára kötöttem be, aztán a hangja miatt sajnáltam elbontani, és rendesen megépíteni.

E88CC egy féltrióda nem hajtja ki maxgázra cd kimenetről...ECC85 épphogy.

SRPP kell elé vagy valami más csel, még nem próbáltam ki...

2W ot tud egy szem cső 5k ra illesztve 300V os tápról...

A 2k hátán van egy 220mikro 200V os elkó+150nF fémezett papír.

A táp görbül az 1+1A fűtés alatt és az anódáramok alatt, ebbe a dobozba valami eco erősítő (6p1p+1/2 ecc83)) készül, csak így matadt...

A hangja nagyon tetszik...

A füleserősítő simán meghajt egy exponenciális tölcsért szobahangerőre, ha jól sejtem...
(#) joepapa hozzászólása Nov 22, 2010
A trioda a tökéletes a fülnek az tuti, most ismét összevetettem a gyorsabb hangfalaimon kissebb helyiségben...

De egy jó triódáshoz nem tudok megfizetni elegendő hangfalat...A triangle Zephyr nek pont a tetroda az elég minőségben.
(#) s.sanyi válasza joepapa hozzászólására (») Nov 22, 2010
Köszi majd próbálgatok én is.
(#) joepapa válasza s.sanyi hozzászólására (») Nov 22, 2010
Szerintem (ill én ezt fogom megpróbálni elsőre) E88CC SRPP ben, ha nem elég az amplitúdó (amíg az srpp kimenete hibátlan már az előtt túl kell hajtsa a triódát)...akkor fesz erősítő ecc83 al és egy katódkövető talán az is elég ecc83 al, de e88cc vel tuti el lenne kormányozva.

De ez csak egy 6sz19p meghajtása!

Nekem egy szem e88cc fesz erősítő van előtte most. De nem az e88cc nek megfelelő 10mA körüli munkapontban, hanem sokkal lejjebb talán 1-2mA en...ott eleget erősít (fülre
De cd kimenetről talán 1W ra hajtja ki.

Az srpp hangja mégis tetszik a tetrodásban is, úgyhogy majd a trióda elé is teszek. (elsőre)
(#) djhans válasza joepapa hozzászólására (») Nov 22, 2010
Megpróbálom majd más kondival is. Mindenhol van katódkondi mert ha nem lenne akkor nagyon sokat csökkenne az erősítés.
(#) djhans válasza joepapa hozzászólására (») Nov 22, 2010
Elhiszem amit mondassz csak nem értem mi a magyarázata. Ha egy elkó kapacitása és ESR értéke rendben van, miért van különbség?
Következő: »»   1117 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem