Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
A #822164 számú hozzászólásomban van kép a zvs-ről (pár oldallal hátrébb van). A fényképezőgépemmel még a teslámról sem tudtam normális képeket csinálni, így azt meg sem próbáltam lefotózni....
Ha nem hiszed el, az a te problémád, bizonygatni nem fogom.... Nem tudom, hogy mi értelme lenne hazudoznom a fórumon... Hodinka: Nem veled beszéltem véletlenül, hogy a búgós hangot ívhúzáskor úgy tudom elérni, ha megszaggatom a feszt (pl hálózati trafóról megy....)? Irfp250en helyett irfp260n-t használok. Megnézem puffereléssel is, csak ahhoz előbb be kell szereznem a kondikat. A hsz-t törölték egy véletlen folytán, így újra be kellett írnom....
Most 24KHz-en rezeg nitrolakkal le kentem az egészet de akkor is ezt csinálja. Olyan mint a piezzo.
Mit is csinál az a soros fojtó ott a tápágban?
Ha 24kHz-en rezegne akkor nem hallanád hogy van hangja mert azt már az ember nem hallja. Inkább szerintem olyan 16kHz-körül lehet ha annyira idegesitő.
Hát nem tudom de nem is ez a lényeg,hogy tudom növelni a frekit?
De velem beszéltél.Ki törölt mit? Puffer nélkül is kell búgnia majdnem ugyanúgy,mintha szaggatnád.Nem ezt csinálja?
Pontosabban melyik kapcsolást csináltad meg?
A sorkimenőre te tekerted a primer tekercset, vagy a sorimenőjét használod?
Saját tekercsek a VCS:3menet PR:5menet.
A 2db-ellenállásos+egy tranyósat használom 2N3055-el.
Próbáld meg Hodinka kapcsolását. Ez is sipol de amikor az ívet huzza akkor viszont semmi hangja sincs. Én primernek 15 menetet tekertem 35V-os tápfesz mellett és akkor volt a leghosszabb és a legvastagabb az ív. A VCS. tekercsel is érdemes kisérletezni.
Na ez is jónak tűnik. Erre lehet valahol modulációs jelet kötni?
Én nem tudom, hogy lehet-e modulációs jelet kötni rá. De én megpróbálnám a feszültségosztóra kötni a modulációs jelet egy DC leválasztó kondival és egy párhuzamos zener diódával.
Veled beszéltem, csak köbzoli véletlenül kitörölte a hszt a rendrakás közepette.... Amúgy búg, pont ahogy szerettem volna, a jövő héten be is szerzek 2 db 10000 µF-os kondit és meglátjuk, hogy mit is tud a zvs....
Idézet: „Erre lehet valahol modulációs jelet kötni? ” Megoldható lenne,de erre a célra ezek az áramkörök,mint például a Meissner -oszcillátor és egyéb hasonló alapelven működő rezgőkörök nem a legalkalmasabbak. Idézet: „hogy tudom növelni a frekit?” Az általad használt kapcsolásnál többféle módon is növelheted a frekvencia értékét.Például a legegyszerűbb módja ennek,ha valamelyest feljebb mész a tápfesszel,vagy pedig,ha lecsökkented a trafó tekercseinek menetszámát.De mivel esetedben a menetszámok amúgy sem nagyok,ezért az utóbbi megoldást nem ajánlanám.Még úgy is változtathatsz a frekvencián,ha a primerkörbe párhuzamosan beigtatsz egy kapacitást,így a működési frekvenciát a rezgőkör rezonanciafrekvenciája fogja meghatározni.A 3055-össel meg csak óvatosan,mert könnyen elszállhat,és egyben el kell látni a megfelelő védelemmel,különben rövid idő alatt forrni fog...
Kondikkal az ív hossza mindenképp nagyobb lesz valamivel,de egyben azzal is számolnod kell,hogy így a búgás megszünik és egy hangtalan vagy sistergő ívet kapsz majd.
Most darlingtont raktam bele azt hiszem TIP147? Nem tudom pontosan mert le van kopva de szépen megy így is. Próbáltam IRFP240-el azt rövid idő alatt ki ütöttem pedig a G és a S közt volt egy 12V-os zéner. A tápfesz jelenleg 18V 4A-áll rendelkezésre ezzel kel gazdálkodnom.
A 2N3055 elég szépen melegedet mintha egy A-osztályú erősítőbe lett volna. Aztán kb 4db el is szaladt tőlem mert a Bázis és Emitter közt sípol a szakadás mérő illetve a Collektor és a Bázis közt is. Ami működik azon a Collektor és Bázis közt 470-et lehet mérni szakadás mérővel,Ez jó érték?
A fetek nem igazán alkalmas visszacsatolós meghajtáshoz(ha jól tudom), de különös módon ZVS-ben pedig működik, Csak annyit tudok a a tranyós meghajtás a collektot-emiter feszt használja, a ZVS pedig a D-S-en átmenő áramot használja(ezek csak a tapasztalataim).
Idézet: „Ami működik azon a Collektor és Bázis közt 470-et lehet mérni szakadás mérővel,Ez jó érték?” Egy hagyományos bipolár tranzisztorról igazából úgy győződhetsz meg,hogy jó-e,ha leellenőrzöd a B-E és B-C csatornák átmeneti ellenállásait.A B-C-on kapott értékeknek mindig kevesebbnek kell lenniük mint a B-E-en mérteknek,tehát ha a B-C-on mondjuk 470 ohm volt mérhető,akkor a B-E-en 480-490 ohm körülinek kell lennie,(arról nem is beszélve,hogy így egyszerre megtudhatod a tranzisztor átmenetét is).A többi irányba pedig nem szabad mutatnia semmit sehová,kivéve persze,ha a tranzisztor rendelkezik beépített C-E védődiódával,vagy B-E ellenállással,így a normáltól eltérő értékeket kaphatsz.Ha a rossz tranyókon B-E,B-C irányba 0 ohm-ot mértél,akkor ez azt jelenti,hogy túl nagy volt a bázisra ható áram.Ezen álíthatsz a bázison lévő feszosztó ellenállások értékeinek változtatásával.Egyébként az a darlington amit linkeltél PNP átmenetű,sehogy nem illik ebbe a kapcsolásba,hacsak nem módosítottál rajta.
Javaslom hogy az ellenállások értékét csak ésszel lehet változtatni, mert ha bázisra jutó áram túl nagy, bizony pusztulni fog a tranyó.
Lásd hogy milyen rendes vagyok itt egy adatlap. Lent a listán keresd ki a márkát és az adott márka sorjának a végén lesz pfd dokcsi.
Már látom max 500mA lehet a bázis körben.
Akkor feljebb veszem. Vagy be teszek 2db huzal potit olyan 10W-osat. Azzal lehet szabályozni. Mondjuk az egyik legyen olyan 500ohm a másik 300ohm-és így jó.
Idézet: „Mondjuk az egyik legyen olyan 500ohm a másik 300ohm-és így jó.” Nos ez nem egészen így megy.Nem hasraütésszerűen választjuk meg az ellenállásokat.A pozitív oldali nagyobb értékű ellenálláson megoszló feszültség a tranzisztor nyitásáért felelős,míg a negatív oldali kis értékű a zárásért.A zárást pedig a v.cs tekercs leadott feszültsége végzi.De itt egy kis info,többekközt a fesz és áramosztók méretezéseiről is szó esik,érdemes elolvasni.
A 10cm. es ív az más ahhoz több áram kel még 24V-ról is mint 1,2A.
De azért a 7-8A soknak tűnik elsőre, persze lehet hogy igazad van. Én ez irányú kísérleteket nem végeztem el, pl.50-60KV, előállítása.
Akkora feszültséget csak sokszorozva lehet előállítani, a sorkimenőből 40kV-nál többet nem lehet kiszedni, de már az is átüt egy idő után. Ez főleg a youtube videókra vonatkozik, ahol a gyerek szerint 100kV sikerült neki.
Nekem a ZVS 26V-ról (40V max tápfesz) 10 centi gond nélkül ment, 25kV körüli feszültséggel.
Szerintem is így lehet. Feltételezésem szerint spilt sorkimenővel is max. 40kV-ot kisajtolni, mivel a benne lévő diódát(kat) és a kondit nem tervezték óriási feszültségre. Ha ezeket a az alkatrészeket valamely módon lelehetne távolítani (ja én csak álmodom, na mindegy...), akkor is csak talán 55-60kV-t lehetne.
Igen, itt a következő akadály, ami a szigetelés, és ha egyszer átüt valahol(pl. menetek között), akkor már nincs vissza út. A malom keréknek még 15kV is sok. Hát persze eredetileg monokróm képcsövekhez lett optimalizálva. Ui: Mielőtt azt hinnéd hogy kiokosítalak, sajnos tévedsz. Én a csak meg erősítem a véleményed. (A fenti szöveg csak a saját tapasztalat, valamint feltételezés.)
Hali!
Valóban a freki miatt sípolt mint a nyavalya. Most 24KHz-ről megy kereken és 12V-ról. De miutánunk a frekit növeltem az ÍV csökkent. Most kb 2-3cm-es az ív és olyan 1cm-ről át húz.
Sorkimenőben nincsen kondenzátor, így az átütni nem tud.
Egyes típusokban elő szokott fordulni anód kondi,de az ritkaságnak számít.
Amúgy ez az említett 100kV-os sorkimenő érdekes,mert 30kV-tól többet tartósan eddig nekem sem nagyon sikerült előállítani.
Végülis hogyan növelted a frekit?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |