Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   46 / 97
(#) BULL1988 válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

A #822164 számú hozzászólásomban van kép a zvs-ről (pár oldallal hátrébb van). A fényképezőgépemmel még a teslámról sem tudtam normális képeket csinálni, így azt meg sem próbáltam lefotózni....

Ha nem hiszed el, az a te problémád, bizonygatni nem fogom.... Nem tudom, hogy mi értelme lenne hazudoznom a fórumon...

Hodinka: Nem veled beszéltem véletlenül, hogy a búgós hangot ívhúzáskor úgy tudom elérni, ha megszaggatom a feszt (pl hálózati trafóról megy....)? Irfp250en helyett irfp260n-t használok. Megnézem puffereléssel is, csak ahhoz előbb be kell szereznem a kondikat.

A hsz-t törölték egy véletlen folytán, így újra be kellett írnom....
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Most 24KHz-en rezeg nitrolakkal le kentem az egészet de akkor is ezt csinálja. Olyan mint a piezzo.
(#) pimi9 válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Mit is csinál az a soros fojtó ott a tápágban?
(#) B.I válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Ha 24kHz-en rezegne akkor nem hallanád hogy van hangja mert azt már az ember nem hallja. Inkább szerintem olyan 16kHz-körül lehet ha annyira idegesitő.
(#) nikolatesla válasza B.I hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Hát nem tudom de nem is ez a lényeg,hogy tudom növelni a frekit?
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

De velem beszéltél.Ki törölt mit? Puffer nélkül is kell búgnia majdnem ugyanúgy,mintha szaggatnád.Nem ezt csinálja?
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Pontosabban melyik kapcsolást csináltad meg?

A sorkimenőre te tekerted a primer tekercset, vagy a sorimenőjét használod?

Saját tekercsek a VCS:3menet PR:5menet.
A 2db-ellenállásos+egy tranyósat használom 2N3055-el.

Próbáld meg Hodinka kapcsolását. Ez is sipol de amikor az ívet huzza akkor viszont semmi hangja sincs. Én primernek 15 menetet tekertem 35V-os tápfesz mellett és akkor volt a leghosszabb és a legvastagabb az ív. A VCS. tekercsel is érdemes kisérletezni.

Na ez is jónak tűnik. Erre lehet valahol modulációs jelet kötni?

Én nem tudom, hogy lehet-e modulációs jelet kötni rá. De én megpróbálnám a feszültségosztóra kötni a modulációs jelet egy DC leválasztó kondival és egy párhuzamos zener diódával.
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Veled beszéltem, csak köbzoli véletlenül kitörölte a hszt a rendrakás közepette.... Amúgy búg, pont ahogy szerettem volna, a jövő héten be is szerzek 2 db 10000 µF-os kondit és meglátjuk, hogy mit is tud a zvs....
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Idézet:
„Erre lehet valahol modulációs jelet kötni?

Megoldható lenne,de erre a célra ezek az áramkörök,mint például a Meissner -oszcillátor és egyéb hasonló alapelven működő rezgőkörök nem a legalkalmasabbak.
Idézet:
„hogy tudom növelni a frekit?”

Az általad használt kapcsolásnál többféle módon is növelheted a frekvencia értékét.Például a legegyszerűbb módja ennek,ha valamelyest feljebb mész a tápfesszel,vagy pedig,ha lecsökkented a trafó tekercseinek menetszámát.De mivel esetedben a menetszámok amúgy sem nagyok,ezért az utóbbi megoldást nem ajánlanám.Még úgy is változtathatsz a frekvencián,ha a primerkörbe párhuzamosan beigtatsz egy kapacitást,így a működési frekvenciát a rezgőkör rezonanciafrekvenciája fogja meghatározni.A 3055-össel meg csak óvatosan,mert könnyen elszállhat,és egyben el kell látni a megfelelő védelemmel,különben rövid idő alatt forrni fog...
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Kondikkal az ív hossza mindenképp nagyobb lesz valamivel,de egyben azzal is számolnod kell,hogy így a búgás megszünik és egy hangtalan vagy sistergő ívet kapsz majd.
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

Most darlingtont raktam bele azt hiszem TIP147? Nem tudom pontosan mert le van kopva de szépen megy így is. Próbáltam IRFP240-el azt rövid idő alatt ki ütöttem pedig a G és a S közt volt egy 12V-os zéner. A tápfesz jelenleg 18V 4A-áll rendelkezésre ezzel kel gazdálkodnom.
A 2N3055 elég szépen melegedet mintha egy A-osztályú erősítőbe lett volna.
Aztán kb 4db el is szaladt tőlem mert a Bázis és Emitter közt sípol a szakadás mérő illetve a Collektor és a Bázis közt is. Ami működik azon a Collektor és Bázis közt 470-et lehet mérni szakadás mérővel,Ez jó érték?
(#) alfa007 válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 27, 2010 /

A fetek nem igazán alkalmas visszacsatolós meghajtáshoz(ha jól tudom), de különös módon ZVS-ben pedig működik, Csak annyit tudok a a tranyós meghajtás a collektot-emiter feszt használja, a ZVS pedig a D-S-en átmenő áramot használja(ezek csak a tapasztalataim).
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Idézet:
„Ami működik azon a Collektor és Bázis közt 470-et lehet mérni szakadás mérővel,Ez jó érték?”

Egy hagyományos bipolár tranzisztorról igazából úgy győződhetsz meg,hogy jó-e,ha leellenőrzöd a B-E és B-C csatornák átmeneti ellenállásait.A B-C-on kapott értékeknek mindig kevesebbnek kell lenniük mint a B-E-en mérteknek,tehát ha a B-C-on mondjuk 470 ohm volt mérhető,akkor a B-E-en 480-490 ohm körülinek kell lennie,(arról nem is beszélve,hogy így egyszerre megtudhatod a tranzisztor átmenetét is).A többi irányba pedig nem szabad mutatnia semmit sehová,kivéve persze,ha a tranzisztor rendelkezik beépített C-E védődiódával,vagy B-E ellenállással,így a normáltól eltérő értékeket kaphatsz.Ha a rossz tranyókon B-E,B-C irányba 0 ohm-ot mértél,akkor ez azt jelenti,hogy túl nagy volt a bázisra ható áram.Ezen álíthatsz a bázison lévő feszosztó ellenállások értékeinek változtatásával.Egyébként az a darlington amit linkeltél PNP átmenetű,sehogy nem illik ebbe a kapcsolásba,hacsak nem módosítottál rajta.
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Na ezt jó tudni mert így már tudom,hogy csal 6db tranyóm maradt.
A TIP147-et elírtam TIP142-lett volna. Most a fesz osztó értékeit csökkentettem és így hosszba az ÍV-is. A pozitív oldali 247ohm-os ellenállást le vittem 120ohmar a negatív oldalit meg 10ohm-ra.
(#) alfa007 válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Javaslom hogy az ellenállások értékét csak ésszel lehet változtatni, mert ha bázisra jutó áram túl nagy, bizony pusztulni fog a tranyó.
Lásd hogy milyen rendes vagyok itt egy adatlap.
Lent a listán keresd ki a márkát és az adott márka sorjának a végén lesz pfd dokcsi.
(#) nikolatesla válasza alfa007 hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Már látom max 500mA lehet a bázis körben.
Akkor feljebb veszem. Vagy be teszek 2db huzal potit olyan 10W-osat. Azzal lehet szabályozni. Mondjuk az egyik legyen olyan 500ohm a másik 300ohm-és így jó.
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Nov 28, 2010 /

Idézet:
„Mondjuk az egyik legyen olyan 500ohm a másik 300ohm-és így jó.”

Nos ez nem egészen így megy.Nem hasraütésszerűen választjuk meg az ellenállásokat.A pozitív oldali nagyobb értékű ellenálláson megoszló feszültség a tranzisztor nyitásáért felelős,míg a negatív oldali kis értékű a zárásért.A zárást pedig a v.cs tekercs leadott feszültsége végzi.De itt egy kis info,többekközt a fesz és áramosztók méretezéseiről is szó esik,érdemes elolvasni.
(#) gaben62 válasza Collector hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

A 10cm. es ív az más ahhoz több áram kel még 24V-ról is mint 1,2A.
De azért a 7-8A soknak tűnik elsőre, persze lehet hogy igazad van.
Én ez irányú kísérleteket nem végeztem el, pl.50-60KV, előállítása.
(#) BULL1988 válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Biztos, hogy igaza van. Tessék.
(#) Collector válasza gaben62 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Akkora feszültséget csak sokszorozva lehet előállítani, a sorkimenőből 40kV-nál többet nem lehet kiszedni, de már az is átüt egy idő után. Ez főleg a youtube videókra vonatkozik, ahol a gyerek szerint 100kV sikerült neki.
Nekem a ZVS 26V-ról (40V max tápfesz) 10 centi gond nélkül ment, 25kV körüli feszültséggel.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Szerintem is így lehet. Feltételezésem szerint spilt sorkimenővel is max. 40kV-ot kisajtolni, mivel a benne lévő diódát(kat) és a kondit nem tervezték óriási feszültségre. Ha ezeket a az alkatrészeket valamely módon lelehetne távolítani (ja én csak álmodom, na mindegy...), akkor is csak talán 55-60kV-t lehetne.
Igen, itt a következő akadály, ami a szigetelés, és ha egyszer átüt valahol(pl. menetek között), akkor már nincs vissza út.
A malom keréknek még 15kV is sok. Hát persze eredetileg monokróm képcsövekhez lett optimalizálva.

Ui: Mielőtt azt hinnéd hogy kiokosítalak, sajnos tévedsz. Én a csak meg erősítem a véleményed. (A fenti szöveg csak a saját tapasztalat, valamint feltételezés.)
(#) nikolatesla válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Hali!
Valóban a freki miatt sípolt mint a nyavalya. Most 24KHz-ről megy kereken és 12V-ról. De miutánunk a frekit növeltem az ÍV csökkent.
Most kb 2-3cm-es az ív és olyan 1cm-ről át húz.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Sorkimenőben nincsen kondenzátor, így az átütni nem tud.
(#) Hodinka válasza Collector hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Egyes típusokban elő szokott fordulni anód kondi,de az ritkaságnak számít.
Amúgy ez az említett 100kV-os sorkimenő érdekes,mert 30kV-tól többet tartósan eddig nekem sem nagyon sikerült előállítani.
(#) Hodinka válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Végülis hogyan növelted a frekit?
Következő: »»   46 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem