Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   517 / 1385
(#) gulasoft hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Hehe a videóm nézettebb mint a 2 helyezetté. Mondom, hogy ez a pályázati felhívás megcsúfolása. Egyenként a 20 perces videók semmit nem érnek. Ez első meg tisztán chipcad reklám. Látszik, hogy egy irodában (vagy az oktató teremben) vették fel, ugyanis egyedül ők forgalmazzák a pickit2-es 3-as sorozatot és a demópanelt. Képernyőfelvételeket mutatni programozásról és ezzel nyerni... Ne haragudjon a világ de ez milyen dolog. 1000 cikk és 4-5 magyar nyelven is elérhető könyv van a témában. Most azt ami a könyvben cd melléklettel megvan, bemutatja egy videón és ez az első!
Nem tudom hogy ki volt a zsűri, de talán nem feltétlenül a profi vágást meg profi felvételt kellett volna díjazni, hanem az egyedi ötleteket, különleges technikákat bemutató műveket.
Felháborító!
Nagyon bunda szaga van. Az demókártya előlről hátulról jobbról balról, kizoomolva, bezoomolva, 1 perc azzal telik el, hogy gyári videóanyagot vágnak be, és reklámozzák a demó kártyát.
Semmi plusz infó nincs benne, már 3 éve fent van a 0-tól a robotokig cikk a he-n többet ér mint a videó.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Vettem ruhajelölő tintát, rákentem egy nyák hátára, hát száradás után nagyon nem jött le.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
ha hívod az embert, aki vegyszert szerez neked, előtte ezt a videót is nézd meg.
Itt semmi trutyizás nincs benne nem kell anyit s..rakodni, csak rengeteg féle lötty kell hozzá.
Ha ezt le lehetne utánozni, az lenne a jó.

Külön tetszik benne a mágneses pörgettyű, amivel keveri a lötyiket.

Itt a 4. számú video, ebben csinálja a furat galvánt

A3. számú videoban meg elkészíti a löttyöket, amiket használ
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Jól látod 400 lötty kell hozzá, ezt már láttam 1 éve. Meg is rettentem, ennél még Oxygen módszere is egyszerűbb, ráadásul a végeredmény elég ramatyul nézett ki, mellékesen meg már beszéltem a manussal 500ft/literért van nekik rézgalvánjuk, savas, tehát nem kapja le a fóliát.
Speciális nagytisztaságú rézszulfát van benne (rézgálic csak amit a vegyszerboltban lehet kapni, az ehhez képest selejtes mellékterméke a maratásnak), meg kénsav meg még valami adalékok. Szerintem jövő héten hozzák (vagy még a héten ezt nem tudom előtte szoktak felhívni, kértem 5 litert)
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Kíváncsi vagyok mit érsz el vele. Nekem van itthon kályhaporom, annak nagy része grafit azt hiszem. Festéket vettem, most már csak idő kéne a teszthez.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Ha már itt vagy gondolom olvastad, hogy kértem 5 litert.
Azt elfelejtettem, hogy mondta a manus hogy spec rézanód kell, de ezt azért fentartásokkal fogadtam, mivel nekem is sikerült Oxy módszerével galvanizálni rezet a furatba csak nem 100-asan, és ott inkább a rézgálic minősége lehetett a ludas. Esetleg kérdezd meg feléd nem szállítanak e.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Én előbb szeretném meg várni, hogy kitapossátok az ösvényt. Nem luastaságból. Hanem mert nem vagyok egy vegyész fajta, és időm se sok a kísérletezésre. Sőt. Mostanában nem is jut időm a saját hobbimra, mert mindig jön valaki, hogy hoztam neked valamit, amit meg kéne javítani. Amire mondom, hogy nincs időm, de azt mondják, hogy nem sürgős, és ott hagyják. Na az ilyen cuccokkal megy el az a kevés időm is.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Én meg a cnc-met faragom ha van időm, de persze nincs. Oxygen-ben még bízhatunk.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Nézegetem a videót valami filtert használ, csak nem értem minek.
Tényleg csak savat használ ahhoz képest elég bátran fogdossa.
Sajnos az eletrolitról nem mond túl sokat szerencsére azt sikerült szerezni.
Ha megjön kipróbálom előtte felkockázok egy nyákot az egyik oldalán, kifúrom, a másik oldalon is felkockázom, bekenem a tintás trutyival, és elméletileg minden kockának a túloldalon lévő kockával 0 ohm körüli értéknek kell lenni. Ha nem így van fölösleges továbbmenni.
Azt sem tudom, hogy ha lefóliázom a nyákot és csak a lukak maradnak szabadon, akkor is kell e ezt a savas bohóckodást csinálni mert nem csak lemossa a nyákot, hanem valamit még csinál a lukakban a tintával, mert ahogy néztem az első mosás után folyt az a sav bőven a lukakba is. Ha a felületről lehozta a tintát, akkor a lukakból is kimosta az tuti.
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Fölülről a csiszolóvászon hozta le a tintát.A guglival keress rá a Higgins Black Magic -re.Mindenütt azt írja,hogy vízáll,jól fedő..A lukakból nem tudja kioldani,meg ott a falakra könnyebben fölragad,mivel a felület porózus,nem olyan mint a réz.Azt,hogy mennyi grafitot kevert bele,azt nem közli?
István
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Vízálló!
A víz és a sósav nem ugyan az. Biztos hogy a csiszolóvászon a tintára van? Akkor minek a sav?
(#) DanyyX válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 / 2
 
A youtube-os videóval kapcsolatban:

Mivel nagyon érdekel a furatgalván kivitele házilag, eléggé megörültem hogy pont erről van szó a topicban. Megnéztem a videót, 99%-át értem annak amit mond, megpróbálom nagy vonalakban összefoglalni:

Az elején a tartályról beszél, ugyanazt a tartályt használja mint az előző videóban, csak ónrudak helyett rézrudakat használ, amiket egymáshoz forrasztott. Hangsúlyozza, hogy elég gyatra munkát végzett, de működik Az elektrolit felkúszik a réz elektródákon és kirakódik a réz-szulfát, valamint korrodálja a forrasztást is. Az elektródák körül szűrőtasakot használ, hogy a galvániszap ne kerüljön bele az elektrolitba. Ez sima polipropilén filteranyag, finom, mikronos pórusmérettel, úgy csinált belőle tasakot, hogy meghajtás után melegítve összenyomta (lényegében hegesztette). A réz elektródák hűtéstechnikai rézcsőből vannak. A tartályban van buborékoltató rendszer is, de nem vált be, lehet hogy egy finomabb buborékokat adó módszer eredményes lenne, de most nem bajlódik vele.

Elektrolit elkészítéséről bővebben

Az összetevői: sósav, réz-szulfát, koncentrált kénsav, polietilén glikol 3350 (PEG), ennek koncentrációja 1% (10g/l) körül kell hogy legyen. a nagyobb molekulasúlyú PEG (egészen 7000-ig) valószínűleg jobb. A PEG-t ebay-en vette és éppen kifogyott.

Ahhoz hogy a furatok belsejét vezetővé tegye (through hole activation) vízálló akrilfestéket használ ( a BlackMagic csak a doboz amiben a grafitporral összekeverte) és grafitot ad hozzá. Valamennyi tintához (itt nem értettem mit mond) 10g grafitot ad hozzá. Kicsit sok is lett a grafit koncentrációja, de az nem baj, így legalább biztosan jól fog vezetni a cucc. A grafitport ebay-en vette, de lehet kapni műszaki boltban is. A grafitos tinta felvitelére egy üvegrudat használ, előtte jól fel kell keverni a tintát, mert leülepszik az aljára a grafit. Maga a folyamat csak annyiból áll, hogy belemártja a rudat a tintába és rákeni a furatokra a cuccot. Mielőtt a tinta megszáradna az ellentétes oldalról meg kell szivatni porszívóval. Ha nagyon biztosak akarunk lenni a dolgunkban, fordítsuk meg a panelt és ismételjük meg az eljárást. A tintát hőlégfúvóval szárítja meg, és kicsit túl is melegíti a panelt. A tintát le kell tisztítani a panel felületéről, ezt finom csiszolószivaccsal végzi, amit sósavval nedvesít. Utána sósavat csöppent a panelra és papírtörlővel is áttörli. A csiszolószivacsos eljárással még soha nem tömődtek el a lyukak a tintás grafitos anyagtól. A végén finom csiszolópapírral átcsiszolja és mégegyszer áttörtli papírral és sósavval. Utána lemossa desztvízzel és megvárja amíg megszárad.

A galvanizálást PC táppal végzi, az áramot ellenállásokkal állítja be, AWG14-es huzallal dolgozik. Az áramsűrűségnek 10A/négyzetlábnak kell lennie, ez a panel felületétől függ. A panel mérete 2.75x3.8 hüvelyk, tehát 1.4A-t kell rajta átfolyatni a 10A/négyzetlábhoz. Berakja a panelt az elektrolitba és meggyőződik arról, hogy pontosan középen legyen a két elektróda között és teljesen ellepi az elektrolit. Bekapcsolja az áramot, megjelennek a buborékok és kb egy órára magárahagyja a cuccot.

A végeredmény elég jó lett, de nem volt elég körültekintő és néhány furat nem sikerült teljesen jól. Látható néhány furatnál egy fekete csík, ez azért van, mert nem megfelelő tintát használt és egy kicsit feloldódott, de a SpeedBall tintával amit előtte használt, nem volt ilyen gond. A bevonat jól sikerült, de nem a legjobb munkája. A furatokat és a panelt érdemes galvánónozni (amit a másik videóban mutat be) a felületvédelem érdekében.

Az AWG-t és a négyzetlábas dolgot mos hadd ne számoljam át, remélem haszos volt mindenkinek hogy lefordítottam a szöveget (ha valahol elrontottam, javítsatok ki!). Ha időm megengedi én mindenképpen ki fogom próbálni ezt az eljárást.
(#) oxygen válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok

Letöltöttem a videot, de csak tényleg nagy vonalakban néztem meg. Az elektrolit sima hétköznapi kénsav és réz-szulfát valamint ad még hozzá polietilén-glikolt is, azt mondja, a Thinktink weboldaláról származik a recept, a Copper Gleam CLX nevű vegyszer helyett használ polietilén-glikolt. A szűrő azért kell, hogy az anódról lehulló szennyeződések ne essenek az elektrolitba. Anódnak egyébként ő sima rézcsövet használ, (én klímához való csővel próbáltam, csak rendes táp kéne végre). A grafit mennyisége: 1fl oz tintához (29,57 ml) 10g port adott. Egyébként a tinta sima vízálló gondolom valami alkoholbázisú lehet. Egyébként a sepéci anód az a foszforozott réz, de én úgy tudom a sima rézcsövek is foszforozottak, a klímához való cső pedig nagytisztaságú. Ha még kiderítek valamit rögtön írom.
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Ez nekem sem volt egyértelmű,hogy miért savval kente be a NYÁK-ot.A tinta nekem olyasminek tűnt,mint amit régen használtunk csőtollal NYÁK rajzolásra.Talán emlékszel te is,az a bordó színű,amit már nem lehet kapni.
Most hallgatom,kb. 10 g grafitot adott az üveg tintához.
Az első csiszoláskor nem csiszolóvásznat,hanem csiszolószivacsot használ.Az írásban található Copper Gleam CLX valami galvanizáló segédcucc,amit ő kivált polietilénglikollal.Szerintem az finomítja a rézfelületet.Szűrőnek megpróbálnék vagy a légkondikban használt szűrőanyagot szerezni/Ha kell,akkor van valamennyi itthon/,vagy sima filcet venni.Az a baj,hogy nem beszélek angolul,csak ugatom...
(#) BarnaPili válasza oxygen hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
.Te voltál a gyorsabb...
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szerencsére elektrolitot tudunk szerezni itthon, abban már vannak adalékok is. Az még mindig nem világos minek a sósav. Az sem egészen tiszta, hogy a furatokban lévő tintával mi történik a galvanizálás során. Beépül a rézbe? Nem válik le a furat faláról, hogy képletes legyek ha a két felső rézréteget leszedem nem esik ki a lukból a "cső"?
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
A réz kristályok hozzátapadnak a szénporos ragasztóhoz.

Na tegnap este összekevertem kerámia akryl festékhez egy rakat szénport. Száradás után kb. ugyanazt az eredményt kaptam, mint epoxy gyantával előtte. Nem vezet semmennyire, olyan nagy az ellenállása, hogy már nem mérhető.

Valamit rosszul csinálhatok.
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
A sósavval oxidmentesíti a rezet.Ha megnézed a videót,látni,hogy jól átmelegíti a panelt,szép foltos lesz,mondja is hogy kicsit sok volt a meleg a hőlégfúvóval.Mikor áttörli,eltűnnek a foltok. Más oldószert nem tud használni,az kioldaná a tintát a lukból.Ha meg csiszolja,akkor a por belehullik a lukba,és ott maradva bekavar a képbe.Ezt is írja a végén mikor smirglivel dörgöli,hogy normál esetben nem szokta.Szóval szerintem nem a sósav a sarkalatos pontja a bulinak.Sokkal inkább a grafit szemcsemérete lehet a mérvadó.Amikor átszívatja porszívóval,akkor nem sok tinta maradhat a lukakban.Annyit írkálok már erről,hogy kedvem támadt kipróbálni...
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
A szénpor meg a grafit nem ugyan az. Azért a grafit finomabb. Honnan volt grafitod? Mérd meg egy 2b-s ceruza ellenállását ha az vezet, akkor szedd szét, törd porrá, ha a por is vezet, akkor keverd be, ha nem vezet akkor nem jó a ténta. Este kipróbálom csak a vezetést. a tintát kipróbáltam tegnap.
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Valamiből kimaradtam. Hol porszívózik? Ezt a lépést kihagynám mert porzsák meg víztartály nélküli szuper porszívónkat nem tenném tönkre vízben oldhatatlan festékkel. Igazából én a hevítést is kihagynám
Megszárad az magától is 20 25 perc alatt. Muszáj szívni? fújni nem lehet?
(#) gulasoft hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Egyébként meg csak be kell rakni a panelt valami svas maratóba pár mp-re és szerintem ugyan ez lesz az eredmény. Igazából azért savazzák meg, hogy felület sprődebb legyen egy kicsit, jobban tapadjon galvánréz.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Pedig porszívózik. :nyes:
Tök mindegy, hogy a festék a gép felé megy, vagy távolodik tőle nem? (porszívó - Vs. - kompresszor). Lényeg, hogy ne maradjon a lukban vastagon.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szerintem is, majd a hőlégfújós pákát minimumra állítom és azzal átfújatom. De persze előbb vezető festéket kell gyártani.
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Abban a kerámia festékben tök véletlenül nincs valami szigetelő anyag? Összetevőket nem ír? Az én ruhajelölő tintámon semmi nincs, az biztos, hogy lekaparni sem nagyon lehet a nyákról, valószínű nekem i csak csiszolással fog lejönni, de sósavat nem szeretnék a csiszoláshoz használni, inkább csinálom víz alatt.
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Miután lekente az egyik oldalt tintával,utána nekiáll és a másik oldalról rátapasztja a porszívócsövet..Utána keni át a másik oldalt is.
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
És utána arról az oldalról is megporszívózza?Ez nekem hogy nem tűnt fel? Mindegy én bekenem mind a két oldalt, utána meg átfújatom a hőlégfújóval, had fröcsköljön egy papírra. A porszívót nem teszem ezért tönkre. De csak ha sikerült vezetővé tenni a tintát.
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Csak egyik oldalról porszippant.Az első oldal bekenés után.Ez ez fontos lépés lehet,hogy csak a lyukak falán legyen tinta.Lehet hogy ha kompresszorral megfújatva is elég.Csak akkor lukról lukra..../Mint álmaimban a discoban./A grafithoz annyit,hogy az egy speciális elrendeződése a szénatomoknak,ugyanúgy mint a gyémánt.Emiatt vezető anyag,és kenődik is.
István
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Most már teljesen kusza. Minek szippant az egyik oldalról ha a másikról nem. Nagyon slendrián manus
(#) Ricsi89 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Tök mindegy, hogy szívod vagy fújod, csak a felesleges "festéket" kell eltávolítani a furatból.
(#) gulasoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szerintem is, csak a videón az egyik oldalról nem szippant tehát ott nem távolította el a festéket. Lehet ezért lett rossz.
Következő: »»   517 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem