Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   516 / 1385
(#) szücsien válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Idézet:
„A napokban jártam egy barkácsárugázban, és szinte egy az egyben ugyan ezt a kicsi szivacs kicsi edénykés kiszerelés volt, csak nem kék volt hanem piros, és nem 100 dollár, hanem 380 forint.

Melyik barkácsárúházban láttad?
(#) Sir-Nyeteg válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Van különbség a kettő között. Mindkettő szigetelő, és mindkettő a hordozóréteg szerepét tölti be, de azért mechanikai különbségek vannak. Rengeteg. És ez az epoxynak kedvez. Ez meglátszik az árkülönbségen is.
(#) gulasoft válasza szücsien hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
XVII. kerületi Török Barkácsáruház. Nem csak láttam, vettem is
(#) raw válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Igen, jelezték többen, hogy van amelyik nem nyomtat hullámosan, csak sajnos nálam nem járt még olyan.
(#) brainiac hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy lehet e abból valami maradandó bajom hogy egy 250W-os higanygőz lámpával letört búrával világitottam a nyákokat és leégtem tőle mint ha kifeküdtem volna a napra:S Máskor is világitottam már és még nem fordult elő igy hát nem értem most mitől lehetett.
(#) gulasoft válasza brainiac hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Hát jót nem tett. Nem győzöm ajánlani az uw ledet , azt oldalra könnyű árnyékolni, és nem oylan brutális mint a higanygőzlámpák.
Na végeztem némi kémiai kísérletet megint.
két hete csináltam kb. a sok hidrogénperoxid kevés sósav kísérletet. Azóta esett bele eső meg hó, 3* annyi lett a folyadék benne. Beraktam egy nyákot nagy effekt nem volt. Raktam hozzá egy icipici sósavat, beindult mint atom.
Tehát a konklúzió. A fordított aránynál a sósav elbomlik előtte reagál a kevés peroxiddal.
Itt meg a kevés sósav reagál a peroxiddal, de az nem bomlik le, sósavval újra használható.
Kipróbáltam a bórkősavat is amit kaptam, 10 perces finom marást produkált a bubis maratóban, nem büdös viszont pont olyan a szine mint a vaskloridnak, és valószínűleg úgy is fog, és úgy is telítődik. Kíváncsi vagyok megfagy e.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Megnéztem tegnap a videó pályázatos videódat. Nagyon informatív volt. Tetszett, hogy sok apró részletet is elmondtál közben.

A mosószódás előhívó esetében én máshogy szoktam. Amikor megvettem (kb 1 éve), bekevertem kb 6 deci oldatot belőle. Mondtátok, hogy lebomlok magától, én meg többször használtam az előhívómat, hogy meg tudjam, mégis mikor bomlik le. Háát azóta is ugyanezt használom. Tehát az 1 éve bekevert oldatot. Nem bomlik az le. Mostmár viszont kezd neki szaga lenni, és égszín kék a színe.

A másik a Nátrium Hidroxid.
Látom te is azzal mosod le a kimaratott nyákról a dry fóliát. Én már legalább 2 éves előhívót használok. Régebben P20 hoz használtam, de amióta meg van a fólia, azóta meg azt mosogatom vele. Nem szoktam kivenni, és csap alatt lemosni a fölmart fóliát. (Lehet azt kéne) Szóval mindig benne marad a leoldott dry fólia a NaOH -ban. Le szokott ülepedni a szétmart maradéka a tároló edényem aljára. Úgy kb fél évente leválasztom a tiszta folyadékot az alján lévő dzsuvától, és megint tiszta a cucc.
Mondom a te megoldásod ennyiből jobb, de tökölősebb is. Én azt mondom, ha ilyen sokáig használhatom ugyanazt a cuccot, akkor nem rossz ez így se.


Más
Találtam egy videót a neten. Nézd meg. Biztos érdekelni fog. Lehet már láttad is. A csávó furatot galvanizál benne.

Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Most nézem hogy kint vannak.
Ez mekkora szemétség, hogy a második helyet egy olyan videó kapott ami 3 részből áll és így egy órás! Én meg vért pisiltem, hogy besűrítsem a megadott maximális méret 30 percbe! Ez a pályázati feltételek megcsúfolása!
Hát ez van.
Biztos nem volt még ilyen videó csak 50 darab.
Direkt olyat igyekeztem választani ami még nem volt videóban, de úgy látszik a a picológia annyira jó volt, hogy még erről sem született 1000 cikk és 10 könyv!
Felháborító, hogy gyári képekkel, és bevágott külsős videókkal elsőnek lehet lenni. Tele van csillagos háttérrel hogy kitöltse a 30 percet, profi hang és videóvágó dolgozott, de látszik a környezeten is, szerintem ez a ChipCad-ben született.
Ilyennel nyerni...... inkább nem írom le mert kimoderálják. A videó 90%-a semmilyen plusz információval nem szolgál ahhoz képest ami már itt egy rakat cikkben nem lett megírva.
A 3. helyezett meg életveszélyes ahogy a fúróba befogott hegyet reszeli, és az egész a galvánozásról szól igazán de csak arról, mennyivel volt az több mint az enyém?
Az enyém azért informatívabb volt szerintem több mindenről szólt,mindez besűrítve 30 percbe ahogy a pályázati feltételekben le volt írva, de persze mindenkinek a saját szüleménye a kedves.
Sajnos nekem nem volt segítségem se a videóhoz sem a végén a vágáshoz, de a kamerát is kölcsönbe kaptam.
Mindegy ez van, azért remélem pár embernek hasznosabb lesz mint az első 3 helyezett.

Én soha nem mondtam, hogy az előhívó lebomlik, évek óta hangoztatom, hogy a nagy vegyészkedés ami a fotózáshoz kell, igazán két edényben elfér, egyszer kell bekeverni, és évekig jó.
Egy ideig én is benne hagytam a trutyit az edényben, de ha gyakran csinálsz nyákot hamar teli lesz, én meg elég sűrűn gyártok. Most meg csináltam egy annyira durvát, hogy áztatom 2-3 percig berakom a mosdóba spricnivel lefújom, és akkor kezdi el felszedni, úgyhogy a túl tömény sem jó. Ketté fogom venni, és a felét elrakom majd egy év múlva jó lesz
Videót megnézem, én is galvanizáltam furatot de nagyon bonyeszos volt. 2 napig csináltam.
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Mi ez a black magic, és a végén mit ken a nyákra?
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Mennyivel jobb ha előre leónozott nyákkal dolgozol, mintha maratás után ónoznád le?

Neked nem hólyagosodik fel a dry fólia, ha többször küldöd át a már meleg laminálón?
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
(#) Ricsi89 válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Utána nem lehet ónozni, mivel nincsenek összeköttetésben a vezetősávok és akkor nem galvanizálódik rá az ón.
(#) albinolynx válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Világos...
Tévesen a TN160 működése alapján gondolkoztam. Köszi!
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Ha maratás után le tudod galvanikusan ónozni akkor azért Nobel díjat kapsz
A galvanikus ónozásnak a lényege, hogy a galvanizálandó anyag elektromosan vezető legyen.

Csak ott jön fel a fólia ahol maradt a nyákon egy kis piszok. Persze nem érdemes 2-nél többször átküldeni.
(#) gulasoft válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Csak nem vágom, hogy mi köze a vízálló tintának a lukgalvanizáláshoz, ráadásul mutatott ott grafitot, meg egy ismeretlen tégelyt. Ezek esetleg bele vannak keverve? Azért ez jó megoldásnak tűnik, csak hiányos az angolom, hogy mindent megértsek.
(#) albinolynx válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Ha jól értem amit mond, akkor a tintához kevert grafitport és ezt keni fel a nyákra. Ne kérdezd, hogy miért tintát használ.
Amit utólagosan színtelen folyadékot használ - azt nem tudom én sem, hogy micsoda.
(#) oxygen válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Sziasztok

Amit utólagosan használ színtelen folyadék az sósav (hydrochloric acid, bal fölső sarokban írja mit használ), bár csak részletekben néztem meg egyelőre a videot, hang nélkül. Otthon áttanulmányozom rendesen, bár nekem ez a grafitos megoldás egyszer sem sikerült. Viszont a másik módszer ahol ezüst-nitrátot használtam a palládium helyett az 8-ból 8 alkalommal sikerült, még egy rendes táp kéne az elektrogalvánhoz (ha egyáltalán így hívják) meg esetleg egy PH mérő és a cikket is meg tudnám írni belőle. Egy a lényeg a kémiai rezezés megy, és kb 20-25 perc az egész.
(#) raw válasza oxygen hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Ha szabad megkérdezni, hogy redukáltad az ezüst nitrátot a furatfalra? Nekem sehogy nem akart feltapadni rendesen (modnjuk 10%-os oldatot sikerült csak szerezni).

Egyébként a videó zseniális, én ott rontottam el, hogy epoxy gyantába kevertem grafitport, de az nem működik sajnos. Amikor kitérhálósódik onnatól nagyon romlik a vezetőképessége. Este kirpóbálom ezt az akril-festékkes módszert...
(#) oxygen válasza raw hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szabad megkérdezni ezért vagyunk itt, hogy segítsünk egymásnak Egyszerűen az asztali lámpám alá tartottam (kompakt csöves) bár valahol azt olvastam, hogy a fotózáshoz használt UV fényforrás (lámpa, LED, fénycső, egyéb) is tökéletes. Viszont az időt elírtam, 40-45 perc kell kb az egészhez. Az én ezüst-nitrátom nem tudom hány %-os, 1 dl desztillált vízben oldottam fel pár rögöt, ezt is pontosítom majd.
(#) albinolynx hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Tessék!
Csak meg kell mozgatni egy picit az állóvizet. (:
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Jut eszembe, nem tudsz szerezni brightener oldatot rézgalvánhoz, mondtad, hogy a cég aki leszállította az óngalván oldatot, az foglalkozik ilyenekkel. Ha egyszer bejön a furatgalván technika házilag, akkor szükség lesz rá ...
(#) BarnaPili válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Az átlátszó folyadék sima sósav.Írja a töménységét is,hogy 6M,az nem tudom milyen mértékegység,meg hogy ha 12M-esed van akkor csak kesztyűben dolgoz vele.Azt csöppent a csiszolóvászonra is,meg utána a pzs alá is.
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Azt én is láttam, nem is az a kérdés, hanem amit a végén kesztyű nélkül ken fel.
Ilyen tintát lehet itthon kapni?
Grafitpornak jó a kályhapor?
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Brightener oldat??? Megkérdezem őket, már tervben volt, csak a főokos svájcban volt.
(#) oxygen válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
A 6M az 6mol / dm3 ez körülbelül 22%, a 12M pedig 38% google szerint. Amit kesztyű nélkül ken fel az is sósav, 22%-os.

Tag-et lezártam.
Frankye
(#) BarnaPili válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Szerintem minden esetben csak ugyanazzal a savval mosogatja NYÁK-ot.Egyszer kesztyűben csiszolja,utána kétszer lemossa vele.A legvégén karattyol valamit a lukakban lévő réz védelméről maratás alatt.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Amit Te adtál ahhoz az ezüstnitrát 16.000 forintos tétel volt, (jó hogy sokáig elég) és fenol, meg glicerin, meg még 3 vegyianyagos keverék kellett. Ráadásul ebből egy lúgos oldatot kellett csinálni desztvízzel ami meg lekapta a fóliát, ami nem túl szerencsés, főleg, hogy kitaláltam, hogy lefóliáztam csak a forrszemeket előhívtam, kifúrtam, és így nem az egész panelt kellett bepepecselni, de galvánra már az egész panel került, mert 15-20 perc után leúszott a fólia a nyákról.
Az sem volt rossz módszer, de nekem 2 napig tartott mire mindennel kész lettem, és csak 80%-os lett a galván, azt ki sem mértük hány ampert visz át, meg mennyire folyik át az ón a túloldalra.
Ez egyszerűbbnek tűnik, és főleg olcsóbbnak, csak a kérdés a tinta, meg a többi amit abba kever.

Ha valaki meg tudta nézni hanggal a videót és tudja mi kell pontosan az röviden foglalja össze, Én benne vagyok a tesztben meg még két 3 ember tuti, csak kisül valami belőle.

Manust hívtam, nincs most bent de szerintem van nekik rézgalván cuccok, olyan mint az óngalván.
Legfeljebb rendelek 20litert és szétosztjuk.
(#) gulasoft válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Az nem gond. Lefóliázod, és olyan maszkkal hívod elő ahol a forrszem nem lukas, és máris meg van védve a luk, valahogy így készül az egyetemen is. Persze lehet az is, hogy lefóliázod, előhívod, hogy csak a forrszemek látszódjanak, nyomsz rá egy galvanikus ónt, és a bórsavköves cuccal maratod, az csak a rezet viszi.
Többek között ezért csináltam azt a sokfajta maratós kísérletet.
(#) oxygen válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Otthon megnézem hanggal a videot, összefoglalom, meg az én módszeremet is összefoglalom, de fólia nem kell rá galvánnál (legalábbis a kémiai réznél nem szabad, mert 12-es PH-ja van az oldatnak, ez erősen lúgos) Egyébként az ezüst-nitrát 25g-os minimum mennyiséggel vehető 6800Ft-ért. Elvileg az orvosok kiírják az oldatát is szemölcsre de azt nem tudom hány %-os.
(#) gulasoft válasza oxygen hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Már nem írják fel az ezüstnitrátot, legalábbis belgyógyász ismerős nem tudott ilyet szerezni, vagy lehetett csak iz irgalmataln drága volt, már nem emlékszem, a végén avegyszerboltban kaptam. Nem lúgos az oldat. (legalábbis az ónozó sem volt az, pedig a leírásban tényleg lúgosnak írták) Mondta a fazon hogy most már mindenféle kasa adalék van benne amitől savas marad, mégis bemegy a lukakba.
A tiéd sem volt lúgos, kénsav kellett meg rézgálic.
Neked a fixáló oldatod volt lúgos.
Következő: »»   516 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem