Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1073 / 4000
(#) zuzmow hozzászólása Dec 2, 2010 /

Adjon Isten Nagyurak!
Tud valaki 7812 helyett olyan feszstabilizűló IC-t ami 12Vot tud 40V-ból csinálni? kb 100mA áramfelvételről volna szó.Köszönöm!
(#) blackdog hozzászólása Dec 2, 2010 /

Sziasztok!

Kicsit belekeveredtem a 4017 IC adatlapjába.

Egy kimenet hány Amperes terhelés bír? 32 LED menne egy kimenetre sorba kötve.
(#) maTaKee válasza blackdog hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Helló!
Nem néztem meg az adatlapot, de ha Te komolyan 32 LED-et szeretnél a kimenettel sorba kötni, akkor azt gyorsan felejtsd el! Én speciel nem ismerek olyan IC-t, ami ~500mA (15mA-el számolva) elbírna a kimenetén. Ajánlom a tranzisztor, esetleg darlington használatát!

mate.
(#) pcroland válasza zuzmow hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Tessék,de amúgy ennél olcsóbb a 7812 az miért nem jó(csak 70 ft)vagy 79L12smd ?
(#) blackdog válasza maTaKee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Átrajzoltam a megjelenítendő képet így elég 24 LED/láb.
Mellékletben az elgondolt kapcsolás 24 ledhez.
Most az a gondom, hogy szerintem kevés a 9V elem. A 24 LED-nek még elég lenne, de ott a tranzisztor a 4017 IC és van benne 555 IC is.
Amivel számoltam:
Ube = 9V
LED = 1V
LED áram = 20 mA

Így is túllövök a célon?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

4x6 -os kapcsolás jobbnak tűnik, de már megint nagy az áramfelvétel.
4V - 480 mA.
Hogyan lehetne ezt jobbá tenni?
(#) maTaKee válasza blackdog hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Helló!
Amit feltettél kapcsolási rajzot, annál az a helyzet, hogy 480mA lenne az összes áram, viszont a feszültség 8x1,6V=12,8V (én még nem találkoztam 1V nyitófeszültségű LED-el, ettől függetlenül létezhet, csak én nem tudok róla)! Elemről szerintem nem lesz hosszú éltű a kapcsolás, ha egyáltalán elindul...
Még1: a tranzisztor bázisára kell tenni egy bázis ellenállást is!

mate.
(#) zuzmow válasza pcroland hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

az a baj a 7812vel hogy 35V felett kikapcsol
(#) blackdog válasza maTaKee hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Idézet:
„Még1: a tranzisztor bázisára kell tenni egy bázis ellenállást is!”

Igen, ezzel tisztában vagyok. Csak a lényeget rajzoltam a "fölösleges" sallangot hanyagoltam.

Idézet:
„iszont a feszültség 8x1,6V=12,8V (én még nem találkoztam 1V nyitófeszültségű LED-el,”

Tapasztalatom szerint 1 - 1,2V elegendő.
(#) pcroland hozzászólása Dec 2, 2010 /

Hello ennek az icnek: 7805 CD2T miért nincs "hosszasan" kivezetve a kettes lába?az a nagyobb rész a teteén az ugyan az?
(#) kadarist válasza pcroland hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Az a nagyobbik rész a GND.
(#) pcroland válasza kadarist hozzászólására (») Dec 2, 2010 /

Köszi.
(#) bbalazs_ válasza fifadani hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Jo. De ha lehet nagyobbat kapni, akkor vegyel 400mA-eset.
(#) smiler79 válasza zuzmow hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Ezzel már én is szívtam, nekem 70V-ból kellett 12-t csinálni, egy áteresztő tranyós szabályozással tudtam akkor csak megoldani, ott csak 32mA volt, de így is kellett a hűtőborda! Most javítottam egy FANUC PLC-t, abban valami Step-down konverter volt 300V-60VDC bemenő feszből elő tud állítani, 24-5V-ig 150mA-t, majd megkeresem a típust! (Ennek keresem még a beszerzési forrását!)
(#) Hercooles hozzászólása Dec 3, 2010 /

Sziasztok!

Debreceni kollégát keresek, esetleg tudtok ajánlani valakit aki tud segíteni alaplap kondenzátor cserében, természetesen nem kérem ingyen.

Sajnos aprót nem tudok nyitni a témának..

Köszönöm
(#) Hercooles hozzászólása Dec 3, 2010 /

és hogy on is legyek:

Mi lenne a technikai megoldása ennek? Tekercs egyik lábánál égett meg a nyák, a piros pont a másikat jelöli könnyebb vizualizáció kedvéért.

Köszi
(#) dudzsi hozzászólása Dec 3, 2010 /

Sziasztok!
A mellékelt kapcsolásba a BUZ11 helyetesithető IRF540N-nel?

Ja és a C5 100ľF helyet lehet rakni 220ľF-et?
Köszi
(#) dddemeter hozzászólása Dec 3, 2010 /

Sziasztok a mellékelt kapcsolásban szerintetek mivel lehet helyetesiteni a BAT85 diodákat,
(#) Moderátor hozzászólása dudzsi hozzászólására (») Dec 3, 2010

Két fontos dolog:
Egy mellékletet elég egszer is feltenned. (Mondjuk, ha olvashatóbb lenne a szöveg, az nem lenne baj!)
Másfelől ajánlom figyelmedbe a Fórum Szabályzat VI. pontját, abból is főleg ezt:
Idézet:
„A rendes fórumozók összeszedik gondolataikat és egy kerek, egész, megfogalmazott hozzászólásként írják azt be.
Magyarán ha neked még nem esett le hogy miről is van szó: ne írj be 2 percenként 1-1 újabb hozzászólást csak azért, hogy kiegészítsd az előzőleg már meggondolatlanul (és sietősen) elküldött hozzászólásodat, inkább fogalmazgasd a hozzászólásodat fél óráig és írd bele egy txt-be a gépeden, majd ha úgy érzed hogy "OK, ez most aztán kerek egész és megérett a küldésre!", küldd el.”
(#) dudzsi válasza (») Dec 3, 2010 /

Oké bocsi. Szemelőt tartom amit írtál.
(#) gkari válasza zuzmow hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Kapcsolj elé 7824-et, ez is filléres cucc, 100mA-hez még hűtés sem kell.
(#) jacsu hozzászólása Dec 3, 2010 /

Sziasztok!
Kérdezném,hogy BTB15 600v os,és BTB10 600v os triakot köthetem e párhuzamosan?Lesz e valami gond belőle,vagy használhato e így?
(#) bberti261 hozzászólása Dec 3, 2010 /

Lélom egy olyan áramkört építeni, ami nem engedi a Li-ion aksikat 3V alá merülni. Mellékeltem egy elképzelést, ezzel az a baj, hogy a max 4.1V-os akkufeszből Uce-nyit még levág (kb 0.8V-1.2V). Mogy oldhatnám meg a problémát? (Li cella terhelő árama 700-800mA)

Névtelen.jpg

(#) proli007 válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Hello!
Ez nem feszültség figyelő, hanem feszültségszabályzó. Egy Fet-re van szükség, ami be van kapcsolva, és 3V alatt kikapcsolja egy komparátor. Mellesleg a terhelő áram sem mindegy mekkora..
üdv! proli007
(#) lapose válasza dddemeter hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

Kompromisszumokkal 1N4148-ra, vagy bármi hasonlóra.
(#) dante01 hozzászólása Dec 3, 2010 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérném.
Hestore-tól szeretnék smd kék ledet venni,de nekem fontos a led mérete,ugyanis a nyák amire kell adott,csak ledet cserélek rajta.
Szóval ott van a ,,kivitel"nél egy számsor.Az mit jelent?
Ha valaki tudja segítsen,köszönöm.
pl:
http://www.hestore.hu/termek_10029208.html
(#) sprofan válasza dante01 hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

:google: Bővebben: Link
Az az SMD alkatrész méret kódja. Konkrétan pedig:
Bővebben: Link Bővebben: Link
*0805: means 0.08"x0.05", or 80x50 mils, or 2.0x1.25mm
(#) andorattack hozzászólása Dec 3, 2010 /

Üdv mindenkinek!
ITT
található egy kapcs rajz
ITT
meg egy videó a működésről.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen alkatrészekből épül fel? (pontosan, mivel sajnos max forrasztani tudok az elektronikát most volt időm elkezdeni tanulni)

Azt már tudom, ha késleltetni akarom a ledek elalvását akkor ph-osan kössek be kondit mindegyik leddel.
ez világos is.

Tulajdonképpel 2 db kérdésem lenne.
1. a "föld" jelzéseket a kapcs rajzon a GND lábbal együtt kell kötnöm?
2.az ábra 4 db IR LEDET (a videón szintelen) és 4 IR érzékelőt (a videón fekete, sötétkék színű)
Vagy 8db IR LED 4 átlátszó 4 fekete (a kapcs rajzon említett fordított bekötéssel?)

A srác angol leírása a működésről:
"How it works:
------------------
InfraRed light emmitting from the IR LED transmitter is beamed onto an obstacle (your hand/finger etc.) and reflected onto the IR Receiver (a reverse biased IR LED) which triggers the amplifier to turn on the green LED's.

In the circuit I am using an LM324 - Low Power Quad Operational Amplifier. This is due to the fact that the reflected IR creates a small voltage on the receiver (depends on variables however one test I did was around 150-200mV) and approx 16x gain so 2.4-2.6V on the output."

Nagyon köszönöm a kedves és építő jellegű válaszokat.
Üdv: Andorattack
(#) sprofan válasza andorattack hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

1. Mivel a GND=Ground=Föld (nem a szomszédé ) ezért igen.
2. Ezt nem nagyon értem, de a rajzon 4db IR led (szürkés színű, kifelé mutató nyíllal), 4db IR vevő ( kékes színű, Reversed felirattal) van. (illetve a zölddel jelölt 4x4 tetszőleges színű led )
(#) dante01 válasza sprofan hozzászólására (») Dec 3, 2010 /

köszi !
További szép napot!
Következő: »»   1073 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem