Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Stewe
Bocs,hogy beleszólok én is hasonló állórészt keresek,hol lehet ilyenbe belebotlani.Valakitől azt hallottam méhtelepek már nem árusíthatnak.
Azért ez nem teljesen igaz. Némelyiken ez nem probléma.
A kincsekkel már csak ez a helyzet: belebotlani lehet, keresni nem érdemes őket. Én egy gyárban láttam félretolva, mint "nemérsemmitdebennevanaleltárban" tartozékot.
Ha nem köveznének meg helyben érte, készítenék néhány fényképet MÉH telepen. Meglepődnél.
De inkább nem kockáztatok.
Számoljunk kicsit a kerékagymotorokkal! Elektromos autónak gondolom, senki nem 230/60*15-ös úthengerrel szerelt járművet választ, hanem inkább vékony, mondjuk 145*13-as kereket.
A hivatkozott oldalon a 48 V-os kerékagymotor üresjárati fordulatszáma (terheletlen, max. feszültségen) 1200. Normál 145*13-as kerék átmérője ~56 cm. Kerülete ~1,75m. Fordulatszáma különböző sebességeken: 30 km/h: 285 50 km/h: 476 70 km/h: 666 Ez már nagyon hasonlít a szélkerekek fordulatszámához. Persze ennek megfelellően kisebb feszültséget termelne. Ellenben 2-3-as áttétellel már rendes üzemi fordulatszámon dolgozhatna. Viszont biztos lehetsz benne, hogy nem olcsók. "...kínai generátorok voltak de a tudományukból nem sokat akarnak elárulni." A kínai generátorokról nagyon részletes adatlapokhoz lehet jutni. Szerepel rajtuk fordulatszám-teljesítmény grafikon, de különböző akkupakkal terhelve is megrajzolják a feszültség-terhelhetőség jellemzőit. Általában 500 fordulatig kalkulálnak velük, de jellemzőik nagyon hasonlóak a kerékagymotorokhoz. Annyi eltéréssel, hogy a diódahidak általában bele vannak építve, van amelyikbe szabályzó is.
Van egy kérdésem a szélgéppel rendelkezőkhöz. Számolgatom a viharvédelmet. Az rendbe, hogy a terhelt generátorral le kell fordulni a szélről. A terheletlen kerékkel nagy szélben mi a gond? A fütyülő hang mellett rázza az oszlopot? Volt már olyan, hogy a forgó szélkerék szétszakadt vagy ledöntötte az oszlopot?
Enyém nem fütyül,kifelyezetten csendes.
Rendesen ki van egyensúlyozva,tehát nem rázza az oszlopot! Máskülömben igen,rázza rendesen!(tapasztalat) Be is lengeti! Terheletlenül is megfelelően működik,(passzív túlpörgés védelem) 6 lapátos... És bármilyen fordulaton működik a viharvédelem,de nem fordulatra,hanem széllökésre! Fordulatra a 6 lapát szabályoz. Még annyit,hogy sok embernek szétszakadt már a rotorja! De ők túl nagyra csinálták,elégtelen mechanikai szilárdság mellett. Ha rendesen van méretezve,NEM LEHET baja! Ezt kell elérni.
A szélkerekem 60-70/p-nél többet nemigen fordul/képet kb.egy hete feltettem/,a generátor helye a tetőn belül van,kb.1m forgórészátmérőnek van hely,de ez a 3m/s körüli kerületi sebesség a kísérleteim szerint kevés egy megfelelő generátorhoz.Hipeszilekkel kísérleteztem,a 3m/s-nál már nagyon jó,de az átlagos szél ennek fele-harmada.Ezért dolgozom most az áttételen,1:6 bordásszíj jól kivitelezhető lenne/azért az sem olcsó mulatság/.Emiatt keresek 30cm körüli belső átmérőjű,sokhornyú állórészt.A kerékpár dobmotorokat még nem néztem,de azt hiszem csak 100W nagyságrendűek.
Nem 100W a teljesítményük!
Akkora amekkorát veszel! akár 1500W-os is van...
Uraim! 20x40x10 N52 neodim mágnes rendeléshez keresek tettestársat,lehetőleg Borsodban.
Ez még nem szélgép, csak játékszer.
Ha az alját, tetejét befenekeled, garantálod, hogy a szél ne tudjon le-föl kiszökni belőle. Ha középen ennél a 3lapátos Savonius utánzatnál legalább 1/2 átmérő hézagot hagysz, azt is eléred, hogy a bemenő levegő nem fordul vissza, hanem átmegy a másik kamrába és ott is kifejti hatását. Ha ezután teszel rá áttételt, már komoly teljesítményt kivehetsz belőle. Jelentéktelen + ráfordítással legalább kétszer annyit. Vehettem volna én is majdnem akkora 36 hornyú állórészt, mint Stewe írta, de sajnáltam rá (akkor) a 6000.-Ft-ot. Inkább vettem a kisebbet 3-ért. Nemrég "almoltak ki" egy ismerős cégnél. 2 db 18 KW, 1450-es motor. -Nem kell? -Ó, nem. Mit kezdjek ekkorával? (Hova gyűjtsek ennyi szemetet?) Ment a méhecskékhez. Hiperszilekkel, dobmotorokkal már csak azért sem próbálkoznék, mert itt "Self made man!"-ról van szó elsősorban. (Csináld magad!) Meg ekkora méretben hiperszileket összerakni! Drágább, mint a légmagos generátor. Ő épített hasonló átmérőjű generátort Lenz turbinás VAWT-vel: laci1111
Olyan kérdésem lenne, hogy:Egyen áramú motort szeretnék használni generátorként és csak simán aksit töltenék vele akkor addig terheletlenül forog míg el nem éri azt a bizonyos pontot mikor megvan az a kellő áram hogy töltse az akkumulátort?
Ha diódán keresztül kötöd össze, akkor igen.... egyébként míg el nem éri az akku feszültségét ventilátorként dolgozna a galád
Szabályozás viszont semmi nem lesz, és az adott fordulaton az akku teljesen kiterheli a generátort, mert az ellenállása milliohm nagyságrendű.
"Szabályozás viszont semmi nem lesz, és az adott fordulaton az akku teljesen kiterheli a generátort,"
Azért ez nem teljesen így van. Nem az akku milliohmos ellenállása fogja meghatározni a töltőáramot. Főképpen nem úgy fog ez történni, hogy elér egy adott fordulatot és ott hirtelen beindul többszáz amper töltőárammal.
Ez a játékszer kb.800kg,amikor csináltam meg amikor fölállítottam nekem valahogy nem tünt játékszernek.Ha figyelmesen megnézed a képet,van visszacsatolás a lapátok között,méghozzá mindkét szomszédos lapátra.Mielőtt elkezdtem, csináltam egy1:10-es modelt,amin méréseket végeztem.Megvizsgáltam 2,3 és 4 lapátos változatot és a visszacsatolás mértékét is lehetett változtatni.A rés növelésének optimuma van,egy ideig hasznos,ezután egy darabig nem sokat változik majd kezd rosszabb lenni.Ez a 1/2 átmérő nekem nagyon soknak tűnik.Legjobb a 10-20% körüli réssel.A modelen most próbálom a terelőváltozatokat,a negyed körcikkes szélbeálló takarása az akadályozó lapátnak pl.60-80%-os fordulat növekedést jelent.A szerkezet még nincs kész,ha jobban megnézed.A savoniusra még lesz egy terelő és alá egy 7m átmérőjű szintén függ.tengelyű valamilyen rotor.Egyenlőre most a savonius generátorát csinálom.
A kétfélhordósnál a körívet megtartva átlapolják a hordókat az optimumhoz. Három lapátosnál már nem szabad középen visszakanyarítani. A körív középvonalától egyenesen kellene bevinni sugárirányban a lemezt. Valahogy a kép szerint:
Nem csoda, hogy nem hozott javulást a nagyobb hézag. A torlódó levegő alul-felül ki tud szökni a lapátok közül, emiatt nem is érvényesülhet, ill. csak minimális mértékben a másik kamrába átáramló levegőtömeg hatása. Ez így csupán a 3 félpingponglabdás szélmérő leképezése, azzal a hátránnyal, hogy alul-felül nyitott.
Elsősorban az olyan emberektől szeretnék kérdezni akik már készítettek HUHG PIGGOTT féle generátort.
A számomra az a legnehezebb vagy inkább egy olyan dolog hogy nekezdjem el egyenlőre hogy ne csesszem el a Tekercsek kiöntése és a mágnesek kiöntése Milyen anyaggal kell kiöntenem és menyire nehezen beszerezhető és persze hogy nehéz e elkészíteni? És mind viszonylagos kezdő mit tudok elrontani? A netet már jóideje böngészem....
Elsöre meghatározod,mekkora generátort szeretnél,Pontosabban a cél teljesitményt,és a feszültséget.Eszerint kell elkésziteni a szükséges számu és méretü tekercset.Ezeket körberakod egy nagyobb kartonlapra,majd a kapott kör fogja adni a vastárcsák,és a hozzávaló tekercstömb öntöforma méretét.A kiöntéshez kizárolag a kétkomponensü poliészterlakkot ajánlom,az, amit az üvegszál,ill.szénszálas tárgyak kiöntéséhez használnak.Egyébként legkönnyebben az ilyen üvegszálöntéssel foglalkozó mühelyekböl szerezhetö be.Ott majd azt is elmagyarázzák,egy,két üveg sör,fejében,hogyan kell a poliészterlakkal bánni. Mint kezdö,nagyon sok mindent elronthatsz,de egy kis szaktanácsadással könnyen sikerrel járhatsz.Egyébként csak az elsöt nehéz elkésziteni,utána már játszva megy a többi.
Ha úgy történne, nem is lenne semmi baj... Az hogy kiterheli, nem egy jó dolognak számít, akárhogy írtam is le szándékomon kívül.
A következmény az lesz, hogy az adott kezdő fordulatszámon amikor nyomatéka alig van szegénynek az akku szinte rövidzárként viselkedve egy rossz hatásfokú üzemállapotba kényszeríti a gépet.
Kössz a választ
Pontosan a vázlatod szerint van,azért kösz a segítséget,ha készen leszek még beszélünk.
Kockáztatni a világért se! Csak a Murphy faktorra céloztam, hogy ha keresed, akkor éppen nincs,mostvittékel,nemmerikmegmutatni.
Ezért kell(ene) sűrűn járni. Csak az asszony ne lássa, mit hordok haza. Bár előbb-utóbb feltűnik, hogy már megint sehol nem lehet elférni.
A házasság sok problémával jár, de mindig van melletted valaki aki megoldja.
Üdv!
Miért csinálják azt , hogy például valaki fog egy autógenerátort és szétszedi, majd az állórészről levágja a rézdrótot ami 1mm es volt, ezután fog egy 0.5mm est és nagyonsürün megtekeri 3 fázisban ugyanugy mint ahogy eredetileg volt csak most csakugy duzzad a réztöl az állórész a vékonyabb huzaltól.A vékonyabb huzal nemég le ?
Hogy kisebb fordulaton kezdjen tölteni.
Menetszám és a feszültség között lineáris az összefüggés, de a fordulatszám és feszültség között is lineáris összefüggés van, tehát kisebb fordulaton, hogy a fesz ne válzotton, arányosan nagyobb menetszám kell.
De ami fontosabb, hogy a fordulatszám és a teljesítmény között is lineáris az összefüggés. Tehát azzal, hogy kisebb fordulaton használják kisebb teljesítményt is tud leadni a gép. Tehát az áttekerés csak az áttételt váltja ki van értelme?
Teljesen igazad van, kisebb fordulaton kezd használható feszültséget termelni, de a sokkal vékonyabb huzal nagyon sokat ront a helyzeten. Egy kidobott kockalada vezérmű kétszeres gyorsítása jó hatásfokú, zajtalan, és házilag is kivitelezhető, nem úgy mint az állórész tekercselés. Sokkal többet hoz, mint a dupla menetszám.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |