Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   281 / 507
(#) gaspa válasza Stewe hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Üdv Stewe
Bocs,hogy beleszólok én is hasonló állórészt keresek,hol lehet ilyenbe belebotlani.Valakitől azt hallottam méhtelepek már nem árusíthatnak.
(#) zolika60 válasza gaspa hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

Azért ez nem teljesen igaz. Némelyiken ez nem probléma.
(#) Stewe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 4, 2010 /

A kincsekkel már csak ez a helyzet: belebotlani lehet, keresni nem érdemes őket. Én egy gyárban láttam félretolva, mint "nemérsemmitdebennevanaleltárban" tartozékot.
(#) erbe válasza Stewe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Ha nem köveznének meg helyben érte, készítenék néhány fényképet MÉH telepen. Meglepődnél.
De inkább nem kockáztatok.
(#) erbe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Számoljunk kicsit a kerékagymotorokkal! Elektromos autónak gondolom, senki nem 230/60*15-ös úthengerrel szerelt járművet választ, hanem inkább vékony, mondjuk 145*13-as kereket.
A hivatkozott oldalon a 48 V-os kerékagymotor üresjárati fordulatszáma (terheletlen, max. feszültségen) 1200.
Normál 145*13-as kerék átmérője ~56 cm. Kerülete ~1,75m. Fordulatszáma különböző sebességeken:
30 km/h: 285
50 km/h: 476
70 km/h: 666
Ez már nagyon hasonlít a szélkerekek fordulatszámához. Persze ennek megfelellően kisebb feszültséget termelne. Ellenben 2-3-as áttétellel már rendes üzemi fordulatszámon dolgozhatna.
Viszont biztos lehetsz benne, hogy nem olcsók.
"...kínai generátorok voltak de a tudományukból nem sokat akarnak elárulni."
A kínai generátorokról nagyon részletes adatlapokhoz lehet jutni. Szerepel rajtuk fordulatszám-teljesítmény grafikon, de különböző akkupakkal terhelve is megrajzolják a feszültség-terhelhetőség jellemzőit.
Általában 500 fordulatig kalkulálnak velük, de jellemzőik nagyon hasonlóak a kerékagymotorokhoz. Annyi eltéréssel, hogy a diódahidak általában bele vannak építve, van amelyikbe szabályzó is.
(#) sziriusz hozzászólása Dec 5, 2010 /

Van egy kérdésem a szélgéppel rendelkezőkhöz. Számolgatom a viharvédelmet. Az rendbe, hogy a terhelt generátorral le kell fordulni a szélről. A terheletlen kerékkel nagy szélben mi a gond? A fütyülő hang mellett rázza az oszlopot? Volt már olyan, hogy a forgó szélkerék szétszakadt vagy ledöntötte az oszlopot?
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Enyém nem fütyül,kifelyezetten csendes.
Rendesen ki van egyensúlyozva,tehát nem rázza az oszlopot!
Máskülömben igen,rázza rendesen!(tapasztalat) Be is lengeti!
Terheletlenül is megfelelően működik,(passzív túlpörgés védelem) 6 lapátos...
És bármilyen fordulaton működik a viharvédelem,de nem fordulatra,hanem széllökésre!
Fordulatra a 6 lapát szabályoz.
Még annyit,hogy sok embernek szétszakadt már a rotorja!
De ők túl nagyra csinálták,elégtelen mechanikai szilárdság mellett.
Ha rendesen van méretezve,NEM LEHET baja! Ezt kell elérni.
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

A szélkerekem 60-70/p-nél többet nemigen fordul/képet kb.egy hete feltettem/,a generátor helye a tetőn belül van,kb.1m forgórészátmérőnek van hely,de ez a 3m/s körüli kerületi sebesség a kísérleteim szerint kevés egy megfelelő generátorhoz.Hipeszilekkel kísérleteztem,a 3m/s-nál már nagyon jó,de az átlagos szél ennek fele-harmada.Ezért dolgozom most az áttételen,1:6 bordásszíj jól kivitelezhető lenne/azért az sem olcsó mulatság/.Emiatt keresek 30cm körüli belső átmérőjű,sokhornyú állórészt.A kerékpár dobmotorokat még nem néztem,de azt hiszem csak 100W nagyságrendűek.
(#) Barret válasza gaspa hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Nem 100W a teljesítményük!
Akkora amekkorát veszel!
akár 1500W-os is van...
(#) laklaci2 hozzászólása Dec 5, 2010 /

Uraim! 20x40x10 N52 neodim mágnes rendeléshez keresek tettestársat,lehetőleg Borsodban.
(#) erbe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Ez még nem szélgép, csak játékszer.
Ha az alját, tetejét befenekeled, garantálod, hogy a szél ne tudjon le-föl kiszökni belőle. Ha középen ennél a 3lapátos Savonius utánzatnál legalább 1/2 átmérő hézagot hagysz, azt is eléred, hogy a bemenő levegő nem fordul vissza, hanem átmegy a másik kamrába és ott is kifejti hatását.
Ha ezután teszel rá áttételt, már komoly teljesítményt kivehetsz belőle. Jelentéktelen + ráfordítással legalább kétszer annyit.

Vehettem volna én is majdnem akkora 36 hornyú állórészt, mint Stewe írta, de sajnáltam rá (akkor) a 6000.-Ft-ot. Inkább vettem a kisebbet 3-ért.
Nemrég "almoltak ki" egy ismerős cégnél. 2 db 18 KW, 1450-es motor.
-Nem kell?
-Ó, nem. Mit kezdjek ekkorával? (Hova gyűjtsek ennyi szemetet?)
Ment a méhecskékhez.
Hiperszilekkel, dobmotorokkal már csak azért sem próbálkoznék, mert itt "Self made man!"-ról van szó elsősorban. (Csináld magad!) Meg ekkora méretben hiperszileket összerakni! Drágább, mint a légmagos generátor.
Ő épített hasonló átmérőjű generátort Lenz turbinás VAWT-vel:
laci1111
(#) westhorses hozzászólása Dec 6, 2010 /

Olyan kérdésem lenne, hogy:Egyen áramú motort szeretnék használni generátorként és csak simán aksit töltenék vele akkor addig terheletlenül forog míg el nem éri azt a bizonyos pontot mikor megvan az a kellő áram hogy töltse az akkumulátort?
(#) Stewe válasza westhorses hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ha diódán keresztül kötöd össze, akkor igen.... egyébként míg el nem éri az akku feszültségét ventilátorként dolgozna a galád
Szabályozás viszont semmi nem lesz, és az adott fordulaton az akku teljesen kiterheli a generátort, mert az ellenállása milliohm nagyságrendű.
(#) erbe válasza Stewe hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

"Szabályozás viszont semmi nem lesz, és az adott fordulaton az akku teljesen kiterheli a generátort,"
Azért ez nem teljesen így van. Nem az akku milliohmos ellenállása fogja meghatározni a töltőáramot. Főképpen nem úgy fog ez történni, hogy elér egy adott fordulatot és ott hirtelen beindul többszáz amper töltőárammal.
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ez a játékszer kb.800kg,amikor csináltam meg amikor fölállítottam nekem valahogy nem tünt játékszernek.Ha figyelmesen megnézed a képet,van visszacsatolás a lapátok között,méghozzá mindkét szomszédos lapátra.Mielőtt elkezdtem, csináltam egy1:10-es modelt,amin méréseket végeztem.Megvizsgáltam 2,3 és 4 lapátos változatot és a visszacsatolás mértékét is lehetett változtatni.A rés növelésének optimuma van,egy ideig hasznos,ezután egy darabig nem sokat változik majd kezd rosszabb lenni.Ez a 1/2 átmérő nekem nagyon soknak tűnik.Legjobb a 10-20% körüli réssel.A modelen most próbálom a terelőváltozatokat,a negyed körcikkes szélbeálló takarása az akadályozó lapátnak pl.60-80%-os fordulat növekedést jelent.A szerkezet még nincs kész,ha jobban megnézed.A savoniusra még lesz egy terelő és alá egy 7m átmérőjű szintén függ.tengelyű valamilyen rotor.Egyenlőre most a savonius generátorát csinálom.
(#) erbe válasza gaspa hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

A kétfélhordósnál a körívet megtartva átlapolják a hordókat az optimumhoz. Három lapátosnál már nem szabad középen visszakanyarítani. A körív középvonalától egyenesen kellene bevinni sugárirányban a lemezt. Valahogy a kép szerint:
Nem csoda, hogy nem hozott javulást a nagyobb hézag. A torlódó levegő alul-felül ki tud szökni a lapátok közül, emiatt nem is érvényesülhet, ill. csak minimális mértékben a másik kamrába átáramló levegőtömeg hatása.
Ez így csupán a 3 félpingponglabdás szélmérő leképezése, azzal a hátránnyal, hogy alul-felül nyitott.

3sav.JPG

(#) westhorses hozzászólása Dec 6, 2010 /

Elsősorban az olyan emberektől szeretnék kérdezni akik már készítettek HUHG PIGGOTT féle generátort.
A számomra az a legnehezebb vagy inkább egy olyan dolog hogy nekezdjem el egyenlőre hogy ne csesszem el a Tekercsek kiöntése és a mágnesek kiöntése
Milyen anyaggal kell kiöntenem és menyire nehezen beszerezhető és persze hogy nehéz e elkészíteni?
És mind viszonylagos kezdő mit tudok elrontani?
A netet már jóideje böngészem....
(#) lehar válasza westhorses hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Elsöre meghatározod,mekkora generátort szeretnél,Pontosabban a cél teljesitményt,és a feszültséget.Eszerint kell elkésziteni a szükséges számu és méretü tekercset.Ezeket körberakod egy nagyobb kartonlapra,majd a kapott kör fogja adni a vastárcsák,és a hozzávaló tekercstömb öntöforma méretét.A kiöntéshez kizárolag a kétkomponensü poliészterlakkot ajánlom,az, amit az üvegszál,ill.szénszálas tárgyak kiöntéséhez használnak.Egyébként legkönnyebben az ilyen üvegszálöntéssel foglalkozó mühelyekböl szerezhetö be.Ott majd azt is elmagyarázzák,egy,két üveg sör,fejében,hogyan kell a poliészterlakkal bánni. Mint kezdö,nagyon sok mindent elronthatsz,de egy kis szaktanácsadással könnyen sikerrel járhatsz.Egyébként csak az elsöt nehéz elkésziteni,utána már játszva megy a többi.
(#) Stewe válasza erbe hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ha úgy történne, nem is lenne semmi baj... Az hogy kiterheli, nem egy jó dolognak számít, akárhogy írtam is le szándékomon kívül.

A következmény az lesz, hogy az adott kezdő fordulatszámon amikor nyomatéka alig van szegénynek az akku szinte rövidzárként viselkedve egy rossz hatásfokú üzemállapotba kényszeríti a gépet.
(#) westhorses válasza lehar hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Kössz a választ
(#) gaspa válasza erbe hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Pontosan a vázlatod szerint van,azért kösz a segítséget,ha készen leszek még beszélünk.
(#) Stewe válasza erbe hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Kockáztatni a világért se! Csak a Murphy faktorra céloztam, hogy ha keresed, akkor éppen nincs,mostvittékel,nemmerikmegmutatni.
(#) Barret hozzászólása Dec 7, 2010 /

Szerdától ígérik a viharos szelet,lehet tesztelni
(#) erbe válasza Stewe hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Ezért kell(ene) sűrűn járni. Csak az asszony ne lássa, mit hordok haza. Bár előbb-utóbb feltűnik, hogy már megint sehol nem lehet elférni.
(#) Stewe válasza erbe hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

A házasság sok problémával jár, de mindig van melletted valaki aki megoldja.
(#) generátor24 hozzászólása Dec 7, 2010 /

Üdv!

Miért csinálják azt , hogy például valaki fog egy autógenerátort és szétszedi, majd az állórészről levágja a rézdrótot ami 1mm es volt, ezután fog egy 0.5mm est és nagyonsürün megtekeri 3 fázisban ugyanugy mint ahogy eredetileg volt csak most csakugy duzzad a réztöl az állórész a vékonyabb huzaltól.A vékonyabb huzal nemég le ?
(#) zolika60 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Hogy kisebb fordulaton kezdjen tölteni.
(#) gulyi88 válasza generátor24 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Menetszám és a feszültség között lineáris az összefüggés, de a fordulatszám és feszültség között is lineáris összefüggés van, tehát kisebb fordulaton, hogy a fesz ne válzotton, arányosan nagyobb menetszám kell.
De ami fontosabb, hogy a fordulatszám és a teljesítmény között is lineáris az összefüggés. Tehát azzal, hogy kisebb fordulaton használják kisebb teljesítményt is tud leadni a gép.
Tehát az áttekerés csak az áttételt váltja ki van értelme?
(#) Barret hozzászólása Dec 9, 2010 /

Megjött az északnyugati szél!
Rendesen nyomja neki.
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Teljesen igazad van, kisebb fordulaton kezd használható feszültséget termelni, de a sokkal vékonyabb huzal nagyon sokat ront a helyzeten. Egy kidobott kockalada vezérmű kétszeres gyorsítása jó hatásfokú, zajtalan, és házilag is kivitelezhető, nem úgy mint az állórész tekercselés. Sokkal többet hoz, mint a dupla menetszám.
Következő: »»   281 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem