Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   16 / 30
(#) patrik1995 válasza sound.man hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Ezt kifejtenéd ha megkérhetlek kicsit bővebben? Neked mért tetszik jobban a hog? miben lehet, és miben jobb mint a rutse?
Mert ugye az elv az ugyon az csak a tölcsér hajligatásában vna különbség. És a másik mivel ezekhez 1000Wfölötti hangszórókat terveztek vajon a kis reflex-el is képes szépen szólni?
(#) sound.man válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Mert a tölcsér vége nagyobb meg szerintem hosszabb is a tölcsér mint a másiknál. Hangosnak biztos hangos lesz meg mellbe fog vágni, hogy szépen fog szólni vagy nem azt nem tudom.

Köszönöm az információt és az álláspontodat! Várom még más hangfalbarát véleményét is de én is szimpatizálok vele nagyon. Ezen forumot is végig olvasva csak a kardozások mentek végig kinek mi a jó és nagyon megoszlottak a vélemények.
Elég sok embert ismerek aki hasonló cipőben jár mint én és igen örülne egy "tökéletes" ládának.
Szóval várom még a hozzászólásokat! Köszönöm!
(#) potenciameter válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Bocsánat, hogy beleszólok, de eddigi tapasztalataim alapján a BassReflex, vagy BandPass ládáknak sokkal szebb mélye van, mint az ilyen kis méretű tölcséreseknek, mert a kis tölcsér miatt nem tud olyan mélyre menni mint a reflexek. A nagy tölcsérű ládák, mint ameiket csatoltam már szép mélyre mennek, de a hátrányuk, hogy nehezen szállithatóak és nagyon nehezek. Ha tényleg 1000watt- ban gondolkodsz, akkor én mindenképp bandpass vagy reflex ládát tudnék ajánlani. Mondjuk az is fontos, hogy mire és hol akarod használni öket.
(#) sound.man válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Rövid tölcsér tényleg nem megy mélyre, de egy hosszabb már igen. Nálam a martin wsx volt a nyerő házi ládába egy ismerőse csinálta a hangszórót de az kint nagyon jól szólt.
(#) patrik1995 válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Szerintem félre értettél, a hozzászólásaimban szerepel, hogy a vágóhídra egy reflex 18r400as kerül.
Csak megemlítettem hogy 1000Wos hangszórókhoz tervezték a fent említett ládákat. Reflex és bandpass nem nyerte el a tetszésem és reflex r400hoz elég gyér lenne. Főleg, hogy nem szobába kell
Úgyhogy elnézést kérek, de megmaradok a fent említett hangfalak egyikénél, eltökélt vagyok és mélyhang mániás, szeretem az ütős mélyeket.

Szóval továbbá is várom az információkat a reflex18r400-al szerelt, rutse vs. hog hangfalakat illetően.

Igen a wsx-et én is néztem, jól megépített kis láda, egyedüli hátrány a számomra, hogy két oldalt terhelt, és egy reflex hangszóró a maga kis papír membránjával eléggé nehezen viselné el a zárt ládát. Ezért kilőttem az összes ilyen lehetőséget...
(#) patrik1995 válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /

Kérdezném még magamtól, hogy míg a rutséről tudjuk hogy, "elvileg 38hztől kezd el szólni" addig a hog vajon honnét?

Szerintem meg pont jobban tetszene a refi nyomónak me tnem engedné kiugarni a hangszórót. Rutse-ba meg olyan hangszóró kell ami kemény eléggé mert nem sok minden tartja a hangszórót.

Alapból egy Bandpass láda az rtb18 amiben volt és ott se sokminden tartotta a helyén... volt 2 akkora reficső benne... és a reflex rutse is ilyen hangszóróval került kiadásra

Nem akarlak elkeseríteni, de én hallottam olyan gyári rutse-t, de olyat biztos, hogy ne csinálj. Nem tudom, hogy a láda miatt vagy más miatt, de azt az én 15"-os RH nyomóval szerelt rutse-m legyalázta volna. Viszont egy jól behangolt láda olyna nagy csővel is sokkal jobban visszafogja a hangszóró membránját mint egy rutse féle tölcsér.

Lehet, hogy kicsi volt a helység mert a 18"nak főképp a rutsénak nagy helyigénye van. Ne keseríts el

Kültéren volt....... Viszont nem hiszem, hogy a speakerplans tervei alapján készültek.

Hát igen, rám is rám akartak már sózni pár érdekes rutsét gyári mondá a faszi, aztán butorlapból volt még véletlen se mdf se rétegelt mint minden értelmes láda. meg hát minek oda ívek le lettek csapkodva egyszerűsítve lett de ez ahogy mondá "limitált kiadás
Szóval még mindig kanyarodjunk vissza mégegyszer leírom, discora kell.
A rendszer eddig áll, aktív crossover, 4 utas compresszor/limiter egy 800as és egy 1200as castonból. a 800asok hajtják a 2 toppot az 1200es pedig hajtaná a mostani mélyeket.
Azért gondolkoztam rutséban mert nagyobb hangnnyomást produkál és használt maga a gyári is reflex hangszórót a ládákba szóval bírná... reflexbe már a topokhoz képest gyenge lenne a mély, w ládában peding nem jó mert az inkább kis helyekre jó. bandpass meg volt és az nem nyerte el a tetszésem, inkább 100hz volt amin jobban kiemelt.
szívaszaggató és 50hz alatti hangok is kellenek szerény személyemnek. és mivel a hog sem sokban különbözik mint a rutse ezért szeretnék a kettő közül választani. Remélem mostmár megértitek az álláspontom.

Én a hog mellett adom le a szavazatomat.
(#) patrik1995 válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Köszi, az enyémmel együtt 2-0 a hogra
Várom még az információkat más hangtechnika őrülttől is...
(#) dj_zsooltika hozzászólása Dec 6, 2010 /

Szevasztok
Végre elkészültek a ládáim:Rutse 18"-os 2db.
Szeretnék bele valami nagyon ütős hangszórót.
De tényleg ami nagyon nagyot lő benne
Mit tudtok ajánlani. (olcsótól egészen a drágáig)
Tényleg amit nagyon lehet terhelni is! Kültérre és csarnokokba kéne.
Előre is kösz
(#) patrik1995 válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ha teheted beyma mélyeket vegyél azok elég szépen tolják annál jobb nem kell véleményem szerint az már sokmindenre elég.
Emelett a rutse vs. hog kérdés is fenn áll ne merüljön feledésbe
(#) skero válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Én a rutsét építeném.
(#) patrik1995 válasza skero hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Vélemény is van miért? Azért a forumon jó ha az ember átlátja, ilyen esetekben nem a kinézet az elsődleges, inkább hogy mit produkál.
Szóval? szerinted miben jobb a rutse mint a hog?
(#) skero válasza dj_zsooltika hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Ez nem éppen olcsó. Nem hallottam még ilyet de az adatok nagyon jók.Bővebben: Link
(#) sound.man válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Szerintem akkor is a hog a jobb. Nagyobb a tölcsér vége ránézésre hosszabb is a tölcsér. Biztos, hogy újabb konstrukció mint a rutse. Kisebbe is van ilyen 15"-os nyomóhoz azt mérték is és 1dB-el többet tud mint a sima rutse és sokkal kisebb is, és a tölcsér útját kiszámoltuk és hoszabb is volt mint a sima annyi különbség volt annál, hogy csak simán fel aztán le és így is hosszabb volt. Hog-nál meg még meg van zifrázva a dolog.
(#) patrik1995 válasza sound.man hozzászólására (») Dec 6, 2010 /

Építő jellegű hozzászólás köszönöm
2 ünnep közt ugyis kiderül mi lett belőle addig nem vágatom még le a faanyagokat ugysincs időm megépíteni. addig várom a hasznos infókat esetleg ha valaki ügyes lemodellezhetné mit produkálhat egy reflex nyomóval
(#) ptesza válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Milyen hangszóróról van szó?
(#) patrik1995 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Reflex 18r400 asról ez kerülne bele a hogba. azt még nem döntöttem el h később az egész rendszeremet duplázom majd vagy csak lecserélem a hangszórókat benne valami ütősebbre. lényeg a lényeg most adott minden és szeretnék biztosra menni.
(#) shalafi.66 válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Gyakorlatilag mindegy, 50Hz alatt egyik sem nagyon szól. A 22Hz-esnek csatolt PDF szerinti mélysugárzónak is valahol 35Hz körül van a -3dB-s pontja, ekkora kilépőkeresztmetszettel, és ilyen összehajtogatott idézőjeles "tölcsérekkel" még a közelébe sem lehet jutni mélyátvitelben. Sajnos az a régi mondás érvényesül, hogy kis tölcsér nem tölcsér (potenciameter említett hasonlót, és most épp nála az igazság).

De meg lehet nyugodni, "Ütni" azt fognak (de ezen kívül semmi mást), mind a kettő, még talán a reflex hangszóróval is. Bár azok.. hát több szempontból is kritikán aluliak.
(#) patrik1995 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /

Ezzel sajnos tisztában vagyok, de hát hobbinak ha az anyagiakat tekintjük ez is épp elég, idővel majd lesz másik nyomó benne.
A big gun nevezetű tölcsér, igen tényleg hatásos, viszont túl nagy sok a faanyag igénye, az már tulzás.
LINK
Haveromnak egy ilyen mélyládája van csak nagyobb 18"-ba beyma szórókkal és valami nagyot bont.
Nyitott vagyok egyébként bármi más tervre, lényeg, hogy nagyobb terembe netán szabadtéren is a legjobb basszusokat érjem el. Azért ragadtam csak le ennél a 2 tervnél mert ezek igérkeztek a legjobbaknak.
A W és a reflex, bandpass ládákat már átvettük és nem lenne túl sikeres választás ehez a nyomóhoz.
(#) shalafi.66 válasza patrik1995 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Pedig mélytartományban használva egy front loaded tölcsér, a hangszóró mögött egy kapacitív kamrával jobb ötletnek tűnik, mint a backloaded agyonhajtogatott szélessávú.
(#) gida hozzászólása Dec 10, 2010 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni tőlletek, egy ismerősöm nevében, hogy 25 cm mélyhez akarna rutse ládát csinálni. Menyire jó az ötlete?
Az én nagy rutse ládámat akarja lekoppintani, kissebbre véve a befoglaló méreteket?.
váncsian várja a válaszotokat. Köszi előrre is!

Kérlek, figyelj a helyesírásra. Action2K
(#) hammer14 válasza gida hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szia

Ha még pár infóval kiegészíted a hozzászólásod akkor tudunk,tudnak segíteni ! Milyen a 25-ös hangszórója?
Úgy értem felfüggesztése milyen? Gumi szélű kínai műanyag membránnal vagy esetleg keményebb felfüggesztésű gitár ill pa?

Ha nem az utóbbi akkor a rutsche láda teljesen őrültség lenne,mert nem lenne kordába tartva a membrán és kiszakadna az első nagyobb terhelésnél.
A lágyabb felfüggesztésű hangszórót is lehet tölcsérbe rakni csak 2 oldalt terhelt kell és akkor a hangszóró egyik fele egy zárt ládába néz ami visszafogja a kilengését,ha jól van méretezve!

Szobába pedig egyáltalán a tölcsér is fölösleges jól hangolt reflex láda betéve sarokba aztán mozdul minden a szobába. Rutsche is adná,de az elég komoly rezonálásra hasonlító mélyet ad ami egy hause zenénél tök jó,de lassabb rendesen hangszerelt zenénél elég idegesítő hogy mást hallasz.
Következő: »»   16 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem