Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   19 / 241
(#) lanti válasza KoBalázs hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Nos, feszt simán ráteszed az akkura? Kellene egy figyelő lekapcsoló áramkör , mert az akku túltöltése mindenre káros !
(#) anbonn válasza KoBalázs hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Az akku vagy a napelem cellái melegszenek?
(#) tbence3 válasza anbonn hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Feltehetőleg a napelem cellái melegednek de nem lenne szabad a felére lesnie a teljesítmények.
(#) anbonn válasza tbence3 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
A hőmérséklet emelkedésével csökken a cella teljesítménye. A pontos részletek is kellenének. Hogyan van kötve? töltésvezérlő? diódák? lehet , hogy árnyékban fogyasztóként megy?
(#) tbence3 válasza anbonn hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Én azzal nagyon is tisztába vagyok, hogy melegedés hatására csökken a teljesítménye de nem lenne szabad felére leesnie. Ha jól tudom bár ebben nem vagyok biztos, olyan 10-20% lehet a "veszteség" (ezt nem tudom hivatalos méréssel alátámasztani, meg kellene kérni KoBalázs-t, hogy töltsön fel róla valamit)
Itt nem a fogyasztói tulajdonsággal lesz a gond, mert úgy írta, hogy:
Idézet:
„A baj az, hogy egy 20 perc után felmelegszenek a cellák, és a teljesítmény több, mint a felére esik vissza.”

Beszélni kellene azzal a céggel aki beszerelte mert nem lenne szabad ilyet csinálnia.
(#) anbonn válasza tbence3 hozzászólására (») Nov 22, 2010 /
 
Igen, részletek nélkül (és mérés) ez mind csak találgatás.... majd ha KoBalázs megírja.

Való igaz az 50% az drasztikus csökkenés. Bár mi is csökken?
fesz, áram? számolt teljesítmény?
Meg, végül is milyen napelem? amorf? mono? poli? fesz? áram? stb
Mekkora az akku fesz? teljesítmény?
ez már tényleg találgatás...
(#) westhorses hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Az lenne a kérdésem hogy hogy lehetne kiszámolni hogy pl.: az én esetemben 140Ahm os aksi 12 volt os, ezt egy 20 watt os monokristályos napelemtábla menyi idő alatt töltené fel ha maximumon tudna meni a napelem ( persze ilyen nincs) engem csak a képlet érdekelne mert gondolom bisztos van valami erre is...Vagy?
Vagy úgy kell hogy 12volt X 140Ahm=1680Wh
1680Wh/ 20watt=84 Enyi óra kellene a töltéshez ha teljesen levan merülve az aksi és a napelem meg tudná a folyamatos 20wattot??
(#) DC4eva válasza westhorses hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Első dolog a számolásnál, hogy az a 20W-os panel szinte soha nem fog 20W-al tölteni tehát kb. olyan 1A-es töltőárammal számolhatsz átlagban az pedig azt jeleni, hogy 140Ah az 140 órán keresztül 1 A. De ez elég kis töltőáram egy akkora akksinak, úgyhogy vagy kissebb akksi vagy nagyobb napelem. De ha mindenképpen ez van akkor akár 1 hónap is lehet mire feltölti, de ez már nagyon időjárás függő.
(#) Apec válasza westhorses hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Igen. Közelítőleg ennyi az időszükséglete.
(#) anbonn válasza westhorses hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Emlékezetem szerint az akku töltésénél is van veszteség. Ez akku típus függő, kb 20-40%.Tehát savas aksinál 140 óra az inkább 180.
(#) westhorses hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
Kösz a válaszokat
(#) westhorses hozzászólása Nov 27, 2010 /
 
És nézem egy olyat hogy: munkapontkeresés maximális teljesítményre. Ilyen töltésvezérlőt.
Ez pontosan mit takar??
Megpróbálja a legjobb hatásfokot kipréselni a napelemből??
(#) anbonn válasza westhorses hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
(#) Apec válasza westhorses hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Az aktuális körülmények (napelem-hőmérséklet, megvilágítás) között megkeresi a maximális teljesítmény kivételéhez szükséges munkapontot és ezt még illeszti is a terheléshez. A PWM vezérlőkhöz képest esetenként akár 30 %-kal több teljesítményre is képes. Jól méretezett rendszernél erős napsütésben ez az előny lényegesen kisebb, vagy nincs.
(#) Apec válasza Apec hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Az előttem válaszoló
(#849920) DC4eva válasza westhorses hozzászólására (#849902)
és az következő
(#849934) anbonn válasza westhorses hozzászólására (#849902)
is természetesen helyes, ezekkel kalkulálni kell.
Kiegészítve azzal, hogy az adattáblán feltüntetett teljesítmény standard körülmények (t=25C, AM=1,5 és E=1000 W/m2) között igaz.
Extrém esetben (t= -20C, E=1200 W/m2) a leadott teljesítmény a névlegest akár 50 %-al is meghaladhatja. Na ez van ritkán.
(#) soczolaci hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Üdv. Eddig még csak olvasgattam a hozzászólásokat. Érdekelne, hogy próbálta már valaki azt a hálózatra tápláló inverter típust, ameilyket egy dugaljon keresztül lehet csatlakozattani a villamos hálózathoz. PL.: napelem inverter grid tie 600W
(#) tbence3 válasza soczolaci hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Már az egyik kollégánál működik a visszatáplálós rendszer.
Nem mindegy, hogy milyen az inverter. Jelenlegleg kishazánkban csak a SunnyBoy invertereket engedik a hálózatra kötni. Ennek szigorú feltételei vannak.
(#) Proci_85 válasza tbence3 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Nem beszélve arról, hogy igen költséges az engedélyeztetés, tehát csak úgy, hogy egy kicsit csurgassunk a kasszába, nem éri meg. Gyanítom legalább 500W-os rendszerrel érdemes beszállni, ha belátható időn belül nyereségesre szeretnénk hozni a projektet.
Emlékeim szerint puddingnak is 3x300W-os szélkerék teker a tetőn.
(#) fpali53 válasza Proci_85 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Nálam van egy hálózatra visszatermelő rendszer (7x180W SB 1700 inverter, amit bővíteni akarok 1800W-ra). Nekem az engedélyeztetés egy fillérbe sem került, beleértve a mérőcserét is. A rendszer kiválóan működik, pl. a tegnapi termelés 2,8kWh volt. Valószínű a mai ennél kevesebb lesz. Én használtam 600W-os invertert, 3db 180W-os napelem párhuzamosan kapcsolva, kiválóan működött.
(#) soczolaci hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Nyilván nem hivatalos hálózatra táplásra gondoltam. Most még csak szárnypróbálgatás folyik. Tudom milyen inverterket fogad el az eon, de azok árai elég húzósak nekem. Meg azért házi készítésű napelemnél biztonságosabb a 28-55 v-os rendszer. Csak korlátozottabb a betáplálható teljesítmény mert ha nincs felhasználva akkor a vakok javára megy az energia.
fpali53 a te rendszered 12V-os, vagy nagyobb feszültségű volt.
Ahogy olvastam itt a tapasztalatokat szórt fénynél működöképesebb a sorba kapcsolt (3*18V) 54V-os rendszer.
De több panelt igényel.
(#) tbence3 válasza Proci_85 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Én is úgy tudom, hogy nem kerül pénzbe a rákapcsolódás. De amit mondtam korábban, csak a SunnyBoy invertert engednek.
Én ha rá is kötnék akkor 1kW alatt nem igen kapcsolódnék. Már csak azért is, mert nem olyan olcsó az inverter. Inkább egy nagyobb invertert tennék fel és kevés napelemet. (Szerintem utólag biztos lehet hozzákapcsolni napelemet még)
(#) tbence3 válasza soczolaci hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
A kicsit komolyabb invertereknek már igen tág a bemeneti feszültség tartománya.(legalább is amivel én eddig találkoztam). Minél nagyobb a feszültség annál jobb valamint nem kellenek olyan combos vezetékek. Nem mindegy, hogy 12V-os 10A vagy pl 60V-on 2A. Ez most csak egy dúrva példa volt...
(#) fpali53 válasza soczolaci hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
A napelem adatai itt vannakBővebben: Link , ezekből kötöttem hármat párhuzamosan és így ment az inverter bemenetére. Most ugyan ebből a napelemből van 7 darab sorba.

7x180W.jpg
    
(#) soczolaci válasza fpali53 hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Most látom hogy a SB inverterknek is van alacsony bemeneti feszültségű invertere is.
Még azt meg szeretném kérdezni, hogy akkor hogy is van a jóváírás. Mert amit olvastam valahol, és ha jól értelmeztem akkor a betáplált áramért kilówattonkét valami 25 forintot fizet, de amikor te, mondjuk télen ezt elfogyasztod akkor már normál tarifával számolja. Valóban így van ez?
(#) tbence3 válasza soczolaci hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Igaz én nem vagyok ebben kompetens, de információim szerint a visszatáplált áram díja megegyezik a hálózati áram 80%-os árával. Tehát Pl ha 1kWórát 100Ft-ért veszünk akkor visszatáplált 1kWh után 80Ft-ot írnak jóvá.
Kistermelőként pénzt nem kapsz vissza, csak nullázzák vagy pluszba hozzák ki a számlát. Télen azt a plusz számlát pedig lefogyasztod.
Ha nagyobb üzemi termelés van akkor adnak pénzt a betáplált kWh-ért.
Én ezeket az információkat szedtem össze az elmúlt években.
(#) Proci_85 hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Fura. Nyáron futottam egy kört a neten és több helyen is 50e Ft nagyságrendű engedélyeztetést, órafelszerelést írtak. Ezek zömmel napelemmel foglalkozó cégek honlapján volt olvasható. Magánemberek fórumbeli hozzászólásaiból pedig az jött le, hogy vagy elvből elutasítják vagy az helyi önkormányzatnál annyira nincs még bejáratott útvonal a témában, hogy hosszú hónapokig tartó utánajárás eredményeképpen sikerült csak összehozni. Azt hiszem 1 olyan eset rémlik ahol azt írták, hogy minden gördülékenyen ment.

Persze, biztos igazatok van. Nem is cáfolni akarom ezzel, sak én anno nem olvastam ilyen jókat, így a kedvem is szegte a dolog egy időre

A 80% áramdíj stimmel, én is azt olvastam mindenhol.
(#) végyé válasza Proci_85 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Üdv

Tudtommal a 80% abban az esetben igaz ha többet termelsz a hálózat fele mint amit onnan fogyasztasz.
Ha az éves/havi egyenleged 0 akkor nem kapsz pénzt viszont rendelkezésedre áll egy hatalmas méretű "ingyen akkumulátor".

végyé
(#) fpali53 válasza végyé hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
A következő a helyzet, és válaszolok az előttem szólókhoz. Az áramszolgáltató nem kért semmit, előfordulhat, hogy egy napelemes cég kér pénzt az ügyintézésért. Tehát évente egyszer van leolvasás. Nálam ez mindig az év végén lesz. Kb egy éve lett lecserélve a mérőm, és azóta 1100kWh-át mutat a vételezett, és 890kWh-át a visszatermelt számláló.
Vagyis a különbözetért, 210kWh-ért kell rendes tarifában fizetni. Még ehhez hozzájön a hálózathasználati díj 1100+890x0,95Ft=1890Ft. Az áramszolgáltatóval úgy vagyok megegyezve, hogy havonta fizetek 4000Ft-ot, mert szerintük olyan nincs, hogy semmit ne fizessek. Az év végén a leolvasás után választhatok, visszautalják a számlámra a különbözetet, vagy jóváírják a jövő évre, és akkor nem kell fizessek havonta.
A napelemek május közepén lettek beüzemeltetve, valószínű, hogy ha jövő évben egész évben működnek, akkor kedvezőbb lesz a számlám.
Az ügyintézés gördülékenyen ment, csak lassan. Legjobb személyesen intézni, mert egy levélváltás 2-3 hét.
Még annyit, hogy villamosipari technikus lévén a saját lakásom szerelését elvégezhettem, egy nyilatkozat kitöltése után, de a szükséges rajzokat csak démasz partnertől fogadták el, és ezért fizettem 5e Ft-ot haveri alapon.
(#) soczolaci válasza fpali53 hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Köszönöm az infót. A kivitelezéssel nem lenne gond én is voltam regisztrált szerelő csak nem újítottam meg, de tesóm regiszrált szerelő. Közben nézegettem pudding termelési adatait. Bízattóak az eredmények . De a költségek gátat szabnak. Egyelőre össze kellene raknom az első panelt. A cellák már megvannak.
(#) girhes hozzászólása Dec 16, 2010 /
 
sziasztok!

vettem egy pár naplemcellát

az lenne a kérdésem, hogy hogy forrasszam
a yútyúbos videjókon valaki csak a tetején a csíkokat műti össze
de olyat is láttam aki 1x a tetejével kezdi, majd ezt a fonákjával folytatja(ahol a pöttyök vannak)majd megint a teteje

ha megvan a 3 oszlop, hogy kötöm őket sorosan, vagy párhuzamosan?
hogy köttöm rá a pozitív-negatív sarokokat a kábelsarukkal
dióda hanyas kell, és hova kell rakni?
hanyas vezeték kell a neg-poz kivezetésekhez?

bocs hogy ennyit kérdezek, de nem vagyok vellanyszerelő
Következő: »»   19 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem