Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp
Lapozás: OK   69 / 122
(#) gyuszuSS válasza bobz hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Csak így tovább!
gyuszuSS
(#) Gyuresz válasza gyuszuSS hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Olvasgattam itt a fórumot, és igen LÉTEZIK fényerő szabalyozós strobi. Az SGM csinal olyat, nálam a klubba is fel van szerelve 4 darab 1000W os. Csak mivel a klubb kicsike igy fojtjuk a teljesítményét mindegyiknek, máskülönben a Röntgen filmet elő lehetne hívni olyan fényerő lenne.
(#) Travolta válasza Gyuresz hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Senki nem mondta,hogy nem letezik! Sot, nem csak az SGM gyart ilyen strobikat.
(#) gyuszuSS válasza Gyuresz hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Én meg nem is tettem szóvá!
Mert itt van a rajza valamelyik hozzászólásban!
gyuszuSS
(#) bobz hozzászólása Dec 9, 2010 /

Elnezest de a bika kapcsolasi rajzban is van fenyeroszabalyzas...Ugye? Mert oda van rajzolva....
(#) Georgee válasza bobz hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Csak dísznek van ott! Persze, van benne!
(#) bobz hozzászólása Dec 9, 2010 /

Bocs de nem ertem. Van benne de nem mukodik?
akkor job ha az elozo kapcsoasi rajzot epitem mge. Ugyan azt fogja tudni.
(#) Georgee válasza bobz hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Van benne és működik is, de direkt tettem bele az OFF ba hogy csak dísz.
(#) fang lee hozzászólása Dec 9, 2010 /

egyszer már rákérdeztem de megteszem mégegyszer. egy stroboszkopba minek fényerö szabályzás? kb annyi értelme mint forma 1-be speed limiter.
(#) mex válasza fang lee hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Azért nem mindegy mekkora helységben használod. A cső élettartamát is befolyásolja a szabályzás, úgyhogy szerintem hasznos is lehet.Itt éppen erről van szó:
(#) dB_Thunder válasza fang lee hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

HA lenne fényerőszabályzós strobid, és CSINÁLNÁL bulikat akkor nem írnál ilyen blődséget!

Nekem volt, én építettem, tudtam mire használni a a fényerő szabályzást, azon kívül is, hogy ne verje az automatákat...
(#) Akyy hozzászólása Dec 9, 2010 /

üdv.
Egy urbán elektronikás strobival van problémám:
Van rajta két trimmer ellenállás.
a két poti közül az egyik a villódzások közötti időt szabályozza. a másik poti nem igazán állít semmit. poti alatt értsd.: trimmer.
Csak az a helyzet hogy mikor bekapcsolom kb. 10-20-at villan majd semmi. miután kihúzom a dugaljból még kisül egyszer majd pedig csak a glimm sül ki vagy 15ször és ezzel együtt a villanócső is csak nagyon halványan.
ezután újra bekapcsolva villan megint vagy 10-20-at.
De folyamatos üzemben nem megy....
A segítségeteket előre is köszönöm.
Nem tudom mi lehet a probléma

ilyesmi villanócsövet használok ami a linkben van, azt hiszem 60W-os.

villanócső

előre is köszi a segítséget
(#) Gyozo92 válasza Akyy hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Szia!
Ha a glimm folyamatosan műküdik, és a cső kicsit villan, akkor a gyújtás elvileg jó.
A kérdésem ez lenne: Amikor levillanta a 20at, akkor utána villog a glimm, és villan kicsit a cső? Vagy ez csak az után van, hogy kihúzod?
(#) Akyy válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

bekapcsolásnál a glimm és cső is kisül.
utána leáll mindkettő.
És igen, csak a kihúzás után történik.
(#) nikolatesla válasza Akyy hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Amikor még nekem meg volt ez akkor miután abba hagyta a villanásokat mikor kihúztam a cső halványan villogott és a grimm folyamatosan kb félperci.
Az egyik poti a villanások közti időszakot a másik a villanási sebességet állítja. De ezt csak akkor veszed észre mikor folyamatosan villog és közben állítod.
(#) nyitraitomi válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Lehet hogy túl hosszú a tirisztor gyújtóimpulzusa, és begyújtva marad a tirisztor. Ha tennél fel kapcsolási rajzot többet tudnék mondani.
(#) Akyy válasza nyitraitomi hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

sajnos készen vettem az áramkört, de holnap tudok róla képet csinálni.
Majd igyekszem valami jó minőségű képet csinálni.
(#) Akyy válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

a villanási sűrűségét állítani is tudom, egyik trimmert letekerve nagyon sűrűn villog. de a másik potival semmit nem értem el hiába tekergettem.
Pár másodpercig működik aztán semmi. Csak miután kikapcsolom kezd el kisülni a glimm és a villanócső.
(#) nikolatesla válasza nyitraitomi hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Nekem sajnos nincs rajzom pedig kellet volna és meg is kérdeztem itt de senki sem válaszolt.
Egyébkénként a rajta lévő IC minek van? Arra modulációs jelet lehet rá kötni és ütemre villog?
(#) nyitraitomi válasza Akyy hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Annyit azért kipróbálhatsz, hogy bekapcsolod, és megvárod, amíg megáll és akkor mérd meg a tirisztor anód és katód közti feszültséget. Ha itt nem mérsz feszültséget, akkor az lesz a hiba amit mondtam.
(#) nyitraitomi válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

És mi van az IC-re írva?
(#) nikolatesla válasza nyitraitomi hozzászólására (») Dec 9, 2010 /

Ezt Akyy tudja mert neki adtam el. De mikor az enyém volt semmi nem volt vele.

az IC:

CD4050BE

két kép a stobiról:

alsó oldal

felülről
(#) Travolta válasza Akyy hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Annyit nem árt tudni erről a fajta strobiról,hogy annak idelyén ezt a kapcsolást az Urbán Elektronika EPROM-ok törlésére találta ki.Mivel valamelyik szaki rájött,hogy a villanócső által kibocsájtott fény,képes a kvarcablakos memóriák törlésére.A kapcsolás úgy van megépítve,hogy az IC egy számláló feladatot lát el,amivel az EPROM törlési idejét lehet beállítani.Tehat a startgomb megnyomása után elindul az időzítés,és a beállított idő után leáll.Igazából szerintem strobinak tök alkalmatlan a kapcsolás, a kis teljesítménye miatt.
(#) nikolatesla válasza Travolta hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Szóval ezért van az a két lyuk amibe nincs forrasztva semmi? Mármint az IC-nél.
Én is úgy véltem felfedezni,hogy ha nagy csövet teszek bele semmi kis fénye van mikor picit akkor van fénye de melegszik a cső nagyon. De csináltam már olyat is,hogy a kondikat ki cseréltem 400V/150µF-ra de azt az elektronika nem bírta elviselni. Kb 10másodpercig ment aztán elpukkant. De akkor igen nagy fénye volt. A 10kW-os csövet elég jól vitte(300X30mm).
De ha kiveszem az ÍC-t akkor is működik?
(#) G-Lex válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Csatoltam a kapcsolási rajzot.
Az IC-t vedd ki nyugodtan. Nekem is van egy ilyenem és én egyből kitéptem az IC-t.

Ha pukkant a cucc, akkor ellenőrizd a diódákat és a tirisztrort.

150µF nagyon sok a kapcsolásnak. szerintem 20µF-nek többet ne nagyon tegyél rá.

Egyébként minél nagyobb a kondi, annál nagyobbat villanik a cső és annál hamarabb fog meghalni.
(#) Gyozo92 válasza nikolatesla hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

10kw-os cső?? Biztosan? Az elég terminátor...
Én a 120 ws-os csőre teszek kb 100µF-ot és elég jól bírja. Ekkora csőre már nem is kondi kéne, hanem hálózatról küldeni. Igaz nem a 16 amperes megszakítóról Inkább lekötni a közvilágításról egy vezetéket és arra És galakszisok között lehetne vele morzézni fénnyel

Akyy a nyitraitomi kollégának igaza lehet. Én arra gondoltam, hogy túl nagy lesz a fesz és ez okozza a nyitva maradást. De amikor kihúzod, akkor elkezd csökkenni, és már nem marad nyitva. De ez csak tipp. Lehet, hogy a tirisztort kéne kicserélni.
(#) nikolatesla válasza Gyozo92 hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

Igen 10kW! ez egy Orosz cucc 30cm hosszú(ha nem több) olyan 3-4cm vastag. Brutálist villan. Egyszer volt használva discoban kb 360nm2-re elég volt úgy,hogy mindenkit meg vakított.
Majd valahogy fel turbózom ezt a cuccos csak csinálni kel egy nyákot mert ami volt eladtam. De mikor meg csinálom lehet kicsit variálok rajta,hogy nagyobb csövet el vigyen kb 2kW-os spirál csövecskét.
Ha teszek fel képeket meg tudjátok mondani kb mekkora teljesítménye lehet.
(#) nyitraitomi válasza Akyy hozzászólására (») Dec 10, 2010 /

A kapcsolási rajzot látván igen G-Lex kollégának teljesen igaza van, az ic teljesen felesleges funkciót lát el a most neked, és pont ez állítja meg a villogást. Az ic kivételét nem javaslom neked mert minek szenvedni vele. Elég ha a képen mutatott helyen elcsíped az ellenállás lábát (R5). És még valamire vigyázz ha a kondik értékét növeled! Mégpedig: az 1k 5W-os ellenállás sokkal jobban kezd melegedni tehát erre figyelj mert nem biztos hogy bírja majd. Én az ellenállás helyére RÉGI fekete dobozolású 40W-os fénycsőfolytó trafót tettem, és akkor lehet küldeni rendesen akkora kondival amekkorával csak akarod. Én 220µF-os kondikkal járattam ebben a felállásban és villant is rendesen!

strobi.JPG

Következő: »»   69 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem