Fórum témák
» Több friss téma |
Olvasgattam itt a fórumot, és igen LÉTEZIK fényerő szabalyozós strobi. Az SGM csinal olyat, nálam a klubba is fel van szerelve 4 darab 1000W os. Csak mivel a klubb kicsike igy fojtjuk a teljesítményét mindegyiknek, máskülönben a Röntgen filmet elő lehetne hívni olyan fényerő lenne.
Senki nem mondta,hogy nem letezik! Sot, nem csak az SGM gyart ilyen strobikat.
Én meg nem is tettem szóvá!
Mert itt van a rajza valamelyik hozzászólásban! gyuszuSS
Elnezest de a bika kapcsolasi rajzban is van fenyeroszabalyzas...Ugye? Mert oda van rajzolva....
Bocs de nem ertem. Van benne de nem mukodik?
akkor job ha az elozo kapcsoasi rajzot epitem mge. Ugyan azt fogja tudni.
Van benne és működik is, de direkt tettem bele az OFF ba hogy csak dísz.
egyszer már rákérdeztem de megteszem mégegyszer. egy stroboszkopba minek fényerö szabályzás? kb annyi értelme mint forma 1-be speed limiter.
Azért nem mindegy mekkora helységben használod. A cső élettartamát is befolyásolja a szabályzás, úgyhogy szerintem hasznos is lehet.Itt éppen erről van szó:
HA lenne fényerőszabályzós strobid, és CSINÁLNÁL bulikat akkor nem írnál ilyen blődséget!
Nekem volt, én építettem, tudtam mire használni a a fényerő szabályzást, azon kívül is, hogy ne verje az automatákat...
üdv.
Egy urbán elektronikás strobival van problémám: Van rajta két trimmer ellenállás. a két poti közül az egyik a villódzások közötti időt szabályozza. a másik poti nem igazán állít semmit. poti alatt értsd.: trimmer. Csak az a helyzet hogy mikor bekapcsolom kb. 10-20-at villan majd semmi. miután kihúzom a dugaljból még kisül egyszer majd pedig csak a glimm sül ki vagy 15ször és ezzel együtt a villanócső is csak nagyon halványan. ezután újra bekapcsolva villan megint vagy 10-20-at. De folyamatos üzemben nem megy.... A segítségeteket előre is köszönöm. Nem tudom mi lehet a probléma ilyesmi villanócsövet használok ami a linkben van, azt hiszem 60W-os. villanócső előre is köszi a segítséget
Szia!
Ha a glimm folyamatosan műküdik, és a cső kicsit villan, akkor a gyújtás elvileg jó. A kérdésem ez lenne: Amikor levillanta a 20at, akkor utána villog a glimm, és villan kicsit a cső? Vagy ez csak az után van, hogy kihúzod?
bekapcsolásnál a glimm és cső is kisül.
utána leáll mindkettő. És igen, csak a kihúzás után történik.
Amikor még nekem meg volt ez akkor miután abba hagyta a villanásokat mikor kihúztam a cső halványan villogott és a grimm folyamatosan kb félperci.
Az egyik poti a villanások közti időszakot a másik a villanási sebességet állítja. De ezt csak akkor veszed észre mikor folyamatosan villog és közben állítod.
Lehet hogy túl hosszú a tirisztor gyújtóimpulzusa, és begyújtva marad a tirisztor. Ha tennél fel kapcsolási rajzot többet tudnék mondani.
sajnos készen vettem az áramkört, de holnap tudok róla képet csinálni.
Majd igyekszem valami jó minőségű képet csinálni.
a villanási sűrűségét állítani is tudom, egyik trimmert letekerve nagyon sűrűn villog. de a másik potival semmit nem értem el hiába tekergettem.
Pár másodpercig működik aztán semmi. Csak miután kikapcsolom kezd el kisülni a glimm és a villanócső.
Nekem sajnos nincs rajzom pedig kellet volna és meg is kérdeztem itt de senki sem válaszolt.
Egyébkénként a rajta lévő IC minek van? Arra modulációs jelet lehet rá kötni és ütemre villog?
Annyit azért kipróbálhatsz, hogy bekapcsolod, és megvárod, amíg megáll és akkor mérd meg a tirisztor anód és katód közti feszültséget. Ha itt nem mérsz feszültséget, akkor az lesz a hiba amit mondtam.
És mi van az IC-re írva?
Ezt Akyy tudja mert neki adtam el. De mikor az enyém volt semmi nem volt vele.
Annyit nem árt tudni erről a fajta strobiról,hogy annak idelyén ezt a kapcsolást az Urbán Elektronika EPROM-ok törlésére találta ki.Mivel valamelyik szaki rájött,hogy a villanócső által kibocsájtott fény,képes a kvarcablakos memóriák törlésére.A kapcsolás úgy van megépítve,hogy az IC egy számláló feladatot lát el,amivel az EPROM törlési idejét lehet beállítani.Tehat a startgomb megnyomása után elindul az időzítés,és a beállított idő után leáll.Igazából szerintem strobinak tök alkalmatlan a kapcsolás, a kis teljesítménye miatt.
Szóval ezért van az a két lyuk amibe nincs forrasztva semmi? Mármint az IC-nél.
Én is úgy véltem felfedezni,hogy ha nagy csövet teszek bele semmi kis fénye van mikor picit akkor van fénye de melegszik a cső nagyon. De csináltam már olyat is,hogy a kondikat ki cseréltem 400V/150µF-ra de azt az elektronika nem bírta elviselni. Kb 10másodpercig ment aztán elpukkant. De akkor igen nagy fénye volt. A 10kW-os csövet elég jól vitte(300X30mm). De ha kiveszem az ÍC-t akkor is működik?
Csatoltam a kapcsolási rajzot.
Az IC-t vedd ki nyugodtan. Nekem is van egy ilyenem és én egyből kitéptem az IC-t. Ha pukkant a cucc, akkor ellenőrizd a diódákat és a tirisztrort. 150µF nagyon sok a kapcsolásnak. szerintem 20µF-nek többet ne nagyon tegyél rá. Egyébként minél nagyobb a kondi, annál nagyobbat villanik a cső és annál hamarabb fog meghalni.
10kw-os cső?? Biztosan? Az elég terminátor...
Én a 120 ws-os csőre teszek kb 100µF-ot és elég jól bírja. Ekkora csőre már nem is kondi kéne, hanem hálózatról küldeni. Igaz nem a 16 amperes megszakítóról Inkább lekötni a közvilágításról egy vezetéket és arra És galakszisok között lehetne vele morzézni fénnyel Akyy a nyitraitomi kollégának igaza lehet. Én arra gondoltam, hogy túl nagy lesz a fesz és ez okozza a nyitva maradást. De amikor kihúzod, akkor elkezd csökkenni, és már nem marad nyitva. De ez csak tipp. Lehet, hogy a tirisztort kéne kicserélni.
Igen 10kW! ez egy Orosz cucc 30cm hosszú(ha nem több) olyan 3-4cm vastag. Brutálist villan. Egyszer volt használva discoban kb 360nm2-re elég volt úgy,hogy mindenkit meg vakított.
Majd valahogy fel turbózom ezt a cuccos csak csinálni kel egy nyákot mert ami volt eladtam. De mikor meg csinálom lehet kicsit variálok rajta,hogy nagyobb csövet el vigyen kb 2kW-os spirál csövecskét. Ha teszek fel képeket meg tudjátok mondani kb mekkora teljesítménye lehet.
A kapcsolási rajzot látván igen G-Lex kollégának teljesen igaza van, az ic teljesen felesleges funkciót lát el a most neked, és pont ez állítja meg a villogást. Az ic kivételét nem javaslom neked mert minek szenvedni vele. Elég ha a képen mutatott helyen elcsíped az ellenállás lábát (R5). És még valamire vigyázz ha a kondik értékét növeled! Mégpedig: az 1k 5W-os ellenállás sokkal jobban kezd melegedni tehát erre figyelj mert nem biztos hogy bírja majd. Én az ellenállás helyére RÉGI fekete dobozolású 40W-os fénycsőfolytó trafót tettem, és akkor lehet küldeni rendesen akkora kondival amekkorával csak akarod. Én 220µF-os kondikkal járattam ebben a felállásban és villant is rendesen!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |