Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Esetleg ha mégis kínai hsz-ek helyett valami jobbat választanál akkor elég sok bevált tervet lehet találni pl a H2000 hangszóróihoz is.
Volt egy zupp-nak is , idézem: "Bevált recept: HA 17-634+HG2,5. Mélyközép elé 1.2mH körüli tekercs, magas elé egy másodfokú váltó a mélyközéphez illesztve+3,3...4,7 ? soros ellenállás. És lakhelyüknek pedig egy 18...25 literes reflexdoboz (igény szerint, attól függ, jobb mélyátvitelt vagy jobb terhelhetőséget akarsz), 42...44Hz környékére hangolva. 70W-ot tűri, mint akinek kötelező" Ennyi már elég . Vagy pl ez. De szerintem még sok ilyent lehet találni, és ezek a hangszórók kaphatóak.
Ő inkább a ha17-582-re gondolhatott.
Sziasztok.
Van egy 3 utas aktív hangváltós rendszerem, (bulizásra készült, a lényeg a hangerő, részegen úgysem mérvadó a hangzás) a sub dobozt shalafi segítségével készítettem, nagyon jól is szól. A problémám a közép hangszóróval lenne, egy MNC Eclipse II, nagyon halk a rendszerhez képest, és a hangja is pocsék. A közép erősítő kb 100W-os 4ohmon. Keresnék közép hangszórót, ami 4ohmos (az MNC az 8ohmos, így ennek betudható a halksága) a frekvencia tartomány, amit kapna: 230Hz-5kHz. Gondoltam H2000 hangszórókra, de nem tudom melyiket lenne érdemes megvenni, ami szebben szól az MNC-nél, és a teljesítményt is bírja a bulikban (nem melegszik túl). Elsőre a HB13-539-ra gondoltam, nem tudom ez bírná-e a 100W RMS-t hosszútávon.
Idézet: Emiatt eleve kiesik nagyjából mindegyik zárt kosaras 130mm-es. „230Hz”
Akkor marad egy jó mélyközép qtc 0.707 -re hangolva.
Igen, de az 5kHz miatt pedig az összes mélyközép is. Mit javasolnál?
Sajnos azok az MNC hangszórók nagyon érzéketlenek azért volt túl halk. Nem biztos, hogy 4Ohmos hangszóró kell, valószínűleg elég lenne egy valamivel érzékenyebb 8Ohmos is.
Ha nem akarsz sokat rákölteni esetleg próbáld meg a somogyi féle SPA2030at az sem egy szép hangú hangszóró, de üvölteni tud középtartományban, az eclipset biztos, hogy leüvölti. Ha komolyabban elgondolkodnál rajta, akkor megmérhetem a frekimenetét az SPAnak.
Szia Mester!
Ismét a segítséged szeretném kérni, szólógitár láda tervezésben. A hangszóró egy Eminence Wizard lesz, 58,8 cm külső szélességű zárt, vagy nyitott ládába kéne raknom, mert az épülö csöves erősítőm is ilyen széles. Kérdésem ,hogy mekkora legyen a láda optimális magassága és mélysége? Kell e csillapítani egy ilyen gitárládát? Zárt kell a hsz-nak, vagy nyitott is jó? Wizard pdf
Sziasztok!
Van egy 13cm átmérőjű 35 Wattos Pioneer hangszóróm amihez szeretnék dobozt készíteni és ebben kérném a segítségeteket mert 0 tapasztalatom van e téren. 1 Utasra tervezem úgy, hogy az előlap alsó felében legyen a hangszóró a felsőben pedig a reflexcső. Mekkora legyen a doboz mérete illetve mekkora reflexcsőre van szükségem?
Ehhez több adatra van szükség. Nem lehet csak úgy építeni egy dobozt mert nem fog jól szólni.
Leírom ha kell de nem tudom milyen adatokra van szükség?
Elsősorban a hangszóró Thielle Small paramétereire lenne szükség és egy típus sem ártana.
A Thielle Small nekem nem mond túl sokat de itt a típus Pioneer TS-A9310 ez eredetileg egy autós hangszóró.
Neten semmit sem találtam róla, de megmondom őszintén egy utas megoldásban teljesen esélytelen lenne értelmes dolgot fabrikálni belőle, megaztán a kép alapján nincs valami nagy formában az a hangszóró biztos vagy benne, hogy érdemes ezzel foglalkozni?
Mert az a baj, hogy a szükséges paraméterei nélkül szinte lehetetlen dobozt ajánlani.
Érdemes foglalkozni vele mert a későbbiekben szeretnék egy normális hangfalat összehozni de előtte szeretnék egy kis tapasztalatot szerezni. Most kaptam ezt a hangszórót ami ugyan elég szarul néz ki de nagyon szép hangja van és a basszusa is eszméletlen viszont egymagába nem sokat ér. Valahol el kell kezdeni úgy érzem itt az idő. Egy tipp vagy tanács is jól jönne de a legjobb lenne egy pontos doboz és reflexcső méret. Ha számít valamit úgy tervezem, hogy a dobozban lesz az erősítő meg a hangszínszabályzó is.
A 200mm-es 484 rajzszámú is tud 5k-t, egész szép hangnyomáson, a terhelhetősége egyezik a 130mm-essel.
A somogyis SPA ugyanúgy érzéketlen.
Mágnes méretei 72*13mm? Valószínűleg elég freeaires, magas jósági tényezőkkel, b-reflexként kiemel 80-100Hz környékén.
Ha önmagában akarod használni, nem ártana rá legalább egy magassugárzó tölcsér a csévére.
Ne túlozz.
Kérdés, hogy mennyire egyenletes mélytartományt akarsz? A kimenőtrafós csöves miatt ha nem kezeljük az impedanciacsúcsokat, akkor azokon a frekvenciákon megnő a hangszóróra jutó teljesítmény. Ilyen szempontból kifejezetten rossz választás ez a hangszóró. Kérdés még az elvárt alsó határ, és a felhasználási körülmények, ettől is függ, hogy milyen dobozba érdemes tenni.
Köszi, tehát azt mondod, hogy a HA20-484 8ohmost nyugodt szívvel megvehetem, és szépen, hangosan fog szólni?
Igen .Nagyon jó hangszóró ,már én is építettem vele 2 utast.
Gyakorlatilag ettől olcsóbban nem nagyon lehet találni normális középtartományt ilyen érzékenységgel. Hogy mennyire hangos, azt te is látod.
Esetleg kisebb méretben az 582-es rajzszámú még megfelelhet.
Szia
Köszönöm, nem kötekedni akarok, csak kérdezem, hogy nem lesz probléma, ha 35VA névleges teljesítményű hangszóróra rákötök kb 60W-ot?
A mélytartományt illetően elég volna a 70 Hz-es alsó határ, inkább az lenne a fontos, hogy ne legyenek a mélyében rezonáns kiemelések, nehogy "ugasson" a láda. Néhány gyári motyónál is hallottam már ezt a számomra nemkívánatos jelenséget, főleg nyitott ládáknál.
A hangszóróválasztás nekem sosem megy könnyen, de mindenképpen eminence-t szeretnék venni, többek közt azért , mert a kis Beta 10A azóta is jól szerepel a basszusgitár kombómban olyannyira, hogy a Fender rumble 100-at el is adtam (A Wizard. egyébként a 103 dB miatt tetszett meg és a Youtube-os demók is elég meggyőzőek...) Esetleg lenne konkrét ötleted valami jófajta gitárhangszóróra?
Amíg nem torz a jel, addig biztos nem. Mivel ilyen párszáz Hz fölött akarod használni, nem veszélyes annyira.
Maradhat ez, de akkor kicsit JBL-esítünk a csöves meghajtás miatt. Majd összeszedem neked az infókat, hogy mit, és hogyan, mert egyelőre csak fejben van meg.
Igen olyan méretű a mágnes de észrevettem, hogy a magas hangoknál súrlódik a cséve a vasmaghoz úgyhogy ez most nem nyert hangszórót. Hangfalat viszont mindenféleképpen szeretnék csinálni úgyhogy beruházok 1 vadiúj mélyközép és 1 magas hangszóróra, így 2 utas lesz. Van esetleg valami tipp, hogy mire érdemes figyelni vásárláskor? Két hangszóróra összesen 4000 Forintot szánok. Neten nézegettem ebben az árban 35/50 Wattosak vannak ami pont megfelel nekem remélem boltokba is ennyiért van.
Magas hangoknál? Ott alig mozog a membrán, miért érne a vashoz? Nem csak valami szemét van a légrésben esetleg?
Valószínű, hogy csak berezeg valami azon a hangszórón.
Egyrészt igen szemét van de kiszedhetetlen (próbáltam) másrészt nincs jól központosítva mert egyik oldalon közelebb van és azért ér hozzá de már szétkaptam úgyhogy mindegy neki. Maradok az említett új tervnél. Tehát van valami ajánlás mire érdemes figyelni vásárláskor vagy amelyik megtetszik? Esetleg kérdezzem meg mit ajánl az eladó?
agressiv: Nem rezeg be semmi jól megvizsgáltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |