Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   337 / 731
(#) shalafi.66 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Háát, igazság szerint 1000 körül már mindenképp váltani kell, de a 2k körüli rezonancia szűrésével talán lehet kicsit föntebb is merészkedni.
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Hány dB-t tudhat vajon? A 23,5 Hz az hihető?
Brutális szub lehet, jó volna meghallgatni egy ilyet.
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

A T-S stimmel. Csak más érzékenységet írnak rá, hozzáveszik a 4R impedancia hatását, meg a doboz kiemeléseit.
(#) Leadtek válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Eredetileg 13 centist terveztem aztán lett belőle 16 ami az abszolút max. A hangfal szélességét szeretném 17-18 centire. A 13 és a két 15 centis hangszóróval mi a helyzet?
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Értem :yes: Jó cucc...
(#) 999csaba válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

igazából shalai.66 ajánlotta :yes:
(#) shalafi.66 válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

A 130mm-es membránra épülők kevésbé jó mélyközéphangszórók.
(#) szamóca válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Neked hányszor, és kinek kell még leírni hogy elhidd, nem hangfalat, hanem hangsugárzót akarsz építeni?
(#) Leadtek válasza szamóca hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Leírták már igen és nekem abból az jött le, hogy a hangfal az egy hangsugárzó tehát mindegy melyiket írom de ha úgy jobb ha hangsugárzónak írom akkor úgy lesz.
(#) szamóca válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot , ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un.hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap".Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
(#) agressiv válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Olyan megoldás nem lenne jó, hogy a mélyet is és a magasat is csak 6dB-el vágnám és finoman összenegedném a kettőt olyan2Khz környékén?
(#) 999csaba hozzászólása Dec 17, 2010 /

Jah igen, és milyen anyagot ajánlotok? (MDF?) haverom azt mondta van jobb is
(#) shalafi.66 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Alapállapotban nem tartom valószínűnek, hogy sokkal jobb lenne.
(#) Tomi20 válasza Leadtek hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Persze nem kötekedés, de zavaró, hogy hangfalazol. Első kép az hangfal. csak hogy lásd a különbséget

valaki tud segíteni? milyen anyagból lehet építsek hangszórót?, van valami anyag amivel betudom borítani, hogy otthonosabb legyen?
(#) Tomi20 válasza 999csaba hozzászólására (») Dec 17, 2010 /

Kívülről szerintem bármilyen anyaggal borítható, ami jólesik. Akár filc, vagy bármi. A hangdoboz anyaga annál jobb, minél keményebb, ennek a pénztárcád szab határt. Ami megvehető, és jó, az az MDF lap, és a natúr forgácslap. Általában a hobbisták ebből építkeznek, csak kell megfelelő merevítés a dobozba.
Kicsit félreérthető a kérdésed, maga a hangszóró nem fedhető be semmivel, maximum egy textillel eltakarhatod.

nem arra gondoltam, csak az fa anyag borítására
Köszi
(#) agressiv válasza 999csaba hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Állítólag a tömör lucfenyő nagyon jó!
(#) agressiv válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Akkor marad a mostani nem variálok. Meghírdettem és ha valaki esetleg megveszi akkor majd meglátom mi lessz.
(#) agressiv válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Amúgy mit gondolsz a mellékelt hangszóróról?

10BR60E.pdf

(#) shalafi.66 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Ha Beyma Studio hangszóró, akkor alapból semmi jót. Általánosságban azt, hogy drága és nem kifejezetten jó, ár/használati érték arányban meg nagyon nem jó.

Ugyanerre pl. egy HA25 is képes.

Azonkívül a stúdiós hangszóróiknál nagy hanyagságok, adatlaptól való eltérések, szórások szoktak is lenni. Szóval igazából nem értem a létjogosultságát. Persze az öntött alukosár biztos felemelő érzés, de jó esetben ugye nem a kosár szól.
(#) ptesza válasza 999csaba hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Igen Bassmester linkjén ott a dobozterv. A belső méreteket úgy kell kiszámolni , hogy a térfogat 56.63Liter legyen. Egy cső kell bele 102mm átmérő és 252mm hossz.

A doboz formája , alakja majdnem mindegy , de a kockát kerülni kell. Nem kell bele csillapító anyag sem. A csőnek nem muszáj kereknek lenni. Ki lehet alakítani a dobozból szögletesre is, az ablak felületnek kell akkorának kennie mint a csőnek. Hosszra ugyanannyi.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

Idézet:
„Ki lehet alakítani a dobozból szögletesre is, az ablak felületnek kell akkorának kennie mint a csőnek. Hosszra ugyanannyi.”
Ez mondjuk szinte biztos, hogy nem így van, általában ebben a verzióban rövidebb kell az azonos hangolási frekvenciához.
(#) 999csaba válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /

most akkor jó, ha olyan méretarányban építem a dobozt, mint ami az infinity honlapján van?
Doboz rajz (pdf)
(#) shalafi.66 válasza 999csaba hozzászólására (») Dec 19, 2010 /

Milyen arányra gondolsz?
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 22, 2010 /

Üdv!

Először a szubláda topikba akartam írni de mint látom megint befagyasztották sajnos úgy, hogy remélem itt is jó helyen lesz. Sok helyen olvastam, hogy reflex láda csövének átmérője a hangszóró átmérőjének a harmada kell legye. Ha ez így van akkor mennyi lehet esetleg az eltérés plusz-minusz? Vegyünk egy konkrét példát: Ha a hangszóróm 30 cm átmérőjü akkor a reflex csőnek 10cm átmérő ajánlott? Ha igen akkor ettől az értéktől plusz és minusz irányban eltérhet? Melyik irányban térhet el inkább és mennyivel (kb,arány)? Tudom, hogy a kérdésem nagyon általánosít és nem lehet rá egyértelmű választ adni de pl. főleg a "suhogás/süvítés" elkerülésére irányulna a kérdésem.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

mindig a legnagyobb még behangolható átmérőt szokás választani. A 100mm nagyjából megfelel.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

De például ha "nincs" 100mm-es akkor 90mm vagy 110mm átmérő amivel érdemesebb próbálkozni. Köszönöm.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Majdnem mindegy. Ha még a hossza miatt elfér a 110, akkor az előzőek értelmében azzal.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Dec 22, 2010 /

Szóval akkor nagyobb átmérővel lehet helyetesíteni (mértékkel persze). Pl az X Hz-re és 100mm átmérőre számított hosszúságú cső helyetesíthető ugyancsak X Hz-re de 110mm-re számolt cső megváltozott hosszával? Remélem valamennyire érthetően írtam le
Következő: »»   337 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem